FoodPro Preloader

Rezbarjenje za začetnike: tehnike, vzorci, orodja


Rezbarjenje z lesom je seveda eno najstarejših obrti, ki so se kdaj ukvarjali s človeštvom. Namizno posodo, dele zgradbe, pohištvo, kovčke, škatle za backgammon itd. Lahko tako okrasimo, seveda pa se lahko vsakdo nauči, kako izrezati les. Glavna stvar je izbrati pravo orodje, obdelovance in obvladati potrebno opremo. V tem

Rezbarjenje z lesom je seveda eno najstarejših obrti, ki so se kdaj ukvarjali s človeštvom. Namizno posodo, dele zgradbe, pohištvo, kovčke, škatle za backgammon itd. Lahko tako okrasimo, seveda pa se lahko vsakdo nauči, kako izrezati les. Glavna stvar je izbrati pravo orodje, obdelovance in obvladati potrebno opremo. V tem primeru bo rezanje lesa za začetnika mojstra kmalu postalo hobi, ne le prijetno, ampak morda celo prinaša dober dohodek.

Vrste niti

Obstajajo štiri glavne metode za dekoracijo lesenih izdelkov na ta način:

 • skozi;

 • gluhi;

 • kiparska;

 • Brownie (ladja).

Kiparska rezbarija se izvaja po celotnem volumnu obdelovanca. Končni izdelek v tem primeru je ločena slika ali tridimenzionalna sestava. Ta vrsta niti se šteje za precej zapleteno in bolj primerno za izkušene obrtnike.

Hišna rezbarija, ki se sicer imenuje ladja, združuje elemente vseh drugih tehnik in se uporablja za dekoriranje zgradb in objektov. Ta tehnologija se lahko uporablja za rezanje, na primer, pločevin, balustrov in ograj za stopnice, drsalke za strehe hiš itd. Za začetnike ta tehnika deluje dobro, saj ni preveč zapletena.

Skozi nit

Ta tehnologija je nato uvrščena v:

 • reže;

 • ozadje;

 • propylnuyu

Tehnika »od konca do konca« se razlikuje predvsem v tem, da izdelki pri uporabi nimajo ozadja. Takšne tehnologije se najpogosteje uporabljajo za proizvodnjo platbands ali, na primer, pri oblikovanju lesenih cerkva.

Glede na tehniko izvedbe so vse tri vrste skozi nit zelo podobne. Razlika med njimi je le v stopnji kompleksnosti dela. Najpreprostejša vrsta navojev je prečkana. V tem primeru se obdelovanec prereže skozi konture natisnjenega vzorca brez nadaljnjih podrobnosti.

Izdelki v tehniki odprtine so skoraj enaki. Edina stvar - nit v tem primeru izgleda bogatejši zaradi dodatnih majhnih podrobnosti.

Rezalna nit je po vrsti zelo podobna odprtini. Vendar pa se pri uporabi te tehnologije med drugim izvaja natančna študija majhnih in velikih delov izdelkov. Z uporabo te tehnike, med drugim, pogosto dajo podloge za pohištvo.

Za end-to-end tehniko je mogoče pripisati, in to vrsto obdelave, kot umetniško izrezovanje z ročno žago za les. Ta tehnologija vam omogoča, da dobite zelo lepih izdelkov: škatle, pohištvo blazinice, igrače, spominki, itd Vendar pa se ta metoda pogosto uporablja ne na drevesu, ampak na vezan les.

Gluha nit

Ta tehnologija se pogosto uporablja za dekoracijo jedi, pohištva, hišnih zidov itd.

 • ploski črvi;

 • olajšave

Domneva se, da je za začetnike najprimernejši karving na lesu s pomočjo parcel. Takšna tehnika je lahko:

 • kontura;

 • geometrijska;

 • v oklepaju.

V prvem primeru se kosi na lesu opravijo z nožnim podbojem, dletami majhnih premerov ali vogalov. Kontrast med vzorcem in ozadjem v izdelkih s to tehniko ustvarja madež.

Geometrična obdelava lesa omogoča izdelavo zelo lepih izdelkov. Prav to tehniko najpogosteje izberejo začetniki, ki se odločijo za obvladovanje take obrti. Geometrično rezbarjenje se običajno izvaja z orodji, kot so zastava (sekirica), polkrožna dleta, vogali in noži. Glavni vzorec za navijanje te tehnologije postane trikotnik.

Z vpetim navojem na površini obdelovanca se večinoma opravijo le plitki rezi. V tem primeru poveljnik opravi vertikalno sekljanje z dletom, nato pa - dejansko rezanje. Ta tehnologija v obdelavi lesa je najstarejša. Nekoč so ga zelo uporabljali vaški mojstri.

Reliefna rezbarija lesa pa je:

 • ploščati relief;

 • bas-relief;

 • visoki relief.

Tehnike izvedbe parcele so v tem primeru prav tako podobne. Z uporabo prve metode s seznama metod je slika končno dokaj ravna. Ozadje s tehnologijo ploščatih reliefov je lahko:

 • blazina - spuščanje na sliko, zaradi tega, kar je videti vtisnjeno v izdelek (kot sled na blazini);

 • izrezan - zmanjšan (slika je odrezana pod kotom glede na ozadje).

Pri uporabi bas-relief tehnologije se ozadje zelo zmanjšuje. Hkrati elementi same risbe izgledajo pol-voluminozni. Tehnika visokih reliefov je še bolj zapletena. V tem primeru je slika videti že volumetrična - skoraj kiparska.

Osnovna orodja

Tako se najpogosteje za začetnike mojstrske tehnike izbere metoda ravninske geometrije za rezanje na drevo. Orodja v tem primeru začetniki običajno uporabljajo:

 • potrditveno polje (sekirica);

 • kotiček;

 • polkrožna dleta.

Na nožu se nahaja rezilo v obliki običajno enakostraničnega trikotnika. Hkrati je pritrjen na ročaj za vrh. Ta rezalnik označi obrise risb, ravne črte pri dekoriranju stranic itd.

Rezalni kot ima V-obliko od konca (v prerezu). Uporablja se za rezanje terena ustrezne konfiguracije. Polkrožno dleto na koncu ima obliko polkroga. Uporabljajo se lahko npr. Za rezanje gladkih utorov-cvetnih listov. In vogali in polkrožna dleta imajo lahko različne velikosti.

Obstajajo še številna druga orodja, ki lahko olajšajo izdelavo lesa in naredijo risbe bolj zapletene in lepe. To so lahko na primer noži, plitvine, navadna ravna dleta itd.

Poleg samega rezalnega orodja, za rezanje na drevo, mora začetni mojster sam kupiti vse vrste dodatkov. Za registracijo izdelkov z uporabo geometrijske tehnologije, na primer, boste zagotovo potrebovali: kompase, ravnila, tračni ukrep, kotomer.

Danes so v prodaji tudi stroji za rezanje lesa. Takšna orodja se imenujejo različni graverji. Takšne naprave, čeprav so precej drage, vam omogočajo, da poenostavite in pospešite oblikovanje lesenih izdelkov.

Kaj ročno orodje za les kupiti: proizvajalci

Najpogosteje, novice noži uporabo Tatyanka noži v svojem delu. Prednosti orodij tega proizvajalca so predvsem nizki stroški in dobra kakovost. Še več rezalnikov te blagovne znamke je tudi dejstvo, da pridejo na števec že zelo ostre. Edina stvar je, da se orodja iz Tatyanke v večini primerov lahko uporabljajo samo za delo na dokaj mehkem materialu. Toda to podjetje prinaša na trg in neposredno celotne komplete za rezbarjenje na les, zasnovano posebej za začetnike.

Rezalniki češkega podjetja Nareks so zaslužili tudi zelo dober ugled med rezbarji. Tovrstna orodja se prav tako razlikujejo v precej dobri kakovosti in v mnogih primerih ne stanejo veliko. Na žalost nareški rezalniki na trgu niso izostreni. Po želji lahko novinec kupi tudi komplet za rezanje na les pri tem proizvajalcu.

Kakšen les uporabiti

Seveda se mora začetniški mojster odločiti o vrsti materiala, s katerim bo delal v prvi fazi. Večina izkušenih rezbarjev svetuje začetnikom, da izberejo lipo za učenje. Ta les se ne razlikuje previsoko od trdote in se dobro prilagodi nožu. Edina lipa je material, ki ni preveč predvidljiv. Glede na to, na kakšni vrsti zemlje je raslo drevo, je lahko bodisi preveč gosto in zato tudi precej trdno, ali pa, nasprotno, preveč ohlapno in mehko.

Različne vrste rezbarije, vključno z začetniki, se lahko izdelajo iz:

 • cedre;

 • Aspenska drevesa;

 • breza;

 • jablane;

 • borovci.

Obenem se verjame, da je cedra najprimernejša za izdelavo različnih vrst lesenih spominkov, svetlobnih kovčkov, podov itd. Izdelki, ki so izpostavljeni obremenitvam med delovanjem, ne morejo biti izdelani iz tega mehkega materiala. Ne delajte, na primer, ročajev za nože, sekire in kladiva, izrezljane police iz cedrovine itd.

Aspen velja za zelo primerno za začetnike. Tak les je čisto rezan, poleg tega pa za razliko od cedre dobro drži fino nit (brez sekanja). Poleg tega je aspen pogost in zato običajno poceni les. Za ta material je samo en minus. Aspen, žal, težko zmeljemo. V postopku izvajanja tega postopka na takem "vlažnem lesu" se kupi ponavadi dvignejo.

Birch je najljubši material številnih rezbarjev, tako izkušenih kot začetnikov. Tak les je dobro odrezan, popolnoma „drži“ majhne dele, poleg tega pa je za razliko od Aspena popolnoma poliran in celo poliran.

Teksturo lesa jablane odlikuje povečana gostota. Zato za začetnike takšno drevo ni preveč primerno. Pred rezanjem jablane, kot je breza, jo pogosto kuhamo. Običajno se tak les uporablja za ustvarjanje vzorcev z velikim številom finih detajlov.

Pine velja tudi za material, ki ni primeren za redno rezanje. Dejstvo je, da je zaradi strjenih smolnih žil v procesu dela z nožem na takšnem lesu razsekana in konopljena. Bor se najpogosteje uporablja samo za izdelavo velikih lesenih parkovnih skulptur.

Kako narediti prazno

Praksa pri obdelavi lesa lahko načeloma poteka na vsakem kosu lesa. Ampak, da bi ustvarili čudovit spektakel izdelek, je pomembno, med drugim, uporabiti dobro prazno.

Kot že omenjeno, se najpogosteje začetniki ukvarjajo z obdelavo lesa na lipi. Če želite narediti prazno takšno drevo, morate samo kupiti plošče na najbližji žagi. Tak material je treba predsušiti. Nato morate vsako ploščo obrusiti na poseben stroj tako, da maksimirate jedro.

Za obdelavo lesa z lipo se uporablja le beljava. Nato jo je treba ločiti od jedra z uporabo krožne žage.

Sapwood je v lipi, saj samo drevo ni predebelo, ponavadi majhno. Zato morajo biti za rezalne plošče velike velikosti takšne palice pogosto lepljene skupaj. Po mnenju izkušenih obrtnikov je najbolje, da s ponarejenim materialom v običajnem oprijemu uporabite lepilo najvišje kakovosti (npr. Nemški Jowat).

Kako se izogniti sekanju

Dober nabor dleta za les in kakovostne obdelovance, seveda, omogočata izdelavo zelo lepih izdelkov na koncu. Toda dejanska nit mora biti pravilno izvedena.

Plošče - material je znan kot vlaknast. Pred rezanjem se na leseno slepo potegne risba s pomočjo sledilnega papirja. Rezanje v konture lesa in utore, se morate osredotočiti predvsem na lokacijo njenih vlaken. Najbolje je, da se premikate ob njih. Na ta način se lahko izognete sekanju. Pri rezanju med drugim poskušajte narediti, da orodje ne »potisne« vlaken narazen, ampak, nasprotno, premaknete se proti središču svoje mase.

Geometrijska nit

Preden se lotimo dejanskega klesanja z vzorci, vzorci itd., Mora začetni mojster dobiti malo roke pri delu z različnimi vrstami nožev. S pomočjo zastave na nekaterih ploščah za odpadke lahko naredite, na primer, preprosto rezanje pod kotom, božična drevesca. Nato lahko uporabite vogale različnih dolžin, pri čemer naredite ravne reze, z zavoji in valovi.

Da bi dobili roko pri uporabi različnih rezila novice izkušeni mojstri svetujejo nujno. V nasprotnem primeru mu v prihodnosti ne bo uspelo čisto nit, kar lahko privede do razočaranja.

Kje dobiti predloge

Lepi leseni izdelki po naročilu in za osebno uporabo se lahko izvajajo, seveda, le z uporabo spektakularnih vzorcev. Elegantne in privlačne šablone za rezanje so danes najlažji način za prenos na internetu na specializiranih straneh. Poleg tega, kot predlogo, seveda, lahko ustvarite sami. Za geometrijske niti, na primer, lahko izvedete skico neposredno na obdelovancu z uporabo običajnega kompasa, kotomera in ravnila.

Za izrezovanje drugih tehnik pri izbiri šablone morate med drugim slediti pravilom:

 • za graviranje mora biti vzorec čim bolj preprost;

 • za velik izdelek ne smete izbrati šablone z velikim številom majhnih delov (in obratno).

Črte iz obstoječe šablone za rezanje lesa z vbodno žago ali s posebnimi noži na obdelovancu je treba čim natančneje prenesti. V nasprotnem primeru čisti izdelek v prihodnosti ne bo deloval.

Obdelava madež

V zaključni fazi so izrezljani, po meri narejeni izdelki iz lesa, kot tudi namenjeni za osebno uporabo, pogosto dodatno pobarvani z madeži ali laki. Ta orodja, kot je dobro znano, dajejo lesu svetlejši in bolj privlačen videz in hkrati ne skrivajo njegove spektakularne naravne teksture.

Za isti namen se lahko uporabijo sodobnejša sredstva - lesni polirni vosek. Taki materiali, kot tudi madeži in laki, namenjeni barvanju rezbarskih izdelkov, imajo lahko različne barve. Pri rezbarjih so na primer zelo priljubljeni odtenki »hrast«, »jelša«, »mahagonij« itd. V vsakem primeru je pred barvanjem s takšnimi sredstvi les običajno skrbno napolnjen s prozornimi, brezbarvnimi sredstvi.

Zelo pogosto so izrezljani izdelki, med drugim, še stari. V tem primeru se predhodno obarvajo z madeži, nato pa z brusnim papirjem.

Kvačkana jopica je najboljši način za poudarjanje vaše individualnosti.Kako kvačkati pulover?Elegantne budoar lutke to storite samiPletene kravate: v praznik in na svetu in v dobrih ljudeh!Do-it-yourself demon rogovi: nova mistična podobaElegantna obleka za dekleta: z zvončastim krilom, soncem in nagubanimiKvačkani šali: sheme, opisiVzorec kratki za fanta: 5 modelov za malo dandy