FoodPro Preloader

Lutke "Nerazluchnik": izdelovanje lastnih rok, vrednost


Ruske lutke so naši predniki uporabljali ne le za igre ali notranjo opremo, temveč za močne pomočnike na vseh področjih delovanja. Ustvarjene so bile za skrb za življenje, izboljšanje osebnega in družbenega življenja. Slovani so takšne lutke izdelovali pred pomembnimi počitnicami, na primer na dan Ivana Kupale ali za videnje pustne maše. Bili so tu

Ruske lutke so naši predniki uporabljali ne le za igre ali notranjo opremo, temveč za močne pomočnike na vseh področjih delovanja. Ustvarjene so bile za skrb za življenje, izboljšanje osebnega in družbenega življenja. Slovani so takšne lutke izdelovali pred pomembnimi počitnicami, na primer na dan Ivana Kupale ali za videnje pustne maše. Bili so tudi dragoceno darilo za poroko ali porod. Čarobne lutke so vse življenje spremljale prednike, od zibelke do smrtne postelje.

Vrednost amuletov za punčke

Stari Slovani niso imeli vsega, kar zdaj polni naše življenje. Niso mogli gledati televizije ali brskati po internetu, klicati nekoga in vprašati, kako so počeli. Živeli so v skladu z zakoni narave, poslušali so ciklični tok.

Kmetijstvo je imelo pomembno vlogo v njihovem življenju, zato so bile za njih pomembne tudi koledarske in podnebne razmere. Za vse naše življenjske faze so za vse naše prednike ustvarili posebne ritualne lutke, ki so opazili zimo, čas setev, nabiranje novega pridelka. Vsak je imel svoj namen, svoj pomen. Nekatere lutke so bile zažgane, v upanju, da bodo očiščene, druge pa so bile polne žit in razstavljene na vidnem mestu v koči, da bi prinesle blaginjo in izobilje.

Zakaj lutke amuleti nimajo obraza

Vsaka taka tradicionalna lutka je bila brezosebna. Običajno so šivanec naredile obraz samo iz bele krpe. Zato so si prizadevali, da bi objekt pustili neživega, tako da se nenaklonjene sile niso mogle v njej premakniti. Glavni namen tega amuleta je, da lastniku pripelje zdravje, dobro počutje, veselje.

Amuletne lutke so bile pravi čudež: brez rok in nog, brez markiranega obraza, ustvarjenega iz le nekaj krp, so bile še vedno žive. Vsaka lutka je imela svoj značaj, bila je večstranska, lahko je jokala in se smejala.

Starodavna lutka varuhinja naj bi postala zaščitnica svojega gospodarja, ga rešila pred nesrečami in zlobnimi silami, ga zaščitila pred boleznimi. Ženske so jih naredile brez igel in škarij. Nemogoče je bilo razrezati koščke tkanine, dovoljeno jih je bilo samo raztrgati. Iz tega je drugo ime za punčke »Rvanki«.

Poroka

Ves čas je bila poroka svetel dogodek, ki so ga zapomnili celo življenje. Energija mlade ljubezni je navdušena in navdušena. Naši predniki so obravnavali poročne obrede z vsem spoštovanjem. Imeli so lastne elemente nakita, čarov in tradicij. Slovani so do danes veliko lutk. Vsi so imeli svoj pomen in so bili zgrajeni izključno za dobro počutje prihodnje družine.

Mati neveste je zašila posebno lutko - "Materinski blagoslov". Pomembno je bilo, da je ta čar skrivnost mladih. Ko je potekala poročna slovesnost, je starš naredil veliko lutko, na rob katere so se zašile še dve manjši: moški in ženski figur. Ti dve lutkini sta se ločili od velike in prešli na mlado družino. Mladoporočencem je bilo treba obdržati darilo, da bi lahko njihova družina imela dobro počutje in porod. Velika lutka je ostala v starševskem domu, pomagala je mami preživeti ločitev od hčere.

Včasih je bila mladi družini dodeljena lutka iz pepela. Šteje se za simbol rase, pomnoženih in zaščitenih potomcev.

Slovani so skrbeli za blaginjo prihodnje družine. Ko je svatovski vlak odšel od nevestine hiše do ženinove hiše, kjer naj bi mladi živeli, sta bila pod konjsko oporo obešena dva lutka. Bili so ponaredek neveste in ženina, na katerega so prvi pogledali zli ljudje. Tako se nenaklonjeni pogledi niso nanašali na mlade.

Tudi zdaj, na čelu poročne procesije, je avto okrašen s trakovi in ​​girlandami, na pokrovu, na katerem sedi lutka. Odmev starodavnih običajev, varuje novo družino pred zlobnimi pogledi.

Ljubimci

Najpomembnejša lutka za poroko je bila druga, dvojna lutka. Menilo se je, da bi mladoporočencem lutke Nerazluchnniki podarile družinsko srečo mladim. Simbolizirali so združene moške in ženske začetke. Pri naših prednikih so takšne lutke izdelale prijateljice neveste.

Uporabljali so belo, rdečo in drugo svetlo krpo tkanine, ostanke barvnih niti. Ob vznožju lutke je bil bodisi zdrob ali drobilec. Običajno širina palice ni bila večja od 1, 5 cm, dolžina pa je bila 25-30 cm. Naši predniki so verjeli, da so ta drevesa povezana z zlobnimi duhovi, zato smo se trudili, da se jih ne približujemo.

Pomen

"Lovebirds" - čarobna lutka, ki simbolizira močno zvezo mladih. Lutke imajo eno roko, kar pomeni, da bodo na novo nastali mož in žena vse življenje z roko v roki, skupaj bosta v žalosti in radosti. Samo to bo ustvarilo močno družino.

Ta lutka ima močno moč. Narejen je iz enega kosa tkanine, vezanega z eno nitjo, ki združuje mlade v eni enoti. Medtem ko so skupaj, so v redu. Če pa se usodna nit pretrga, se lutka razpade na sestavne dele. In ne bo nobene zveze dveh ljubiteljev.

Če se lutka razgradi, jo bo težko ponovno sestaviti. Posledično bo popolnoma drugačna lutka. Na njem so izdelani vozli, da bo vidna navojna nit.

Da bi imeli močno družino, morate poskrbeti za lutko - nit, ki združuje mlade, jih naredi medsebojne.

Kako narediti slovansko lutko "Nerazluchniki". Mojstrski razred

Tudi v našem času lahko naredite in predstavite takšno punčko za poroko. Če želite, poskusite to narediti za obstoječo družino. Ona bo prinesla dobro počutje, odnosi med zakoncema se bodo izboljšali, energija ljubezni se bo spet pojavila, medsebojno razumevanje. To je dobro darilo.

Lutke "Nerazluchnniki" shranjene za življenje. Nahajajo se v rdečem kotu hiše. Z vsakim otrokom, ki se pojavlja v družini, je na lutko vezan ročni zvonček ali rese. Postaviti jih je treba med mamo in očetom, sredi lutke.

Torej, kako narediti lutko "Lovets" z lastnimi rokami? Potrebovali boste naslednje materiale:

  • zavihek tkanine z merami 20 x 20 cm;
  • polnilo (pristopi se sintetizator za zimsko posodo);
  • kolut z rdečo nitjo.

Pomembno je, da ne uporabljate ostrih predmetov. Zato ni škarij in igel. Vse je narejeno ročno. Fabric za lutko ni mogoče rezati, samo nežno trgati želeno kos iz platna. Ne pozabite, da nit ni mogoče rezati. Med izdelavo lutke "Nerazluchniky" mora biti neprekinjeno.

Pokrov zavijte vodoravno. Mentalno razdelite nastali pravokotnik na dva kvadrata. Železo in likanje lahko uporabite za lažje iskanje sredine.

Prva lutka

Delo se mora začeti z levim kvadratom. Iz nje prihaja prva lutka - ženska. Trdila je, da so te tradicije nastale v času matriarhije. Imate priložnost drugače.

Vzemite malo polnila in na sredini levega kvadrata naredite glavico, ga navijte z nitko. Prepričajte se, da je za izdelavo vaše roke ostalo dovolj tkanine. Niti ni mogoče odrezati.

V naslednjem koraku morate oblikovati sliko lutke. Začnemo z roko. Tkanino navijte od vratu do dlani, nato se vrnite nazaj. Ugotovite, kje naj bo pas, nit pa oblikuje krilo. V končni lutki je nit pritrjena prečno na prsni koš. Ženska je pripravljena.

Druga lutka

Zavijte okrog skupne roke pupae. Desni kvadrat tkanine je ostal neuporabljen. Iz njega bo oblikovana moška lutka.

Začnemo z glavo. Vzemite približno enako količino polnila in oblikujete glavico, pritrdite ves navoj. Začetek. Nit je navzkrižno pritrjen na prsi moške lutke.

V naslednjem koraku morate oblikovati njegove noge. Vse poteka z isto nitjo. Ko so noge končane, se vrnite gor in naredite roko za tega fanta. Ostanite krpo in se vrnite v glavo.

Pred nami so skoraj končane lutke "Nerazluchniki". Nit je treba potegniti na sredino skupne roke številk, nato pa jo odrezati. Prepričajte se, da ste pustili dovolj dolg kos niti, da naredite zanko. V prihodnosti lahko takšno lutko obesimo. Ona bo varovala družinsko srečo.

Poleg zgoraj navedenega obstaja še veliko drugih različic te lutke. Glavna stvar je, da je njegov ustvarjalec v svoje ustvarjanje dal naklonjenost, radost, prijaznost. Potem bo prinesla srečo.

Za zaključek

"Nerazluchniki" - lutka-varuh sreče mladih. Povezuje jih z družinskimi vezmi, vodi do njihove skupne sreče.

Danes se tradicija vrne. Sedaj je veliko ljudi uničenih zaradi osamljenosti. Vse bolj začenjajo varovati glavne vrednote. In veliko pomoč lutka "Nerazluchniki".

Tako darilo lahko naredite za vsak zakonski par. Predstavite jih iz srca, da želite, da sta mož in žena vedno skupaj. To darilo bodo cenili.

Polna krila za dekleta.  S svojimi rokami posodabljamo garderobo male princese.Poštne znamke ZSSR.  Zbiranje žigovSibirski kovanec: Skrivnosti in skrivnostiCrochet cvetje: mojstrski tečaj za začetnikeŠtirje načini za izdelavo uokvirjenega žepaUporabi si jabolčni obseg - opis in zanimive idejePoiščite podobno sliko ali Kako razviti otroka v igriIzdelava svetlih in lepih božičnih šopkov bonbonov z lastnimi rokami