FoodPro Preloader

Kje imajo papige ušesa? Kako slišijo papige


Profesionalni rejci in navadni ljubitelji papiga bodo verjetno želeli izvedeti več o svojih hišnih ljubljenčkih. Izkušeni strokovnjak se mora zavedati anatomije in fiziologije ptic, da bi se izognili težavam in opazili, da je nekaj narobe. Toda tisti, ki so šele pred kratkim pridobili eksotičnega hišnega ljubljenčka, imajo pogosto najbolj nepričakovana vprašanja. Na primer,

Profesionalni rejci in navadni ljubitelji papiga bodo verjetno želeli izvedeti več o svojih hišnih ljubljenčkih. Izkušeni strokovnjak se mora zavedati anatomije in fiziologije ptic, da bi se izognili težavam in opazili, da je nekaj narobe. Toda tisti, ki so šele pred kratkim pridobili eksotičnega hišnega ljubljenčka, imajo pogosto najbolj nepričakovana vprašanja. Na primer, ali veste, kje so ušesa papige?

Fotografije ustnih organov ptic in njihov podroben opis najdete v našem članku. Poglejmo temeljito vprašanje.

Ali ima papiga ušesa?

Ali pa jih sploh ni? Razmislimo. Kot veste, papagaji so veliki imitatorji. Pametna ptica lahko reproducira ne samo človeški govor, temveč tudi veliko drugih zvokov iz vsakdanjega življenja: škripanje gospodinjskih aparatov in pripomočkov, meowing mačke in celo glasove drugih ptic.

Očitno bi bilo to nemogoče, če papiga ne bi imela nobenih ušes ali dobrega ušesa. Točno, ni gluh!

Toda če pogledamo ptico in jo gledamo z vseh strani, je težko razumeti, kje je papiga. Glava je pokrita s perjem, katerih dolžina in barva sta odvisni od vrste. Toda nič na njegovi glavi ne bi imelo papige na glavi ...

Kje so organi zaslišanja?

Ne zgrabite hišnega ljubljenčka in ga potisnite na glavo, da bi našli ušesne školjke. Tam jih ne boste našli. Zunanje uho papige je povsem drugačno od človeškega, pasjega ali mačjega. Njegovo malo uho je čista luknja. Vhod v slušno cev je majhen tudi pri velikih vrstah. Uho je zaščiteno pred zunanjim vplivom perja.

Dolžina perja določa, kako dobro je uho vidno s prostim očesom. Na primer, kjer se nahajajo ušesa valovitih papig, je zelo enostavno ugotoviti. Poglejte hišnega ljubljenčka: zagotovo boste opazili majhne temne madeže na straneh glave. Ampak, da bi ugotovili, kje je ušesa papige Corella težje, ker so perja te ptice nekoliko daljša. Ja, in rožnato lice je lahko zmedeno. Ušesa teh ptic se nahajajo prav v rdečih lisah in skritem perju.

Strukturne značilnosti

Medtem ko je ptica zelo mlada, je lažje pregledati njene organe sluha. Pri piščancih, ki še niso zaznale, so jasno vidne.

Papagaj nima zunanjega ušesa, samo srednji in notranji. Srednje uho je votlina, napolnjena z zrakom. Vsebuje mišice, ligamente, bobnič, okroglo okno in paličasto kost. Ta kost je edina v organu sluha. Je mobilna, s pomočjo katere se prikažejo nihanja bobničev.

Te vibracije povzročajo vibracije v notranjem ušesu, napolnjenem s tekočino. Nato se impulz prenese v možgane, kjer se zvoki razlagajo.

Notranje uho je zelo zapleteno. V njem so labirinti, ki so odgovorni za ravnotežje in orientacijo. To telo posreduje možganom informacije o položaju ptice v prostoru, višini in poti leta, razdalji do drugih ptic.

Kako sliši papiga

Blizu mesta, kjer se nahaja papiga uho, usnjenih gub. Perje na njih igrajo vlogo neke vrste lokatorjev. Če je potrebno, lahko ptica premakne te gube in tako prilagodi glasnost prejetih zvokov.

Če je papiga prestrašena, je raztrgana. Perje se dvignejo, odmaknite se od slušne cevi. Ptica odlično sliši celo zelo tiho in oddaljeno zvok. Če pa papiga hoče spati, premika svoje gube, lahko zamegli zvoke in pritisne na perje bližje glavi.

Zaslišanje v Parrot je zelo dobro. Frekvenčno območje: od 120 Hz do 15 kHz.

Slušne bolezni

Če opazite, da se v kraju, kjer imajo papige ušesa, umazane, luščene ali mokre perje, ptico takoj pokažite zdravniku. Prav tako mora biti zaskrbljujoče dejstvo, da hišni ljubljenček nenehno praskata rezervoar glave.

Če je ptica opremljena z dobrimi pogoji in jo lastnik obravnava z ljubeznijo in skrbjo, se ne bi smeli bati zdravstvenih težav. Papagaji imajo precej močno imunost in praktično ni posebnih bolezni. Težave z ušesi se običajno pojavijo, če voda vstopi v slušno cev. Temu se je treba izogniti z vsemi sredstvi: če vaš ljubljenček ljubi vodne tretmaje, pazljivo poskrbite, da kraj, kjer papiga ušesa ne potonejo v vodo in se sploh ne zmočijo.

Včasih lahko ptice poškodujejo ušesa v boju ali med igrami. V takih primerih se je vredno posvetovati tudi z veterinarjem.

Zanimiva dejstva

Za utrditev materiala upoštevamo več zanimivih dejstev, povezanih s papigovimi slušnimi organi.

  • Uho ni le organ sluha. Vestibularni aparat se nahaja v srednjem ušesu. Če je papiga poškodovana ali bolna, se lahko slabo premika po terenu. On ni nekaj za letenje, in celo ohraniti ravnotežje na ostriž je lahko težko.
  • Ted Richards živi v Združenem kraljestvu, ki ljubi svojega hišnega ljubljenčka tako močno, da se je odločil, da bo postal podoben njemu s pomočjo tattoo mojstra. Toda vzorec perja se mu ni zdel dovolj - in on je izbrisal svoje uho. Ko je opazoval svojega hišnega ljubljenca in vedel, kje je papiga ušesa, se je odločil, da je tak korak potreben za doseganje podobnosti. Mediji so ga imenovali Parrot Man.

  • Zaslišanje teh ptic se začne takoj po rojstvu in do konca življenja obdrži odlično sluh.
  • Papagaji so družabne ptice. V naravi živijo v velikih jatah. Ušesa imajo zelo pomembno vlogo pri komuniciranju s kongenerji. Papagaji se medsebojno opozarjajo, ko vidijo nevarnost. S svojimi sorodniki kličejo z nič manj glasnim krikom, ko vidijo, da obstaja priložnost, da se z nečim osvežijo. Te ptice komunicirajo tudi v času parjenja: brez dobrega sluha papige niso mogle najti partnerjev za ustvarjanje družine.
Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami