FoodPro Preloader

Kako plesti nogavice: korak za korakom navodila za začetnike


Ali menite, da je zelo težko plesti nogavice in samo izkušene igle? Dejansko to delo sestavljajo najpreprostejši elementi, ki jih lahko vsakdo obvlada. Najpogostejša tehnika pletenja je metoda od zgoraj navzdol. To pomeni, da začnete z vrha (manšeta) in nadaljujete navzdol, tako da oblikujete peto, nato stopalo in končate s prstom. To je

Ali menite, da je zelo težko plesti nogavice in samo izkušene igle? Dejansko to delo sestavljajo najpreprostejši elementi, ki jih lahko vsakdo obvlada.

Najpogostejša tehnika pletenja je metoda od zgoraj navzdol. To pomeni, da začnete z vrha (manšeta) in nadaljujete navzdol, tako da oblikujete peto, nato stopalo in končate s prstom. To je samo eden od mnogih načinov. Takoj, ko ga obvladate, se vam bo odprl ogromen svet modelov, tehnik in struktur.

Izbira preje in izračun zanke

Preden ste plesti nogavice, morate izbrati prejo. Njegova količina je odvisna od vrste in velikosti izdelka, ki ga želite prejeti. Za ženske nogavice standardne velikosti brez zapletenih vzorcev in tkanin boste potrebovali 300-400 gramov niti. Na predstavljenih fotografijah vidite izdelke, narejene iz debelejše preje. Zato je lažje jasno opredeliti faze dela.

Najpomembnejša stvar je število zank, ki bodo vplivale na vse ostalo pletenje, glede na obseg teleta. Pomislite, kateri del vaše noge bi želeli doseči nogavico, in jo izmerite. Če želite, da se nova obleka lepo prilega, to število zmanjšajte za 25%. Na primer: če je obseg tele 10 cm (25 cm), odštejte 25%. Dobimo 19 cm.

Če želite to meritev prevesti v smiselno število zank, jo pomnožite z debelino preje. Zaradi udobja lahko dobljeno vrednost zmanjšamo ali povečamo, tako da postane večkratnik štirih. To je enostavno razumeti s preprostim primerom. Ženske nogavice na fotografiji so bile pletene iz preje, v kateri je 7 zank predstavljalo en centimeter, obseg nog pa 7, 5 palca (19 cm). Pomnožite 7, 5 s 7 in dobimo 52, 5. Ta številka je zaokrožena na 52. To je toliko zank in jih je treba tipkati na napere.

Kako plesti nogavice za začetnike: pletenje manšete

V procesu pletenja prve vrstice enakomerno razporedimo zanke na štiri krožne igle: po 13. Nadaljujemo pletenje navadnega elastičnega traku (en obraz, eno žuborenje) po nogi, občasno preizkušamo manšete, dokler se ne odločite, da je dolžina zadostna.

Pletena peta

Peta nogavice je kvadratna loputa, ki pokriva ustrezno podnožje. Da bi ga povezali, morate vzeti polovico skupnega števila zank (to je z dvema iglama) in ga premakniti v procesu dela na eni igli. Na primer, naša nogavica vsebuje 52 zank, kar pomeni, da moramo ločiti 26.

Zdaj bomo ta del izdelka povezali ne v krožno, temveč v ravne vrste - "tam in nazaj", ločeno od vsega drugega. Ne skrbite, kasneje bomo peto pritrdili na preostalo nogavico.

Mi bo plesti vzorec, ki bo ta del nogavice dodatno moč in skoraj rebraste teksture. To se izvede na naslednji način:

Obraz: odstranite 1 zanko brez pletenja, 1 obraz. Ponavljajte do konca vrstice.

Napačna stran: pletene vse zanke z žuborenjem.

Nekateri raje ustrelijo prvo zanko brez pletenja. To je odvisno od vas.

Pravokotna loputa pete je praviloma dolga 5-6 cm. Enostavnejši način za izračun je, da samo pletene toliko vrstic kot imate zanke na iglo za pletenje. Zapomnite si to številko, ker nam bo v prihodnosti koristila.

Zdaj morate oblikovati zavoj pete. V spodnjem delu bomo začeli zmanjševati dolžino vrstice. To je enostavno, in sčasoma boste ugotovili, da lahko »preberete« zanke in zavrtite peto brez obotavljanja. In zdaj samo plesti v skladu s shemo.

Spredaj: odstranite prvo zanko, nato pa še naprej obrnite navzgor do sredine vrstice. Dve zanki po sredini plesti skupaj, in nato zmanjšanje števila, kot sledi: odstranite 1 zanke, pletene 1 obraz in tako naprej. Po tem, ne da bi prišli do konca vrstice, obrnite delo, tako da je zdaj obrnjena stran proti vam.

Napačna stran: odstranite prvo zanko, nato pa 5 pletenice in 2 skupaj. Potem pletite še eno in nato znova obrnite delovni obraz. Opazili boste, da se je število zank zmanjšalo, in peta je rahlo zaobljena. Tukaj je tisto, kar smo naredili: na sprednji strani preprosto odstranimo zanko, brez pletenja, in pletemo naslednjo na sprednji strani. Nasprotno - vezanje obeh skupaj žuborenje. Pomembno je, da to storite v vsaki vrstici dosledno, tako da ni posnetja in pobočij. V zadnjih dveh vrsticah po padcu ne boste imeli zank.

Toe peto

Zdaj morate pete povezati s pletenjem preostanek nogavice. Poskrbite, da boste z vsakim robom pravokotnika lažje pobirali in vezali zanke. Če želite določiti njihovo število, preprosto izračunajte število vrstic v obližu in ga razdeli na polovico. Če se pri oblikovanju pete spomnite števila zank na igli, vam bo to še lažje. Na primer: v našem primeru je bila peta loputa sestavljena iz 26 zank. Zdaj samo pokličemo 13 zank na vsaki strani.

Delovni obraz bodite pri sebi. Zbiramo in pletemo zanke ob levem robu zavihka. Delamo na dvigu nogavice, pri čemer ohranjamo prvotni položaj na govorici. Potem, podobno, vtipkamo in pletemo zanke ob desnem robu pete.

Na tej točki je treba ponovno vključiti vse štiri igle.

Zdaj, ko ste pobrali vse zanke in jih enakomerno porazdelili, je vse pripravljeno, da spet začnete pletiti v krogu. Vedno zaženite krožno vrsto od sredine pete, nato pa povežite vzpon in dokončajte delo na drugi strani.

Včasih se število zank zmanjša na obeh straneh pete, pri čemer sta dva skupaj vezana. Zaradi tega se nogavica tesneje prilega nogi. Lahko pa pustite prejšnje število zank.

Pletenje stopala in nog

Morda je to najlažji del. Mi bomo preprosto plesti v krogu do približno 5 cm do konice palca, vendar se vse dobre stvari končajo, celo nogavice. Zdaj je čas, da se prst počuti udobno in nova stvar ima bolj naravno obliko. Tokrat bomo zmanjšali število zank na začetku vrstice na vsaki govorici. Kroge lahko zamenjate z zmanjšanji in brez njih, tako da je zaokroževanje bolj gladko. Vse to je individualno in odvisno od vaših želja.

Ostaja le zapiranje oblikovane luknje. To lahko storite s pomočjo igel za pletenje ali običajne igle za krpanje. Zdaj, ko imate nekaj izkušenj, ne bo težko.

V skladu z istimi navodili, lahko pletene nogavice vseh velikosti. Torej lahko vsaka žena ugodi svojemu možu z novo obleko. In mlada mati ne bo več imela vprašanja o tem, kako plesti otroške nogavice.

Ladje z bučkami naredite sami korak za korakom.  Obrt iz bučkeObrti iz vej: najboljše ideje ecodecoraRag lutke: podroben opis proizvodnjeNodularni batik: izvedbena tehnika, mojstrski tečaj za začetnikeDekoracija in barvanje poročnih očal naredite samiTelovnik za pse: vzorec, konice za šivanje.  Oblačila za pseKako narediti škatlo z lastnimi rokami: fotografija, mojstrski razredŽenski plašč: vzorec.  Vzorec ženskega zimskega plašča