FoodPro Preloader

Pekarniški porcelan: značilnosti, lastnosti, uporaba. Vrste porcelana


Porcelan je enaka vrsta keramike, ki jo istočasno odlikuje belina in eleganca ter moč. Ta material ima več sort z lastnimi značilnostmi - trdo, mehko, kosti in piškoti. O slednji bomo govorili podrobneje. Pekarniški porcelan v ozkem in širšem smislu Ta vrsta porcelana, kot nobena druga, lahko prenaša svilnato, žametno in toplino človeške kože. Njegova str

Porcelan je enaka vrsta keramike, ki jo istočasno odlikuje belina in eleganca ter moč. Ta material ima več sort z lastnimi značilnostmi - trdo, mehko, kosti in piškoti. O slednji bomo govorili podrobneje.

Pekarniški porcelan v ozkem in širšem smislu

Ta vrsta porcelana, kot nobena druga, lahko prenaša svilnato, žametno in toplino človeške kože. Njegova struktura nima nič opraviti s sladico - nastane beseda "keks" iz "bis", kar pomeni "dva", "dvojno". To je posledica značilnosti njegovega praženja.

V ožjem smislu je piškot nestisnjen, požgan (kar je bolj značilno za sodobne tehnologije) ali dvakrat material. Kako razlikovati piškot porcelan? Odlikuje ga snežno bela, groba, mat površina, ki jo je mogoče celo zamenjati z visokokakovostnimi vrstami marmorja. Nič ne moremo povedati o tehniki barvanja keksa iz porcelana - plemeniti material je lep tudi brez nanosa barve ali glazure.

V širšem smislu lahko katerikoli keramični izdelek imenujemo piškot, ki je prešel samo skozi primarno (sicer piškotov) praženje, katerega značilna temperatura je 800-1000 ° C. Kot rezultat, izkaže trajno, težko, vendar porozne material. Nadalje se lahko izvede ponavljajoče in celo ponavljajoče sežiganje, kakor tudi obdelava z zdrsom ali glazuro. Toda, kot smo že omenili, figurice iz biskvitnega porcelana najpogosteje ostanejo neglazirane.

Zgodovina spužve

Domovino tega plemenitega porcelana je treba imenovati Francija. Fame material je prinesel delo umetnika Bush, ki je prav tako dovolil, da oblikujejo poseben slog francoske plastike. V drugi polovici 18. stoletja so keramične delavnice iz mesta Sevres začele pritegniti pozornost, saj so delale s steklenimi in keksovinimi porcelani. Cvetlični motiv - venci, šopki, girlande in košare so razlikovali ta veličastna dela. Dela lahko zasluženo veljajo za izjemne podobe umetnosti.

V dobi klasicizma so izdelki iz piškotov postali sestavni del notranjosti plemenitih hiš - dekoracijo pohištva, garniture za večerjo, skulpture in kiparske kompozicije.

Nanos gobice

Zaradi porozne strukture se piškoti ne uporabljajo pri izdelavi jedi - material absorbira vodo. Vendar pa je zelo dober pri:

  • Tinted porcelan te vrste se uporablja za proizvodnjo obrazov in telesa iz piškotov lutke, kot tudi dekorativne maske.
  • To je priljubljen material za kiparstvo skulptur, figuric, nakita, dekorativnih elementov - vse to ni potrebno za zaščito površine piškotov.

Druge vrste porcelana

Na kratko seznaniti z drugimi vrstami porcelana:

  • Bone . Formula te sorte mehkega porcelana je v Angliji odkril D. Spoud v 18. stoletju. Njena nenavadna značilnost je, da je 60% materiala sestavljen iz pepela opeklih kosti krav, pri čemer so najbolj ovrednoteni kolki kolka. Ne dajejo rumenkaste barve, kot konji, in taljenje lažje. Njegova glavna prednost je izredna subtilnost, ki dosega preglednost.
  • Mehka Druga imena - umetna, umetniška, frita. Postala znana v XVI. Stoletju - to je tako imenovani Medičji porcelan. Standardna formula je bila kasneje izumljena v Franciji leta 1673. V njeni strukturi prevladujejo frita - kremen, steklaste snovi, glinenec. Translucenca in prijetna kremasta barva daje alabaster, kremen, morsko sol, solit. Mehki porcelan dlje časa zadržuje toploto, istočasno pa ga odlikuje poroznost, majhna moč, celo krhkost.
  • Trdna . Znan tudi kot "pravi". Njegovo odkritje dolgujemo nemški tovarni Meissen. Tak porcelan odlikuje visoka trdnost, gostota, odpornost na visoke temperature in kemični napad. Glaze izgleda zelo dobro na trdem porcelanu - tu je tanek in sijoč. Ker je ta obloga sestavljena iz enakih snovi, vendar v drugačni vsebini kot material sam, je z njim enakomerno in tesno pritrjena. Zakaj glazura iz trdega porcelana ne lušči. Poleg tega bo težko celo odvrniti od tega gradiva. Mimogrede, piškot je vrsta te skupine, samo neglazirana.

Biscuit izgleda najbolj naraven, najtoplejši od vseh vrst porcelana. Zato je tako popoln za kiparske kompozicije, porcelanske maske in lutke.