FoodPro Preloader

Steblov šiv v ročno vezenje: izvedbena tehnika


V tradicionalnih obrtih uporabljamo dve skupini šivov, ki sta brezplačni in štetni. Vezenine iz satena, izdelane na vlečeni konturi, se nanašajo na prosto vezenje in so narejene z gladkim (belim in barvnim satenom, Vladimirjevim šivom) in najpreprostejšimi šivi. Konturni ali pomožni šivi za vezenje so preprosti v izvedbi, vendar so lahko neodvisni cvetlični vzorci. Kateri od

V tradicionalnih obrtih uporabljamo dve skupini šivov, ki sta brezplačni in štetni. Vezenine iz satena, izdelane na vlečeni konturi, se nanašajo na prosto vezenje in so narejene z gladkim (belim in barvnim satenom, Vladimirjevim šivom) in najpreprostejšimi šivi. Konturni ali pomožni šivi za vezenje so preprosti v izvedbi, vendar so lahko neodvisni cvetlični vzorci.

Kateri od prostih šivov se najpogosteje uporabljajo? To so dobro znane verige, zanke, koze, čipke in seveda zalezovke. Da bi obvladali tehnike preprostega šivanja, morate razviti določene veščine pri vezenju in skrbno delati.

Kaj je zalezov šiv? To je vrsta sosednjih poševnih šivov od leve proti desni in stran od vas. Najprej naredimo prvi šiv na tkanini, potegnemo iglo z napačne strani in jo potegnemo iz sredine prejšnjega šiva na levi strani. Raztegnemo nit in preluknjamo tkanino nad prvim šivom, potegnemo iglo na sredino drugega šiva na levi. Vidite, da šivamo šiv z gibanjem proti sebi, in od nas položimo šive. Vsak šiv štrli polovico prejšnjega šiva.

Pecelj je izdelan tako, da je delovni navoj vedno na eni strani - na levi ali na desni. Če med delovanjem spremenite smer navoja, se struktura šiva zlomi.

Pri oblikovanju motivov v vezenju orelske liste, kot tudi pri vezenju stebel in vejic v vezeninah in samostojnih vzorcih se uporablja zalezovalni šiv. Če je treba vzdolž loka narediti črto, se igla potegne na sprednjo stran dela od središča kroga. Če želite, da se vejica zgosti v cvetličnem vzorcu, postopoma povečajte dolžino šiva, medtem ko iglo na sprednji strani povlečete nekoliko nižje od sredine prejšnjega šiva.

Pri vezenju cvetličnih ornamentov se zalezovani šiv združi z drugimi najpreprostejšimi šivi. Za izdelavo majhnih listov in srednjih cvetov je primeren kozji šiv, katerega šivi so razporejeni od leve proti desni, izmenično povlecite iglo skozi tkanino po različnih robovih traku želene širine. Šivi se sekajo v središču traku, novi šiv se položi nad prejšnji.

Oblika cvetov, vezenih z satenskim šivom, je lahko okrašena z verižnim šivom. Izgleda kot niz očescev, ki zapuščajo enega od drugih in se izvaja s premikanjem igle proti sebi. Delovni nit potegnemo na sprednjo stran, ga vstavimo z očescem, vstavimo iglo v točko, kjer je nit prišla, in jo potegnemo iz tkanine višje do višine zanke, tako da zanka ostane pod iglo. Ponavljajte šive tolikokrat, kot je potrebno. Ta šiv lahko naredimo naravnost ali cikcak, odvisno od vzorca.

Dekorativna čipka izgleda posebno lepo, če za njo uporabljate niti dveh barv. Najprej vzdolž obrisa vzorca, šivamo šive naprej z iglo in nato navijemo nit v kontrastni barvi pod vsakim šivom od vrha do dna, obračamo glavni šiv. Navoj lahko navojem izmenično od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol, da dobite vzorec valovanja.

Učenje izvajanja zgornjih preprostih šivov ni težko, delo bo močno olajšano z obročem in posebno iglo za vezenje s topo konico.

Želim vam uspešne kreativne rešitve!