FoodPro Preloader

Kako narediti lutke iz blaga? Kako narediti lutko z lastnimi rokami doma


Iščete nov hobi ali se odločite, da se boste preizkusili v drugi obliki ustvarjalnosti? Želite izvedeti, kako narediti lutke iz blaga? V članku je podrobno opisan postopek in podani vzorci. Izberite svojo najljubšo možnost. Šivajte skupaj z otroki. Ta fascinanten proces se lahko spremeni v dnevno užitek. Hobiji

Iščete nov hobi ali se odločite, da se boste preizkusili v drugi obliki ustvarjalnosti? Želite izvedeti, kako narediti lutke iz blaga? V članku je podrobno opisan postopek in podani vzorci. Izberite svojo najljubšo možnost. Šivajte skupaj z otroki. Ta fascinanten proces se lahko spremeni v dnevno užitek.

Hobiji za sebe ali ustvarjalnost s hčerko

Izdelava spominkov z lastnimi rokami je vedno užitek. Sposobnost za šivanje - koristno spretnost. Če se odločite, da boste našli novega hobija, povejte svoji hčerki, kako doma narediti lutko z lastnimi rokami. Če vas zanima otrok, lahko preživite čas v korist, izumite različne znake in jih utelešite v tkanino.

Potrebni materiali in orodja

Da bi razumeli, kako narediti lutko z lastnimi rokami doma, se morate naučiti, kaj je potrebno. Potrebujete naslednje:

 • Tkanina v bež ali beli barvi. Bolje je, da vzamete naravni material (calico, chintz, saten) ali uporabite najlonske nogavice.
 • Čaj, kava za barvanje belo krpo, če ne morete najti želenega tona.
 • Bombaž, sintetični olje ali drug material za polnjenje.
 • Material za oblačila.
 • Vzorec papirja, svinčnik.
 • Vzorec.

 • Niti, igle, zatiči.
 • Šivanje krede za risanje kontur.
 • Niti vezenine obraza ali barve z resami in belim lepilom za isti namen.
 • Dekorativni predmeti za dekoriranje oblačil.
 • Šivalni stroj, lahko pa uporabite ročni šiv.

Število materialov in njihov seznam bo odvisen od izbranega načina ustvarjanja izdelkov.

Kako narediti lutko z lastnimi rokami: proizvodna tehnologija

Celoten proces lahko razdelimo v dve fazi:

 1. Ustvarjanje telesa znaka.
 2. Delovna obleka.

V prvem koraku morate narediti naslednje:

 • glava;
 • obraz;
 • frizura;
 • telo;
 • roke;
 • noge.

Oblačila so narejena ločeno, za notranje lutke pa jih običajno ne odstranimo. Lahko se sešita neposredno na podlago ali celo zlepljena. Najpomembnejše in najbolj odgovorno je, da telo postane samo. Narejena je kot v ločenih delih in na primer tvorita glavo skupaj s telesom, okončine skupaj s telesom.

Pri polnjenju delov z poliestrom z oblazinjenjem je treba upoštevati, da mora biti gostota glave večja kot pri nogah. Če je premočen, da bi zapolnil okončine, se praktično ne bo upognil, zato lutke ne bo mogoče posaditi. Ko je vrat malo napolnjen, lahko glava pade. To je treba upoštevati tudi. Če prvič nekaj ne deluje, ne smete biti razburjeni. Vse prihaja z izkušnjami.

Treba je omeniti majhen odtenek o izvajanju šivov. Nekateri jih šivajo pred rezanjem delov iz zavihka, nato pa vzamejo škarje in obidejo konturo zelo blizu šiva. To lahko storite na tradicionalen način. Na zapletenih zaobljenih konturah naredite reze, tako da se tkanina po zategovanju in polnjenju elementa na sprednji strani ne zategne.

Preklapljanje dolgih in ozkih delov nog in rok, kar je značilno za priljubljene notranje lutke, je težko. Potrebno je uporabiti svinčnik ali palico, pri tem pa dovoliti minimalno količino šivov.

Zdaj veste, kako narediti lutko iz tkanine: najprej naredite glavo, potem pa preostanek telesa, zadnja stvar, ki jo nosite, je obleka. To je najzanimivejša, razburljiva ustvarjalna faza, vendar morate skozi vse ostalo.

Kako šivati ​​lutko z lastnimi rokami: mojstrski tečaj o izdelavi glave

Lutke najpogosteje začnejo šivati ​​iz tega elementa. Glava je narejena iz tkanine ali iz odrezanega dela najlonskih najlonk. V prvem primeru se dva dela prešita skupaj na napačno stran. Skozi luknjo je izdelek obrnjen navzven, polnjen s poliestrom. V drugi različici se bombaž takoj napolni v najlonsko vrečko. S pomočjo tkanine na določenih mestih lahko oblikujete reliefni obraz. Če želite naravnost in prostornino, lahko kot podlago uporabite celo dno plastenke. Zanj bo dovolj, da se doda volna za okroglino obraza in brade.

Če se odločite, da boste iz glave izvlekli suho ali drugo naravno tkanino, vendar niste našli pravega odtenka, vzemite bel material in ustvarite pravi odtenek, tako da barvate čaj ali kavo z naravnimi pigmenti. Kava daje temnejšo barvo.

Tehnologija barvanja je v tem, da se belo tkivo potopi v vročo raztopino (infuzijo) naravne sestavine, ki jo hrani do ohlajanja. Izvleče se, visi ali razstavi na ravno površino, tako da se ne razkroji, dokler ni nepopolno sušenje, se likata. Po teh postopkih boste dobili želeni odtenek, ki zaradi zadnje operacije ne bo razmazan.

Bolje je, da tkanino obarvate z velikimi madeži v ponvi za enakomerno barvo, vendar najprej poskusite to narediti na majhnem kosu. Čaj bi bilo treba vedno filtrirati, sicer bodo iz listov čaja nastali madeži. V infuziji ne more samo držati, temveč vreti približno 0, 5 minute.

Značilnosti obraza so ponavadi poslikane. Acrylic fit. Da pigment ne bi padel v tkanino, je treba prave kraje prilepiti z belim lepilom. Drugi način je vezenje oči, ustnic, nosu in tkanine z nadevom. Lahko kupite plastične oči. Ta možnost se običajno uporablja, če je lutka izdelana v obliki živalskega sveta (mačke, zajca).

Lasje so narejeni iz niti za nitke, preje za pletenje ali drugega razpoložljivega materiala. Če imate staro lasuljo iz nepotrebne otroške igrače, jo lahko preizkusite. Običajno se lasje najprej zberejo v laseh in nato nežno pritrdijo na glavo.

Obleke za punčke

Zdaj ste se naučili, kako narediti lutke s krpo, vendar jih morate tudi okrasiti. Določena podoba je ustvarjena ne samo na račun obraznih značilnosti, temveč tudi na račun oblačil.

Osnova vsakega znaka je lahko na eni predlogi. To bo zelo pospešilo postopek. Tvoji liki bodo različni. Šivamo za eno obleko, za drugo obleko, tretjo obleko v hlače in srajco (to bo fantček lutka).

Obleke so lahko tematske, lahko pa uporabite tudi narodne noše. Kot smo že omenili, oblačila običajno niso odstranljiva, zato jih lahko celo zlepite in ne prišite na podlago.

Tematske zbirke

Če naredite notranje lutke za vaš dom, izberite neko splošno idejo, na primer kuharji bodo naredili za kuhinjo, vile ali princese za spalnico. V dnevni sobi lahko uredite znake v narodnih nošah. Če šivate s darili prijateljem in sorodnikom, vzemite lik v skladu s specifičnim poklicem osebe, ki ji je spominek namenjen. Torej boste imeli učitelja lutke, umetnika, voznika itd. Smešne lutke iz tkanine se pojavijo v obliki živali: mačke, psi, ovce, koze, medvedi in miši, zajci.

Znaki to naredijo preprosto v obliki srčkanih živali brez podaljšanih telesnih razmerij.

Spominki za prodajo

Zdaj ste se naučili, kako narediti lutke s tkanino, videli ste, kako različne so lahko njihove oblikovalske ideje. Ta poklic lahko obrnete ne le v zanimiv hobi za sebe, ampak začnete izdelovati spominke za prodajo.

Zdaj so zelo priljubljeni ročno izdelani izdelki, zlasti za notranje lutke. Lahko nevsiljivo razširijo prostor, mu dajo edinstven slog in polet. Kupce za svoje izdelke lahko najdete prek interneta na posebnih tematskih spletnih straneh, v socialnih omrežjih, izdelke pa lahko prodajate v darilni trgovini vašega mesta. Obstajajo celo takšne trgovine, ki so specializirane za določeno vrsto izdelka ali prodajajo samo obrtniško delo lokalnih obrtnikov.

Naučili ste se, kako narediti lutke iz blaga. To je enostavno, če imate že pripravljen vzorec, več vzorcev vzorcev delov telesa in oblačil. Izberite svojo najljubšo idejo. Zanimivo dejavnost spremenite v družinski hobi.