FoodPro Preloader

Vezenje za začetnike. Tehnika vezenje satena


Ena najstarejših delovno intenzivnih vrst igel je saten šiv! Za začetnike rokodelci ustvarili posebno vrsto sklopov za delo v tej tehniki, napisal celotno enciklopedijo svojih značilnosti. In še vedno obstajajo strokovnjaki, ki razvijajo nove šive in celotno tehnologijo vezenja. Kratek opis površine Začnimo z znanjem s takim ročajem že od samega začetka. Z šivom j

Ena najstarejših delovno intenzivnih vrst igel je saten šiv! Za začetnike rokodelci ustvarili posebno vrsto sklopov za delo v tej tehniki, napisal celotno enciklopedijo svojih značilnosti. In še vedno obstajajo strokovnjaki, ki razvijajo nove šive in celotno tehnologijo vezenja.

Kratek opis površine

Začnimo z znanjem s takim ročajem že od samega začetka. Z šivom je mogoče vezati vse, kar je pod roko: oblačila, posteljno perilo, krpe, šali, slike, torbe, zaznamki, magneti. V primerjavi s križanjem vzorci izgledajo bolj nežno in elegantno.

Mnogi menijo, da je vezenje po umetniški gladkosti najenostavnejše. Kaj je težko? Narisal sem vzorec na tkanini, naredil šive spredaj z iglo in jo pometel okoli konture ... Ampak ni vse tako preprosto.

Vezenine saten, tako kot druga področja igle, ima več sort: dvostranski, enostranski, ruski, Poltava, Vladimir, umetniški, saten, bela. Vsako območje ima svoje značilnosti.

Začetnikom ni treba zapomniti vseh šivov. Dovolj je, da se naučite nekaj šivov, ki bodo koristni za vezenje abstraktnih risb, pokrajin in cvetličnih okraskov. Vendar je najbolje, da začnete delo z majhnim vzorcem, saj je bistvo vezenja s satenskim šivom ravne šivi, ki se tesno prilegajo skupaj.

Vrste satena za vezenje

Obstaja več najbolj priljubljenih področij tega igle.

 • Satenska površina. Za to se vzamejo tanke strune in izvezajo z majhnimi tesno prilegajočimi se šivi, ki se začnejo od sredine prejšnje vrstice. Posledica tega je, da je obraz dela podoben gladkemu trdnemu vzorcu, na napačni strani pa je "pegasto" s kratkimi potmi.
 • Umetniško vezenje. Za začetnike to ni enostavna tehnika. V tej tehnologiji je vzorec vezen s ploskim kosim satenom brez talnih oblog. Njegova značilnost je uporaba različnih barv. Tukaj je pomembno spretnost kvalificiranega delavca, da zmeša ton niti, da bi ustvarili nemoten prehod iz ene nianse v drugo.
 • Ruska gladka površina. Pri tej tehniki se šivi položijo v dveh smereh z ravnimi navpičnimi ali horizontalnimi šivi, dolgi 5-7 mm. Hkrati je za njih značilna razdalja med »sosedi«. Ko vezenje poteka v nasprotno smer, se te vrzeli previdno šivajo.
 • Bela vez. Ta vzorec je narejen samo z belimi nitmi v več stopnjah: najprej se z iglo oblikuje kontura, na tleh se tvori, potem ko so šivi, ki so tesno drug ob drugem, vezeni.

Vezenje: Začetne lekcije

Za delo, morate pripraviti material, igle, pavs papir, svinčnik, nit. Tkanino lahko jemljete glede na vaše cilje. Za vezenje posteljnina izberejo tradicionalne grobe platnice, saten, poplin, svilo. Oblačila so lahko vezena na katero koli tkanino, od jeansa do volne. Za slike izberite material s tesnim tkanjem.

Poleg tkanine bodite še posebej pozorni na igle. Obložite občutljivo snov s tankimi iglami, saj bodo debele površine deformirale površino, pustile luknje in tesno prešle vezenje. Kupite debele igle pod debelo tkanino za vezenje zunanjih oblačil, vrečk, klobukov. Vaša "orodja" morajo biti gladka in z ostrim koncem.

Za vezenje pripravite obroče za vezenje, da bodo tkanino trdno pritrdili. Ne oblecite lahkega materiala na kovinske nosilce, saj pustite sive oznake. Najboljša možnost so leseni okvirji za slike in obroči za majhne vezenine.

Nadaljujemo s temo materialov

Za gladko površino je primerna vsaka nit, od tanke svile do debele volne. Čim tanjša je nit, tem bolj mora biti tkanina. Čeprav je na nekaterih modelih modelov to pravilo kršeno. V vsakem primeru poskusite šivati ​​majhen element na tkanini z nitmi, ki se razlikujejo po znamki in sestavi.

Kitajske obrtnice raje obarvajo svilene niti, ruske šivane izbirajo navadne nitke. Za voluminozne slike vzemite volno in bombaž. Kupite ostre škarje, tako da pri odrezovanju ni "repov". V vsaki trgovini z izdelki za ročno delo vam bo pomagal pri izbiri sledilnega papirja in markerja, ki izgine na tkanini.

Vzorec za vezenje na satenskem šivu lahko najdete v revijah, kupljenih v trgovini ali kopirate iz katerekoli razglednice. Ločeno pa je ceneje kupiti material, vendar nekatere obrtnice raje takoj kupijo že pripravljen komplet, kjer so izbrane barve, podane so navodila za šivanje in osnova. Z osnovnim gradivom. Prav tako lahko bodite pozorni na organizatorja za nit, rasparivatel, šilo in naprstnik.

Vezenje za začetnike: pripravljalna faza

Takoj, ko smo se odločili o temi, kupili vse gradivo, nadaljujemo s pripravljalno fazo. Robove tkanine obdelajte na naslednji način:

 • pri vezenju slik lahko robove premazamo z lepilom;
 • robčki, serviete in druga majhna dela je mogoče prepoznati z vlečenjem nekaj niti;
 • če je šivalni stroj, uporabite overlock za brušenje vseh robov tkanine.

Sedaj operite obdelovanec, suho in železno železo. Prevedite risbo na sledilni papir in jo položite na tkanino, zabodene z iglami. Običajen šiv naprej z iglo in kontrastno nitjo poteka skozi vse črte vzorca. Izbrišite pavs papir.

Material položite na obroček ali okvir in nadaljujte s satenom za vezenje. Ne pozabite, da je pritrjevanje niti na začetku in na koncu dela skoraj enako kot pri vezenju s križem. To pomeni, da se nit lahko fiksira z zanko, če dodatek to dopušča. V enem dodatku se nitka pritrdi na napačno stran s pomočjo majhnega križa, med katerim se skriva rep navoja. Na koncu dela z nitko se na napačni strani skrije pod vezenim vzorcem ali pa ga položimo s 3-4 šivi na sprednji strani, da ga zapremo z naslednjo plastjo niti.

Vrste šivov

Tehnologija satenskega šiva vključuje uporabo več šivov.

 • "Naprej s iglo." Tkanino prebodite z iglo z enakomernimi šivi vzdolž obrisa vzorca. Upoštevajte, da mora dolžina šiva ustrezati razdalji med položenimi segmenti.
 • "Nazaj iglo." Iglo vstavite iz notranjosti igle v tkanino za dolžino, ki je enaka dvema šivom, nato jo vrnite nazaj in naredite en šiv na obrazu. Tako je s sprednje strani črta podobna zgoraj opisani tehniki in od znotraj navzven izgleda kot vzorec zalezovanja.

 • "Zalezan šiv." Izvlecite iglo na obrazu od sredine prejšnjega šiva in vstopite pod nagib na napačno stran. Ta tehnika se uporablja za vezenje stebel, listov, cvetnih listov.
 • "Loop stitch" je podoben črkam "uuu" ali "nnn". Bistvo šiva je, da se igla spušča od vrha do dna, pri tem pa se položijo vertikalni šivi, igla pa ostane na površini niti, ki gre pod njo. Posledica tega je, da se konica zategne, tako da se oblikuje zanka. Ta šiv se lahko izvaja na različne načine s pomočjo nagiba, višine šiva, kombinacije z drugimi tehnikami.

"Dvojni" vzorci

Za naslednjo tehniko je značilna kombinacija dveh šivov. Potrebno je dobiti volumetrično vezen satenski šiv. Rože, listi in drugi vzorci so narejeni s to tehnologijo.

 • "Ozek valj". Najprej se šiv položi “naprej z iglo”, nato pa se vertikalne majhne šive tesno povežejo med seboj. Uporablja se za dekoracijo fine linije.
 • "Dolg šiv je pritrjen". Ta šiv se uporablja za vezenje listov in cvetnih listov. Šivi se položijo po vsej dolžini pločevine, šele nato se dolga nit pritrdi s kratkimi šivi, zaradi česar tkanina ne zasije.

 • "Stitch s tlemi." Najprej se skozi celoten vzorec z iglo položijo majhne šivlje naprej, nato pa se vzorec poveže z obojestranskim šivom, ki poteka preko konture z navpičnimi, horizontalnimi ali poševnimi šivi. Zelo primeren šiv za vezenje listov, stebel in vzorcev.
 • "Pyshechka". Oblika kroga je vezena naprej z iglo, nato pa so horizontalne šive tesno položene na mejo, preko katere vezimo navpične šive, ki presegajo obris.

"Enotni" vzorci

 • "Nodule". Izvaja se kot francosko vozlišče. Najprej je igla narisana na obrazu. Na njej naredite več naviv, ki jih držite in hkrati potegnete iglo v notranjost. Rezultat je konveksni nodul. Istočasno morajo biti izhodne in vstopne točke igle zelo blizu.
 • "Verkhosh". Izvaja se s šivi od zgoraj navzdol, tako da se na notranji strani oblikujejo majhne poti. To pomeni, da na eni strani naredite navpični šiv, potegnete iglo na isti liniji na obrazu blizu izhodne točke. Zdaj naredite šiv v nasprotni smeri na isti tehniki.
 • "Veriga". Potegnite iglo na površino dela, nato jo vrzite pred iglo, oblikujete zanko, vstavite iglo blizu vstopne točke in izvlecite iglo, tako da bo nit navznoter. Rezultat je veriga.
 • "Zanka je priložena." Ta vzorec je vezen z cvetnimi lističi. Narejen je kot veriga, v sredini latice je pritrjen le majhen navpični šiv.

To so najpogostejši vzorci. Sprva je vezenje s satenom za začetnike morda zapleteno, v praksi pa bo vse postalo jasno.

Osnovna pravila za vezenje

 1. Oblikujte obris vseh vrstic.
 2. Kompleksni elementi so razdeljeni na več delov (vrstic). Na primer, ravna ozka plošča je vezena v treh korakih: leva, nato desna in srednja.
 3. Cvetovi so vezeni od robov do središča.
 4. Listi so sešiti v smeri vene od roba do središča.
 5. Za volumen vzorca se uporablja več tehnik: dvostranska površina, ko sta obojestranska in sprednja stran, talne obloge, kombinacija vodoravnih in navpičnih tesnih šivov, sešiti (zgornji šiv sega preko konture).
 6. Z mešanjem barv je bolje uporabiti neenakomerne šive, ko se začetek nove vrstice začne sredi prejšnjega. To je najtežje in najzanimivejše, za kar je značilno, da je vezen saten šiv.
 7. Za začetnike bodo manjše slike lažje izvesti, izkušnje pa bodo hitrejše. Ni potrebe za nakup kompleksnih dragega dela, dovolj vezenine 10x15 cm z majhno parcelo (cena približno 200 rubljev).

Na prvi pogled se zdi, da je saten šiv zapletena tehnika, vendar poskusite z majhnimi motivi. Ne boste opazili, kako se naučite "risati" z iglo!

Šivamo vrečke iz klobučevineKvačkanje za začetnike puloverji: sheme, opis, nasvetiElegantni dodatki naredite samiOrigami orožja ali razvoj papirnega letalaOtroška obrt za pomlad to storite samiKako izgleda joker? DIY kostumSkromno pletenje: shema, opis. Kako plesti pletenica šivOlesya Mustaeva delavnica: pregledi