FoodPro Preloader

Ikebana - kaj je to?


Ikebana je prava umetnost izdelovanja čudovitih cvetličnih aranžmajev. Mnogi ga imenujejo skulptura cvetja. Če se želite naučiti tega znanja, se morate veliko naučiti, prebrati literaturo in seveda imeti estetski okus. Obstaja veliko kanonov in tehnik zlaganja. Vsak element sestave ima poseben pomen in svojo vrednost. Ta ko

Ikebana je prava umetnost izdelovanja čudovitih cvetličnih aranžmajev. Mnogi ga imenujejo skulptura cvetja. Če se želite naučiti tega znanja, se morate veliko naučiti, prebrati literaturo in seveda imeti estetski okus. Obstaja veliko kanonov in tehnik zlaganja. Vsak element sestave ima poseben pomen in svojo vrednost. Ta kombinacija barv in oblike vaze ter razporeditev materialov. Uporabljajo ne le cvetje, temveč tudi veje, listje, sadje in jagode, zelišča in posušene rastline, celo lutke in umetne rože.

Zgodovina izvora

Takšna umetnost se je rodila na Japonskem. Prevedeno, beseda ikebana je pravo cvetje ali drugo življenje za rože. V japonščini je "ike" življenje in "prepoved" je cvet. Takšna tehnika je bila v XV. Stoletju. Prvič, v templjih na Japonskem so menihi oblikovali takšne skladbe, da bi darili bogove in okrasili tempelj.

Osnovno načelo ustvarjanja ikebane je prefinjenost in preprostost, ki jih doseže vizija naravne lepote narave. Ni potrebno imeti veliko različnih cvetov, dovolj brstov, listov in vejic, toda mojster jih bo postavil tako, da bo uporabljen neskončni vesoljski prostor, pokazal celotno širino njegove duše, njegovo vizijo sveta. V tem trenutku lahko edini cvet sestave simbolizira večno življenje.

Ikenobo velja za prvo šolo šopkov. Ustanovil ga je kjotski duhovnik, ki je naredil ikebane za budistični tempelj Rokkaku-do, imenovan Ikenobo Senkai. Tradicijo stare šole še vedno uporabljajo menihi za dekoracijo templjev in obrednih praznovanj. Mnogi verjamejo, da je ta starodavni slog Ricca odseval vso veličino narave. Uporaba v sestavi vsakega elementa je utemeljena s običaji in kanoni. Na primer, bor veje prenašajo moč kamenja in kamnov, in bele krizanteme - simboli rek in majhnih potokov.

Stara legenda

Na Japonskem obstaja legenda o nastanku te umetnosti. Nekoč se je po državi prevrnil orkan, med katerim so zaradi močnega vetra in dežja umrle številne rastline in rože. Budistični menihi so iz vrta zbrali vse lomljene cvetove in s molitvijo prišli v tempelj, prosili Boga za milost, da bi obnovil vrtove.

Buda je upošteval zahteve duhovnikov, vrtovi pa so ponovno začeli prositi ljudi z lepimi rastlinami. Od takrat menihi hvaležno prinašajo v tempelj lepo sestavljene asimetrične šopke, ki poskušajo zadovoljiti božanstvo.

Ikebana filozofija

Pred izdelavo ikebane so Japonci skrbno premislili idejo o kompoziciji, saj so po zagotovilih menihov služili kot povezava med svetom živih in mrtvih. Obredna ponudba cvetja Budi je bila redna. V Indiji so budisti samo razkropili cvetje okoli božjega kipa v templjih, Japonci pa so v vsako delo umetnosti cvetja postavili filozofski pomen.

Glavni pomen ikebane je nasprotje sil teme in svetlobe. To so simboli neba in zemlje. Torej so šopke sestavljali dve veji. Kasneje, ko so menihi obiskali Kitajsko, pod vplivom učenja konfucijanstva, je bila dodana še ena veja, ki simbolizira človeka.

Močan vpliv na filozofsko pomembnost konstrukcije kompozicije je bilo na učenju zena, ki je opozorilo na pomen bitja. Zanikal je bujne obrede in raje imel trenutni in rutinski obstoj.

Japonske šole ikebane

Poleg tradicionalnih Ikenobo, obstajajo tudi sodobnejše metode izdelave šopkov. Leta 1897 se je pojavil nov slog ikebane - to je moribana. Ta šola uči obrtnike za ustvarjanje kompozicij v ravnih plovilih, nizkih vazah. Uporabljali so kovinske tetovaže - kenzano. Stebla rastlin ali cvetov so preluknjana na vertikalnih iglih, kar zagotavlja fiksiranje v želenem položaju. Kenzan se običajno postavi v nizko posodo, ki je skrita z rastlinskim materialom, in da se cvetovi ne valijo, je vaza napolnjena z vodo.

Najsodobnejša šola ikebane umetnosti je Sogutse. Razmeroma mlada, izvira iz leta 1927. Od drugih metod se razlikuje po tem, da ne uporablja samo cvetja in rastlin, temveč tudi druge naravne materiale. To so kamni in plastika, tkanine in celo kovina. Glavni cvetlični kipar, ki je ustanovil to šolo, je Sofu Teshigahara. Šteje se za inovatorja in umetnika. V Evropi in Ameriki so ga imenovali Picasso cvetja.

Priljubljeni moderni slogi

Trenutno se poučuje umetnost ikebana gejš. V naši državi obstajajo posebni tečaji. Čeprav se je v Rusiji izraz pojavil šele v dvajsetem stoletju, je zbiranje skladb pritegnilo veliko. Danes se redko pojavljajo stare tehnike, le nekatere od njih so se zaljubile v mojstre. Navedemo samo najbolj priljubljene in kako se razlikujejo od ostalih.

Slog Nageireja ali Haika je značilen po iskanju cvetja v visokih vazah z ozkim vratom. Za pravilno lokacijo so rastline podprte na robu vaze. Če morate spremeniti položaj, potem vzemite posebne lesene rekvizite.

Za slog Moriban značilna nizka vaze, pladnji z vodo. Uporabljajo se: prej opisani Kenzana ali Sippo.

Dziyuka je prosti naravni material.

Moribana

Oglejmo si natančneje, kaj ta slog predstavlja. Kompozicije odražajo filozofijo naturalizma, vsa dela mojstrov so tridimenzionalna, tridimenzionalna. Vse vaze so nizke, lahko pa imajo različne oblike: okrogle in ovalne, kvadratne in pravokotne.

Ta slog ima tri glavna pravila za izdelavo šopeka. Imenujejo se Sin (nebo), Soe (človek), Tai (zemlja). Razmerje teh formativnih elementov naj bo v razmerju 7: 5: 3. Upoštevana je tudi velikost vaze. Prvič, glavni elementi so narejeni na kovinskih palicah, nato pa se globina ustvari zaradi dodatkov. Vse podrobnosti so skupaj.

V tem slogu obstajajo 3 obrazci:

  1. Tekutai ima navpično obliko šopeka. Uporabljajo se dolge ravne stebla. To je bambus, gladiolus, narcis. Glavni element - Syn - je nameščen navpično. Odstopanje je dovoljeno le za 30 °.
  2. Syatay. Tu se uporablja poševna oblika gradbenih linij. Pogosto se uporabljajo veje z lepimi in nenavadnimi pregibi debla. Konica odstopa že veliko več kot 30 °. Zdi se, da je šopek zavrtel močan veter.
  3. Suitai je sestavljen iz več kaskad. Uporabite viseče rastline. Glavni element Sin se lahko spusti pod vazo in ustvari čudovit zavoj. Takšne vaze na visokih policah ali kaj takega izgledajo impresivno.

Nagaire

Ikebana cvetja tega sloga ima enake osnovne oblike in deleže kot prejšnje. Razlika je predstavljena z obliko posode, v katero je sestavljena. Za Nageire je vzeta visoka vaza, na ozkem vratu pa so rastline. Uporabljajo se tudi dodatni pritrdilni elementi - križi, razcepljene veje, leseni oporniki v obliki črke V.

Ta slog ne izraža le lepote naravnih pokrajin, temveč razkriva tudi elegantne krivulje cvetnih stebel in vej rastlin.

Dziyuka

Svoboda sloga se kaže v izvirnosti izbire materiala, gre za neke vrste nadrealizem iz naravnih materialov. Združuje starodavno umetnost oblikovanja šopek in sodoben videz umetnika. Tukaj je možna kakršna koli sprememba oblike listov, dodajanje materialov, tako naravnih kot neživih. Pogosto se uporabljajo suha zelišča in listi, sadje, steklo in kamni, plastika. Izbrana je tudi nenavadna oblika posode, v kateri je ustvarjena mojstrovina.

Slog freestyle bouquets omogoča uporabo mešanice drugih stilov. Lahko se uporabi rastlinski material okoliške narave, dodajo se geometrijski simboli, barvno mešanje. Sodobni teksturirani materiali vam omogočajo, da pohajate domišljijo umetnikov, ki predstavljajo najbolj nepremišljene modele.

V stilu Dziyuk lahko ustvarite nešteto slik s kombiniranjem rastlinskega in umetno ustvarjenega materiala.

Kako ustvariti cvetlični aranžma?

Razmislite, kako lahko naredite jesensko cvetlično aranžiranje z lastnimi rokami. Če želite to narediti, vzemite oster nož in pojdite na sprehod v jesenskem gozdu ali parku. Osnovno pravilo za izdelavo ikebane je podrobneje predstavljeno v članku. To so trije glavni elementi, ki imajo razmerje 7: 5: 3.

Seznam osnovnih pravil sestave:

  1. Vsi trije glavni deli so postavljeni v obliki trikotnika in vsi njegovi koti se nahajajo v različnih ravninah.
  2. Plovilo, ki se nahaja na ikebani, ne sme biti obarvano. Ta postavka ima lahko kakršnokoli obliko, vendar je monotono, saj ne sme odvračati gledalcev od samega šopeka.
  3. Prvič, obstajajo trije glavni elementi, nato pa se že zapolni prostor med njimi.

Delo lahko izvajate z osnovnimi slogi in lahko zberete brezplačno kompozicijo. Za jesen veljajo ikebane in veje, listi, elementi s sadjem, stožci in kostanji, semena rastlin na vejah. Lepo videti grozde pepela. Tukaj jo že poskusite sami, fantazirajte po svojem okusu. Lahko vzamete suho travo in takšne ne-dihljive rože, kot so smilje.

Prvi koraki

Najprej v delu o jesenski cvetlični aranžmaji izberite plovilo. V našem primeru to vlogo igra preprosta glina. Prav tako je potrebno imeti temelje. Najbolje je kupiti v trgovini kovinsko stojalo - Kenzan. Če ne, potem lahko samostojno žebelj v vrsti nekaj žebljev na leseno stojalo.

Trije glavni elementi jesenskega cvetličnega aranžmaja so rumene krizanteme in vejice z rdečimi jagodami barberice. V parkih ali na pobočjih jih je težko najti.

Ostaja le za zbiranje sestave, glede na deleže elementov. Ne pozabite, da to ni šopek, ne zahteva pompe. Dovolj bo, da začnemo ustvarjati tako preprost načrt.

Leaf Ikebana

Za brezplačen slog ikebane (slika spodaj) lahko uporabite velike liste palm ali dreves. Dovoljena je popolna deformacija materiala. Torej na fotografiji vidimo, da so palmovi listi odrezani z ene strani vejic in prepognjeni v loku. Ti listni elementi se nahajajo v različnih ravninah.

Svetli cvetni poudarki se nahajajo v osrednjem delu kompozicije. Izpolnjeni so deleži, ki jih vsebuje ikebane. Vse tri točke z desnimi stranmi so jasno vidne. Prazen prostor je napolnjen z manjšimi listi in drugačno, bolj zaokroženo obliko. Vaza, ravno in mono, ne posega v dojemanje umetnikovih slik.

Takšne preproste skladbe lahko preprosto ustvarite, zagotovo jih preizkusite in naš nasvet vam bo pomagal pri tem.