FoodPro Preloader

Priložnostni rublji ZSSR: sanje Numizma


Spominske rublje ZSSR so bile izdane na predvečer pomembnega datuma ali na obletnico izjemne osebe. Izdelani so bili v različni kakovosti. Prvič so se začeli izdelovati leta 1965. Izpuščeni so bili do leta 1991. Narejeni so bili iz navadnih kovin - bakra in niklja. Za lažje dojemanje je smiselno, da se spominske rublje ZSSR, ki so bile proizvedene že več kot 20 let, razbijejo v določene skupine. Naredili

Spominske rublje ZSSR so bile izdane na predvečer pomembnega datuma ali na obletnico izjemne osebe. Izdelani so bili v različni kakovosti. Prvič so se začeli izdelovati leta 1965. Izpuščeni so bili do leta 1991. Narejeni so bili iz navadnih kovin - bakra in niklja.

Za lažje dojemanje je smiselno, da se spominske rublje ZSSR, ki so bile proizvedene že več kot 20 let, razbijejo v določene skupine. Naredili so jih v čast velikim ljudem, ki so dosegli velik uspeh v politiki, literaturi, glasbi itd. Tudi njihova izdaja je bila povezana z mnogimi nepozabnimi datumi.

Nepozabni datumi

Obeležitev spominskih rubljev se je začelo leta 1965. Potem je bil izdan kovanec, ki je bil posvečen obletnici - 20 let od zmage nad fašističnimi okupatorji. Naklada 60 tisoč izvodov je bila namenjena tako za zbiranje kot za uporabo. Premer rublja je bil enak 31 mm, kazalec debeline pa 1, 9 mm.

Leta 1967 je bil kovanec izdan v nakladi več kot 50 milijonov izvodov. Posvečena je bila nepozabnemu dogodku. Rublja, ki je nastala kot obeležitev 50. obletnice socialistične revolucije leta 1917, je bila izdana tudi v nakladi 52 tisoč izvodov. Debelina kovancev se je povečala na 2, 1 mm.

Leta 1975 je bil izdan rubelj, ki je bil posvečen 30. obletnici zmage sovjetskih ljudi v Veliki domovinski vojni v izdaji 16 milijonov izvodov. Tehtal je 12, 8 g. Po dveh letih je skoval rubelj, ki je ovrednotil pomemben datum - 60 let od datuma oktobrske revolucije. Njegov promet je bil 5 milijonov kosov.

Leta 1982 je bil kovanec kovan v čast 60. obletnici Sovjetske zveze. Tehta 12, 8 g in se ponovi v količini 2 milijona kosov. Do 40. obletnice konca Velike domovinske vojne (leta 1985) je bil rubelj izdan v nakladi 6 milijonov, leta 1991 pa so v čast 50. obletnice porazov nacističnih enot blizu Moskve skovali kovanec v vrednosti 3 rublje.

Tudi na dan 70. obletnice oktobrske revolucije so bili izdani kovanci ZSSR (jubilejne rublje) v apoenih po 1, 3 in 5 rubljev. Vsi segajo v leto 1987. Istočasno je bila rublja kovana v čast 175. obletnici bitke pri Borodinu.

Politiki

Leta 1968 je bil narejen rubelj, posvečen 100. obletnici rojstva velikega revolucionarja in političnega vodje V. Lenina. Ta kovanec je bil najštevilčnejši od jubileja. V nakladi 2 milijona kosov je rubelj izšel na 165. obletnico nemškega filozofa Karla Marxa. Leta 1985 je bil kovanec kovan v čast 165. obletnici Friedricha Engelsa.

Znanstveniki in umetniki

Zanimive in spominske rubljem ZSSR, seznam, ki prikazuje imena velikih ruskih znanstvenikov. Na primer, leta 1984 je bil izdan kovanec, ki je bil posvečen 125. obletnici rojstva fizika A.S. Popov. Istega leta je slavni znanstvenik Mendeleev praznoval svoj 150. rojstni dan. Po dveh letih je rubelj izdan ob 275. obletnici velikega ruskega vodje znanosti Mihaila Vasiljeviča Lomonosova.

Leta 1989 je bil kovanec izdan v apoenih po 1 rubelj za rojstni dan Mussorgskega. Prav tako je počastil spomin na Deriserja, učitelja in skladatelja Čajkovskega. V počastitev 150. obletnice leta 1990 je bil kovan kovanec v znesku 2, 6 milijona izvodov. Hkrati se je za rojstni dan beloruskega pionirskega tiskarja Francysk Skaryn pojavil kovanec. Tudi rubelj se je ponovil v višini 2, 6 milijona enot.

Leto kasneje je izšel kovanec z upodobitvijo pianista in dirigenta Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Veliko spominskih rubljev ZSSR, namenjenih velikim politikom in znanstvenikom, so bolj dragoceni kot drugi.

Športni dosežki in raziskovanje vesolja

Levji delež kovancev je predstavljal izdelke, ki ohranjajo velike športne dogodke. Od leta 1977 do 1980 so bile izdane v čast Igre XXII olimpijade. Imeli so naslednje slike:

 • emblem olimpijade (1977);
 • Kremelj (1978);
 • Cosmos (1979);
 • Stavba MGOU (1979);
 • Olimpijski plamen (1980);
 • spomenik Dolgorukiju (1980).

Leta 1991 so kovanca rubljev v čast olimpijskih iger v Barceloni: metanje kopja, dvigovanje uteži, rokoborba in tek.

Leta 1981 je bil kovanec kovan do 20. obletnice odkritja prostora za človeka. To je bil upodobljen Gagarin. Njegov promet je znašal 3.962 milijonov kosov. Dve leti kasneje je bil izdan kovanec za dan Tereshkovega vesoljskega leta. Leta 1987 je minilo 130 let, odkar se je rodil znanstvenik in izumitelj Tsiolkovsky. Do tega datuma je bil izpuščen tudi jubilejni rubelj.

Pisatelji

Večina vseh kovancev, ki so jih izdali od leta 1965 do leta 1991, so tudi spominske rublje ZSSR, ki prikazujejo velike literarne figure.

Leta 1983 so kovali kovance s portretom enega od prvih ruskih stavnic, Ivana Fedorova. Leta 1984, rojstni dan Pushkin (185 let) prišel ven rubelj s svojo podobo. Po 4 letih je kovanec namenjen ruskemu pesniku in prozi, pa tudi dramatiku in umetniku M. Yu. Lermontov. Od njegovega rojstva je bil star 175 let.

Leta 1988 je minilo 160 let od rojstva Lea Tolstoja. Ta datum je ovrednoten na kovancu za 1 rubelj. Tudi spominske rublje ZSSR, katerih seznam je precej dolg, vključujejo kovance, ki prikazujejo naslednje velike pisatelje:

 • Maxim Gorky.
 • Mihai Eminescu.
 • Hamza-Hakim Zade.
 • Taras Ševčenko.
 • Jan Rainis.
 • Anton Čehov.
 • Makhtumkuli.
 • Nizami Ganjevi

Spominske rublje ZSSR, katerih stroški so odvisni od obtoka, so bili izdani v različnih nominalnih vrednostih.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis. Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami? Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami