FoodPro Preloader

Denarna enota Armenije: zgodovina in zanimivosti


Kakšna je valuta Armenije? Skeniranje ali križanka to vprašanje pogosto vključi v svoje naloge. Pogosto začnejo krčevito iskanje odgovora na internetu. In vredno je le enkrat zapomniti ime, nikoli več ne biti ujet. Denarna enota Armenije (4 črke) Nacionalna valuta Armenije je AMD. Ime je dobila po grški drahmi, ki je bila znana v 5. stoletj

Kakšna je valuta Armenije? Skeniranje ali križanka to vprašanje pogosto vključi v svoje naloge. Pogosto začnejo krčevito iskanje odgovora na internetu. In vredno je le enkrat zapomniti ime, nikoli več ne biti ujet.

Denarna enota Armenije (4 črke)

Nacionalna valuta Armenije je AMD. Ime je dobila po grški drahmi, ki je bila znana v 5. stoletju pred našim štetjem. Denarna enota Armenije je prosto citirana svetovna valuta. Dram brez težav je mogoče zamenjati v mnogih velikih bankah v večini držav sveta.

Zgodovina

Prva omemba drame se je pojavila okoli sto let pred našim štetjem v času vladanja kralja Tigrana II.

Zgodovinska figura je popolnoma razumela pomen uvedbe valute in na vsak način razvila ta proces. Takrat so bili v uporabi le kovinski kovanci. Papirnati denar se je zdel predrag in kratkotrajen.

Moderna zgodovina

Drugič novembra 1993 je bil pomemben datum za gospodarstvo države - izdana je bila njena lastna valuta. Hkrati je Narodna banka začela s svojo funkcionalno dejavnostjo, ki ima izključno pravico do izdaje. Njegov prvi vodja je bil Isaac Isaakyan.

Kot večina post-sovjetskih držav je Armenija preživela nekaj denarja v državi. V prvih dveh letih neodvisnosti je prebivalstvo uživalo sovjetske in ruske rublje. To je bilo tako imenovano prehodno obdobje. Po uvedbi lastne valute je bilo mogoče sovjetske rublje zamenjati v enem tednu po stopnji od 200 do 1. Končno se je ta proces končal 17. marca 1994.

Armenska denarna enota je prejela kratico AMD pisma. To okrajšavo je treba iskati na stojnicah menjalnic. Valuta Armenije ima digitalno kodo v globalnem bančnem sistemu - 051.

V svoji zgodovini se je vrednost valute spremenila več kot enkrat. Denarna enota Armenije za marec 2017 ima naslednji tečaj: približno 485 dram za en ameriški dolar. In v času dajanja v obtok leta 1993, je bilo to razmerje le 20 do 1. Leta 1994 - 300 do 1, leta 1998 - 500 do 1.

Kovanci

Kaj je denarna enota Armenije (4 črke)? Scanword, ki ga želite rešiti v prostem času, lahko vsebuje druga podobna vprašanja: »kaj je ime za kos spremembe« ali »ko se je pojavilo v Armeniji«.

Majhen denar se imenuje Lum in so izdelani iz aluminija. Prvič se je Lum pojavil v državi februarja 1994. Na sprednji strani kovanca je prikazano leto izdaje, nominalna vrednost in uokvirjanje dveh vej.

Leta 1994 so naredili naslednja apoena: deset, dvajset, petdeset lum. Tudi v obtoku so bili kovanci enega, tri, pet in deset dram.

Poznejša inflacija je resno znižala stroške armenskega denarja. Večina državljanov je izgubila zanimanje za Lume. Spremembe v gospodarstvu so prisilile Narodno banko, naj ponovno preuči svojo politiko in uvede nove kovance v letih 2003-2004.

Najprej se je spremenila nominalna vrednost. V obtoku so se pojavili kovanci v vrednosti deset, dvajset, petdeset, sto dvesto in petsto dram. Uvedeni so bili tudi novi materiali za proizvodnjo. Poleg že znanega aluminija so kovance kovali iz bakra, jekla, medenine, niklja in njihovih zlitin. Kovanec za petsto dram je postal bimetalni. Na sprednji strani se je pojavil simbol republike, pa tudi nov okvir.

Spominski in spominski kovanci

Tako kot večina centralnih bank, tudi armenske banke pogosto zadolžujejo numizmatike, zbiralce in vlagatelje, da so se na predvečer nepozabnih datumov iz leta 1994 sprostili. Od marca 2017 je svet videl več kot tristo petdeset sort teh izdelkov.

Proizvodni materiali - nikljevo srebro, jeklo, medenina, srebro in zlato različnih vzorcev.

Bankovci

V začetku devetdesetih je bila zasnova bankovcev zaupana nemškemu podjetju Giesecke & Devrient. Strokovnjaki so dobro opravili svojo nalogo, vendar se je vodstvo države kasneje odločilo, da bo spremenilo partnerja.

Slog sodobnih bankovcev je razvila angleška firma Thomas de la Rue, ki je med vodilnimi proizvajalci vrednostnih papirjev in hologramov različnih vrst. Strokovnjaki so cenili svetlo in barvito oblikovanje. Izdelali so jih deset, petindvajset, petdeset, sto, dvesto, petsto, tisoč in pet tisoč drahm. Uporabljene slike so bile predvsem zgradbe in skulpture: železniška postaja, Narodni muzej, templji.

Na prelomu stoletja so gospodarske razmere povzročile umik bankovcev s petdesetimi, petsto in petsto drami iz obtoka. Poleg tega je bilo opravljeno veliko dela za izboljšanje zaščite pred ponaredki.

Posledica reform je bila uvedba bankovcev z deset, dvajset, petdeset in sto tisoč drami. Na tem denarju so se med drugim pojavile podobe uglednih Armencev.

Zaključek

V letih pridobitve neodvisnosti je mlada republika utrpela veliko težav. Vendar pa je lastna nacionalna valuta eden glavnih simbolov neodvisnosti, ki ga vsi državljani brez izjeme cenijo in cenijo.

Kvačkanje platno: diagrami in opisiMatryoshka kostum za počitnice - najsvetlejši in najlepši oblekoPletene zavese: ideje in možnosti, tehnika izvedbe, fotografijaBeaded ogrlica - shema tkanja.  Nakit iz kroglic in kroglicPleteni šiv pri pletenju: vrste in pravilna izvedbaVelikosti fotografij in njihova odvisnost od načinov fotografiranjaMaster class: kako so živali narejene v papirnem origami stiluDecoupage na steklu za začetnike, fotografija