FoodPro Preloader

Orodja za modeliranje gline. Tehnike modeliranja polimerne gline


Glina je v naravi široko porazdeljena, leži na plitki globini, služi kot poceni vrsta mineralnih surovin v številnih vrstah industrije, uporablja se v nacionalnem gospodarstvu. Uporablja se v umetnosti. Z njeno pomočjo pri izdelavi skulptur izdelali postavitve. Orodja za modeliranje gline na prvem mestu morajo biti udobna pri delu in v celoti izpolnjujejo zahteve za predelavo tega plastičnega in prožnega materiala. Upora

Glina je v naravi široko porazdeljena, leži na plitki globini, služi kot poceni vrsta mineralnih surovin v številnih vrstah industrije, uporablja se v nacionalnem gospodarstvu. Uporablja se v umetnosti. Z njeno pomočjo pri izdelavi skulptur izdelali postavitve. Orodja za modeliranje gline na prvem mestu morajo biti udobna pri delu in v celoti izpolnjujejo zahteve za predelavo tega plastičnega in prožnega materiala.

Uporaba

V starih časih so obrtniki izdelovali posebne vrste gline, loncev, vrči in drugih kuhinjskih pripomočkov. Po praženju takšne jedi ohranili svojo obliko, ni zamudil vode in je bil precej močan.

Najbolj primerne vrste gline za modeliranje so plastične sorte sive, sivo-zelene in zelene sorte. Uporabljajo se pri modeliranju in ustvarjanju skulptur. Obrtniki najprej izdelujejo volumetrične modele tega materiala, sledi litje v mavcu ali bronu.

Če se pečena glinena skulptura, potem to delo imenujemo terakota, in če je dodatno obložena z glazuro, potem bo to že majolika.

Sorta

Ognjevzdržna glina med žganjem vzdrži brez mehčanja temperaturo nad 1500 stopinj. Uporabljajo se pri izdelavi porcelanastih in keramičnih izdelkov, ki so odporni na kisline, in pri izdelavi kalupov za metalurško litje.

Nizke stopnje taljenja se uporabljajo pri izdelavi opeke in pri pridobivanju portlandskega cementa. Bentonitne vrste gline za modeliranje so najmanj primerne. Uporabljajo se pri čiščenju naftnih derivatov, rastlinskih in mazalnih olj, kot tudi pri vrtanju vrtin.

Polimerna glina

Umetno ustvarjen material, ki temelji na polivinil kloridu z dodatkom mehčalcev, pigmentov in polnil, se imenuje termoplast.

Material izgleda in izgleda podoben plastelinu v procesu modeliranja, vendar manj umazane roke, se ne razprostira od prekomerne toplote dlani. Nekatera orodja za modeliranje gline tega tipa se uporabljajo samo v tej vrsti uporabne umetnosti. Na primer, poseben stroj za lepljenje se uporablja za navijanje plasti in mešanje različnih odtenkov materiala.

Polimerno glino izdelujejo različni proizvajalci in je razdeljena na dve vrsti glede na metodo kaljenja:

  1. Samo strjevanje.
  2. Pečena (termoplastična).

Samostojna polimerna glina

Značilnost takega materiala je, da po modeliranju dobi moč na sobni temperaturi en dan brez dodatne toplotne obdelave. Samolimerna polimerna glina (plastika) po sušenju ima zadostno trdnost, dobro drži obliko in je podvržena obdelavi, če potrebujete nekaj podrobnosti. Površina se nato namoči z vodo, nato pa se izvedejo potrebne prilagoditve.

Ta vrsta polimerne gline je idealna v procesu ustvarjanja lutk, zlasti elementov njihove obleke in dodatkov. Druga pomembna smer njene uporabe je oblikovanje cvetličnih aranžmajev. Tanki listi, še posebej cvetni lističi s stanjšanim do minimalnim robom, izgledajo kot živi, ​​ko dajejo proizvodu značilno površino teksture.

Zahtevani minimalni nabor orodij za modeliranje mora vključevati valjar, tako da se plasti lahko izvijajo, in priročno rezalno orodje za izrezovanje tankih plasti podrobnosti sestave. Uporabna so tudi orodja za žigosanje in stiskanje teksturnih elementov. Pri delu z majhnimi deli je primerna uporaba nizov.

Pečena polimerna glina

Tak material, ko se segreje na temperaturo 110-130 stopinj, pridobi lastnosti plastike. Končni izdelki se ne bojijo vlage, lahko se ukrivijo brez strahu pred zlomom.

Delo s termoplastom je priročno. To je mehak material, plastika, ki se dobro meša. Po toplotni obdelavi površina postane žametna. Komplet orodij za brizganje termoplastov je enak kot za samo strdno glino. Uporabljen material za izdelavo lutk, spominkov, majhnih skulptur, cvetličnih aranžmajev, vseh vrst nakita.

Nekateri proizvajalci proizvajajo dve vrsti termoplastov: ena je mehka, ki je bolj primerna za otroško ustvarjalnost; drugi je bolj tog material, ki zahteva temeljito gnetenje pred modeliranjem, pa tudi večjo trdnost končnega izdelka.

Oblikovanje iz polimerne gline: orodja in materiali

Delovna površina je izbrana iz keramike ali stekla. Za zvijanje izvornega materiala v plasti uporabite valjar, skuterje ali poseben pastozni stroj. Ekstruder z izmenljivimi šobami iztisne preproste ali oblikovane "klobase".

Da bi površini zagotovili posebno vrsto uporabe žigov, teksturnih listov in krtač. Materiale in orodja za modeliranje izbere posamezni mojster. Kalupi so potrebni za tvorbo ponavljajočih se elementov sestave. Za izrezovanje formacij se uporabljajo čolni. Stiki z drugačnim profilom so nepogrešljivi pri oblikovanju majhnih delov. Za izdelavo lukenj uporabite igle.

V nekaterih primerih je lahko folija koristna za ustvarjanje lahkega okvirja in shranjevanje materiala. Brusni papir lahko melje končne izdelke po toplotni obdelavi. Živilski film ohranja material dobro izsušen.

Potreba in pomožna orodja za modeliranje gline. Klešče, okrogle klešče in rezalniki žice so nepogrešljivi pri delu z žico za ustvarjanje dodatkov za prihodnje izdelke. Za rezanje oblikovanih plasti so primerni stacionarni rezalniki in ostre škarje.

Domače naprave in oblike

Potrebna orodja za oblikovanje lastnih rok lahko naredijo vsakogar. V nekaterih primerih vam sploh ni treba storiti ničesar, preprosto lahko prilagodite objekt, ki je primeren za obliko, za modeliranje, oblikovanje, iztiskanje ali obdelavo številk.

Tako se lahko za rezanje kuhinjskih rezancev uporabijo tudi trakovi valjanih postelj. Česen lahko stisne tanke niti. Vijačne glave z utori pod križnim izvijačem lahko na površini ustvarijo dekorativne elemente. Sito je primerno za izdelavo teksture v obliki rešetke. Lahko se uporablja za iztiskanje koščka plovca, učinek "tekstura soli" je mogoče doseči z uporabo trde zobne ščetke.

Ustrezna orodja za modeliranje gline so povsod, zato jih morate le opaziti. Rezalniki piškotkov, pokrovi steklenic, oblikovani gumbi - vsi se lahko uporabljajo za oblikovanje, iztiskanje ali žigosanje. Za uvajanje materiala lahko uporabite preprosto steklenico in namesto skladov za fino delo lahko vzamete zobotrebec.

Praktični nasveti za začetnike

Pred začetkom dela poskrbite za zaščito površine mize, na kateri načrtujete ustvarjanje. Ločite kos plastike in ga rahlo gnetite v rokah, da se segreje in dobi potrebno mehkobo.

Če se želite seznaniti z gradivom, pridobiti prva znanja za delo z novo vrsto surovin in obvladati orodja, je bolje izbrati preprost model za modeliranje iz gline. Valjanje koščka plastike, gnetenega na delovni površini, lahko poskusite izrezati iz njega, dajte slepi različno teksturo z uporabo kalupov, šablon ali posebnih listov teksture.

Lahko naredite majhno skulpturo, poskusite narediti preprosto kompozicijo v obliki cvetja ali druge volumetrične oblike. Prva poskusna lekcija je zaželena, da se dokonča. Samo-utrjujoča glina se preprosto posuši, termoplast pa naj se peče.

Če želite to narediti, izdelek je določena na folijo, pergament, keramične ploščice ali plošče in postavi v pečici segreti na 110 stopinj za čas, potreben za peko, navedene v navodilih za glino. Po toplotni obdelavi se model ohladi v pečici, odstrani, pobarva in lakira.

Kaj se imenuje modeliranje gline?

Podjetniški ljudje z ustvarjalnim potencialom lahko z lahkoto uresničijo svoj talent s praktičnimi koristmi, izdelavo in prodajo originalnih kroglic, uhanov, zapestnic ter vseh vrst spominkov in raznovrstnih prijetnih malenkosti. Ime te vrste ustvarjalnosti je določeno s tehniko končnega izdelka.

Obstoječe tehnike modeliranja polimerne gline so tako raznolike, da omogočajo začetniku, da izbere poklic za katero koli stopnjo kompleksnosti. Ime enega ali drugega tipa modeliranja je določeno s tehnikami in metodami, ki se uporabljajo pri izdelavi dekorativnih elementov. Za preproste rože ali preproste skulpture je uporabljena ena tehnologija, večplastna filigranska ali millifiori pri ustvarjanju oblikovalskega nakita je popolnoma drugačna specifičnost dela.

Tehnike polimerne gline

Koliko dobrih mojstrov, koliko edinstvenih izdelkov, toliko tehnik obstajajo v tem trenutku. Nekateri so še posebej priljubljeni in jih lahko vzamejo novi modelarji.

Tehnika "akvarel" vključuje uporabo kontrastnih plasti barvne plastike, razvaljane v stroju za testenine. V »barvnem prehodu«, nasprotno, uporabljajo se gladke in zamegljene meje.

Bargellojeva tehnika posnema florentinsko vezenje, premik sljude pa ustvarja volumetrične učinke na ravni površini. Tehnika Mokume-Gene združuje teksturo lesa in kovine, medtem ko posnemanje ustvarja videz naravnih mineralov, naravnih in dragih kamnov.

»Filigran« in »Millifiori« sta tehnika izdelave kompleksnega vzorca tankih plasti, niti ali kroglic. To se zgodi v procesu grimase, raztezanja in valjanja po površini tankega odseka kompleksne sestave.

Čudovito lepi okraski so rezultat uporabe tehnik: "kaleidoskop", "večplastni", "skozi", "sol", "brizgalka", "možgani", "prenos slike".

Poleg teh tipov? Obstaja tudi lutkovna, kiparska in cvetlična tehnologija. Ti pa imajo svoje značilnosti in vrste metod za modeliranje in oblikovanje, subtilnosti vgradnje sestavnih delov. Orodja za modeliranje gline za vsak primer izbere poveljnik posebej.

Kako kravato preprosto kvačkati šal?  Sheme bodo novicam pomagale, da bodo delo lažje in preprostejše.Brioche (pletenje): opis tehnike, značilnosti in pregledovOsredotočite se s karticami.  Najpreprostejši način za presenečenjeCrafts iz časopisnih cevi storite samiKako narediti nož z lastnimi rokami doma?Smešne lutke iz nogavicKako vtkati tatoo choker desno?Crafts iz cevi soka z lastnimi rokami.  Obrti za novo leto