FoodPro Preloader

Zlati del fotografije: zgodovina, pravilo, primeri


Vsak fotograf, novinec ali ne, skuša ustvariti fotografijo s sorazmerno in estetsko sestavo. Za te namene velja pravilo zlatega razdelka na fotografijah. Nedvomno je delo s fotografijo ustvarjalni proces, v njem pa obstajajo določena pravila in načini razmišljanja. Niso nespremenljivi in ​​jih pogosto ne upoštevajo danes, da bi ustvarili nenavadne avantgardne slike. Ampak,

Vsak fotograf, novinec ali ne, skuša ustvariti fotografijo s sorazmerno in estetsko sestavo. Za te namene velja pravilo zlatega razdelka na fotografijah. Nedvomno je delo s fotografijo ustvarjalni proces, v njem pa obstajajo določena pravila in načini razmišljanja. Niso nespremenljivi in ​​jih pogosto ne upoštevajo danes, da bi ustvarili nenavadne avantgardne slike. Ampak, da bi prezrli te zakone ali jih premagali in ne dobili preprostega »brbljanja« kot rezultat, bi jih morali uporabljati.

Zgodovina zlatega pravila

Leta 1200 je veliki italijanski matematik Leonardo Fibonacci odkril fenomen, ki ga je imenoval "božanski delež", drugače "zlati del". Z nekim čudežem je prvič opazil, da ima narava svojo posebno zasnovo, shemo, ki je izjemno prijetno za opazovanje človeškega očesa.

Poglejte tukaj - zlato razmerje v arhitekturi.

To pravilo je na pravem mestu razmerja stranic, natančneje 1: 1.618. Umetniki so to metodo uporabili v času renesanse, ustvarjali so svoje čudovite in žive slike, ki so zaradi tega pravila zelo naravne in organske.

Primeri zlatega razdelka:

Sheme za podrobno preučevanje pravila

Zlato razmerje v fotografiji se običajno gleda z uporabo več shem. Prva je Fibonacci mreža, druga je Fibonaccijeva spirala. Plus shema z uporabo spirale je, da se pri pregledovanju fotografije človeško oko nežno premika po fotografiji, ne da bi se napelo, da bi pregledalo podrobnosti. Tako bo kompozicija fotografije harmonična in naravna, prijetna za ogled. Mreža deli okvir na 9 delov, dve vrsti vzdolž in dva čez.

Njegovo bistvo je v tem, da se horizont postavi v eno od nastalih tretjin in ne v sredino okvirja. Tako naj bi bila slika dve tretjini neba ali dve tretjini zemlje. Isti objekt, na katerem se namerava osredotočiti na gledalčevo pozornost, mora biti na presečiščih voznih pasov. Tako nastali okvir bo tudi harmoničen in prijeten za gledanje. Pravzaprav je glavna razlika med pravilom zlatega odseka in pravilom tretjih na fotografiji, da so parametri v prvem primeru 1: 0.618: 1, v drugem pa 1: 1: 1.

Preprosto povedano, pravilo tretjih je poenostavljeno pravilo zlatega odseka. To mnenje je bilo izraženo leta 1797. Takrat je postalo jasno, da se z vidika kompozicije zdi, da je fotografija ali slika po teh pravilih najbolj globoka in se dotika duše. Umetnik ali fotograf se tako osredotoča na zelo pomembne stvari, kar omogoča celo neprosvetljeni osebi, da vidi, kaj je avtor želel pokazati.

Primer uporabe zlatega odseka s pokrajino na spodnji sliki.

Da bi bolje razumeli pravilo zlatega razdelka v fotografiji, so primeri navedeni spodaj.

Vzroki določenih pravil in metod

Ta pravila se niso zdela prav takšna. Z veliko raziskavami so se ljudje začeli zavedati, da je človeško oko lažje in bolj prijetno, da se osredotoči na eno od presečišč. Takrat je bil predmet, na katerega umetniki ali fotografi želijo pritegniti pozornost, največ pozornosti pritegnil k sebi, kot da bi bil, če bi bil na sredini okvirja.

Za boljše razumevanje pravila zlatega odseka na fotografiji je vredno vedeti, da je za osredotočanje na ospredje fotografije pomembno, da postavimo okvir tako, da ga dve tretjini pokrijejo zemljo, če je fokus na oblaku ali na nebu, je treba dve tretjini okvirja vzeti kot sliko. nebo.

Za ljudi, ki z očmi ne morejo ugotoviti, kje naj bi potekale potrebne razdelitve okvirja, je na samem fotoaparatu mreža, v bistvu je ta mreža najdena na polprofesionalnih in profesionalnih kamerah.

Zaključek

Na koncu moram reči, da je vsako pravilo v ustvarjalnem procesu mogoče prekiniti. Navsezadnje navdiha in želje, da bi ustvarili nekaj edinstvenega, ni mogoče utopiti. Zato si je treba zapomniti, da ga ne bi smeli uporabljati brez razmišljanja povsod in povsod, če bi preučevali pravilo zlata sekcije v fotografiji. Včasih je najboljši strel tisti, ki je nastal na muhavosti in v nasprotju z vsemi pravili. Ampak samo vedeti, kako jih uporabiti v praksi, se lahko podredite ustvarjalnemu impulzu in ustvarite neverjetne posnetke.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami