FoodPro Preloader

Kako skrbeti za kuščarje pravilno?


Zgodba o tako nenavadni igrača, kot je Lizun, se je v ZDA začela leta 1976. Od takrat ni izgubila popularnosti in je znana po vsem svetu. V naši deželi se je sredi devetdesetih začelo norost za lizunami, kar je bilo za odrasle precej moteče, saj je iz takih iger z želatinastim "hišnim ljubljenčkom" pogosto bilo težko odstraniti madeže na stenah. Takšna ig

Zgodba o tako nenavadni igrača, kot je Lizun, se je v ZDA začela leta 1976. Od takrat ni izgubila popularnosti in je znana po vsem svetu. V naši deželi se je sredi devetdesetih začelo norost za lizunami, kar je bilo za odrasle precej moteče, saj je iz takih iger z želatinastim "hišnim ljubljenčkom" pogosto bilo težko odstraniti madeže na stenah.

Takšna igra se zelo hitro poslabša - nanj vplivajo padci temperature, suhost in vlažnost, prah in odpadki. Ampak, če veste, kako skrbeti za liner, lahko podaljšate njihovo življenje za zelo dolgo časa.

Kaj morate storiti za to?

Najpomembnejša stvar pri lizunu je, da se skušate izogniti kontaminaciji. Tudi najmanjši delci smeti se z lahkoto prilepijo na lepljivo površino igrače. Zato se je treba izogibati stiku uš s plesnimi površinami. Prav tako ne dovolite, da pade v prašno umazana mesta.

Najbolje je, da takšno igračo shranite v ločeni posodi s tesno prilegajočim pokrovom. Ampak, če se je že zgodilo, da umazanija dobil na površini gela, kako skrbeti za lizinami v tem primeru? Poskusite odstraniti vse velike delce iz kroglice s prsti, pinceto ali iglo. Lahko poskusite odpraviti najmanjše smeti z alkoholom.

Kot je navedeno zgoraj, se ta igrača boji prekomerne vlažnosti ali suhega zraka. V prvem primeru lahko nabrekne in dobi bolj tekočo konsistenco. In s pomanjkanjem vlage, lahko postane težka in izgubi svoje lastnosti - lepljivost in sposobnost širjenja in zbiranja. Kako skrbeti za liznami za ohranjanje oblike in gostote? Z presežkom vlage lahko v posodo vstavite igračo z malo običajne kuhinjske soli. Potem ga je treba potegniti. Sol bo absorbirala odvečno vlago, lizun pa bo čez nekaj časa postal bolj elastičen in obnovil svojo obliko. Če se zgodi, da je igrača presahnila in se utrdila, kaj je treba storiti za njeno hitro oživljanje? Dodajte nekaj kapljic vode v posodo - kapljica bo absorbirala.

Nič manj pomembna za to temperaturo elastičnih igrač. Boji se toplote in neposredne sončne svetlobe. Zato ga ne smete hraniti iz posode čez dan, zlasti zunaj. Kako skrbeti za lizunami v vročem vremenu, ker se lahko material, iz katerega so narejeni, pod vplivom temperature preprosto širi? Dovolj, da je igrača v hladilniku. Ampak ne v zamrzovalniku - od mraza se bo krčila in izgubljala elastičnost, postala bo težka.

Kako to storiti?

Na žalost, zdaj ne povsod lahko kupite tako čudovito igračo. Vendar pa obstaja rešitev: ugotovite, kako narediti domačo lizuno. Najenostavnejši recept za njegovo izdelavo vsebuje lepilo, vodo, barvo in raztopino boraksa. Za izdelavo lizuna vzamemo posodo, v kateri mešamo sestavine. Najprej nanesite lepilo in dodajte barvo, raztopljeno v kozarcu vode. Dobro premešajte, dokler ne dobite želene barve. Nato postopoma nalijte več steklenic raztopine boraksa, dokler zmes ne doseže potrebne gostote in elastičnosti. Sedaj ga lahko postavite v vrečko in jo malo zamesite. Končno igračo je treba položiti na list papirja in pustiti, da leži malo.

Kako narediti Lizuna brez PVA?

Za to lahko na primer uporabite želatino in glino. Potrebno je izdelati želatino iz želatine v skladu z običajnimi navodili na pakiranju, nato pa jo dodajte glini, raztopljeni v vodi na majhnem ognju. Mešanico je treba mešati in nato pustiti stati. Takšen lizun bo kratkotrajen, vendar ga je zelo lahko narediti.