FoodPro Preloader

List z elastičnim trakom: vzorec, navodila za šivanje


Sodobne postelje so opremljene z udobnimi vzmetnicami. Njihova višina je pomembna, zato je tradicionalna ravna pločevina, izdelana na takšni postelji, neprimerna. V prodajalnah posteljnine so velikosti listov na elastiki v večini primerov v skladu z evropskimi standardi. Kaj, če je vaša postelja drugačna od teh velikosti? Ali p

Sodobne postelje so opremljene z udobnimi vzmetnicami. Njihova višina je pomembna, zato je tradicionalna ravna pločevina, izdelana na takšni postelji, neprimerna. V prodajalnah posteljnine so velikosti listov na elastiki v večini primerov v skladu z evropskimi standardi. Kaj, če je vaša postelja drugačna od teh velikosti? Ali pa je vzmetnica izdelana po naročilu. Za udobno prodajo ne obstajajo udobni, ne izklenjeni listi za jaslice. V tem članku boste našli nasvete o tem, kako šivati ​​list z elastičnim trakom za odrasle in otroške postelje.

Tkanina za rjuhe

Za šivanje listov so izbrane tkanine, katerih širina je 2, 5-3, 0 metra. Če je širina izbranega materiala manjša, kot je potrebno, se z lepljenim šivom sešita dva trakova iz tkanine. Naravne higroskopske tkanine, kot so bombaž, bambus, lan in nekatere vrste mešanih materialov, so najprimernejše za šivanje listov. Če želite, lahko šivajo list flanele, flanela ali frotirja. Ponavadi od njih šivanje listov in blazine za majhne otroke v postelji.

Poleg tega material, ki se razteza, ne zahteva krčenja. Če je izbrana naravna tkanina, jo je treba predhodno oprati v vroči milnici pri temperaturi, ki ne presega 40 °, sprati, posušiti in likati z ne pregretim likalnikom. Nato lahko na elastičnem traku naredite vzorec listov in se vključite v njegovo krojenje.

Če tkanine ne namočite, morate vzeti večjo količino tkanine, saj se bo po pranju nujno skrčila. Bombažni izdelki imajo po dolžini 4%, v širini 1%.

Materiali in orodja za delo

Preden začnete, morate pripraviti vse, kar potrebujete, in sicer:

  • tkanina, odvisno od velikosti ležišča, glede na krčenje;
  • šivalni stroj;
  • šivalne potrebščine;
  • gumi za liste (količina je odvisna od različice njegove lokacije).

Za šivanje enostavnih materialov so primerni običajni električni ali šivalni stroji. Pletene ali frotirne tkanine je težje šivati. Takšne tkanine se šivajo na šivalnem stroju, ki uporablja overlock funkcijo.

Dimenzije vzmetnice

Ležišče ima tri dimenzije: dolžino, širino in debelino. Meritve je potrebno izvesti z enim samim merilnim instrumentom, da se izognemo napakam pri merjenju: z merilnim trakom ali linijo merilnika. Po merjenju žimnice lahko začnete izračunavati velikost tkanine za šivanje listov z elastiko. Ortopedske vzmetnice so običajno 160 x 200 × 20 centimetrov.

Za izračun potrebne količine tkanine za šivanje listov z elastiko je enostavno. Dolžini meritve vzmetnice (200 cm) je potrebno dodati dve dolžini stranskih sten (40 cm) in tkanino za elastiko ter podporo (20 cm). Širina tkanine se izračuna na enak način. To je širina žimnice (160 cm) in dve dolžini stranskih sten (40 cm) ter tkanina za elastiko in podloga (20 cm).

Po ustreznih izračunih je treba nadaljevati z izdelavo vzorca izdelka (slika 1).

Navodila za izdelavo listov

Vzorec listov na elastičnem traku mora biti narejen tako, da ne pokvari tkanine, premikanje vogalov, povzroči popačenje listov. Dimenzije se nanašajo na tkanino s kredo ali kosom suhega mila. Za rezanje uporabite poseben nož za rezanje ali krojače škarje. Nastali prazen list šivajo v kotih, zaradi česar je črta na razdalji 3 mm od rezanja. Bodite pozorni na cik-cak na nastali šiv na običajnem šivalnem stroju ali overlock na pisalnem stroju, ki ima posebne funkcije.

Lahko šivamo šiv na kotih listov. V tem primeru je tkanina prišita na sprednji strani, obrnjena navzven, in na šivasti strani je izdelan šiv. Slika spodaj ponazarja ta šiv. Naslednji korak bo substrat okrog dna lista.

Možnosti za šivanje elastiko

Obstaja več možnosti za postavitev gumijastih listov:

  • Gumica je prišita samo na vogalih lista, to je od vogala lista v obe smeri (vsak po 20 cm) v vrvici raztegnjene gume in pritrjena na koncih s šivom za stroj naprej in nazaj ali z iglo in nitjo, da se ne strga.
  • Elastika je prešita po širini pločevine z zvitkom na dolžino 20 cm od vsakega roba in fiksna (vzorec je prikazan na sliki spodaj).
  • Elastika je prišita po obodu lista. Domneva se, da mora biti dolžina gumija enaka 1/2 dolžine perimetra. V tem primeru bo obseg 200 × 2 + 160 × 2 = 720, kar pomeni, da mora biti dolžina elastičnosti enaka 360 cm, elastika pa se vstavi v vrvico s pomočjo zatiča. Z gumijastim trakom se prekrivajo in skrivajo v vrvici.

List sešiti in dal na vzmetnico izgleda čeden, vam bo omogočilo, da mirno spati, saj ne bo šel tudi med nemirnim spanjem.

Listi za otroške posteljice

Raztegnjeno na blazini za žimnico je idealna možnost za posteljnino za dojenčke v otroški posteljici. Vsi starši dojenčkov vedo, kako razigrani so njihovi otroci in kako se zdi, da so pod žimnico iz listov nenehno izločeni. Razmislite, kako šivati ​​list z elastičnim trakom na otroški postelji.

Za šivanje na ležišču v jaslih je bolje vzeti mehko ali grobo 100% bombaž. Za zimsko izvedbo posteljne plošče lahko vzamete flanelo, flanelo ali frotirno krpo.

Pokrijte otroške rjuhe

Velikost otroške posteljice je običajno standardna - 120 × 60 cm, višina ležišča za otroško posteljico pa je majhna - 10 cm, vzorec za veliko posteljo (slika 1). Izračunajte, koliko materiala potrebujete za šivanje listov:

  • Dolžina lista: 120 cm (dolžina vzmetnice) + 20 cm (višina žimnice 10 cm × 2) + 10 cm (podlaga 5 cm × 2) = 150 cm.
  • Širina lista: 60 cm (širina vzmetnice) + 20 (višina žimnice 10 cm × 2) + 10 cm (podlaga 5 cm × 2) = 90 cm.

Listi na elastičnem traku na otroški postelji so izdelani v podobnem vzorcu kot za veliko posteljo. Izrezano je iz tkanine z rezom, ki je enak 150 × 90 cm, zato, da bi pravilno zarezali vogale, morate dvakrat in dvakrat zložiti tkanino. Izkazalo se je, da je dodatek 4-krat. Tkanina mora biti popolnoma enakomerno prepognjena. Merimo 60 cm vzdolž dolge strani, 30 cm vzdolž kratke strani, na prejetih oznakah pa narišemo kvadrat s stranico 15 cm, korak nazaj 1 cm (za linijo vogalov) in narišemo vzporedne črte. Izkazalo se je, da je kvadrat 14 × 14 cm.

Vogali listov so sešiti na enak način kot za liste na veliki postelji. Pritrdite material, da oblikujete vrvico. Za otroške rjuhe je priporočljivo vstaviti gumijast trak po obodu ležišča, kot je prikazano na sliki zgoraj v članku. Z materialom širine 3 metrov, lahko kupite 180 cm dolžine in šivanje 2 otroške rjuhe z elastiko.

V tem primeru bodo "napadi" samo vogalni kvadrati. Mimogrede, če je material svetel, barvit, lahko šivanec iz kuhinje naredijo čudovite lonce.

Prednosti lista

Ne glede na to, ali dobite list ali ga zašijete sami, se osredotočite predvsem na prednosti tega izdelka. Material, ki je kupljen za šivanje listov, je naraven, kakovosten in odporen na obrabo. To so tkanine iz lanenega perila, bombaža in bambusa. Prijetna mehka površina izdelka zavrača udoben počitek.

Visoka gostota teh materialov med pranjem ne izgubi kakovosti in se ne skrči. Šivamo gumo po obodu ponjave ali drugače ne dovolimo, da se plošča med spanjem vozi na ležišču. In pomembna podrobnost: ta list ne zahteva likanja, saj se raztegne in se odlično prilega na žimnico. Če imate še vedno željo po likanju, lahko to storite tako, da ga položite na žimnico.

Če se vam je izkazalo, da so informacije o krojevanju listov na elastičnem traku za vas koristne, se takoj prijavite na tako enostavno in dokaj izvedljivo delo, medtem ko obstaja želja, da nekaj naredite z lastnimi rokami.

Kvačkanje platno: diagrami in opisiMatryoshka kostum za počitnice - najsvetlejši in najlepši oblekoPletene zavese: ideje in možnosti, tehnika izvedbe, fotografijaBeaded ogrlica - shema tkanja.  Nakit iz kroglic in kroglicPleteni šiv pri pletenju: vrste in pravilna izvedbaVelikosti fotografij in njihova odvisnost od načinov fotografiranjaMaster class: kako so živali narejene v papirnem origami stiluDecoupage na steklu za začetnike, fotografija