FoodPro Preloader

Tehnika craquelure: mojstrski tečaj za ljubitelje dekupiranja in ne samo


Craquelure (iz francoske besede "craquelure") se nanaša na razpoke plasti barve ali laka na slikah. V sodobnem oblikovanju je postala zelo priljubljena umetno staranje površine notranjosti, ki se imenuje tudi "craquelure". Delavnice o ustvarjanju različnih izdelkov, ki imajo edinstven čar antike, so precej drage. Ke

Craquelure (iz francoske besede "craquelure") se nanaša na razpoke plasti barve ali laka na slikah. V sodobnem oblikovanju je postala zelo priljubljena umetno staranje površine notranjosti, ki se imenuje tudi "craquelure". Delavnice o ustvarjanju različnih izdelkov, ki imajo edinstven čar antike, so precej drage. Ker pozna osnove tehnologije, lahko vsakdo samostojno ustvarja unikatne notranje elemente.

Kako lahko dobim crequelure?

Za izdelavo »starih« posebnih lakov se najpogosteje uporabljajo mojstrski tečaji za notranje oblikovalce. Imenujejo se craquelure. Da bi poudarili in poudarili razpoke, ki so nastale na površini predmeta, so maskara, oljne barve ali pasteli posebej utrjeni v laki. Izjemen učinek imajo formulacije, namenjene patiniranju.

Tehnika craquelure, kljub vsem novim skladbam, še vedno ne more tekmovati z naravnimi razpokami v umetniških delih. Zato lahko strokovnjaki z lahkoto razlikujejo izvirnik antičnega predmeta.

Orodja in materiali za nanašanje krakelure

Skoraj vse površine se lahko uporablja craquelure. Majstorski tečaji za lakiranje stekla, lesa, keramike, kovine ali papirja imajo kljub nekaterim podobnostim še vedno določene razlike. Zato je treba za vsako od teh vrst materialov uporabiti najprimernejšo tehniko za izvedbo te zasnove.

Za uporabo tega dekorativnega premaza boste potrebovali naslednja orodja in posebne kompozicije:

• sintetična krtača;

• sušilnik za sušenje izdelkov;

• primer;

• akrilne barve (po možnosti v kontrastnih tonih);

• enokomponentni lakirni in lakirni premazi.

V odsotnosti dragih formulacij se lahko uporabijo razpoložljivi materiali: beljaki, PVA lepilo, namizni kis, gel za pranje, želatina. Obstaja več načinov uporabe krachelyurny laki na različnih površinah. Spodaj so najbolj priljubljene.

Enofazni craquelure

Najbolj priljubljen je enostopenjski craquelure. Najbolj priljubljene so delavnice o ustvarjanju te preproste prevleke, imenovane tudi enofazne. Uporablja se za ustvarjanje površine s spektakularnimi kontrastnimi razpokami. Za to potrebujete enokomponentne craquelure in akrilne končne lake, sušilec za lase.

Na temeljito očiščeno površino predmeta nanesemo temeljni premaz (izbran glede na material, iz katerega je izdelan). Da bi pospešili proces sušenja, se sestava uporablja sušilnik za lase. Na posušeno podlago nanesemo akrilno barvo. Sijalo se bo skozi oblikovane razpoke. Ko se posuši, nanesemo enakomeren lak na vrhu. Ne smemo pozabiti, da je debelejši sloj, večji je rezultat razpoke. Ko se lak nekoliko osuši in se ne prilepi na prste (brez izgube lepljivosti), se nanese glavna (druga) akrilna barva. Po približno 10 minutah se bodo na površini predmeta začele pojavljati razpoke.

Posušena barva je skrbno prekrita z zaključnim lakom. Ta premaz se imenuje »enostopenjski craquelure«. Mojstrski razred dekoracije v tej tehniki lahko ponovi celo oseba, ki je daleč od oblikovanja in umetnosti. Ta način dodelave je odličen za dekoracijo notranjih predmetov iz porcelana in lesa, škatel za nakit, fotookvirjev. Brusite svoje veščine v tej tehniki, lahko ustvarite edinstvene izdelke.

Decoupage Craquelure (mojstrski razred)

Nič manj priljubljena je še ena tehnika nanašanja takšnih premazov, imenovana decoupage. Njegovo bistvo je v tem, da so različne slike, izrezane iz prtičkov, prilepljene na craqueline mrežo razpok. Nekateri strokovnjaki opravijo dekupažo v obratnem vrstnem redu. V tem primeru se krakelur uporablja že na slikah, ki so prilepljene na površino predmeta.

Zahteva sam izdelek, barvo na vodni osnovi dveh tonov, PVA lepilo, izrezljane in usklajene risbe, akrilni lak, umetniške krtače, sušilec za lase.

Faze craquelure z uporabo tehnike decoupage

• Čiščenje in razmaščevanje površine predmeta z alkoholom.

• Nanesite na površino enakomerne plasti vodne barve z umetniško krtačo. Sušenje, dokler ni popolnoma suho.

• Nanesite plast PVA lepila na površino s premiki ščetk od zgoraj navzdol ali od leve proti desni.

• Ko se predmet posuši, se uporabi kontrastna (druga) barva. Gibanje ščetke mora biti enako kot pri nanašanju lepila.

• Ne da bi čakali, da se barva posuši, je tok vročega zraka iz sušilnika za lase usmerjen na površino predmeta. Pod njenim vplivom se bo premaz začel razpokati. Dlje ko se izdelek suši, bodo bolj grobe in globlje razpoke.

• Izdelek je okrašen s prtičkom z lepilom. Posušen izdelek je prevlečen z več plastmi akrilnega brezbarvnega laka.

Ta craquelure izgleda dobro na posodah, cvetličnih lončkih, vazeh, pladnjih.

Dvostopenjski crequelure

Delavnice o tej tehniki so nekoliko bolj zapletene kot prejšnje. Potrebovali boste akrilni lak, umetne krtače, gumo arabic (viskozna tekoča kaljenja v zraku), šelak (naravna smola), bitumen, zlati ali srebrni prah. Uporaba krakelure je sestavljena iz naslednjih korakov:

• Očiščena površina predmeta je prekrita z 2 plasti akrilnega laka. Po sušenju se šelak nanese v obilnem sloju. Če je debelejša, večje in bolj grobe bodo razpoke. Za komaj opazno mrežasto mrežo zadostuje tanek sloj šelaka. Pri uporabi te snovi se je treba izogniti možnim madežem, ker je to napako skoraj nemogoče popraviti.

• Ko se površina šelaka rahlo osuši, vendar je še vedno lepljiva, na njo nanesemo gumo arabico (tekočo kislino). S lahkimi gibi prstov se ta snov drgne po celotni površini. Po približno treh minutah se bo arabska guma začela držati za roke. V tem času se mora "masažno" gibanje ustaviti.

• Ko se suši arabska guma, se na površini pojavijo razpoke. Da bi jih podčrtali, se v njih vleče bitumen. Na razpoke nanesemo zlati ali srebrni prah.

• Končni izdelek je pokrit z zaključnim lakom.

Craquelure na steklenih predmetih

Različni stekleni izdelki, okrašeni v tej tehniki, so zelo impresivni. Celoten proces dela s tem materialom se praktično ne razlikuje od zgoraj navedenih metod. Vendar pa večina žensk raje uporablja enofazno craquelure na steklu.

Za delo boste potrebovali sam predmet, akrilno barvo dveh kontrastnih tonov, lak, sintetično čopič, craquelure lak. Steklena površina, na katero se nanaša dekor, je razmaščena z alkoholom. Nato se napolni z akrilnim lakom. Ko se posuši, barvajte en ton (pojavi se skozi razpoke). Po tem se na površini nanese craquelure lak. Ko se malo suši, vendar še vedno ne izgubi lepljivosti, je izdelek prekrit z osnovno (drugo) akrilno barvo. Po pojavu razpok in sušenju sestave se na površino nanese lak.

Craquelure na leseni površini

Ta tehnika dekoracije se najpogosteje uporablja za dodelavo starega pohištva, ki je lahko vrhunac notranjosti. V tem primeru lahko uporabite enokomponentno in dvokrilno craquelure. Leseni mojstrski razred se praktično ne razlikuje od zgornje obdelave površine. Glavni pogoji za uspešno dekoracijo pohištva in drugih predmetov v tehniki craquelurera so temeljito čiščenje starih barv in kitijo poškodb.

Funkcije, ki uporabljajo craquelure

Kot vse vrste oblikovanja ima tudi več skrivnosti, ki lahko olajšajo delo. Tehnika craquelure, ki jo lahko obvlada vsaka oseba, vam omogoča hitro in brezhibno opravljanje dela. Če želite to narediti, si zapomnite te tehnike:

• Umetniška krtača mora biti le sintetična.

• Po sušenju laka craquelure se razpoke pogosto obrišejo s srebrom, zlatim prahom, oljno barvo temnega tona. Po tem se ostanki teh sredstev odstranijo z površine z rastlinskim oljem in jo obrišemo. Obdelan izdelek je prevlečen z akrilnim lakom. Ta tehnika omogoča celo preprostemu predmetu, da se spremeni v umetniško delo.

• Laka ne stresajte pred nanosom, da se ne pojavijo mehurčki. Delovni prostor mora biti brez prahu in dobro prezračen.

• Razpoke na površini imajo isto smer kot gibanje ščetke. Če želite dobiti tako imenovano craquelicular mrežo, uporabite gobo ali naredite zelo majhne poteze.

Kvačkana jopica je najboljši način za poudarjanje vaše individualnosti.Kako kvačkati pulover?Elegantne budoar lutke to storite samiPletene kravate: v praznik in na svetu in v dobrih ljudeh!Do-it-yourself demon rogovi: nova mistična podobaElegantna obleka za dekleta: z zvončastim krilom, soncem in nagubanimiKvačkani šali: sheme, opisiVzorec kratki za fanta: 5 modelov za malo dandy