FoodPro Preloader

Tla za decoupage: vrste, lastnosti, značilnosti uporabe


Umetnost in obrt je področje dejavnosti, v katerem imajo materiali pomembno vlogo: laki, barve in premazi. Ena izmed najbolj zanimivih priljubljenih področij, kjer je potrebna uporaba teh kompozicij, je decoupage. S pomočjo te tehnike se izdelujejo različni gospodinjski predmeti, od jedi do pohištva. Od

Umetnost in obrt je področje dejavnosti, v katerem imajo materiali pomembno vlogo: laki, barve in premazi. Ena izmed najbolj zanimivih priljubljenih področij, kjer je potrebna uporaba teh kompozicij, je decoupage. S pomočjo te tehnike se izdelujejo različni gospodinjski predmeti, od jedi do pohištva. Od kakovosti delovne površine bo odvisno, kako bo na koncu izgledal okrašen izdelek in kako dolgo bo trajal ta kratek postopek. V ta namen ustvarjalne trgovine ponujajo posebna dekoupage tla različnih proizvajalcev. Opravili bomo pregled najbolj priljubljenih in razmislili, kako jih lahko sami pripravite.

Na kratko o dekupažu

Decoupage je vrsta uporabne ustvarjalnosti, v kateri se uporablja tehnika lepljenja rezbarskih ilustracij, vzorcev, kompozicij in drugih elementov. V zadnji fazi so taka dela lakirana. Ime te umetniške oblike, prevedene iz francoščine, pomeni "cut". Sam proces okrasitve je, da naravnanost fragmentarnih slik postane naraven. Najtanjši sloj se odstrani iz rezanja papirja, ki je prilepljen na predmet, zaradi česar se ustvari določena globina in slika izgleda, kot bi bila naslikana.

Kot pri vsakem delu, ki ga opravite ročno, je za pripravo resnično estetskega izdelka potreben dobro pripravljen temelj. Da bi površino pravilno obdelali, brez kakovostne zemlje za dekupažo ne morete.

Vloga tal

Tla močno poenostavljajo proces dela in opravljajo številne potrebne funkcije. Najprej ima visoke lepilne lastnosti, zaradi česar se dobro prilega na površino. Prav tako zagotavlja zanesljivo vezavo in naknadno nanos barve. Če je osnova nevpojna, potem je ta sposobnost sestavka preprosto potrebna (npr. Keramika, kovina, steklo, plastika).

Kaj je namen primerja? Poudarjamo njegove glavne prednosti:

 • kompozicijske ravni delovne površine;
 • bistveno zmanjša količino barve;
 • bela podlaga, namenjena za dekoracijo.

Vrste formulacij

Ko gre za decoupage, ne samo umetniške kompozicije, ampak tudi gradbene barve, zlasti, akril, delujejo kot primer. Seveda so posebna tla enostavna za uporabo. Ampak včasih se igle sam izberejo samo običajna gradbena orodja. Na primer, barva oblikuje porozno plast, ki se popolnoma prekriva. Med brušenjem se strgajo v obliki drobnega prahu, površina postane popolnoma gladka.

Menijo, da imajo profesionalna orodja boljši oprijem. Kako začetnik mojster razumeti vrste skladb? Barve in podlaga za decoupage se razlikujejo po več merilih.

Prvič, delijo se glede na namen proizvodnje: umetniško in gradbeno. Drugič, vrsta površin, ki se uporabljajo za dekupažo. So prepustne in nevpojne.

Značilnosti in lastnosti kakovostnih orodij

Ljubitelji umetnosti ne kupujejo vedno primingov za decoupage v umetnostnih trgovinah. Za te namene se pogosto uporabljajo akrilne barve, ki so na voljo na vseh gradbiščih. Pomembno pa ni, kaj bo temeljilo, ampak kakšen bo končni rezultat. Podlaga za decoupage mora izpolnjevati naslednja merila:

 • Kakovostna sestava ima homogeno konsistenco, ne sme vsebovati grudic in strdkov. V nasprotnem primeru boste morali porabiti veliko časa za izdelek. To je postopek, s katerim se izločijo kapljice, lumeni in vse značilne lastnosti subjekta, ki služi kot osnova za dekupažo. Na primer, če želite na leseno površino ustvariti imitacijo kamna ali porcelana, potem morate popolnoma spremeniti njeno teksturo.
 • Naslednje lastnosti, ki so vredne pozornosti, so duktilnost in gostota. Izbira tal na teh merilih je odvisna od samega gospodarja. Nekateri od njih radi delajo z debelimi formulacijami, saj omogočajo boljši prenos motnosti. Po potrebi jih lahko razredčimo z vodo.
 • Pomembno je tudi, kako močan je vonj. Konec koncev, bo treba delati z njim za dolgo časa, in kavstična in agresivne sestavke škodljive za zdravje. Če se osredotočite na ta dejavnik, je bolje izbrati akrilni premaz za decoupage.

Za okraševanje grobih temeljev se lahko uporabijo gradbene kompozicije. Če morate delati z bolj elastično površino, je bolje uporabiti umetniška sredstva, to bo zaščitilo stvari pred razpokami na območju ovinkov. Toda bolj se ukvarja s predmeti z uporabnimi funkcijami.

Značilnosti uporabe spojin glede na vrste površin

Vsi materiali, ki se uporabljajo kot podlaga za dodelavo, se lahko delijo glede na stopnjo prepustnosti. To je odločilni dejavnik, torej, kakšno zemljo za dekupažo bi bilo bolje, je težko takoj reči. Kompozicija enakomerno postavlja absorpcijske materiale, vstopa v notranjost. Za takšna primerna konvencionalna univerzalna sredstva. Delo z gladkimi podlagami je precej problematično, zato je bolje izbrati skladbe iz asortimana umetniških osnov. V tem primeru potrebujete bolj profesionalen pristop.

Dejansko mora biti vsaka površina okrašena. Izkušene igle uspelo narediti decoupage tudi na voščenih svečah. Najprej morate izbrati predmet za dekoracijo in določiti njegovo pripadnost, to je, kateri tip materiala pripada. Površine, ki so na voljo za prodiranje primerja, vključujejo:

 • naravna koža;
 • MDF;
 • drevo;
 • neglazirana keramika;
 • tekstil:
 • kartona

Skupina nevpojnih materialov vključuje:

 • plastika;
 • Steklo;
 • kovine;
 • polimerna glina;
 • školjke, kamen;
 • glazirana keramika.

Nezdružljivost podlage s tlemi pogosto vodi v deformacijo kulise. Včasih novinci v tej vrsti ustvarjalnosti poskušajo ustvariti izdelke iz odpadnega materiala. Na začetku lahko takšni predmeti izgledajo dobro. Toda v prihodnosti se lahko pod vplivom zunanjih dejavnikov prtiček oblikuje v pregibe in na videz dobro posušena kompozicija se bo začela odbijati.

Razmislite, katere formulacije ustrezajo vrsti uporabljenega materiala.

Spojine za prepustne površine

V tem primeru je glavna naloga kompozicije ustvariti gladko površino, zapolniti vse vrste pore in votline s pomočjo prve aplikacije za priročno in ekonomično delo s poznejšimi sloji. Za pripravo vpojnih podlag, primernih za posebne sestave in konstrukcijo.

Od prvega lahko uporabite tla "Levkas". Namenjen je za lepenke in les, dobro se odziva s poroznostjo in nepravilnostmi, odpravlja manjše napake. Njegova prednost je, da površina ne zasiči z vlago in izdelki iz kartona ohranijo svoj prvotni videz.

Primerna je tudi kompozicija "Sonet" ali barva "Snowball Eco". Prvi je proračunska možnost, ima elastično teksturo in ima visoko oprijemljivost.

Tla iz ruskega podjetja "Neva Palette" so primerna za dekoriranje lepenke in platna pred nanosom gvaš, akrilne in oljne barve. Tvori mat elastični film z visoko stopnjo oprijema. Za delo s to sestavo se priporoča uporaba valjev, spatul in sintetičnih ščetk. Edina pomanjkljivost je, da je orodje problematično brusiti, saj je zelo dolgo prepisano.

Za razliko od te kompozicije se “Snowball Eco” precej enostavno preoblikuje. Barva je hipoalergena in se pri nanosu ne preklopi, plast je bolj enakomerna.

Za oblikovanje tekstila, usnja in keramike morate izbrati bolj elastična tla. Sloje je treba nanesti tanko in počakati do popolnega sušenja izdelka. Tekstil in usnje ne more biti okrašena z akrilnimi barvami, bolje je uporabiti možnosti na vodni osnovi.

Sestavki za gladke materiale

Za take razloge najpogosteje uporabljajo umetniška sredstva, manj pogosto gradnjo. V tem primeru se pričakuje, da bo temeljni premaz dobro oplemeniten z obdelano podlago z akrilno barvo. Ta orodja vključujejo:

 • aerosoli na zemlji:
 • umetniške kompozicije;
 • emajli in gradbeni objekti;
 • barve.

Za dekoracijo kovine in stekla se tla za dekupažo uporabljajo izključno posebna. Za prvo lahko uporabite orodje GF-021. Je univerzalna spojina, ki se je dobro izkazala pri delu s kovino zaradi visokih lastnosti lepljenja. Za ta material je najbolje uporabiti sredstva proti koroziji. Gradbene sestave za obdelavo kovin lahko kupite v posebni trgovini.

Posebne kompozicije za steklene površine se ne prodajajo. Kako zamenjati tla za dekupažo? Namesto tega se običajno uporabljajo laki na osnovi lepila. Ta sredstva so bolje izbrati med nemškimi proizvajalci.

Visokokakovostna adhezija zagotavlja umetniške tekoče kompozicije na akrilni osnovi. Zelo priljubljeni so med iglami.

Kako pripraviti orodje z lastnimi rokami

Tla za dekupažo naredite sami. Za proizvodnjo spojine potrebujemo PVA lepilo in akrilno barvo. Vendar pa je pri pripravi tal ena sama niansa, vendar je tudi plus: potrebno je pripraviti dve kompoziciji z različnimi deleži komponent. Prva dva sredstva se vzamejo v enakih količinah, temeljito premešamo. Ta sestavek se uporablja za nanašanje prvega sloja. Za izdelavo druge vrste tal morate vzeti tri koščke barve in eno lepilo. Površino pokrivajo še večkrat.

Dekoracija steklenice

Steklenih kozarcev ali steklenic z navadnimi barvami in osnovnimi premazi ne smete zdraviti. Sčasoma se bo plast začela razpokati in se bo odmaknila od površine. Najpogosteje se za dokončanje takšnih izdelkov uporablja celovit pristop.

Najprej se baza razmasti z alkoholom ali topilom. Nato nanesemo barvo za pršenje. Je prozorna ali obarvana. Zadnji sloj za nasičenost tona je prekrit z akrilno barvo - na ta način lahko prihranite lak.

Prozorna mešanica za popravilo avtomobilov lahko postane temeljni premaz za dekupažne steklenice. Če se uporablja lak-lepilo, potem morate uporabiti dve plasti - zato je bolje barvati.

Zaključek

Če uporabljate tla za dekupažo v skladu s priporočili znanih mojstrov, bodo vsi okrašeni izdelki imeli estetski videz in bodo postali pravi okras v vaši notranjosti. Ne pozabite, da je trajnost in kakovost takšnih stvari neposredno odvisna od pravilne priprave baze.

Metulji iz plastične steklenice to storite sami: kako narediti, kar je potrebno, nasvetePrijetno malenkost, ali Kako narediti organizatorja, da dvigne razpoloženjePleteni šal z iglami za pletenjeKako narediti kostum PierrotVolumetrični vzorec pletenja: diagrami in opisiPatchwork: sheme, vzorci in vzorci. Kompleti za mozaikStarodavni kovanci: portugalski, ameriški, brazilski, sovjetski. Koliko stanejo starodavni kovanci danes?Tilda Tulipani: mojstrski tečaj za izdelavo brstov, stebel in listov