FoodPro Preloader

Gozdne ptice. Dejstva in številke


Na svetu je najmanj 8.600 različnih vrst ptic, od katerih jih je več kot 700 v naši državi. V gozdovih, vrtovih in parkih evropskega dela ozemlja živi 294 vrst. Različne vrste ptic Rusije najdejo zatočišče v gozdovih in v urbanih okoljih. V naši državi, s surovo klimo, številne vrste ptic letijo v tople države za zimo, in tiste, ki ostanejo, se pogosto selijo iz severa v osrednje in južne regije. V hudih zmrz

Na svetu je najmanj 8.600 različnih vrst ptic, od katerih jih je več kot 700 v naši državi. V gozdovih, vrtovih in parkih evropskega dela ozemlja živi 294 vrst. Različne vrste ptic Rusije najdejo zatočišče v gozdovih in v urbanih okoljih.

V naši državi, s surovo klimo, številne vrste ptic letijo v tople države za zimo, in tiste, ki ostanejo, se pogosto selijo iz severa v osrednje in južne regije. V hudih zmrzalih in zaradi mraza in pomanjkanja krme ptice pogosto umirajo v velikih količinah.

Potreba po pticah v hrani je zaradi visoke mobilnosti in intenzivnega metabolizma zelo visoka. Njihova dnevna količina je približno 1/4 njihove telesne teže. Ptice plenice se hranijo enkrat na dan, granivorous - vsaj dva, in žužkojede - približno 5-6 krat. V obdobju rasti piščancev se potreba po krmi še povečuje. Hitro rastejo, tedenska teža novorojenčka se poveča večkrat.

Največja skupina vrst predstavljajo gozdne ptice Rusije. Ptice so pravi prijatelji in reševalci gozdov pred škodljivimi insekti. Nekatere vrste so izključno žužkojede (nočna jahta, lovilec, skoraj vse vrste ptičjih ptic). V drugih (sise, škorci, shriki) so insekti prevladujoči del prehrane. Med plodovitimi in vsejedimi pticami so vrane, ovsena kaša, bullfinch, kavke, ogrcevki, žolne in vrabci. Vendar piščance hranijo le z žuželkami. In z močnim razmnoževanjem insektov se vse ptice, tudi granivore, hranijo izključno z njimi.

Gozdne ptice se ne razlikujejo le po naravi prehrane, ampak tudi po vrsti gnezdenja. V vdolbinicah se gnezdi približno 10 vrst žužkojede ptice in 10 vrst, ki se hranijo z majhnimi glodalci. Preostanek malega gnezda na tleh in v grmovju. Debele podrasti zanje - najboljši habitat in zanesljiva zaščita pred sovražniki. Zato je v starih gozdovih, kjer ni podrasti, malo ptic.

Na gozdnih robovih živijo ptice in kukavice, na vrtovih in v parkih slavčki, gnezdijo v grmovje ptičjih češenj in brstov po gozdnih potokih in majhnih rekah.

Gozdne ptice pomagajo gojiti gozd. Od semen, raztresenih s svojimi iztrebki, rastejo nove goščave grmičevja. Mnoge ptice (žolne, jajce, škorci, joške) skrivajo drevesna semena, želod, orehe v mahu ali starih štorih. Iz tako pozabljenih ali nepopolno izbranih »predpomnilnikov« izvirajo nova drevesa. Vrane, srake in hlebe raztrosijo semena vrtnih rastlin, ki jih zato lahko najdemo v gozdu na nepričakovanih mestih.

Gozdne ptice imajo veliko sovražnikov. V času inkubacije jajc in hranjenja piščancev pogine veliko ptic, ko starši ne morejo zapustiti gnezda in so še posebej nezaščiteni. Zaradi plenilcev, pa tudi iz človeških rok, preživi največ desetina majhnih ptic, ki živijo v gozdovih v bližini človeških naselij. V parkih in vrtovih je ta odstotek še nižji.

Najresnejši sovražniki ptic (zlasti tistih, ki živijo v bližini mest) so domače mačke. Daleč od bivališč, lisic, belih dihurjev, kun in podlasic, lov na lete. Za ptice, ki gnezdijo na zemlji, so sovražniki ježi in rovke. Ljudje povzročajo tudi velike škode pticam zaradi krčenja gozdov in škropljenja pesticidov. Tako le nekaj gozdnih ptic živi celotno življenje, ki ga dovoljuje narava. In to je precej dolgo: za lutke - 11 let, za škorce - 10, za drozge, wagtails in rojev - več kot 10, za lastovke in swifts - približno 9, za ščinkavcev - 7 let. Mnoge ptice lahko živijo še dlje - vrabci do 18 let, rečni galebi okoli 20, svrake - 21 let, slavčki - 25.

Ko letijo na oddaljene robove ptice, lahko razvijejo veliko hitrost. Tako majhne ptice letijo s hitrostjo 30 - 50 km / h, škorci od 60 do 79 km / h, plavalniki - 55 - 86. Ptice ujede (sivi sokol) letijo s hitrostjo 95 km / h in ko napadajo plen. - približno 360 km / h.