FoodPro Preloader

Stare in nove kovance Savdske Arabije


Uradna valuta države obeh mošej (kot se pogosto imenuje Savdska Arabija) je rial. Imajo čudovito zlato zavarovanje, Saudijski rial je od prvih dni začel preračunavati v tujo valuto. Ohlapna sprememba se imenuje halal. Ena siala vsebuje 100 halal. Možno je bilo zamenjati enega rijala v 100, 50, 25, 10 in 5 halal kovancih. Do d

Uradna valuta države obeh mošej (kot se pogosto imenuje Savdska Arabija) je rial. Imajo čudovito zlato zavarovanje, Saudijski rial je od prvih dni začel preračunavati v tujo valuto.

Ohlapna sprememba se imenuje halal. Ena siala vsebuje 100 halal. Možno je bilo zamenjati enega rijala v 100, 50, 25, 10 in 5 halal kovancih. Do danes je bil 100 halal kovanec umaknjen iz obtoka.

Kovanci Savdske Arabije. Zgodovinsko ozadje

Prvi kovanci, ki so jih Arabci uporabljali v začetku prejšnjega stoletja (natančneje leta 1928), so se imenovali kirschs. Istočasno so kovali kovinski denar, ki je bil vreden ene rial, pol rial in četrt rijal. Vsak kovanec je vseboval 19, 96 gramov čistega srebra.

Do leta 1932 je bil motiv kovancev nespremenjen - na obeh straneh se je pojavil krog pik, poleg njega so bili napisi v arabščini. Na hrbtni strani je naveden apoen kovanca. Spodnji del aversa je zasedel emblem Savdske Arabije. Od 1932 do 1935 se je premer srebrnega riala zmanjšal, leta 1935 pa se je tudi njegova zasnova spremenila. Ime države se je pojavilo na majhnem srebrnem rijalu in njegovem majhnem denarju (vredno riala in četrtine rijala). Leto kasneje se je količina srebra v teh kovancih zmanjšala na 10, 69 gramov.

Iz čistega zlata ...

V oktobru 1952 je bil kovan nov kovancev v Savdski Arabiji (fotografija v članku) - suverena. Ta zlatnik ni bil slabši od angleškega suverena (oba kovanca vsebujejo 7, 98805 gramov zlata). Istega leta je kralj Abdul-Aziz Al Saud postal ustanovitelj uradne državne denarne agencije, riyal pa je dobil status nacionalne valute.

Konec 50-ih let prejšnjega stoletja so se pojavili kovanci (4 in 2 kirshe), ki so bili izkopani iz bakreno-nikljeve zlitine, po še šestih letih pa so bile uvedene halale.

V začetku šestdesetih let se je pojavil nov Savdski arabski kovanec - 1 halal, deset let kasneje pa so Arabci postavili proizvodnjo drugih halal vrednot. Vsi so bili skovani iz zlitine niklja in bakra.

Začetek naftne dobe

Začetek naftne »vročice« je prispeval h krepitvi in ​​popularizaciji riala: v 70. letih prejšnjega stoletja je Saudska Arabija padla v zgodovino kot največja naftna država.

Danes je država dveh mošej med najbogatejšimi državami na planetu, njena nacionalna valuta pa je dobila svetovni pomen. Razlog ni le v obsegu proizvodnje nafte. Trenutno je Saudska Arabija opozorila na postavko dohodka, ki se je prej štela za neresno. Govorimo o turistični dejavnosti, ki je to državo naredila še bolj priljubljeno in bogato.

Na samem koncu prejšnjega stoletja se je začela proizvodnja bimetalnega denarja v apoenih po 1 rial, v začetku leta 2007 pa je bilo izkopanih 50 halal. Ta savdski kovanec je napisan z imenom Abdullah, saudski kralj. Septembra istega leta je bilo napovedano, da savdska država ne bo ekonomsko odvisna od tečaja ameriškega dolarja.

Ta dogodek se ni zgodil takoj. Konec leta 2009 je bil tečaj nacionalne savdske valute glede na dolar 3, 75 rialov, savdski bančniki pa so kupili dolarje pri 3, 74 rial. Nakup enega dolarja stane Arabce 3, 77 riyal.

Danes v prometu Kraljevine Saudove Arabije obstajajo kovanci enega riala, pa tudi 50, 25, 10 in 5 halal. Stari denar - kurushi (kirshi) - dokler ni umaknjen iz obtoka, vendar so precej redki.

Numizmatična vrednost Savdskih kovancev. Zbiralci mnenj

Danes lahko na numizmatični dražbi kupite komplete kovancev Savdske Arabije. Na primer:

  • niz sedem kovancev, kovanih v letu 2016, prodanih za 711 rubljev. Sem sodijo kovanci 1 in 2 realni, 1, 5, 10, 25 in 50 halal;
  • komplet petih savdskih kovancev v vrednosti 173 rubljev. Ta sklop vključuje kovinski denar v apoenih po 5, 10, 25, 50 in 100 halal, ki so bili kovani od leta 1977 do 2010.
Metulji iz plastične steklenice to storite sami: kako narediti, kar je potrebno, nasvetePrijetno malenkost, ali Kako narediti organizatorja, da dvigne razpoloženjePleteni šal z iglami za pletenjeKako narediti kostum PierrotVolumetrični vzorec pletenja: diagrami in opisiPatchwork: sheme, vzorci in vzorci.  Kompleti za mozaikStarodavni kovanci: portugalski, ameriški, brazilski, sovjetski.  Koliko stanejo starodavni kovanci danes?Tilda Tulipani: mojstrski tečaj za izdelavo brstov, stebel in listov