FoodPro Preloader

Doactic do-it-yourself priročnik za vrtce za razvoj govora, iz matematike, po sezonah z opisom za mlajšo, srednjo, višjo skupino


Na razvoj otrokovega govora, pozornosti, intelektualne dejavnosti, uma, ustvarjalnosti vpliva stopnja razvoja finih motoričnih sposobnosti. To je zelo pomembno, saj je zaradi tega otrok sposoben opravljati številne izobraževalne in vsakodnevne dejavnosti. Pri otrocih je mogoče razviti motorične sposobnosti prstov z uporabo lastnega didaktičnega priročnika za vrtec. Z dru

Na razvoj otrokovega govora, pozornosti, intelektualne dejavnosti, uma, ustvarjalnosti vpliva stopnja razvoja finih motoričnih sposobnosti. To je zelo pomembno, saj je zaradi tega otrok sposoben opravljati številne izobraževalne in vsakodnevne dejavnosti. Pri otrocih je mogoče razviti motorične sposobnosti prstov z uporabo lastnega didaktičnega priročnika za vrtec. Z drugimi besedami - igranje z otrokom. Tako se razvija pozornost, domišljija, spomin, pridobivajo izkušnje, razvijajo se navade in spretnosti.

Zelo enostavno je narediti takšen didaktični priročnik z lastnimi rokami za vrtec. Opis nekaterih od njih najdete spodaj.

"Želim se dotakniti vsega"

Ta didaktični priročnik za vrtec se naredi. Povprečna igra otrok se bo zanimala za to igro. Sestavljen je iz 10 taktilnih kartic s površinami različnih struktur in številk. Z njihovo pomočjo se razvija senzorično zaznavanje, duševni potencial na splošno, fine motorične sposobnosti, spomin, otroci se učijo šteti.

Kaj potrebujete:

 • lepenka;
 • Škarje;
 • lepilo;
 • figure iz klobučevine, žametnega papirja;
 • različnih površin.

Uporabite lahko brusni papir, les, usnje, filc, velcro (bodeč del), trakove. Taktilne kartice so izdelane iz kartona. Na vsakem se zatakne slika in fragment materiala z različnimi površinami. Lahko naredite več nizov, potem bodo različice igre več. Na primer, poiščite enako, ugibajte površino z dotikom.

»Postavite kamenčke v hiše«

Naslednji didaktični priročnik s pomočjo vrtca bo pomagal oblikovati sposobnost razlikovanja barv in pravilnega poimenovanja. Najmlajša skupina je ciljna skupina za usposabljanje.

Materiali: kamenčki, barvni karton, škarje, lepilo. Izdelamo štiri škatle.

Različice igre:

 • štetje kamenčkov določene barve;
 • vstavite jih v ustrezna polja.

Korist tega priročnika je razvoj finih motoričnih sposobnosti, študija otrok barv, sposobnost uporabe njihovih imen v govoru.

"Geokont"

Lahko naredite še en didaktični priročnik z lastnimi rokami za vrtec. V matematiki lahko naloge opravimo z njim. Igra je lesena (lesena) z večbarvnimi nageljni, na kateri se vleče dlesni.

Geocont je konstruktor. Na svojem polju s pomočjo večbarvnih gumijastih trakov lahko izdelate različne geometrijske oblike, simetrične in asimetrične vzorce. Igra razvija otrokove kognitivne, senzorične sposobnosti, spomin, govor, fine motorične sposobnosti, domišljijo, prostorsko razmišljanje, uči, kako usklajevati dejanja, primerjati, analizirati. V času oblikovanja geometrijskih likov predšolski otroci uporabljajo taktilno-otipljive in senzorične analizatorje, ki prispevajo k oblikovanju pojma oblike, elastičnosti (podaljšek se razteza in se vrne v svoj prvotni položaj), se potopi v svet geometrije (spoznajo, kaj »žarek«, »naravnost«, segment ", " točka ", " kot ").

Geocont je uporabno didaktično orodje. S svojimi rokami za vrtec za starejšo skupino, da ga je sploh ni težko. Toda tudi najmanjši bodo zanimivi in ​​informativni, da potegnejo barvne rezinochke na nageljne.

"Sezone - lutke"

Didaktični priročnik do-it-yourself vrtec po sezonah lahko zaupamo staršem majhnih otrok. To bo pomagalo ohraniti pozornost, vzbuditi zanimanje za igre z lutkami.

Za začetek je treba staršem pojasniti cilj, kako bodo izgledali vsi elementi, in izbrati materiale (bombaž, tkanine, niti, gumbi).

Torej, kako narediti takšen didaktični priročnik z lastnimi rokami za vrtec? Osnova je štiri lutke, od katerih je vsaka oblečena v sundress ustreznega časa v letu - modra, zelena, oranžna, rumena. Imajo vence na glavi. Vsaka lutka ima košarico s predmeti, ki ustrezajo letnim časom. To so lahko cvetje, čolni, vejice, ledene svečke, gobe, sadje.

Takšen didaktični priročnik je enostavno narediti z lastnimi rokami za vrtec. Obstaja veliko smernic za razvoj govora, vendar je to eden najbolj učinkovitih. Prav tako se lahko igra "Seasons - lutke" uporablja v likovni umetnosti, v gledaliških dejavnostih otrok. Gradivo se uporablja v skladu z letnim časom.

Nenavaden, privlačen videz lutk potiska otroke, da ponavljajo posamezne besede, besedne zveze, da si želite pozorno poslušati, kaj pravi učitelj. Priročnik je primeren za uporabo v posameznih razredih z otroki. Popolnoma prispeva k senzoričnemu razvoju, pripomore k utrditvi materiala. Učitelj lahko za zabavo uporablja lutke kot presenečenje med počitnicami.

"Sonce"

Zelo enostavno je narediti takšen didaktični priročnik z lastnimi rokami za vrtec. Material:

 • večbarvni karton;
 • krtače za oblačila;
 • Škarje;
 • označevalci.

Lahko izrežete sonce, jež, oblak. Pnevmatike za obleke se uporabljajo kot žarki, bodice, dežni kapi. Igra pomaga pri razvoju:

 • motorične sposobnosti prstov;
 • mišična moč;
 • vizualno usklajevanje.

Vsi otroci bodo veseli, da se bodo držali in jih slekli.

"Vlak"

Razvijte ta vizualni didaktični priročnik z lastnimi rokami za vrtec. Starejša skupina otrok jo bo aktivno poučevala v svojih razredih. Dodatek mora biti na vidnem mestu, tako da ga lahko otroci kadarkoli pristopijo, pregledajo, se dotaknejo, igrajo. Vlak "Potniki" se spremeni vsak teden. Vse je odvisno od teme, ki jo učenci učijo. To so lahko živali, zelenjava, sadje, predmeti, poklici itd.

Priročnik bo omogočil utrditev gradiva, razvijanje radovednosti otrok, obogatitev njihovega besedišča, diverzifikacijo igre, pomoč pri razvijanju razmišljanja, nepogrešljiv v treningu spomina, logika.

Upoštevajte napredek didaktičnega priročnika na primeru.

 1. V prikolicah sadimo sadje in eno zelenjavo. Otrokom zastavljamo vprašanje: "Kaj je odveč?"
 2. Otroci morajo poimenovati sadne "potnike" in jih povzeti z eno besedo.
 3. "Kaj je izginilo?" Igra razvija pozornost. Otrok se obrne stran, negovalec odstrani eno sadje, otrok ga pokliče.
 4. Usmerjenost v prostoru. Otroka vprašamo, kakšno sadje gre za hruško, in kaj je pred banano, za jabolkom, med oranžnim in kivijem.
 5. "Matematika". "Potnika" drugega avtomobila, zadnjega, prvega, je treba poklicati. Na peto posadite jabolko, v sedmi pa slive. Pokliči, koliko avtomobilov.
 6. Vzgojitelj opisuje sadje, ne da bi ga poimenoval. Otrok ugiba. Potem obratno.
 7. »Kakšen sok lahko naredimo iz jabolk?« Učenje oblikovanja pridevnikov.
 8. Proučujemo barve. Učitelj prosi otroka, naj v prikolico posadi samo rdeče sadje.

"Suhi akvarij"

Ta ročno izdelan didaktični priročnik za vrtce za razvoj govora je nabor večbarvnih pom-pomov, ki so sestavljeni v škatli ali plastičnem bazenu. Ta igra normalizira mišični tonus, spodbuja otipne občutke, razvija domišljijo, govor, uči razlikovati barve.

Otrok v akvarij vstavlja peresa, razvrsti kroglice, jih položi, položi nazaj, stisne in odpre ščetke. Vrednost je, da ni strahu, da bi karkoli prekinili. Na dno rezervoarja lahko postavite igrače in otroka prosite, naj jih najde in najde.

"Najdi hišo za modo"

Ta didaktični priročnik, ki ga je sam naredil za vrtec, bo pomagal učitelju:

 • učite otroka, naj razlikuje, kliče pravilno barvo;
 • oblikovati sposobnost združevanja moda in celice;
 • razvijejo motorične sposobnosti;
 • delovati dosledno.

Za izdelavo uporablja papirnato posodo, katere celice so poslikane, in večbarvne kapsule iz bolj prijaznih presenečenj. Izkazalo se je, da je zelo pisan, svetel priročnik.

Med igranjem se otroci naučijo najti enaka jajca in pripadajoče celice, preštejejo, razporedijo predmete.

Kako narediti užitne šolske potrebščine: recepti in razkošnostiOsupljive slike, ki jih zlahka zamenjate s PhotoshopomShahl Engelna: shema in opis. Pletenje s šalom iz škarjLjudje so se odločili, da bodo ustvarili najljubše otroške fotografije, rezultat pa je bil zelo smešen.Kako sušiti pomaranče za dekor. Zanimive ideje o uporabi posušenih citrusovCrochet lekcije: jaknaSpregovorimo o tem, kako kvačkati krpico z raztegnjenimi zankamiKvačkane čevlje: shema in opis pletenja