FoodPro Preloader

Openwork kvačkanje - vrsta ljudske umetnosti, ki je prišla k nam od nekdaj


Openwork kvačkanje je bilo v antiki eno izmed najbolj priljubljenih vrst ruske ljudske umetnosti. V številnih etničnih muzejih se hranijo rokodelski predmeti in predmeti iz obdobja od 3. do 5. stoletja, kar kaže, da ima ta obrt že pred našimi časi. Obstaja mnenje, da je bila v srednjem veku kvačkana čipka bila pravica moške populacije, in ta vrsta ustvarjalnosti je bila ženskam prepovedana. Kako resn

Openwork kvačkanje je bilo v antiki eno izmed najbolj priljubljenih vrst ruske ljudske umetnosti. V številnih etničnih muzejih se hranijo rokodelski predmeti in predmeti iz obdobja od 3. do 5. stoletja, kar kaže, da ima ta obrt že pred našimi časi.

Obstaja mnenje, da je bila v srednjem veku kvačkana čipka bila pravica moške populacije, in ta vrsta ustvarjalnosti je bila ženskam prepovedana. Kako resnično je to, nihče ne ve. Medtem, v ženskih rokah, strune se namotajo v zelo zanimive in spogledljive stvari.

In kaj bi lahko bolje okrasili staro rusko hišo kot vezane brisače, rjuhe, prevleke za odeje, spodnje perilo in vložke v blazine na blazinah? Moda za njih še ni potekala v ruski, ukrajinski, beloruski outback, kjer hostes in zdaj menijo, da jih je treba imeti atribut domačega udobja. Za mestne prebivalce se je odprtina za kvačkanje spremenila v zanimiv hobi, ki se ga učijo na tečajih in veliko časa posvetijo temu delu.

Ročna obrt, rojena v starih časih, je za naše sodobnike zelo privlačna dejavnost. Danes, ko ljudska umetnost za nas nima mističnega pomena, kot je bilo v prejšnjih stoletjih, še vedno prinaša veliko veselje, radost ustvarjanja in polni pozitivne energije.

Znano je, da so imeli vsi antični vzorci kvačkanega šarma sveti pomen. Vsaka vrsta zank, nakida stebri in njihove skupine so ustvarili določeno sliko, zaroto, amulet. Sodobna klobučevina ima velik vtis na gledalca, katerega modeli so ustvarjeni ne zaradi mističnih razlogov, ampak iz konceptov estetike, lepote, praktičnosti in individualnosti.

Na primer, tehnika fileta ustvari motiv izdelka, ki temelji na mreži, kjer se izmenjujeta polnjene in proste celice. Najprej morate zbrati toliko zanke za zrak, da je njihovo število razdeljeno na tri, na to številko pa dodamo še eno - za oblikovanje roba in še tri - za vzpon. V naslednji vrstici se morate umakniti z roba na dve zračni zanki in zvežite en kvačkani stolpec. In tako celotno vrstico, dokler ne dobite mrežo, v kateri morate zapolniti prazne celice z dvojnimi kvačkami ali dvojnimi kvačkami. Lekcija je preprosta, vendar zahteva natančnost, pozornost in potrpljenje.

Zaradi pletenja zaradi ledja dobimo zelo zanimive in izrazne motive. Zahvaljujoč tej vrsti ustvarjalnosti lahko okrasite katerokoli stvar ali izvedete nekakšen ločen izdelek, kot so namizni prt na mizi, ženska bluza, manšete in ovratnik, prtiček. Če želite delo lepo izdelati, je treba prešteti zanke. Načrt za risanje je mogoče narediti na listu šolskega papirja, ob predpostavki, da je vsaka njena celica ena zračna zanka.

Še eno pravilo, ki ga kvačkane čipke privlečejo, je prava izbira debeline kljuke. Če ga opazimo, bo izdelek lahek in hkrati tesno tkan. Takoj ne smete opravljati obsežnega dela. Najprej morate kot model izvesti majhen motiv in računati zanj, nato pa začeti ustvarjati svojo mojstrovino.