FoodPro Preloader

Nasveti za začetnike: kako delati s polimersko glino. Potrebni materiali in orodja, tehnika dela


Eden od priljubljenih materialov za ustvarjalnost je polimerna glina. Iz nje ustvarite nakit, spominke, igrače itd. Da bi obvladali tehniko dela s polimerno glino, morate upoštevati nasvete izkušenih obrtnikov. Obstaja veliko razlik in odtenkov, katerih znanje bo omogočilo, da se izognete resnim napakam. Na

Eden od priljubljenih materialov za ustvarjalnost je polimerna glina. Iz nje ustvarite nakit, spominke, igrače itd. Da bi obvladali tehniko dela s polimerno glino, morate upoštevati nasvete izkušenih obrtnikov. Obstaja veliko razlik in odtenkov, katerih znanje bo omogočilo, da se izognete resnim napakam. Nato pogledamo, kaj čarovniki dajejo nasvete začetnikom in kako delati s polimerno glino.

Materialne lastnosti

Kaj je polimerna glina in kako delati z njo? Ta material je bil izumljen pred pol stoletja. Danes se uporablja za domačo in profesionalno ustvarjanje. Danes lahko plastiko kupite v skoraj vseh trgovinah. Polimerna glina je plastična masa, ki se uporablja za modeliranje dekorativnih figur in okraskov. Uporablja se pri izdelavi spominkov, lutk, nakita. Plastika ustvarja spektakularne cvetlične aranžmaje, skulpture in še veliko več.

Obstajata dve glavni vrsti plastike: pečena in samovredna polimerna glina. Proizvajalec na embalaži navede, kako delati z njim. Samo-utrjujoče spojine postanejo močne več ur (ali celo dni), ko so izpostavljene zraku. Hitrost strjevanja je odvisna od velikosti izdelka. Ta material je shranjen v zaprti embalaži.

Self-kaljenje gline je razdeljen na težka in lahka. Prva od teh sort je po teksturi podobna običajni glini. Umazan je, ko je moker. Če izsušite težko glino, se bo razpadla. Izdelki iz takšne plastike izgledajo kot keramika. Imajo mat površino, grobo na otip. Po želji se lahko brusi, pobarva z barvami in lakira.

Eden od priljubljenih materialov za kiparstvo je lahka polimerna glina. Kako delati z njo? Konzistenca takega materiala je podobna marshmallows. Glino lahko zavijemo v najtanjše plasti. Zato se pogosto uporablja za ustvarjanje cvetličnih in naravnih kompozicij. Izdelki iz takšnega materiala po utrjevanju so zelo lahki.

Kot samostojna skupina izstopa hladno hladen porcelan. Namenjen je izključno proizvodnji cvetja. So zelo naturalistični in prilagodljivi.

Pečene formulacije

Pečena polimerna glina je zelo priljubljena. Kako delati z njo? Najprej se iz materiala ustvarijo različne številke. Nato se pečejo pri temperaturi 110-130 ºС. V ta namen uporabite običajno pečico ali mikrovalovno pečico s funkcijo žara. Lahko ga tudi kuhate v čisti vodi.

Pečena plastika je narejena na osnovi PVC. Plastični material daje posebne dodatke. Ko se sestava segreje, popolnoma izhlapijo. Pri delovanju je termoplast podoben glini. Glina se najprej zlahka segreje v rokah. Nato ustvarite različne številke.

Pri delu s pečenimi plastmi je zaželeno, da se nahajate v toplem prostoru. Če je hladno raztezanje polimerne gline, bo potrebno veliko truda. Če predolgo delate z materialom, bo postalo manj elastično. Hkrati pa se bo razpadlo, slabo se bo mehčalo. Predloženo vrsto plastike naj bo ločeno od peči ali baterije. Glina se zavije v polietilen, če je bila embalaža odprta.

Včasih se za mehčanje uporabljajo posebne formulacije. To je lahko posebna tekoča plastika ali rastlinsko olje (na primer mandljevo olje, ki se prodaja v lekarni).

Kakšna so pravila za delo s polimerno glino? Začetniki se morajo zavedati, da so trajni izdelki pridobljeni iz pečene plastike. Če zavrtite zelo tanko plast, bo material po toplotni obdelavi zelo prilagodljiv. Na primer, pločevina iz gline, ki je zelo tanka (0, 8 mm), je lahko skoraj povsem upognjena. Ko se izdelek izravna, bo ohranil svojo prvotno obliko, ne bo poškodovan.

Polimerna glina te sorte je razdeljena na več vrst:

 • Navaden. V prodaji je predstavljena v obliki palic različnih barv. Po segrevanju ne spremeni sence, ima mat površino.
 • Tekočina. Prodaja kot brezbarvni ali beli gel.
 • Prosojen. Brezbarvna ali obarvana. Po žganju postane druga vrsta materiala bolj nasičena.
 • Z polnili. Simulira kovino, kamen, ima lahko strukturo bleščic.

Lahko mešate različne vrste gline. Za to je bolje uporabiti materiale istega proizvajalca.

Pregled proizvajalcev plastike za začetnike

Kako začeti delati s polimerno glino? Izbrati morate plastiko znanega proizvajalca. Ni priporočljivo uporabljati materialov, ki so narejeni na Kitajskem in so kupljeni prek interneta. Njihova kakovost ne ustreza zahtevam. Najbolj priljubljeni in znani proizvajalci so:

 • Fimo. Nemški proizvajalec. Skoraj vsak izkušen mojster zna delati s polimersko glino Fimo. To je ena izmed najbolj priljubljenih in ena izmed najboljših polimernih glin, ki so danes v prodaji. Zaradi široke palete barv, prisotnosti materialov z različnimi učinki in enostavnosti dela je ta plastika priljubljena. Za začetnike je primerna Fimo Soft. Niz poklicnih in otroških lahko povzroči določene težave pri delu. Poklicna serija se morda zdi pregrobna, otroci pa so preveč mehki.
 • Sculpey, Premo. Ameriški proizvajalci so znani tudi po visoki kakovosti. Imajo bogato paleto, svetle, nasičene barve. V plastiko teh proizvajalcev ne povzroča težav. Pomanjkljivost je rahla sprememba odtenka po toplotni obdelavi.
 • Cernit. Belgijska polimerska glina je plastična, močna po pečenju. Toda pod vplivom materiala visoke temperature lahko spremenite odtenek.
 • Sonet, artefakt. Domači proizvajalci proizvajajo najboljšo plastiko za začetnike. Stroški materialov so nizki in paleta je bogata. Kupite lahko komplete, ki vključujejo več posebej izbranih barv.
 • Darwi, Fimo Air, ClayCraft. Ta polimerna glina, ki se strdi pod vplivom zraka. Takšni materiali niso namenjeni ustvarjanju tankih, majhnih delov.

Dodatni materiali

Kaj potrebujete za delo s polimerno glino? Poleg same plastike boste morali kupiti še nekaj dodatnih materialov. Glavni so:

 • Mehčalci za tekočine. Novic za takšne kompozicije ni treba uporabiti. Toda sčasoma lahko poskusite. Emolijensi pomagajo pri lepljenju nekaterih delov za toplotno obdelavo, da postane glina bolj prilagodljiva, vse do kremaste teksture. Istočasno ostane senci materiala.
 • Pečeno lepilo za vroče taljenje. Omogoča povezovanje različnih delov. Pri uporabi mehčalcev morda sploh ni potrebna.
 • Lak Uporablja se med končno obdelavo obdelovanca. Nakup ni obvezen. Za polimerno glino je potrebno pridobiti lak. Akrilne kompozicije v tem primeru ne bodo delovale. Sčasoma se bodo začeli držati in izdelek bo pokvarjen.
 • Sestava odtenkov. Nekatere tehnike dela s polimersko glino vključujejo uporabo takih spojin. To je lahko na primer suh pastel primerne barve.
 • Akrilna barva. Omogoča toniran material.

Izkušeni obrtniki priporočajo uporabo različnih sort barvne gline. Napaka pri začetnikih je pridobitev bele ali prozorne plastike, ki jo nato pobarvamo z akrilnimi barvami. Rezultat je lahko nezadovoljiv. Sčasoma se bo barva začela držati, ostane na traku in kupu s čopičem. Prav tako potrebujejo poseben lak. Akrilne barve obarvajo sestavo, vendar po peki ne pokrivajo površine izdelka.

Orodja

Preden začnete, morate kupiti orodje za delo s polimersko glino. Niz improviziranih orodij je lahko zelo različen. Kupite lahko posebna umetniška orodja, ki se uporabljajo za kiparstvo. Prav tako zelo primerna za ustvarjanje različnih oblik in tekstur z razpoložljivimi orodji. To so lahko igle, zobotrebci, orodja za manikuro itd.

Omeniti je treba nekaj glavnih naprav, ki jih priporočamo, da se zgodaj začne z začetnikom:

 • skalpel z nožem;
 • Univerzalni sklop z dvema koncema (krogla in debel šilo);
 • komplet silikonskih ščetk (izbirno).

Ostala potrebna orodja za delo lahko opravite samostojno. Lahko pokažete domišljijo in jih naredite iz različnih stvari, ki so pri roki. Strokovnjaki ne priporočajo uporabe plastičnih orodij med delom, saj so praktično neuporabni.

Glede na priporočila, kako pravilno delati s polimersko glino, je treba omeniti, da boste poleg glavnih improviziranih sredstev potrebovali tudi različne pripomočke. Za zvijanje plasti materiala lahko uporabite običajni kovinski razpršilec dezodoranta ali laka za lase.

Pripraviti morate površino za ustvarjalnost. Biti mora gladka in trda, ne absorbira polimerne sestave. Kalupi (posebni silikonski kalupi) se lahko uporabijo za ustvarjanje različnih oblik. S pomočjo čolnov izrežemo različne številke, kot pri uporabi kalupov za piškotke. Bolje je delati z rokavicami in imeti ročne robčke.

Nekaj ​​nasvetov strokovnjakov

Izkušeni obrtniki za začetnike podajajo nekaj nasvetov, kako delati s polimersko glino. Opozoriti je treba, da na embalaži s podobnimi sestavinami ne sme biti rok trajanja. Toda iz nekega razloga lahko plastika še vedno postane neprimerna za uporabo. Na primer, ne sme se prevažati pri nizkih temperaturah, embalaža ne sme biti odpuščena. Da ne bi bili razočarani nad nakupom, morate material vzeti s pulta v roki in ga stisniti z dvema prstoma. Ne bi smelo biti trdno, če je skladišče toplo. Prav tako je nesprejemljivo, da ima plastika razpoke.

Laki za parket so primerni za pokrivanje končnega izdelka iz polimerne gline. Proizvajajo se na vodni osnovi, zato nimajo neprijetnega vonja. Toda pri uporabi laka je nemogoče doseči popolnoma mat teksturo. Vsaka podobna sestava ima majhno količino sijaja.

Glina ima kemično sestavo, zato lahko pri pečenju povzroči neprijeten vonj. Material ni priporočljiv za otroke, mlajše od 8 let. Ware, orodja, ki pridejo v stik s plastiko, tudi po pranju ni mogoče uporabiti za shranjevanje hrane.

Glede na tehniko dela s polimerno glino je treba omeniti, da med seboj ne smete mešati sestavov različnih znamk. Rezultat je lahko nepredvidljiv. Za barvanje gline z akrilom potrebujete silikonske ščetke, za pastele pa naravno mehko.

Ne zmanjšujte temperature plastike za peko. V tem primeru bo izdelek krhek. Da bi dobili popolnoma belo barvo brez nečistoč, morate delati z rokavicami, ki material premikajo na steklo. Hkrati na oblačilih ne sme biti nap.

Kako delati s plastiko?

Če želite ustvariti želeni izdelek, morate upoštevati tehniko dela. Kako delati s polimerno glino? Za začetnike je vsak odtenek pomemben, zato ga preberite in se spomnite! Prvič, material je gneten v rokah. Bolje je biti toplo in prostor ni bil hladen. Ta postopek je treba opraviti kvalitativno, drugače bodo mehurčki med peko izstopali iz plastike, bo krhka.

Če je polimerska glina trda, jo lahko zmešamo s posebno sestavo. Ena izmed najučinkovitejših možnosti je plastifikator Moldmaker. Prav tako lahko pomešate mehko in trdo plastiko, ki jo dobro gnete. Vendar je pomembno upoštevati razmerje, v katerem se glina ne bo držala rok.

Če je material preveč mehak, morate pustiti majhno količino v zraku 1, 5-2 ure. Postavljena je na belem papirju. Ko list postane plastičen, ga lahko uporabite za modeliranje. To pomeni, da je prišlo do presežnega mehčala iz materiala.

Študij osnovnih priporočil o tem, kako delati s polimerno glino, začetnike, morate paziti na dejstvo, da se lahko mešajo. Hkrati se izkaže, da nastavite ne le konsistenco, temveč tudi odtenek materiala. Ko je izdelek ustvarjen, ga postavimo v predgreto pečico. Da bi se izognili širjenju neprijetnega vonja v stanovanju, vključite pokrov, slepi vložek pa vstavite v rokav.

Kaney

Ena izmed zanimivih tehnik dela s plastiko je ustvarjanje Kanea. Razmislite o njihovi proizvodnji na primeru slepih odrezkov. V ta namen pripravite oranžno, rumeno in belo polimersko glino. Meša in izdeluje klobase dveh barv. Rumeno in oranžno plastiko združimo in ponovno navijemo v obliki klobas. Velikost celotne dolžine mora biti enaka. V sredini bo rumena lisa, ki bo skoraj z vseh strani upogibala oranžno plastiko.

Bela glina se razvalja v tankem sloju. Ta list je zavil oranžno-rumeno gredico. Klobasa je upognjena in na eni strani ustvarja oster kot. Obstajati mora 8 enakih dolgih presledkov, ki so skupaj zloženi v krog (z ostrim kotom proti sredini). Nato jih ponovno zavijemo z belo plastjo. Iz oranžnega materiala razvaljamo plast, ki je nekoliko debelejši. Prav tako zavijejo obdelovanec na vrh. Sestavljamo enakomeren valj z enako velikostjo prečnega prereza po celotni dolžini in ga narežemo z nožem. Nastali krogi so v rezu podobni oranžni. Lahko jih narežemo na polovico ali levo v tej obliki.

Molda

Ena izmed priljubljenih tehnik je uporaba posebnih oblik silikona. Imenujejo se plesni. Omogočajo vam, da ustvarite množične praznine. Kako delati s kalupi za polimerno glino? Morate kupiti obrazec, s katerim lahko ustvarite želeni izdelek.

Na primer, lahko je kolaček. Oblika ima dva oddelka. Prvi ustvarja osnovo pogače, druga pa kremno konico. Za izdelavo potrebujete dva ustrezna odtenka plastike. To je široka in relativno plitka oblika. Glino je treba dobro stisniti. Presežek od zgoraj je odrezan z nožem, da je bil material ravno poravnan s plesnijo. Nato silikonski kalup zavijemo in položimo na trdo površino. Lahko napete rebrasto podlago torte s suhim pastelom.

Če je oblika globoka, gline ni mogoče dobiti pred peko. Znotraj materiala se polagajo postopoma, iz kosov. Šele po toplotni obdelavi se lahko odstrani iz kalupa.

Poliranje

Da bi površina končnega izdelka sijala, jo lahko poliramo. Postopek se izvaja pod vodo. Izdelek lahko polirate neposredno pod pretočnim pretokom. V vodo lahko tudi vzamete vodo in v njej razredčite nekaj mila. Če so nepravilnosti pomembne, je potreben smirkov papir velikosti 220. Če so na površini majhne praske ali prstni odtisi, bo ustrezala velikost 400. Majhne nepravilnosti so brušene z brusnim papirjem 800-1000. Potem lahko izdelek lakirate.

Pletena škatla: uporaba, samoproizvodnjaRep trak: kaj je, kako se uporabljaŠablona je nepogrešljivo orodje pri notranji opremi.Sklopka za roke: mojstrski razred in vzorciSlavni fotograf Nigel Barker: kariera, osebno življenje, deloKvačkani vzorci: izvirne ideje, opis fotografije, nasvetiNajboljše igre za dve osebiPletene palčke z iglami za pletenje - ustvarjajo lepoto z vzorci ali vzorci