FoodPro Preloader

Iris Folding: mojstrski tečaj za otroke in podrobna tehnika


Iris Folding je aplikacija v tehniki sklapljanja slike iz kosov barvnega papirja, izumljenega na Nizozemskem. Prevedeno iz angleščine se ta umetnost imenuje "mavrične črte". Crafts videti zelo izvirno in impresivno, ampak da se naučijo, kako ustvariti čudovite slike ali razglednice, morate razumeti načelo dela. Nekat

Iris Folding je aplikacija v tehniki sklapljanja slike iz kosov barvnega papirja, izumljenega na Nizozemskem. Prevedeno iz angleščine se ta umetnost imenuje "mavrične črte". Crafts videti zelo izvirno in impresivno, ampak da se naučijo, kako ustvariti čudovite slike ali razglednice, morate razumeti načelo dela.

Nekateri ljudje mislijo, da jih je zelo težko narediti, zato si ne upajo poskusiti. Pravzaprav bodo lahko tudi starejši predšolski otroci ustvarjali dela v tehniki Iris Folding. Potrebno je delovati v skladu s shemo, ki jo lahko učitelj ali starši najprej pripravijo, spretnosti dela s škarjami in papirjem, natančnost in vztrajnost.

V članku bomo poskušali podrobneje razložiti pravila dela: kako samostojno narisati postavitev trakov, vrstni red lepljenja in oblikovanje obrti v stilu zlaganja šarenice. Poklic je zelo razburljiv in razvija se. V procesu dela se otroci naučijo navigirati v prostoru, si zapomniti zaporedje postavljanja, se naučiti številk, popraviti barve, se naučiti kakovosti izdelkov, izbranih za delo.

Material za obrt

Osnova je najbolje vzeti barvni ali beli karton. Sami trakovi za zložljive vzorce lahko izberete zelo različno. Mojstri uporabljajo barvni ali sijajni papir, liste z vzorcem tiskalnika, nekateri uporabljajo satenske trakove, ovojni papir in tanko krpo. Obrti izgledajo čudovito tudi pri branju časopisov, glasbenih zvezkov, letakov v revijah. Zgornji del podobe Iris Folding, ki prekriva lepljene trakove, mora biti tudi gost. Če so poleg slike načrtovani dodatni elementi, so obtičali na samem koncu, ko je glavno delo končano. PVA lepilo, škarje z ostrimi robovi za izrezovanje kontur, scotch trak ali papirne sponke za držanje trakov, preprost svinčnik in kopirni papir za prevajanje sheme (neobvezno) bodo koristne za delo na obrti. Z izkušnjami se bo izkazalo, da narišete diagrame neposredno na mestu.

Načelo učinkovitosti

Tehnika lepljenje trakov Iris zlaganje zagotavlja predhodno delo. Najprej morate razmisliti, kateri predmet bo prikazan na sliki, vzemite za primer preprost krog ali jajce. Nato na kos kartona narišite obrise izbrane oblike in izrežemo oval.

Nastala luknja služi kot "ogledno okno", v katerem bo vidna vsa lepota zlaganja šarenice. Razglednica je sestavljena iz dveh listov, združenih skupaj. Na spodnjem delu obrti je shema razporejena in proge razporejene v vrstnem redu številk. Na robovih lepljivega traku ali lepila. Najtežji del naloge je priprava risbe. Oglejmo si podrobneje, kako ga pravilno izvajati.

Kako pripraviti sliko

Načeloma je delo mogoče razdeliti na katerikoli sektor. Za otroke je najlažje izbrati zlaganje šarenice, to pomeni, da so trakovi postavljeni z rahlim premikom diagonalno, izmenično z barvami. Najpogosteje je v sredini diagrama narisan kvadrat ali majhen pravokotnik. Nato je celoten del razdeljen na sektorje in v vsakem pod ravnilom nariše več delov. Elementi trikotne oblike izgledajo lepo, vendar lahko uporabite tako pravokotnike kot trapeze. Vsak sektor je podpisan s številkami, ki ustrezajo vrstnemu redu lepljivih trakov. Poleg tega na list papirja napišejo, kakšna barva mora imeti vsak sektor. Zato je izdelava obrti veliko lažja. Naslednje, razmislite o nekaj vzorcev Iris Folding za začetnike, da bi bilo bolj jasno za začetnike.

Preproste obrti za otroke

Kot novoletno kartico v vrtcu ali osnovni šoli lahko otrokom ponudite klobuk za Božička. To je enostavno, da pripravi takšno razglednico, morate začeti od sredine kapice, pred krat. Vrstice se v različnih smereh razhajajo kot sončni žarki. Pravokotni trakovi se prerežejo, vsak pa se na dolgi strani prepogne.

Lepljenje poteka od zgoraj navzdol, proge pa so razporejene vzdolž črte vezja z izmeničnimi enobarvnimi in obarvanimi elementi. Ko je celotna risba zapečatena s številkami, je delo obrnjeno in uporabljen je zgornji list kartona z izrezano luknjo podobne oblike. Okrašena obrtna pompon in trak bombažne volne. Praznine so zaprte s snežinkami ali zvezdicami iz folije.

Velikonočno jajce

To je težje delo, zato ga poveljnik zlaganja šarenice natančneje. Razporeditev polaganja trakov je že standardna za to vrsto umetnosti, to je kvadrat v sredini in trikotnike, ki se nahajajo v spirali okoli njega. Trakove sestavljamo tako, da jih prepolnimo iz treh vrst debelega papirja različnih barv. Glavni del modela je iz temnega burgundskega in svetlo roza papirja. Številke na diagramu so podpisane, začenši od robov, plovilo pa se zbira na enak način. Postavljen je na en trak na vseh 4 straneh, nato pa je nad vsakim lepljen drug. Na ta način se zapolni celotno območje odprtega prostora. Center je zaprt s kvadratom rožnate barve.

Kartica v tehniki zlaganja Irisa bo nepopolna, če zapremo obrt z zgornjim letkom z luknjo. Potrebno je okrasiti prazne vogale. V našem vzorcu so diagonalno pritrjeni volumetrični cvetovi, na straneh pa zvezde. Otroško velikonočno kartico lahko naredimo za ljubljenega učitelja, odrasli pa tako okrasijo prostor za počitnice.

Božično drevo

Prvotno božično drevo bo izgledalo kot razglednica in slika na steni. Standardna zložljiva shema Iris je nameščena na dnu.

Najprej izrežite upognjeno v polovici trakov okoli osrednjega dela. Vedno imajo nagibe navznoter, in morajo prekrivati ​​prejšnji del za 3 mm, nato pa spoji različnih vrst papirja ne bodo vidni. Vzorec prog je običajno razporejen v smeri urinega kazalca. Opazite, da na vejah božičnih dreves trakovi papirja gredo skozi več delov. Na diagramu je treba to upoštevati in označiti z eno številko. Širina uporabljenega papirja se izbere z očesom. Če je del širok, potem je segment rezan večji in obratno. Nazadnje, sredina je pritrjena s temno zelenim papirjem.

Ko je celotna shema napolnjena, je zgornja plast zaprta in obrt je okrašen z majhnimi detajli - zvezdico na vrhu in sodom valovitega papirja od spodaj.

Razglednica mama 8. marca

Če želite ustvariti tako zanimivo razglednico, morate namesto papirnatih trakov vzeti lila in zlate trakove. Ko so narisani obrisi obleke, narišejo postavitev tankih trakov tkanine, začenši s steznikom in trakovi. Nato diagonalno narišejo črte od vrha obleke do sredine robov. Preostali prostor je zaseden s črtami, ki jih nariše vrsta žarka z nasprotne strani roba. Pri lepljenju traku morate ravnati na enak način. Začne se lepljenje na vrhu, razporejenega zlata barvnega steznika. Potem so na PVA od spodnjega dela pritrjene lila lila. Zadnji korak je oblikovanje spodnjega dela obleke, izmenično zlatih in vijoličnih črt. Prstan je pritrjen na stičišču žarkov. Rezanje kontur obrti na belem debelem papirju spodaj obrnite z valovitim robom.

Plovilo je preprosto, vendar zaradi čudovite razporeditve in menjavanja elementov izgleda spektakularno.

Shema druge različice obleke

Podobno delo lahko podarite babici, naredite še eno shemo in vzemite barvni papir z majhnimi cvetovi namesto krpo in nadomestite trakove enobarvne.

Celo mladostnik lahko zlahka nariše diagram, saj so črte gladke in ravne. Podrobnosti je treba priložiti v vrstnem redu, ki je naveden s številkami za vsak sektor.

Shema Kitty

Začne se risba obrisa podolgovate figure živali iz osrednjega romba, ki je nadalje povezana s črtami oglišča vogalov te številke. Izkazalo se je, da je že večji štirikotnik, druga je podobna. Nato se trup deli s polkrožno črto na dva dela, ki sta prav tako razdeljena na sektorje. Ko je vse narisano, morate vzeti trak papirja in ga pritrditi na dele sheme. Takoj postane jasno, da linija ušes doseže vrh repa. Zato postavite številko 2 v dva sektorja. Enako se zgodi, če na noge pritrdite trak. Zapišite si številki 12 oziroma 13 v dveh elementih.

Po zaporedju lepljenja morate na posebnem listu zapisati vse številke in zapisati barve, izbrane za oblikovanje vsakega sektorja. Razmislite, kaj se zgodi zaradi podobne različice Iris Folding.

Sedi mačka

Delo na shemi dveh barv debelega papirja. Je čisto bela in vzorčasta. Da bi poudarili nenavadno barvo črt, je zgornje ozadje zlepljeno s črnim kartonom.

Ta tehnika se tradicionalno izvaja iz robov in koncev s centralnim kvadratnim elementom, vsi deli so postavljeni v smeri urinega kazalca. Delo lahko dopolnite z lepljenimi očmi in nosom. Na črnem ozadju lahko pritrdite brke.

"Valentine" za ljubljeno

Na Valentinovo, ki ga tradicionalno praznujejo mnogi v naši državi, predstavljajo svoje ljubljeno srce. Če vam je všeč tehnika zlaganja papirnih trakov v spiralo, potem poskusite narediti darilo v zloženki irisa. Master razred bere naprej.

Vzemimo za srce roza, rdeči in bordo barvni papir. Uporabljamo standardno shemo, in sicer s kvadratom v sredini. Razlika tega dela od ostalih je v tem, da osrednji kvadratek na koncu ni zlepljen, saj je osnovni papir v rdeči barvi, srednji del pa je prazen. Ročno izdelan izdelek je prav tako lep zaradi premika spodnje in zgornje osnove. V vogalih držijo cvetove.

Kot lahko vidite, delo ni preveč zapleteno, ampak fascinantno. Zato bodite pripravljeni na dejstvo, da boste, ko boste enkrat zbrali sliko, znova in znova pripravljali razglednice. Vso srečo in ustvarjalni uspeh!