FoodPro Preloader

Spominski kovanci Kazahstana


Le malo jih ve, da lahko za denar študirate zgodovino države. Vladajoča oblast izdaja spominske kovance in v Kazahstanu. Predsednik Nursultan Nazarbayev razvija republiko in piše zgodovino države. V članku boste izvedeli, kaj denar Kazahstan se šteje za nepozabno. Zgodovinski podatki o Republiki Kazahstan Kazahstan se uvršča na deveto mesto na svetu s površino skoraj 3 milijone kvadratnih kilometrov. Republik

Le malo jih ve, da lahko za denar študirate zgodovino države. Vladajoča oblast izdaja spominske kovance in v Kazahstanu. Predsednik Nursultan Nazarbayev razvija republiko in piše zgodovino države. V članku boste izvedeli, kaj denar Kazahstan se šteje za nepozabno.

Zgodovinski podatki o Republiki Kazahstan

Kazahstan se uvršča na deveto mesto na svetu s površino skoraj 3 milijone kvadratnih kilometrov. Republika Kazahstan je gospodarsko prevladujoča država v Srednji Aziji, ki proizvede 60% BDP regije, predvsem zaradi naftne in plinske industrije. Država ima ogromne mineralne surovine in ima dostop do Kaspijskega morja.

Republika meji z Rusijo, Kitajsko, Kirgizistanom, Uzbekistanom in Turkmenistanom. Relief Kazahstana je raznolik: obstajajo ravnice in stepe, ostra taiga, gorski kanjoni in zasnežene gore ter puščave. Kazahstan ima po podatkih za leto 2014 približno 18 milijonov prebivalcev. Glede na veliko območje kazahstanske države je gostota prebivalstva v republiki ena od najnižjih, okoli 5 ljudi na kvadratni kilometer zemlje. Sedaj je prestolnica Astana, leta 1997 je bila preseljena iz mesta Almaty (največje mesto v državi).

Območje Kazahstana je bilo nekoč naseljeno s nomadskimi plemeni. To se je spremenilo v 13. stoletju, ko je Džingis-kan vključil državo v Mongolsko cesarstvo. Po notranjem boju med osvajalci so nomadi končno vrnili oblast. Rusko cesarstvo se je v 18. stoletju začelo premikati proti kazahstanskemu stepu, sredi 19. stoletja pa je nominalno vladalo vsem Kazahstanu. Po revoluciji leta 1917 in kasnejši državljanski vojni se je ozemlje Kazahstana večkrat spremenilo. Leta 1991 je kazahstanska SSR odklopila Sovjetsko zvezo in postala neodvisna in neodvisna republika.

Kazahstan danes

Od osamosvojitve je Kazahstan (1991) vodil predsednik Nursultan Nazarbayev. Po uradnih podatkih je Kazahstan demokratična predsedniška republika. Po rezultatih volitev je več kot 90% volivcev glasovalo za Nazarbajeva.

Denarna enota države

Kazahstan je uvedel valuto - tenge. En tenge vsebuje 100 tiyn.

Novembra 1993 je bil izdan predsedniški odlok "o uvedbi nacionalne valute Kazahstana", zaradi tega je bil uveden tenge, ki je nadomestil sovjetski rubelj. En tenge je znašal 500 rubljev. Leta 1991 je bila sestavljena skupina nadarjenih oblikovalcev: Mendybai Alin, Timur Suleimenov, Asimsalai Duzhelkhanov in Khairulla Gabzhallilov. Tako, 15. novembra, Kazahstani praznujejo dan valute Kazahstana. Do leta 1995 je bilo v republiki odprto tiskano sodišče. Prva serija kazahstanskega tengeja ni bila natisnjena doma, ampak v tujini, v Angliji. Tako so se pojavili prvi kovanci Kazahstana. Slika valute je prikazana spodaj.

Spominski kovanci Kazahstana

Poseben denar se izda v apoenih po 20, 100, 1000, 5000, 10000 tenge. Srebro in zlato obstajajo v apoenih od 1 do 100 tenge. Mnogi od 20 in 50 tenge obletnice so izdelani iz nikljevega srebra.

29. julija je kazahstanska narodna banka izdala nov posebni kovanec z zlatom in srebrom v vrednosti 500 tenge in 100 tenge nikljevega srebra. Izdani kovanci so del serije, posvečene Abulkhair Khan.

Ti kovanci Kazahstana so prikazani spodaj.

Vsi imajo sprednjo in zadnjo stran, na zlato se portret Kana zliva s srebrom.

Na sprednji strani je državni emblem, kovanci z 500 apoeni zlata in srebra ter 100 tenžev iz nikljevega srebra. Nacionalni okraski so predstavljeni na levi in ​​desni strani številke, besede "Republika Kazahstan" pa so napisane v kazahstanskem in ruskem jeziku v krogu. Logotip banke se nahaja na vrhu kovanca.

Na zadnji strani je portret Abulhair Khan, namenjen za bankovec za 50 tenge, izdan leta 1993. Ime ravnala, leto kovanca in nekaj grafičnih elementov se nahajajo okoli kroga.

Spominski kovanci Kazahstana 500 in 100 tenge se lahko uporabljajo kot skupna valuta po vsej državi.

V letu 2016 načrtuje Mint republike izdati več kot 15 nepozabnih kopij.

Glavni nenavadni kovanci Kazahstana (seznam):

  • Abulhair Khan;
  • Korejska zgodba;
  • Leto petelina;
  • 25 let neodvisnosti Republike Kazahstan;
  • ljubezen
  • saxaul;
  • razstava EXPO-2017;
  • 40 dni do otroka.

Vsi tukaj niso navedeni, pravzaprav jih je veliko več.