FoodPro Preloader

Ptičja šapa: opis, habitat, vrsta, razmnoževanje, življenjski cikel, značilnosti in značilnosti


Snipe je majhna ptica iz družine kljunača, ki ima več imen: latinsko, najdeno v učbenikih o biologiji, Gallinago mediji, v nemščini ime je skladno z ruskim - Doppelschnepfe. Imenuje se tudi Belukuprik. Nanaša se na naročilo charadriiformes. Nekateri ljudje zamenjujejo tega predstavnika s kljunačo, a če pogledate natančneje, lahko vidite številne razlike, o katerih bomo razpravljali kasneje v članku. Bralec se s

Snipe je majhna ptica iz družine kljunača, ki ima več imen: latinsko, najdeno v učbenikih o biologiji, Gallinago mediji, v nemščini ime je skladno z ruskim - Doppelschnepfe. Imenuje se tudi Belukuprik. Nanaša se na naročilo charadriiformes.

Nekateri ljudje zamenjujejo tega predstavnika s kljunačo, a če pogledate natančneje, lahko vidite številne razlike, o katerih bomo razpravljali kasneje v članku. Bralec se seznani tudi z značilnostmi življenjskega cikla ptičjega snipeja s fotografijo in opisom njegovih posebnosti ter vedenjskih značilnosti v času parjenja. Presenetili vas bomo tudi z rezultati raziskav švedskih ornitologov, ki so predstavili ptice na prvem mestu med pticami selivkami.

Videz

Navzven, ptičji kljun resnično spominja na kljunače. Isti rjavkasto-rjavi trakovi na glavi, ki gredo od kljuna do vrha glave, toda trebuh ni bel, kot kljunar, ampak vsi obarvani, podobni valovi, ki tečejo po telesu. Osupljiva razlika med tema dvema vrstama je prisotnost treh ekstremnih belih repnih peres v kljunu, občasno s sivkastimi valovi. To je še posebej opazno pri pticah, ki so pravkar letele z zemlje.

V kljunu (beli jeseter) je kljun krajši, a močnejši. Barve samic in samcev so enake. Izkušeni ornitologi jih ločijo po teži in velikosti kril med vzletom. Samice so nekoliko večje od samcev po teži, vendar je velikost kril pri moških daljša, prav tako je tudi kljun. Podatke o raziskavah predstavljamo v spodnji tabeli:

Dimenzijemoškiženska
teža (gram)130 - 205160-230
dolžina telesa (cm)24 - 3124 - 31
razpon kril (cm)43 - 4843 - 48
dolžina krila (cm)13 - 1412.5
dolžina repa (cm)5 - 65
dolžina kljuna (cm)6 - 76

Ptičja snipe se nekoliko trdi v primerjavi s svojimi sorodniki, vendar je let enakomeren in dolg. Kljun je temno rjave barve, ki se obrne v rumenkast odtenek bližje podstavku. Mladostniki se od odraslih razlikujejo le v odsotnosti belega dela volanskega perja, imajo ga s črnimi pegastimi lisami. Velikost ptičjega snipeja je podobna mestnim golobom, le kljun je daljši.

Območje bivanja

Na ozemlju Evrazije se od držav Skandinavskega polotoka do obrežja reke Yenisei razširi kljunaš. Vendar pa je v Srednji Evropi redko prisotna, zato je bila tako v Belorusiji kot v Ukrajini uvrščena na seznam ogroženih vrst v Rdeči knjigi. V azijskih državah se te ptice občasno srečujejo, več srečanj pa je bilo zabeleženih tudi v Indiji. V Rusiji je njeno prebivalstvo zadostno, zato se celo lovi, vendar pa prebivalstvo trpi tudi zaradi človeških dejavnosti pri odvajanju mokrišč.

Ptičji pasti se naselijo na travnikih z visoko vlažnostjo, imajo radi močvirne kraje z nizko vegetacijo, rečne bregove z vrbjo ali jelšo. Jeseni se sezonske selitve teh ptic selivk, ki so izbrale središče in južno Afriko za prezimovanje, občasno ustavijo v državah na obalah Sredozemskega morja ali na otokih Velike Britanije.

Navade in značaj

Ptičja snipe vodi osamljen način življenja, tudi v jeseni, preden odide v tople države, ne boste videli številnih jat, odletijo bodisi same ali v količini 10-12 posameznikov. Ta sramežljiva ptica, ki je nočna, se lahko nahrani v mraku - pred sončnim zahodom in pred sončnim zahodom.

Če jo nekdo ali kaj straši, takoj vzleta in s krili ustvari značilen zvok. Krila trdo dvigajo telo in po 30 metrih ptica pade nazaj na tla. Let je nizek, približno na višini 3 ali 5 metrov. Če pa je slišal strel lovca, bi lahko letel veliko dlje in se skril na jasi sredi gozda.

Kaj jedo šljuka?

Prehrana te ptice je sestavljena iz majhnih mehkužcev in deževnikov, ki jih s kljunom potegne iz močvirnih krajev, v mehko šoto. Tako ličinke kot tudi žuželke so kot ruševje. Poleg živalske hrane raste tudi na kljunarjih in rastlinah. Najdemo ga na poljih krompirja in pšenice, kjer ptice jedo semena in žita. Če je bilo leto deževno, bi se na plantažah proso in detelje lahko pojavil velik kljunar.

Od sredine poletja te ptice začnejo z zaloge maščobe za dolg let v tople države. Odletijo iz svojih krajev, so debele in nerodne, močno letijo s površine zemlje, vendar med letom izgubijo vse maščobne zaloge, zato pridejo v hibernacijo pusto in izčrpano.

Kako pevka veverica?

Lahko slišite petje šljuke lahko v času tokvaniya. V ta namen se samci zbirajo v velikih skupinah na jasah ali odprtih travnikih. Petje sestavljajo kompleksne triade, pops, piščalke in zvonjenje, ki se izmenično izmenjujejo. Pesem lahko traja nekaj sekund, zvoki kljunača pa povzročijo hrup in glas.

Ko se bojijo, ko ptic nenadoma vzame zrak, to najpogosteje počne v popolni tišini, občasno izgovori dolgočasno grdo. Glas ptičjega snipa sliši tako:

„Frrrit-titu-fit-titu-fiit-titi-turrrrr“ ali „bibbe-libi-bibib“.

Sezonske migracije

Zanimive informacije so objavili po njegovih raziskavah švedski ornitologi. Izmerili so hitrost in vzdržljivost ptic med sezonskimi leti na toplih mestih in naredili neverjetno odkritje. Izkazalo se je, da kljunaš ni le najhitrejša ptica na svetu, sposobna leteti s hitrostjo 100 km na uro, ampak tudi najtežje.

Raziskovalci so na svoje hrbte pritrdili 10 moških geolokalov, ki so imeli težo 1, 1 grama, in opazili, kako dolgo bodo prihajali do prezimovališč. Pokazalo se je, da so ptice tri dni letele iz Švedske na prezimovanje v srednji Afriki, ki so zlomile 6800 km in, kot se je kasneje izkazalo, da uporabljajo satelitske podatke, na poti ni bilo mimoidočega vetra. Poleg tega je postalo znano, da se ptice nikoli niso dotaknile zemeljske površine, čeprav je večina poti na kopnem, niso jedle in niso ves čas letele.

Žeton

Takoj po vrnitvi na domovino se ptice zberejo na travnikih in majhnih odprtih prostorih med močvirji, da najdejo par za parjenje. Vsako leto se nadtok opravi na istih mestih, ki jih izberejo ptice, čeprav lahko samci, ki iščejo žensko, potujejo do sosedov na bližnjo lokacijo.

Po prihodu moški izbere svoje mesto, ga potiska s svojimi tacami. Ena oseba ima lahko več takšnih ravnih območij. Postopek označevanja se začne pozno zvečer ali zgodaj zvečer. Moški se pokaže ženski, napihne prsi, maha s krili in razširi rep z ventilatorjem, ki utripa bela perja. Istočasno oddaja posebne zvoke, ki so podobni vplivu kovinskega predmeta na leseno površino.

Če ženska pokaže zanimanje, moški začne hoditi okoli nje, sprejeti spektakularne poze v svojem mnenju. Če se pojavi tekmec, potem samci vstopijo v bitko, in tisti, katerih naklonjenost se bojuje, pazite, kaj se dogaja. Zmagovalni moški se pari z izbranim predstavnikom in nato varno zapusti izbranega, nato pa sploh ne sodeluje pri gradnji gnezda in vzgoji piščancev.

Gnezdenje samic

Prostor za gnezdo išče in opremlja samico takoj po tokingu in parjenju. Valilna jajca so na tleh, ponavadi v debeli travi ali grmičevju na suhem zemljišču. Majhna depresija, približno 3, 5 cm, je obložena s suho travo ali mehkim mahom. Velikost samega gnezda je premera 14 cm, običajno enkrat letno porušimo sklopko, če pa gnezdo uničijo plenilci, je možna ponovitev. Prvi se pojavi v drugi polovici aprila.

Jajca v kljunu imajo umazano-rjavo barvo in hruškasto lupino s sivkastimi madeži. V nesnosti ne sme biti več kot 4 jajca, ki tehtajo 23 gramov. Samo ženska jih inkubira tri tedne. Še dva tedna bo minilo, preden bodo piščanci pokriti s perjem. Hitro rastejo in se razvijajo, saj po enem mesecu letijo zelo dobro po materi od kraja do kraja in iščejo hrano. V tem obdobju se primerjajo z velikostjo, vendar so blizu 45 dni. Na fotografiji je ptičji kljun prikazan skupaj z majhno piščanko, katere barva perja ga skriva čim bolj v okolici, zaradi česar je težko opazna za plenilce.

Nestling življenje

Odrasli piščanci mater zapustijo konec julija ali na začetku zadnjega poletnega meseca. Preletijo do odprtih travnikov in polj, ob rekah in močvirnatih barjanskih krajih, kjer je veliko nabiralnikov različnih žuželk, polžev, črvov in drugih malih živih bitij, ki jih te ptice tako zelo ljubijo. Vendar, če je poletje deževno, in bregovi rek poplavijo z vodo, se prevažajo na semenska polja ovsa ali lana, ki se hranijo na njihovih zrnih. Ljubezen raste detelja.

Piščanci se naužijejo obilo, se pripravljajo na dolge lete. Do začetka septembra začnejo postopoma odleteti do prezimovališč. V mesecu oktobru lahko najdete ločen dvojnik. Opazili so, da odletijo enega za drugim ali v manjših skupinah le ponoči, zato odhod teh ptic nastopi neopazno, pa tudi nazaj.

Lov za kljunače

Meso šljuka je precej okusno in nežno, zato so lovci z veseljem čakali na začetek lovne dobe. Ker se populacija teh ptic zaradi človeških dejavnosti vsako leto zmanjšuje, je dovoljeno loviti le z začetkom avgusta, ko so piščanci že odrasli in pridobili potrebno težo za let.

Za lovce je enostavno loviti, saj ptica leti vzdolž ravne črte in precej nizko nad tlemi. Posebnost belega Cooperja je hitrost zaklopa. Dolgo lahko sedijo na enem mestu, ne da bi se gibali in se podležejo skoraj pod nogami, lahko se skrijejo od psov v grmovju ali na visoki travi v upanju, da jih ne bodo opazili.

Šteje se, da je srečen, da je našel enega belega Cooperja, saj se običajno v bližini skriva več drugih. Tudi lovci na začetnike ne bodo prišli domov brez polne vrečke ranjenega plena.

Članek vsebuje popoln opis ptičjega kljunača ali, na drugačen način, belega Cooperja s fotografijami in zanimivimi informacijami. Kljub dejstvu, da ptica na ozemlju Rusije še ni uvrščena v rdečo knjigo, morate upoštevati pravila in ne loviti v prepovedanem obdobju toking in negovanja potomcev.

Polna krila za dekleta.  S svojimi rokami posodabljamo garderobo male princese.Poštne znamke ZSSR.  Zbiranje žigovSibirski kovanec: Skrivnosti in skrivnostiCrochet cvetje: mojstrski tečaj za začetnikeŠtirje načini za izdelavo uokvirjenega žepaUporabi si jabolčni obseg - opis in zanimive idejePoiščite podobno sliko ali Kako razviti otroka v igriIzdelava svetlih in lepih božičnih šopkov bonbonov z lastnimi rokami