FoodPro Preloader

Leica kamere: fotografija, zgodovina


Legendarna kamera, ki se je za vedno spremenila v zamisel o fotografiranju, se zdaj preprosto imenuje "zalivka". Naprava, ustvarjena pod blagovno znamko Leica, je bila prva enota na svetu, ki je razširila obzorja fotografije. In prav ta model je zamenjal okorne kabine s črnim ogrinjalom, ki ga sodobni prebivalci lahko vidijo le v zgodovinskih filmih.

Legendarna kamera, ki se je za vedno spremenila v zamisel o fotografiranju, se zdaj preprosto imenuje "zalivka". Naprava, ustvarjena pod blagovno znamko Leica, je bila prva enota na svetu, ki je razširila obzorja fotografije. In prav ta model je zamenjal okorne kabine s črnim ogrinjalom, ki ga sodobni prebivalci lahko vidijo le v zgodovinskih filmih. Oscar Barnac ga je izumil in če v tistih dneh ni srečal Ernesta Leitza, obstaja velika verjetnost, da svet ne bi nikoli videl tega briljantnega izuma. Mnogi so slišali, kako dobri so fotoaparati Leica, vendar je zgodba o njihovem ustvarjanju resnično edinstvena.

Biografija ustvarjalca

Oscar Barnak ni diplomiral, ni imel višje izobrazbe. Vedno je sanjal, da bi postal dober umetnik. Toda v teh dneh mu poklic ne bi prinesel dostojnega dohodka, zato so njegovi starši trdno vztrajali, da je dobil bolj „vsakdanji“ poklic. Sin je poslušal nasvet in se vpisal v lokalno mehanično delavnico. Že vrsto let po študiju je potoval po Nemčiji, da bi pridobil izkušnje in nabiral znanje. Toda umetnost pozabljanja ni mogla in se je začela ukvarjati s pokrajinsko fotografijo. Toda za ta posel je bilo treba imeti močno gradnjo in dobro zdravje. Konec koncev, za fotografiranje, morate prenesti veliko opreme: od samega fotoaparata in do kasete, ki so bile nato uporabljene kot film. Zato je želel nadaljevati s tem, kar je ljubil in hkrati olajšal samemu sebi, in začel razmišljati o ustvarjanju lahke kamere. Njegov načrt je bil, da ustvari enoto, ki jo lahko brez težav nosi s seboj, kamorkoli je šel.

Zgodba prve lahke kamere

Po srečanju z Ernestom Leitzom je Oscar od njega dobil ponudbo, da se mu je pridružil leta 1910. Takrat je imel Ernest laboratorij za optiko in mikroskope. Izumitelj je takoj pokazal svoje veščine in takoj vodil oddelek, ki se ukvarja s študijem videa in filma. V tem obdobju ga je obiskala zamisel o ustvarjanju agregata, v katerem bo uporabljen film namesto kaset. Po ustvarjanju prvih dveh kamer je Oscar predstavil enega od svojih managerjev Ernesta. Kljub dejstvu, da je bil vodja in prijatelj izumitelja preprosto v stanju evforije od prejetega darila, se mu ni mudi, da bi model uvrstil v množično proizvodnjo. To je bil pomemben dogodek v zgodovini - prva svetovna vojna, v zvezi s katero je podjetje začasno prekinilo delo.

Produkcijo so nadaljevali šele leta 1924, nemudoma pa so pod vodstvom Leitza objavili prve Leica kamere. Ernest sam je skoval to ime, ki je kratica Leitz in Camera. Leto kasneje je bilo na sejmu, ki je potekalo v mestu Leipzig, predstavljeno "jezero". Toda ljudje so se na nov izdelek odzvali s precejšnjim sumom in skepticizmom, ker si je bilo takrat težko predstavljati, da bi takšna majhna enota lahko ustvarila resnično kakovostno podobo, vsi so bili navajeni na nekaj povsem drugega. Toda dvomi niso bili dolgi in do konca leta je bilo prodanih več kot petsto tisoč novih kamer.

Izhod prvega modela

Navdušenje je spodbudilo izumitelja in resno razmišljal o izboljšanju svojega izuma. Njegova domišljija, izkušnje in veščine so mu pomagale pri oblikovanju petnajstih tipov kamer. Kamere Leica Standart je postal prvi model, v katerem je bilo mogoče zamenjati leče. Potem je Leica II, majhna formatirna kamera, vstopila v produkcijo. In potem je svet videl model Leica III, na katerem je bilo mogoče določiti čas osvetlitve. Poleg tega je Oscar izumil novo filmsko obliko, katere velikost je bila 24 × 36 milimetrov - z lahkoto jo je mogoče prikazati s spiralnim rezervoarjem.

Treba je opozoriti, da na prvi kamer ni bila nalepka, ampak ime lastnika laboratorija. Kljub dejstvu, da je Oscar umrl leta 1936, se priljubljenost njegovega izuma sploh ni zmanjšala. Ampak vrhunec priljubljenosti te kamere je padel konec petdesetih let. Takrat je bil izdan najbolj popoln in čudovit model Leica M3. Vsaj tako mislijo strokovnjaki v tej tehniki in zbiralci.

Leitzov prispevek k vrednosti blagovne znamke

Leitz je bil zelo resen glede izuma svojega prijatelja, zato ni nikoli zamudil financiranja projekta in vedno je iskal najboljše strokovnjake, ki bi nadaljevali s tem poslom. Sam je zagotovil, da imajo njegovi zaposleni izjemen vid, saj so bili vsi modeli sestavljeni popolnoma ročno. V zvezi s tem je bila družba skoraj vedno edinstvena in blagovna znamka ni imela vrednih konkurentov. Zahvaljujoč spretnostim Ernesta Leitza, so navadni fotoaparati Leica postali številni legendarni referenčni fotoaparati za vse čase. Ne samo, da je izdelal splošne modele, temveč je tudi prilagodil kamere posebej za potrebe vsakega poklica. Torej, za vojsko je bil en model, za novinarje - drugega, in za astronavte - tretji. Obstajajo tudi odlične kamere, ki jih zbiralci zdaj zelo cenijo - imeli so pozlačen kovček in vstavke iz usnja. Leta 2013 je bil na eni od dražb predstavljen model iz leta 1955, ki je bil kupljen za 2 milijona dolarjev.

Najbolj znan model "Zalivanje"

Številne znane osebnosti imajo v zbirki model tega legendarnega fotoaparata. Leica kompaktni fotoaparati so preprosto nepogrešljivi za ljubitelje prave fotokamera. Henri Cartier-Bresson ima na primer številko „jezera“ 750 000. „Lake“ številka 980 000 je v lasti ameriškega predsednika Eisenhowerja. In kraljica Elizabeta II v zbirki je model z njenimi začetnicami. S pomočjo kamer, ki jih je izdal Leitz, so posneli najbolj znane fotografije, kot so »Kiss on Times Square«, »Portret Che Guevara«, »Banner nad Reichstagom« in še veliko več.

Najbolj zahtevan sodoben model

Trenutno se število izdelkov, ki jih je ustvarilo Leibovo "jezero", skoraj ni štelo. Kljub skoraj stoletni zgodovini, podjetje ni le zmanjšalo problematike, ampak še naprej navdušuje svoje navijače z zanimivimi modeli. Leica kamere še naprej razširjajo seznam izdanih modelov.

Kako se je, načeloma in vse, družba brez težav preselila iz filma v digitalno fotografijo. In to ni presenetljivo. Sodobni ljudje niso več cenili filmskih kamer. Poleg tega se nihče ne zanima za papirno fotografijo, vse se zdaj vrti na internetu. In z običajnimi filmi upload fotografij na vaš trdi disk ni tako enostavno. Zato so filmske kamere Leica izgubile svojo prejšnjo popularnost.

"Digit" ali film

“Digital” ponuja številne prednosti in močno poenostavlja možnost uporabe fotografij. Poleg tega lahko s svojo pomočjo takoj vidite končni rezultat in ne čakate, da se film prikaže in ne skrbi, da bo slika med skeniranjem izgubila kakovost. Vseeno digitalna fotografija ponuja, raje, pipelinirano slikanje, nihče ne skrbi za lepoto enega okvira, poleg tega pa to nikomur ni zanimivo.

Konec koncev je na digitalni fotoaparat mogoče posneti ducat posnetkov, vsaj eden od njih pa bo zagotovo kakovosten. Hkrati pa legendarno podjetje še vedno poskuša narediti vse, da so lepota in genialnost osebja pomembni za fotografe. Zato je nastala najbolj zahtevna kamera Leica M Monochrom.

Leica M Monochrom

Zdaj se nihče ne spomni, da so pred kamerami lahko sprejemali samo črno-bele fotografije. Sodoben trg je preprosto napolnjen z barvnimi agregati, zato je bil za vsakogar šok, ko je izšla nova Leica mojstrovina, zrcalna kamera M Monochrom. To je sodoben digitalni fotoaparat, ki zajema samo črno-bele posnetke. Zakaj narediti takšen model, v katerem ni standardnih barvnih funkcij?

To je zelo preprosto: podjetje je še vedno najbolj legendarno in najbolj spoštovano med amaterji. Že vrsto let je bila za njo prioriteta ne le kakovost slik, temveč tudi pomen vsakega posameznega okvira. In po izdelavi edinstvenega črno-belega modela, poudarjajo le pomen lepote posnetega okvirja. Toda zato kamere Leica pridobivajo povratne informacije ne le pozitivno, ampak tudi negativno, saj mnogi sodobni potrošniki ne razumejo pomena te mojstrovine fotografske opreme.

Videz

Na videz, Leica digitalni fotoaparati tega modela se ne razlikuje veliko od svojih predhodnikov. Je to, da je zdaj premaknjena tuljava okvirja, in namesto filma je nameščena digitalna pomnilniška kartica. Poleg tega je ta model še vedno kompakten in udoben. In, kot v starih časih, mnogi verjamejo, da je v tako majhnem kovčku nemogoče vstaviti resnično kakovostne komponente, kar omogoča izdelavo odličnih odličnih slik. Leica pa, kot vedno, preseneča domišljijo in onemogoča nemogoče.

Funkcionalnost

V Leica M Monochrom ni vgrajeno ničesar, kar je moderni potrošnik navajen videti. V njem ni vgrajene bliskavice, na njem ne boste posneli videoposnetka, ne boste nastavili samodejnega ostrenja med snemanjem in tudi ne boste naredili hitrega serijskega fotografiranja. Na tej fotografski fotoaparatu Leica lahko izdelate le črno-belo in samo z ročno nastavitvijo ostrine. Ta fotoaparat s celotnim obsegom daljinskega upravljalnika še zdaleč ni primeren za vsakogar, saj ga morate občutiti, ustvarjati in ustvarjati boste lahko odlične mojstrovine. Ni primeren za navadne klike okvirjev. Ta kamera obrne slike v črno-belo, ne sistemsko, njena matrika načeloma ne more zaznati barve, tako da tudi po tem, ko fotografijo postavite v običajne urejevalce fotografij, delo z barvo ne bo mogoče.

Navzven model nima nobenih identifikacijskih oznak, niti niza niti logotipa, hkrati pa ga istočasno ugibajo poznavalci. Konec koncev je izdelan iz črne kovine, črne plastike in črnega vulkanskega usnja. Vse je preprosto, elegantno, odlično. Iskalo, ki se nahaja spredaj, nima modernih zvončkov, je standardno, optično. Edina sprememba je prikaz hitrosti zaklopa.

Uporaba Leica M Monochrom

Načelo streljanja je ostalo nespremenjeno. Če želite posneti okvir, morate pogledati objektiv, ročno izostriti in pritisniti gumb. Treba je omeniti, da se obroč ostrine premika zelo gladko in brez težav. Prijeten element je zvok, ki ga snema fotoaparat med snemanjem, še vedno je edinstven in se ne razlikuje od drugih modelov "zalivke". Ta kamera je idealna za ulico, ne uprizoritveno snemanje, kot v starih časih.

Navsezadnje je to podjetje izdelovalo opremo, ki so jo tako rado oboževali vojni dopisniki in fotografski časopisi. Prav tako je vredno pozornosti nameniti odsotnosti hrupa, tudi pri visokih vrednostih ISO. Skratka, ta fotoaparat je zasnovan tako, da ustreza resničnim fotografom, ki lahko cenijo vsak okvir. Zato se sprašujete, kateri fotoaparat Leica izberete, razmislite, zakaj ga potrebujete in kaj boste z njim naredili.