FoodPro Preloader

Najdražji kovanci ZSSR. Redki in spominski kovanci ZSSR


Ni vsakdo misli, da lahko kovanci, ki ležijo v prsih babice ali celo v svojih denarnicah, stanejo veliko več kot njihova lastna imena. In cena nekaterih kopij je neverjetna. Po prodaji samo en kovanec, lahko kupite stanovanje v glavnem mestu. Imetniki takega denarja pogosto zamudijo priložnost za prejemanje ugodnosti, ker ne poznajo cen najdražjih kovancev ZSSR. Ka

Ni vsakdo misli, da lahko kovanci, ki ležijo v prsih babice ali celo v svojih denarnicah, stanejo veliko več kot njihova lastna imena. In cena nekaterih kopij je neverjetna. Po prodaji samo en kovanec, lahko kupite stanovanje v glavnem mestu. Imetniki takega denarja pogosto zamudijo priložnost za prejemanje ugodnosti, ker ne poznajo cen najdražjih kovancev ZSSR.

Kaj vpliva na stroške

Pomemben dejavnik je pristnost kovanca. Pogosto ponarejevalci poskušajo na numizmatičnih dražbah prodati ponaredke. Treba je omeniti, da vsak izkušen numizmatik hitro prinese tako nesrečnim goljufom čisto vodo.

Paradoks, vendar najdražji kovanci ZSSR iz niklja ali bakra imajo višjo ceno kot kosi zlata. Tu bo glavni dejavnik njegova redkost. Tudi z močno škodo na kovancu, lahko dobite veliko količino za to, če je izdana v omejenih izdajah.

Na vrednost kovanca vplivata tudi kroženje in število preostalih denarnih enot.

Oblikovanje monetarnega sistema. 20-ih

Vsak državljan naše države ima priložnost, da najde celoten zaklad, saj je bilo v času Sovjetske zveze izdanih veliko redkih kovancev. To je posledica oblikovanja novega monetarnega sistema v postrevolucionarni državi. Zaradi prevlade papirnega denarja izdaja kovancev ni bila prilagojena. Primarna naloga je bila vprašanje izmenjave denarnih enot. Zato so bili skovani v majhnih serijah. Reforme so sledile ena za drugo, zaradi česar so se stare izdaje takoj umaknile in uničile. Novi sovjetski organi so nam dali kovance ZSSR dvajsetih let, ki so v sodobnem svetu precej dragoceni.

1 rubelj 1921 in 1922

Kljub podobnosti teh osebkov se njihovi stroški zelo razlikujejo. To je posledica zgodovinskih razmer. V petrogradski kovnici je zaradi pomanjkanja srebra leta 1922 začela delitev oblasti. Po Arturju Hartmanu je Peter Latyshev začel voditi produkcijo. Posledično je kroženje denarnih enot dveh milijonov z začetnicami nekdanjega minzmeistra dodalo novo številko s črkama "PL". Drugi kovanci ZSSR 1921–1922 niso posebnega pomena.

Denar 1924 - 1925

Malo, kar nekateri med nami menijo, da denar in dopust za čaj blagajnikom v trgovinah, pod določenimi pogoji, lahko postane zelo drago. Tako je cena kovanca ZSSR 3 kopecks leta 1924 z rebrastim čredo lahko doseže več kot petdeset tisoč rubljev. Med drugimi kovanci istega leta izdaje je najdražja. Denarna enota v višini 50 kopeckov je bistveno slabša od vrednosti »treh rubljev«. Zanimiv je tudi kovanec 20 kopeck, ki je zaokrožena črke ZSSR.

Najdražji so kovinski denar iz leta 1925. V tem obdobju se je vprašanje majhnih stvari ustavilo zaradi dejstva, da so rezerve kovnic dosegle zahtevano raven. Ampak tam so bili "polushki", ki so nastali pod kraljevskim kovancem. Izpuščeni so bili šele leta 1925, 1927 in 1928.

Redek in posebej dragocen kovanec v tem letu je 2 kopeck.

Kovanci 1927 - 1929

Strošek kovanca ZSSR 1 kopek (1927) je relativno majhen in znaša le okoli 2.500 rubljev. Toda poglejte: če so črke ZSSR nekoliko podolgovate, takoj postanete lastnik redke knjige, ki je vredna vsaj 20-krat dražje.

Valuta 2 kopecks je bila v obtoku že dolgo časa. Preživele kopije imajo zato obrabljen videz, ki ne vpliva na stroške.

Trije peniji z ozkim robom zlate barve so popolnoma nepomembni. Vendar pa je vredno pogledati. Če nimajo dekorativnih elementov, leta izdaje ali znaka mete, potem lahko cena doseže več sto tisoč rubljev.

Kovanec 50 kopeckov je bil izdan v majhnem prometu leta 1929 in ni bil vnesen v obtok. To je povzročilo njegovo vrednost, saj ta denarna enota ni niti v zbirki Leningradske kovnice. V svetu je samo en izvod, ki je v lasti zasebnika. Njena oblika je edinstvena, vsa estetika poznega NEP-a se prenaša tukaj.

Nikeljsko desetletje

V tem obdobju je srebrni denar postal redkost. Plemenito kovino smo nadomestili s praktično in poceni bakreno-nikljevo zlitino. Iz nje so naredili 10, 15 in 20 kopek kovancev. Leta 1931 je bil sproščen zadnji obtok denarnih enot istega apoena. To so redke kovance Sovjetske zveze, o njih ni podatkov. Stroški takšnih kopij so zaradi visokih stroškov materiala precej visoki. Na numizmatičnih dražbah so le redki, saj so bili kroženja uničena in stopljena.

Osupljiv primer takšnih edinstvenih vzorcev je kovanec za 10 kopek. Poleg plemenite kovine, iz katere je izdelana, je ta denarna enota redkost. Njen natančen promet ni določen. Znano je samo, da je bil precej majhen.

Že dolgo v denarnem obtoku je bil bronasti kovanec iz leta 1933 z značilnim za tisto časovno zasnovo denarnih malenkosti.

Najvrednejši kovanec v tistem času so bili "kladiva" - dvajset kopeck. To ime dolguje proletarju, ki je na sprednji strani prikazan s kladivom. Takoj po sprostitvi tega denarja so bile skoraj vse uničene, zato ni natančnih podatkov o številu. Zbiralcem je uspelo shraniti le petnajst izvodov.

Ponovno niso bili izdani, najverjetneje zaradi precej zapletenih umetniških elementov v oblikovanju.

Denar v vojni

Epoha, v kateri so kovali kovinski denar, močno vpliva na njihovo vrednost. Na primer, v času Velike domovinske vojne za proizvodnjo novega denarja ni bilo niti virov niti moči. Kovnica Leningrad ni izdala kovancev v običajnem obsegu, ker je bila evakuirana. Iz tega razloga je bil denar objavljen v poskusnih skromnih tirnicah, od katerih večina ni nikoli vstopila v obtok. Tisti, ki so bili pri roki, iz neznanih razlogov, so bili hitro umaknjeni.

Obstaja različica, da je to posledica upravnih in teritorialnih sprememb. Znak ZSSR na kovancih starega tipa je imel šestnajst nizov ušes. Po vojni pa je ostalo le petnajst upravno-teritorialnih enot.

Tudi najbolj navdušeni zbiralci kovancev nimajo informacij o nekaterih krožnih poteh. Znano je samo, da so bili izpuščeni, vendar se niso pojavili v obtoku. Zato je oseba, ki ima denar tega časa, lastnik tega zaklada.

Povojni denar

Nič manj dragocene in povojne kopije. Razlog za to je slabitev nadzora nad proizvodnjo kovancev, saj njihov relief ni imel velike vrednosti. Prednostna naloga tega obdobja je bila razgradnja stanovanjskih stavb in proizvodnih objektov. In oprema kovnice Leningrada, evakuirana v Krasnokamsk, je potrebovala popravilo ali zamenjavo.

Najdražji kovanci ZSSR so denar iz leta 1947. Njihova posebnost je material, iz katerega so izdelani. Vsi kovanci so narejeni iz čistega brona, brez dodatka niklja, aluminija in drugih kovin. Najmanjši predstavnik te serije je nominalna vrednost 1 kopek. Najdi skoraj nemogoče.

Petdeset kovancev

Za ta čas so značilne bolj praktične in poceni zlitine za kovanje kovancev. Ti krožci so bili izdani z namenom, da bi preizkusili lastnosti materiala in možnost prevajanja umetnikove ideje. Zato se je zgodovina povojnega obdobja ponovno ponovila. Uničenih je bilo na tisoče izvodov, ki niso imeli časa za vstop v obtok. Toda v zbirkah numizmatikov se je umirilo več sto izvodov.

Kovanci ZSSR leta 1956 iz poskusnega vprašanja so še posebej zanimivi za zbiratelje zaradi poskusov s kovinami in apoeni. Letos je tekoči trak izdal veliko vzorcev z zakonsko zvezo. Prav oni so kasneje postali predstavniki redkih vrst.

Železo-krom-nikelj in cink-nikljeve zlitine so postale material za kovanje kovancev. Takšen denar se je do danes ohranil, vendar niso posebnega pomena.

Če pogledamo redke kovance Sovjetske zveze leta 1958, smo lahko prepričani, da se zunanje značilnosti teh osebkov izrazito razlikujejo od prejšnjih. Na sprednji strani namesto okoliških dveh obrazov so spodaj povezani široki lovorovi venci. Narejene so iz aluminijevega brona.

Proizvodnja denarja 1961 - 1991

Formalno je to obdobje nastalo z reformo iz leta 1961. Zanj je značilna množična proizvodnja kovancev in veliko kroženje kovinskega denarja ter politična stabilnost. Majhen in skoraj enak premer kovancev za menjavo ni bil vedno primeren, kar je otežilo uporabo. »Poluška« se je vrnila, vendar se je zaradi neprijetnosti pri proizvodnji in uporabi hitro umaknila.

Na splošno je to obdobje označeno kot »sivi« čas numizmatike. Na primer, za kovance ZSSR 15 kopecks iz leta 1978 ne bo dal več kot sto rubljev.

Najsvetlejši in najdražji predstavnik je denarna enota v višini 10 rubelj iz leta 1991. Izdelala ga je metropolitanska meta bimetala in ima estetsko in moderno obliko.

Posebni datumi in obletnice

V letu dvajsete obletnice zmage v Veliki domovinski vojni je nastal kovanec. Postala je prva kopija, posvečena posebnemu datumu ali obletnici izjemne osebe. Spominski kovanci ZSSR so bili izdani v velikih izdajah, zato je njihova vrednost nizka, razen izdelkov iz plemenitih kovin. Glavno snov je bila bakreno-nikljeva zlitina. Tudi na stroških odraža redke sorte žigov, napaka v reliefu.

V večjem obsegu so bile kopije predstavljene z rubli, vendar obstajajo kovanci z drugačnim poimenovanjem. Največja zbirka spominskih kovancev je bila posvečena olimpijskim igrah leta 1980.

Spominski kovanci ZSSR

Bakrena-nikljeva zlitina je postala material za serijo »50 let sovjetske moči«. Na sprednji strani je glavni apoen apoena in emblema, na drugi strani pa je slika Lenina na ozadju kladiva in srpa, poleg njega je zvezda in ime države. Na robu je datum obletnice in napis poveličevanja Velike oktobrske revolucije.

Kategorija olimpijskih iger je enaka za vse apoene. Na vrhu je emblem države, na straneh pa črke ZSSR. Spodaj je apoen kovanca. Na sredini vzvratne je slika tistega, v katerem je imenovan kovinski bankovec. Pod njim je datum kovancev, na straneh pa je ime serije.

Najdražji kovanci ZSSR so izdelki iz plemenitih kovin, namenjeni olimpijskim in nacionalnim športom, njihovi zgodovini, naseljem in objektom. Tudi iz plemenite kovine materiala so izdelani izdelki iz serije »1000. obletnica različnih dogodkov Rusije« in »Ruskega baleta«. Prav tako dragocena je serija, posvečena 50. obletnici ukinitve tlačanstva, ki stoji na reki Ugri, katedrali Marijinega vnebovzetja in Moskovskemu Kremlju.

Najobsežnejši katalog je za kovance iz 70. obletnice serije Velike oktobrske revolucije. Narejene so iz niklja in bakra. Te kovine so služile kot material za kategorijo "Katedrale in spomeniki".

Spominski kovanci iz bakreno-nikljeve zlitine z 1 rubeljsko apoeno so bili posvečeni tudi velikim osebnostim znanosti, književnosti, glasbi, politiki in drugim področjem.

Do leta 1965 so bili spominski kovanci namenjeni samo zbiralcem in se niso nanašali na denar rednega kovancev. V skladu s tem so bili izdelani le v omejenih izdajah. Odločitev o njihovi ustanovitvi se je pojavila konec leta 1960, na predvečer obsežne finančne reforme. Da bi rešili iz obtoka ni bila odstranjena malenkost iz starega brona.

Od leta 1977 se spominski kovanci izdajajo letno kot kazalnik in sredstvo za izražanje spomina in ponosa na zgodovinske dogodke in ljudi, ki so v njih vključeni.

Veliko manj pogosto in v manjših količinah najdete osebke z nominalno vrednostjo 10 rubljev. Za numizmatike je najbolj dragocen prvi bimetalni kovanec, ki je bil izdan leta 1991. Je edinstvena, ker je bila sproščena na predvečer razpada države. Poleg standardnih kovancev je razkrila tudi različne vrste napak.

Kvačkanje platno: diagrami in opisiMatryoshka kostum za počitnice - najsvetlejši in najlepši oblekoPletene zavese: ideje in možnosti, tehnika izvedbe, fotografijaBeaded ogrlica - shema tkanja.  Nakit iz kroglic in kroglicPleteni šiv pri pletenju: vrste in pravilna izvedbaVelikosti fotografij in njihova odvisnost od načinov fotografiranjaMaster class: kako so živali narejene v papirnem origami stiluDecoupage na steklu za začetnike, fotografija