FoodPro Preloader

Gradient Filter: Opis in uporaba


Za novince na fotografijah, da bi razumeli, kaj se bo obravnavalo, bo najverjetneje treba podati definicijo. Kaj točno je gradientni filter? Gre za prozorno ploščo iz optične plastike ali stekla, na kateri se uporablja gladko mehko monofonijo. Če ne poznate gradientnega orodja v grafičnih urejevalnikih, morate pojasniti. Na s

Za novince na fotografijah, da bi razumeli, kaj se bo obravnavalo, bo najverjetneje treba podati definicijo. Kaj točno je gradientni filter? Gre za prozorno ploščo iz optične plastike ali stekla, na kateri se uporablja gladko mehko monofonijo. Če ne poznate gradientnega orodja v grafičnih urejevalnikih, morate pojasniti. Na sliki ima vlogo prehoda iz ene barve v drugo, na filtru pa se uporablja preprost temenizacijski gradient od sive do prozorne.

Zakaj potrebujete tak filter

Gradient uporabljajo predvsem fotografi krajine. Zelo pogosto pri fotografiranju pokrajine obstaja problem neenakomerne izpostavljenosti zgornjega (neba) in spodnjega (zemeljskega) dela. Preprosto povedano, nebo je skoraj vedno videti svetlejše od zemlje, kar ustvarja neravnovesje. Na primer, ob sončnem zahodu je vsak fotograf vsaj enkrat naletel na to - na fotografiji ostanejo samo temni obrisi predmetov na tleh. V takem primeru gre za filter gradienta, ki popravi nezavidljiv položaj na dnu fotografije.

Obstajajo tudi barvni filtri za leče, ki so primerni za fotografiranje nenavadnih učinkov in modnih barvnih variacij. Običajno prehod iz transparentnega dela filtra v senco ustreza 1-3 stopnjam osvetlitve, kar olajša izbiro potrebnih parametrov streljanja.

Vrste gradientov filtra

Gradientni filtri so okroglo navojni za ovijanje na lečo, prav tako pa pravokotno nameščeni v držalo, pritrjeno na lečo.

  1. Okrogel filter na leči je dober, ker je izdelan iz optičnega stekla, pogosto z večplastnim premazom. Toda njegova glavna pomanjkljivost - nezmožnost premikanja točke ločevanja temne in svetle strani. Vendar pa je zaradi svoje kompaktnosti enostaven za prevoz in prevoz.
  2. Pravokotnik je narejen iz plastike (ker se uporablja ločeno od okvirja in bolj dovzeten za mehanske poškodbe) in nima razsvetljenja, lahko pa se ne le zavrti, temveč se premika tudi gor in dol, kar močno razširja možnosti krajinskega slikarja. Snemanje pokrajine s takšnim filtrom z gradientom je potrebno z uporabo stojala, saj plastična plošča objektivu doda dva dodatna vmesnika (plastika-zrak), kar povzroči padec ostrine in je treba približno dvakrat povečati hitrost zaklopa.

Prednosti uporabe filtra z gradientom

Gradient filter je tradicionalen za fotografe s filmskimi kamerami, saj ima film omejen občutljivost. Prej so morali uporabiti preliv ali podrobno sprejeti znatno izgubo. Toda mnogi sodobni fotografi ga ne želijo uporabljati, saj trdijo, da lahko v grafičnem urejevalniku zlahka uporabite isti gradient pri obdelavi fotografij.

Kljub temu praktične izkušnje kažejo, da je uporaba digitalnih filtrov prav tako koristna za digitalne fotoaparate, saj prihrani veliko časa in preprečuje nepotrebno delo s programi, ki jih ne morejo izvajati vsi, celo zelo dobri fotografi.

Kvačkanje platno: diagrami in opisiMatryoshka kostum za počitnice - najsvetlejši in najlepši oblekoPletene zavese: ideje in možnosti, tehnika izvedbe, fotografijaBeaded ogrlica - shema tkanja.  Nakit iz kroglic in kroglicPleteni šiv pri pletenju: vrste in pravilna izvedbaVelikosti fotografij in njihova odvisnost od načinov fotografiranjaMaster class: kako so živali narejene v papirnem origami stiluDecoupage na steklu za začetnike, fotografija