FoodPro Preloader

Medalja "Za zmago nad Japonsko" - nagrada za tiste, ki so zmagali


Kot vemo iz zgodovine, med drugo svetovno vojno, po zmagi nad vojsko fašistične Nemčije, je sovjetska vojska odšla na Daljni vzhod, kjer je aktivno sodelovala v vojni proti vojski militaristične Japonske. Za dodelitev vojakov in častnikov, ki so sodelovali v teh sovražnostih, je bila po koncu vojne ustanovljena medalja »Za zmago nad Japonsko«, ki jo zdaj obravnavamo. Malo zg

Kot vemo iz zgodovine, med drugo svetovno vojno, po zmagi nad vojsko fašistične Nemčije, je sovjetska vojska odšla na Daljni vzhod, kjer je aktivno sodelovala v vojni proti vojski militaristične Japonske. Za dodelitev vojakov in častnikov, ki so sodelovali v teh sovražnostih, je bila po koncu vojne ustanovljena medalja »Za zmago nad Japonsko«, ki jo zdaj obravnavamo.

Malo zgodovine

Na konferenci v Jalti so se zaveznice strinjale, da bo Sovjetska zveza, najkasneje tri mesece po porazu Nemčije, vstopila v vojno z Japonsko. 8. avgusta 1945 je ZSSR, ki je izpolnila svoje obveznosti, začela to vojno. Kwantungska vojska je bila dovolj močna, število japonskih vojakov je bilo milijon 200 tisoč ljudi. Sovjetske vojske so v 22 dneh premagale te selektivne enote. 2. septembra je bil podpisan zgodovinski predajo dežele vzhajajočega sonca. Medalja "Za zmago nad Japonsko" je bila ustanovljena 30. septembra 1945 s sklepom predsedstva Sovjetske zveze. Decembra je bil položaj odobren in seveda je bil opis medalje zaključen 5. februarja 1951. Približno milijon 800 tisoč ljudi je prejelo to nagrado za zmago nad Japonsko.

Opis medalje

Na fotografijah, objavljenih v članku, si lahko ogledate njegov videz. In zdaj malo o medalji. Razvil ga je umetnik M. L. Lukin. Izdelan iz medenine, premer - 32 mm. Ta nagrada je podeljena vsem borcem v Pacifiku, Transbaikaliji in na Daljnem vzhodu. Po svojem statusu je zelo podobna medalji "Za zmago nad Nemčijo", enako z videzom. Na eni strani obeh nagrad je portret Stalina, razlika pa je v tem, da je v Nemčiji obrnjena proti zahodu, na Japonskem pa je vzhodno, na hrbtni strani je datum »3. september 1945« in petokraka zvezda, zgornji del medalje pa ima majhno uho, s katerim je povezan z obročem s kovinsko peterokotno blazinico, ki je prekrita s trakom. namenjene ... Ikrepleniya oblačiti najbolj medalje Nekaj ​​besed o traku je Moire, svila, 24 mm širok rdeč trak prehaja v sredini traku na obeh straneh to - en ozek rdeč in bel trak je ozek rumen trak, ki mejijo trak ..

Podrobnosti o tem, kdo je prejel medaljo »Za zmago nad Japonsko«

V skladu z uredbo o medalji in postopkom za njeno predstavitev je bila dodeljena:

  • vse vojaško osebje in civilne enote in enote sovjetske vojske, mornarice in vojaških enot NKVD, ki so neposredno sodelovale v vojaških operacijah proti imperialistični Japonski od 9. do 23. avgusta;
  • vojaško osebje Glavnega direktorata NKO, NKVD in NKVMF, ki je zagotovilo spopade vojakov Sovjetske zveze na Daljnem vzhodu (vodje glavnih direktoratov so za to odobrili osebne sezname).

Predstavljena je bila naša medalja:

  1. Na podlagi ukazov vodij direktorjev in poveljnikov enot z uporabo referenc ali seznamov. Nato je bilo izdano naročilo o nagradi.
  2. Tistim vojakom, ki so sodelovali v sovražnostih na območju Daljnega vzhoda, ki so opustili ustanove in formacije, vojaške enote, na podlagi potrdil
    teh enot. Če potrdila niso bila izdana, so bile nagrade izdane na podlagi dokumentov, ki potrjujejo storitve v ustreznih enotah od 9. do 23. avgusta.
  3. Enako velja za vojaško osebje, ki je delalo v podporo vojaških operacij. Prejeli so nagrade po osebnih seznamih ali potrdilih, ki so jih izdale glavne uprave s podpisom svojih nadrejenih.

Kdo je podelil medaljo?

Nagrado »Za zmago nad Japonsko« so podelili naslednji ljudje:

  1. Tisti, ki so takrat služili v vojski - poveljniki formacij, enot in vodij institucij.
  2. Tisti, ki so izpadli iz flote in vojske - vojaških komisarjev, okrožnih, regionalnih, mestnih in regionalnih v kraju prebivališča nagrajenih.

Ko prejme medaljo, mu nagrada in identifikacija ostane v spominu s svojo družino. Kako se ta nagrada nosi? Na levi strani prsnega koša. V primeru, da ima prejemnik druge medalje ZSSR, se nahaja takoj po jubilejni vladni nagradi »Štirideset let zmage v Veliki domovinski vojni«.

Kateri dan je dan zmage nad Japonsko?

V tej zadnji epizodi druge svetovne vojne so jedrsko orožje najprej uporabili - Združene države Amerike. 6. avgusta 1945 je bila atomska bomba padla iz letala na Hirošimi. Dva dni kasneje je Sovjetska zveza vstopila v vojno. Zaradi izkušenj Velike domovinske vojne je sovjetska vojska zelo uspešno napredovala proti Japonski. 14. avgusta so se začela pogajanja o premirju, 20. avgusta pa je kapitulirala vojska dežele vzhajajočega sonca. Tudi s sovjetskimi četami sta bili izvedeni dve operaciji - operacija pristanka Kurila in zemeljska operacija na jugu Sahalina. Mamoru Shigemitsu, japonski zunanji minister, in Yosidziro Umezu, načelnik generalštaba, sta na krovu bojne ladje Missouri 2. septembra podpisala zakon o predaji. Douglas MacArthur, general ameriške vojske, Bruce Frazer, britanski admiral, Kuzma Derevianko, general Sovjetske zveze in Chester Nimitz, še en ameriški admiral, so sprejeli predajo zavezniških sil. To je dan zmage nad Japonsko - tretji september 1945, ki sledi podpisu zakona. S tem se je končala ena izmed najbolj krvavih vojn v človeški zgodovini.

Zaključek

Vojaki, ki so bili nagrajeni z medaljo "Za zmago nad Japonsko", ki so jih kasneje prejeli, so prejeli tudi druge nagrade: na primer, spominske medalje, ki so bile izdane za dvajseto in trideset let zmage v Veliki domovinski vojni. Čas teče, manire in pogledi na življenje se spreminjajo. Zdaj lahko enostavno kupite nagrade ZSSR. V vojni so vojaki in častniki tvegali življenje za našo svetlo prihodnost, umrli za zmago, v miru - trdo delali za dobro svoje domovine, za kar so prejeli zasluženo nagrado države in pogosto tudi posmrtno. In danes lahko vsakdo s plačilom določenega zneska kupi. Vzemite, na primer, medaljo "Za zmago nad Japonsko". Njegova cena na nekaterih lokacijah je le 700-750 rubljev. Čeprav je njegova vrednost - včasih človekovo življenje. Zato je nesprejemljivo, če se prodajajo izvirne nagrade. Edina izjema je zbirateljstvo.

Mickey Mouse kostum: korak za korakom navodilaModna nagubana krila - atribut osnovne garderobe vsake ženskeKako izdelati lesen stroj za vašega otrokaFrosty vzorec na oknu to storite samiKako narediti kostume žabe to storite samiKako šivati ​​kostum gnoma z lastnimi rokamiOsupljiv božični kostum za dekleta "Asterisk"Kako narediti čebelni kostum za otroško matinejo