FoodPro Preloader

Garry Kasparov, šahist: biografija, fotografija, narodnost


Življenje slavnega šahovskega genija Garryja Kasparova je tako raznoliko, kot je njegov analitični um briljanten. Zmage v šahovskem športu, ki so navdušile svet, nenaden odhod na vrhuncu slave, literarne in politične dejavnosti, so le majhen del dosežkov velikega velemojstra. Resnično, veliki predstavniki človeštva so vsestranski in nadarjeni v vsem. Otroštvo

Življenje slavnega šahovskega genija Garryja Kasparova je tako raznoliko, kot je njegov analitični um briljanten. Zmage v šahovskem športu, ki so navdušile svet, nenaden odhod na vrhuncu slave, literarne in politične dejavnosti, so le majhen del dosežkov velikega velemojstra. Resnično, veliki predstavniki človeštva so vsestranski in nadarjeni v vsem.

Otroštvo

13. aprila 1963 je Baku napovedal jokanje prihodnjega šahovskega prvaka. Starši, Weinstein Kim Moiseevich in Kasparyan Klara, so bili izjemno zadovoljni. Oba sta bila ljudje inženirskih specialitet, a sta ljubila, da sta na večerju igrala šah.

Mali Garik Kasparov (šahist v prihodnosti) je že v zgodnji mladosti pokazal izjemen um in vse sprejel na letenje. Nenavaden otrok je opazil šahovske bitke mame in očeta, ki je kot gobo vsrkal vse vrste trikov in rešitev. Nekega dne, povsem nepričakovano, pri petih letih, je predlagal izhod iz šahovskega problema, nad katerim so njegovi starši zmedeni. V tem trenutku je Kim Moiseevich videl v sinu bodočega prvaka.

Leta 1970, po smrti očeta, se mali ljubitelj šaha začne udeleževati oddelka lokalne palače. V prvem letu študija dobi 3. razred in mu odpira pot na mednarodna tekmovanja.

Od tega trenutka začnite stalno potovati. Kasparov (šahist), katerega državljanstvo je judovsko od rojstva, je imel takrat zvočno ime Weinstein. Njegova mama je razumela, da bi bilo zelo težko doseči uspeh v šahovskih dejavnostih. Leta 1974 se je priimek spremenil v Kasparov. Zdaj je malo Garik Armenka. Ta položaj se morda zdi čuden, toda takrat je bila to edina pravilna odločitev. Antisemitski preganj bi komajda dovolili, da bi Žid zmagal in osvojil slavo v šahovskem športu.

Prve zmage mladega šahista

Začetek kariere za malega šahista je bil precej preprost. Uspeh je spremljal nadarjen otrok. Leta 1973, v Vilniusu, na All-Union mladinskih igrah, Kasparov šahist pridobi mentorja v osebi Mojstra športa Aleksandra Nikitina. Nikitin mu je podaril mlado nadarjenost in mu priporočil vstop v šolo poglobljenega študija šahovske umetnosti pod vodstvom Mihaila Botvinnika. Ne da bi dvakrat premislila, sta Garik in njegova mati istega leta odšla v Dubno, kjer je brez težav vstopila v šolo. Po nekaj časa, Botvinnik sam opazi dečka in ga vzame pod svoje krilo, ki zagotavlja vse vrste podpore.

Leto kasneje je Kasparov - šahist z veliko črko - prvič postal udeleženec mladinskega prvenstva ZSSR. Tokrat zasede le 7. mesto, ki opazuje opazovalce, saj je starost ostalih udeležencev vsaj 6 let pred starostjo malega šahista. Naslednje leto se trmasti otrok vrne na turnir in osvoji briljantno zmago. V tem trenutku mlade talente opazijo najvišji krogi v igri šaha in od takrat še niso pozorno spremljali dosežkov mladega Garika.

Že pri petnajstih letih, ko je sprejel mojstra športa pri igranju šaha, se genialni otrok udeležuje izbire najvišje državne lige. In spet zmaga. Leta 1980, v Baku, na naslednjem turnirju, je šahist Garry Kasparov prejel naziv velemojster, premagal Igorja Zaitseva - trenerja njegovega bodočega nasprotnika Anatolija Karpova.

Borite se za dva "K" za naslov "svetovni prvak"

Leta 1984 je Kasparov (šahist) začel spopad s trenutnim svetovnim šahovskim prvakom Anatolijem Karpovom. Boj in želja, da postanemo najboljši, absorbira oba in se vleče za 10 let. Ves ta čas svet gleda na bitko dveh največjih šahistov z napetostjo.

Prvi boj se začne v jeseni leta 1984. S kakšno pozornostjo igra spremlja ves svet. V boju ni časovne omejitve in finale bi moralo biti 6 zmag enega od udeležencev. Težke zabave, neverjetna napetost, nikomur ne dopuščajo sprostitve. Boj traja 159 dni in bi lahko trajal dlje, toda predsednik Mednarodne šahovske federacije se odloči prekiniti šahovsko bitko. Rezultat je žreb in naslov, po pravilih, ostaja pri Karpovu. To je epohalni dvoboj dveh največjih šahistov, ki vstopata v zgodovino šaha kot prva in edina nedokončana šahovska bitka.

Po šestih mesecih se Kasparov in Karpov ponovno srečata za odločilno bitko. Tokrat je borba omejena na 24 iger. 9. november z rezultatom 13:11, Garry Kasparov - šahist, čigar biografija je zanimiva za svoje oboževalce - dobi zasluženo zmago in postane najmlajši svetovni prvak. Trenutno je star samo 22 let.

V naslednjih 10 letih se dva briljantna igralca srečata v treh spopadih. Vsaka od njih se konča z zmago Kasparova.

Šampionsko življenje

Ker je prejel naslov svetovnega šahovskega prvaka, Kasparov še enkrat potrdi svoj edinstveni talent. Zmaga turnirje, osvoji briljantne šahiste.

Istočasno pa Kasparov pomeni odprtje šahovske organizacije (PCA), ki ima številne tekme in turnirje.

Leta 1993 je šahov genij zapustil FIDE (International Chess Organization) in skoraj izgubil vse naslove, naslove in mesto v svetovni razvrstitvi. Ampak nekaj časa kasneje, pravičnost zmaga in naslov se vrne svojemu zakonitemu lastniku.

V tem času se Harry Kimovich aktivno ukvarja s socialnimi dejavnostmi. Odpira šole za mlade talente, z vsemi sredstvi podpira razvoj šahovskega športa v različnih državah. Fotografije Kasparovovih igralcev šaha bodo prepoznane po vsem svetu.

Boj proti človeku in računalniku

Leta 1996 so ustvarjalci računalniške tehnologije izzvali prvaka in ga brez obotavljanja prevzame. Na podlagi radovednosti in zanimanja, briljantni šahist vstopi v bitko s strojem. Prva tekma pušča zmago moškemu, čeprav Kasparov izgubi eno tekmo. Maja 1997, med drugo tekmo, je bil Kasparov poražen in računalnik je postal zmagovalec.

Po izgubi še 2 krat velemojster vstopi v šahovsko bitko s strojem. V obeh primerih je rezultat žreb.

Let kasneje Kasparovovo zanimanje za računalniško tehnologijo ni ugasnilo in v njegovem imenu se sprosti več zanimivih šahovskih programov.

Politična kariera

Kljub ogromnemu zaposlovanju v razvoju športne kariere, stalnem usposabljanju, potovanjih, Kasparov navdušeno privlači politiko.

Po razbijanju dejanj v Bakuju leta 1990 se prvak s svojo družino preseli v Moskvo in je vključen v politične dejavnosti države. Šahist je naklonjen uvedbi demokracije in spodbuja Demokratično stranko.

Trenutno je politična kariera slavnega šahista v polnem zamahu. Udeleženec volilnih kampanj, aktivist pri ustvarjanju strank - briljantni šahist ne razmišlja več o življenju brez politike, katere glavna težnja je še vedno demokracija.

Karierna upokojitev

Padec leta 2000 je do neke mere mejnik v življenju velemojstra.
V okviru naslednjega turnirja za identifikacijo vodje v starodavni igri se Vladimir Kramnik izkaže za bolj uspešnega in premaguje velikega šahista. Kasparov preneha biti svetovni prvak, vendar le uradno.

Po izgubi je Garry Kimovich, ki je večstranska oseba, v zadnjih petih letih še posebej žalosten in še vedno sodeluje na različnih šahovskih turnirjih in prvenstvih. Seveda, pridobivanje številnih zmag.

In 10. marca 2005 je nenadoma napovedal svojo namero, da bo svojo kariero končal kot šahist. Od tega trenutka naprej je politika, v kateri se Kasparov najprej umakne, v središču njegove dejavnosti.

Literarna dejavnost

Na začetku gibanja na šahovskem Olympusu je Kasparov pogosto napisal članke, ki so bili objavljeni v različnih publikacijah.
Poleg tega so napisali več knjig o vodenju šahovskih iger in njihovem koncu.

Leta 1987 je izšla knjiga - avtobiografija »Otrok sprememb«. Knjiga je izšla v angleškem jeziku in ni bila napisana osebno, temveč po nareku lokalnemu novinarju. Kasparov je izdal še nekaj knjig, ki so jih posvetili svoji ljubljeni stari igri.

Osebno življenje

Srčno življenje slavnega šahista je tako raznoliko, kot so njegove dejavnosti v zunanjem svetu.

Leta 1986 je bila znana Marija Arapova. Mladi in ljubitelji vstopajo v uradno zvezo dve leti kasneje, po še treh v družini pa pride do obnavljanja. In rojena je čudovita hči - Polina. Toda domače težave, konflikti njegove ljubljene žene z enako drago mamo so privedli do propada družine, leta 1993 pa sta se par ločila. Po nekem času sta bivša žena in hči Polina zapustili državo in trenutno živita v Združenih državah.

Tri leta kasneje se šahist Garry Kasparov, čigar biografija opisuje v članku, začenja čutiti do mladega študenta in z njo vstopi v formalno poroko. Kasparov ima sina. Vendar ta zakon ne prinaša sreče in se konča z razvezo leta 2005. Po tem se Kasparov poroči s peterburško Darijo Tarasovo. V zakonu sta rojena dva otroka - sin Nikolaj in hči Aida.

Trenutno je po vsem svetu znano ime šahista Kasparova. Harry Kimovich ostaja neprekosljiv mojster šahovske umetnosti, vstopil v zgodovino. Zmagovalec več šahovskih oskarjev in številnih nagrad. Človek, ki z neomajno vztrajnostjo v svoji močni naravi, brani svoje mnenje v svetu. Človek, o katerem in po koncu njegovega življenjskega potovanja bodo govorili in sestavljali legende.

Šivamo vrečke iz klobučevineKvačkanje za začetnike puloverji: sheme, opis, nasvetiElegantni dodatki naredite samiOrigami orožja ali razvoj papirnega letalaOtroška obrt za pomlad to storite samiKako izgleda joker?  DIY kostumSkromno pletenje: shema, opis.  Kako plesti pletenica šivOlesya Mustaeva delavnica: pregledi