FoodPro Preloader

Elegantne budoar lutke to storite sami


Dolgo časa so te ali druge vrste lutk spremljale osebo. Sprva so bili le leseni izdelki, zaviti v koščke kože. Postopoma so se lutke, po svojih gospodarjih, razvijale in postajale vse bolj človeške. Začetek 19. stoletja nam je dal povsem nov videz, namenjen dekletom in celo ženskam, a praktično ni zanimiv za otroke - to so budoarske lutke. Koncept

Dolgo časa so te ali druge vrste lutk spremljale osebo. Sprva so bili le leseni izdelki, zaviti v koščke kože. Postopoma so se lutke, po svojih gospodarjih, razvijale in postajale vse bolj človeške. Začetek 19. stoletja nam je dal povsem nov videz, namenjen dekletom in celo ženskam, a praktično ni zanimiv za otroke - to so budoarske lutke.

Koncept

Ime teh igrač v celoti pojasnjuje kraj, ki so ga zasedli v hiši. Boudoir lutke, ali, kot so se imenovale, »postelja« in »salon«, so bile nepogrešljiv dodatek v vsakem domu. To je bil eleganten okras, s katerim so igrala zrela dekleta, jih oblekla, jim dala naravne poze, jih fotografirala. Pogosto so bila ta bitja spremljevalci in ko so se pojavili, v tem primeru so jih poskušali obleči v enakem stilu kot hostesa.

Ker so budoar lutke dodatna oprema, morajo biti opazne, skoraj vidne. Torej, njihova rast ne bi smela dovoliti, da se izgubijo v blazinah na kavču. Iz tega razloga najmanjše lutke niso bile manjše od 50 cm, njihova višina je v povprečju dosegla 90 cm, včasih so bili izdelani in vzorci do 120 cm - bilo je zelo priročno, da jih vzamete s seboj na obisk ali potovanje.

Vzroki

Težko je reči, zakaj so se pojavile budoarske lutke. Eden od razlogov je bilo zmanjšanje rojstva in posledično uničenje tovarn, ki proizvajajo igrače. Vodja ene od teh tovarn se je odločil, da če otroci ne potrebujejo lutk, se jim odrasli morda zdijo všeč, vse, kar potrebujejo, je prilagoditi videz igrače potrebam že odraslih deklet.

Drugi verjamejo, da so se Francozi, ki so med prvo svetovno vojno hrepeneli po lepoti, odločili, da na ta način izrazijo potrebo po lepoti.

Tako ali drugače, prve budoarjeve lutke izvirajo iz Francije.

Prvi nastop

Menijo, da je prvi dodatek javnosti predstavil Pole Poiret na modni reviji že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Lutke je oblekel v istem slogu kot model, ki jih je nosil. Francoska družba je z navdušenjem sprejela nov trend v modi, vendar so v drugih državah ta trend podpirali šele leta 1915-1918.

Priljubljenost

Lutke so postale še posebej priljubljene do leta 1920, izkoriščajo povpraševanje do poznih štiridesetih let. To je mogoče razložiti z dejstvom, da so ženske v tem obdobju pridobile neodvisnost, da so lahko delale, se odločile, kako naj si pogledajo, kaj se oblečejo. In odločili so se, da je takšna igračka ustrezen spremljevalec v njihovem novem življenju. Te spremembe so se odražale v videzu lutk: oči so bile svetlo pobarvane, ustnice so bile prekrite z rdečo šminko. Pogosto so bili kratki odbitki in eden od vodilnih proizvajalcev je s cigaretami izdelal celo lutke.

Trenutek, ko je priljubljenost tega dodatka dosegla Ameriko, je postala zelo pomembna za proizvajalce. Za ljubitelje držav je začel proizvajati veliko različnih modelov: kavboji, indijske ženske, filmske zvezde. Nekoč so bile priljubljene lutke v nagih slogih. Za njih je bila izdelana ogromna količina oblačil in dodatkov, ki so jih njihovi lastniki navdušeno spreminjali večkrat na dan.

Salon lepote pogosto narejene po naročilu, poskušajo doseči podobnosti s tistimi, za katere je bil namenjen. Te lutke so začele simbolizirati materialno bogastvo in določen status v družbi. Grooms jih je dal svoje neveste, obleko gor v poročne obleke in okrasitev z dragulji.

Materiali

Ker je bila večina »življenja«, so na ležalnikih ležale budoarske lutke, njihova telesa so bila mehka, »šibka«, kar jim je omogočilo, da so vzeli umirjene poze. Prtljažnik je bil narejen iz različnih tkanin, glava pa je bila izdelana iz papier-máchéja, kompozita ali celo filca. Notranjost lutke je bila sestavljena iz žagovine, dlake, tkanine ali celo sena. Sprva so bile noge in roke sestavljene, kasneje pa so se pojavili otroci, katerih okončine so bile izdelane iz celuloida.

Danes lutka

Danes so ti dodatki zelo redki - budoar lutke. Fotografije nekaterih od njih postavljajo zbiralci, vendar je večina v zelo slabem stanju. Za to obstajata dva razloga. Prvič, nikoli niso bili obravnavani kot vrednost, zato so bili ustrezno obravnavani. Drugič, punčke so narejene iz materialov, ki ne pomenijo trajnosti. Večina igrač, ki so preživele do danes, ima zelo oblečeno obleko, veliko madežev na obrazih, zbledele barve in veliko obrabljenih las. Pogosto so udovi teh lutk manjši od tistega, ki ga je ustvaril proizvajalec. Seveda, amaterji in zbiralci, kolikor je to mogoče, jih obnovite, vendar so vedno za vedno pustili svoj pečat. Torej, tisti, ki želijo kupiti budoir lutka v dobrem stanju, raje naročite "remake".

Naredi to sam

Zdaj veliko ljubiteljev poskuša ugotoviti, kako narediti budoirsko lutko. Obstajajo različne delavnice, tečaji, video vaje. Mnogi od njih so naučili, da ustvarijo točno to, kar je bilo dekoracijo salonov pred sto leti.

Seveda je danes lutka budoar izdelana s pomočjo drugih materialov, mnogo bolj modernih. Telo je prišito iz različnih tkanin, polnjenih s sintetiko ali volno. Lasje so najpogosteje naravni ali izdelani iz posebnih materialov, ki posnemajo naravno.

Lutke, izdelane pred sto leti, niso mogle sprejeti položajev, ki zahtevajo tog okvir. Večinoma so ležali v blazinah. Sodobna premična budoar lutka ima v svoji zasnovi podrobnosti, ki omogočajo, da ne le sedijo brez podpore, temveč tudi, da prevzamejo različne položaje, značilne za človeka, in včasih stojijo s preprostimi prilagoditvami.

Danes ta igrača ni več spremljevalec žensk, ki prihajajo ven, ne okrašuje domov večine od nas. V proizvodnji se ukvarjajo le veliki ljubitelji industrije lutk in ljubitelji antike. V domovih takšnih ljudi, in celo na policah zbirateljev, je danes mogoče izpolniti to zanimivo stvaritev - salonsko lutko.

Kvačkana jopica je najboljši način za poudarjanje vaše individualnosti.Kako kvačkati pulover?Elegantne budoar lutke to storite samiPletene kravate: v praznik in na svetu in v dobrih ljudeh!Do-it-yourself demon rogovi: nova mistična podobaElegantna obleka za dekleta: z zvončastim krilom, soncem in nagubanimiKvačkani šali: sheme, opisiVzorec kratki za fanta: 5 modelov za malo dandy