FoodPro Preloader

Kako vezati vozle na vrv? Najbolj zanesljiva vozlišča


Vozli in kako jih vezati - se zdi, da je to težko? Navsezadnje jih srečamo v vsakdanjem življenju na vsakem koraku in jih povezujemo brez razmišljanja. Od zgodnjega otroštva so nas učili, da zavezujemo vezalke, dekleta - trakove in loke, nato pa se moški naučijo kravato. In potem - v vsakdanjem življenju, na ribolovu, na počitnicah, v lovu, v športu ali na morju - tako ali drugače, vendar so vozli povsod. Razumeli b

Vozli in kako jih vezati - se zdi, da je to težko? Navsezadnje jih srečamo v vsakdanjem življenju na vsakem koraku in jih povezujemo brez razmišljanja. Od zgodnjega otroštva so nas učili, da zavezujemo vezalke, dekleta - trakove in loke, nato pa se moški naučijo kravato. In potem - v vsakdanjem življenju, na ribolovu, na počitnicah, v lovu, v športu ali na morju - tako ali drugače, vendar so vozli povsod. Razumeli bomo, kako pravilno povezati vozle na vrvi in ​​kateri izmed njih so najmočnejši.

Kaj so vozlišča

Vozli so obstajali že dolgo, tudi naši daljni predniki so jih uporabljali za ustvarjanje prvih orodij, oblačil in hrane: lov in ribolov. V bistvu je vozel določen način tkanja vrvi, ribiške vrvice, trakov, niti in drugih stvari, tako da jih povežemo ali povežemo z nečim tako, da ustvarimo zanko.

To pomeni, da imajo vozlišča zelo dolgo in zelo bogato zgodovino uporabe in razvoja. Dejansko, v vsakem podjetju, obrti, smer, kjer so bili uporabljeni, so izumili svoje poglede, najbolj udoben, močan ali lep, odvisno od prednostnih nalog. Takšna povezava je lahko tkana iz različnega števila vrvi, njihovih različnih dolžin, premerov. Razlikujejo se po področjih uporabe.

Kaj so

Vozlišča so lahko morska, turistična, planinska, lovska ali ribiška - to je razlika v obsegu njihove uporabe. Na primer, obstaja le okoli sedemsto morskih vozlov!

Za vsako vrsto veljajo nekatere zahteve. Na primer, turist, poleg dejstva, da bi morali biti močni in preprosti: preprosto jih je treba zapomniti, da ga je mogoče preprosto pritrditi, ne plaziti pod obremenitvijo, da se ne vlečejo trdno, če to ni potrebno.

Seveda, vedeti, kako vezati vozle na vrvi vseh vrst, je komajda mogoče in ni potrebno. To mu ni na voljo na planetu. Dovolj je, da razumemo, kako čvrsto vezati vozle na vrvi in ​​tako izgledati na videz.

Seveda, takoj dobra, močna povezava ali želena zanka ne bo delovala. Moraš se naučiti, kako vezati močan vozel na vrvi, vaditi in ne samo v teoriji. Čeprav je teoretično osnovo potrebno tudi vedeti. Na primer, kako vezati vozel na koncu vrvi: zložite ohlapne robove v zanko, tako da zapustite rep te dolžine, kakšna velikost je potreben vozel, ga prenesite v njo in jo zategnite. Vozel na koncu vrvi je pripravljen!

Kaj določa moč mesta

Kako vezati vozle na vrv, tako da so močni? Odgovor na to vprašanje je preprost: najprej jih morate biti sposobni plesti, ne glede na to, kako težko se sliši. In drugič, vrv mora biti dovolj močna za to, drugače ne bi imeli nobenih pletilnih veščin in to ne bo imelo smisla.

Vsaka vrv, vrv ali vrv in vse, kar je vozlane, ima svoje lastnosti moči. Poleg tega, če se vrv uporablja, na primer, za vezanje šotora na klin ali celo čoln na ribiški pomol, je malo verjetno, da bi kdo resno razmišljal o ravni svoje moči. Toda na nekaterih področjih uporabe vozlišč je takšna nepazljivost nepopravljiva, na primer v alpinizmu.

Upoštevati je treba eno dejstvo: vsak vozel nekako naredi vrv manj trajno, na primer:

 • vozel osem slabi za četrtino;
 • bulin - za tretjino;
 • tkanje - za 35%.

Vsi drugi vozli so zaradi vrvi manj trdi. Tudi za stopnjo trdnosti vrvi in ​​vozla upoštevajte naslednje:

 • če je mokra, se njegova moč zmanjša za 10%;
 • če se uporablja v hudih zmrzali (do 30 stopinj), postane manj trpežna za tretjino;
 • polovico moči izgubijo umazane vrvi, stare, ki so že dolgo na soncu, s poškodovano pletenico.

Možnosti uporabe

Vozlišča se nahajajo tudi v vsakdanjem življenju na vsakem koraku in so lahko funkcionalna in preprosto dekorativna. Na primer, v zadnjem času so postale še posebej priljubljene zapestnice ali ogrlice, narejene iz pletenic, čipk in tankih vrvi, ki so povezane z lepimi vozli.

Uporabljajo se tudi za vezanje dveh vrvi enake debeline. V turizmu se namesto vrvi lahko uporabijo drugi materiali različne debeline. Z vozlom lahko povežete široko paleto zank: zategovanje, plezanje, hitro sprostitev (ali lok), loka ali tiste, ki jih je zelo težko sprostiti. Upoštevajte, da večina vozlov vodi do drgnjenja vrvi in ​​se prav tako nagiba k temu, da se sprostijo.

Morski vozel

Verjetno najbolj znan od vseh vozlov. Ne morete ga povezati, vendar so vsi verjetno slišali za to. Kakšen je in kako vezati morski voz na vrv?

Najprej je treba povedati, da obstaja več morskih vozlov, vsak od njih ima svoje ime: tek, preprost, greben, loka, svilnato, oder. Vsi so zategnjeni z zankami, s katerimi so ladjo privezali na pomol. Njihova značilnost je določen način vezanja in privijanja vrvi, v kateri je raztegnjena, zaradi česar je vozel varen. In ko je vrv oslabljena, je zanko enostavno sprostiti.

Najpogosteje se uporablja luknjica ali naklonski vozel. Nič ni težko pri učenju, kako ga vezati, vendar lahko takšno znanje v vsakem trenutku pride prav. To je vozlane, kot sledi:

 • narejena je majhna zanka, kos vrvi takšne dolžine, kot je potreben vozel, je na zalogi;
 • ta konec je navojen skozi zanko, tako kot pri vezanju preprostega vozla;
 • ovije okoli prostega konca vrvi, zdrsne v majhen konec in zategne.

Privezati dve vrvi

Zgodi se, da je potrebno povezati dve ali še več vrvi in ​​na že vezane vrvi dodati vozle. Za te namene obstajajo posebne zanke. Torej, kako vezati vozel na vezano vrv z flamsko zanko ali števec osem, ki je eden najstarejših, najmočnejših in najmočnejših:

 • na koncu nevezane vrvi izven prostega roba naredimo osem osem;
 • s preostalim koncem, ponovite zavoje in jih vstavite v njih, medtem ko zategnete zanko.

Ta vozel praktično ne oslabi moči vrvi, medtem ko jo je mogoče enostavno odvezati.

Nevezani vozel

Včasih je treba vezati zanko, ki se v nobenem primeru ne sprosti. Praviloma so to zatezni vozli. Eden od teh je tkanje. Torej, kako vezati močan vozel na vrvi, ki se ne sprosti prav v najbolj neprimernem trenutku? Najprej morate razumeti, da gre za kombinacijo dveh vozlov, ki so vezani s koncem teka okoli baze:

 • postavite med seboj dve vrvi;
 • na enem koncu naredite preprost vozel;
 • Preko konca drugega skozi zanko, ki je narejena na prvem, zavijemo okrog njene osnove;
 • privezati drugi vozel z drugo vrvjo;
 • premaknite obe zanki drug do drugega, dokler se ne združita;
 • pravilno zategnite vozel.

To je zelo močan vozel, z vso svojo navidezno preprostostjo, ko se zategne, postane tako močan, da se zdi malo verjetno, da bi ga sprostili.

Čudovit vozel

Seveda, niso vse zanke in vozli izključno za funkcionalne namene, ampak se uporabljajo tudi za izdelavo nakita: zapestnice, ogrlice. Še vedno so vozli vezani samo za srečo, uporabljajo se v makrame tehniki, čipkarstvu in ne samo.

In to je tisto, kjer znanje o tem, kako vezati lep vozel na vrvi, pride prav. Toda obstaja kar nekaj takih vozlov, zato se pogovorimo o nekaj najlažje izvedljivih in privlačnih.

Vsi se spomnijo in vedo, kako vezati kobilico. Torej, če na enak način zavrtimo eno ali več vrvi, dobimo lep trak.

Še en priljubljen vzorec je pletena krona ali, po terminologiji makrame tehnike, kobra. Uporablja se za izdelavo tekstilnih zapestnic, ogrlic, obeskov, obeskov za ključe in vezalk za povodec za dežnike ali pse. Pleten je iz štirih vrvi, kot sledi:

 • med seboj povežite konce vrvi;
 • odvijte konce na sebi;
 • zvežite kronski vozel, naredite zanko iz vsake vrvi in ​​jo vlecite v njen konec;
 • zategnite in še naprej povezujte vozle na želeno dolžino.

Čipka "pletena krona" je pripravljena! Zdaj lahko zaprete njegove nasvete s posebnimi kape z zaponko, ki so kupili v trgovini z dodatki za nakit, in uporabite kot zapestnico ali ogrlico.