FoodPro Preloader

Kovanec "Krim". Centralna banka bo izdala kovanec 10 rubljev v čast ruskega Krim


Za vse prebivalce krimskega polotoka, 18. marec 2014 je resnično zgodovinski datum. Na ta nepozaben dan je bil podpisan dokument o pristopu Krima na ozemlje Rusije. Ob tej priložnosti se je Centralna banka Rusije odločila za kovanje spominskih kovancev. Krim in Sevastopol sta postala protagonista teh regalij, ki so svetlobo videla 9. o

Za vse prebivalce krimskega polotoka, 18. marec 2014 je resnično zgodovinski datum. Na ta nepozaben dan je bil podpisan dokument o pristopu Krima na ozemlje Rusije. Ob tej priložnosti se je Centralna banka Rusije odločila za kovanje spominskih kovancev. Krim in Sevastopol sta postala protagonista teh regalij, ki so svetlobo videla 9. oktobra 2014.

Zgodovinske podrobnosti

Republika Krim je sestavni del krimskega zveznega okrožja. Ne bi bilo povsem pravilno reči, da je Krim kot del Rusije začel obstajati spomladi leta 2014, pravilneje bi bilo reči - je nadaljeval. 16. marca 2014 je na polotoku potekal državni referendum. Glavna razprava je bil status polotoka - vprašanje, ali naj ostane v Krim kot del Ukrajine ali postane del Rusije. Velika večina prebivalcev polotoka se je s svobodnim izražanjem odločila živeti in delati kot del Rusije.

Dokument o pristopu krimskega polotoka na ozemlje Ruske federacije je bil podpisan 18. marca 2014. Nekaj ​​dni kasneje (21.03.2014) je bil podpisan zvezni ustavni zakon. Rezultat njegovega dejanja je bil vstop v Krim že zakonito v Rusko federacijo. Republika Krim in mesto zveznega pomena Sevastopol - novi subjekti federacije - sta začela obstajati kot del Rusije.

Takoj ko se je to zgodilo, se je numizmatični trg odzval s pojavom različnih sklopov spominkov, ki so vsebovali kovance, posvečene Krimu in odražali dogodke, ki so imeli velik zgodovinski pomen.

Numizmatične novice

Pobuda za kovanje spominskih kovancev v zvezi s pristopom krimskega polotoka v Rusko federacijo je prišla od Valentine Matvienko. V aprilu 2014 je Centralna banka objavila svoje namere, da bo kovala novo jeklo s premazom iz medenine in spominskimi kovanci. Krim in Sevastopol sta postala glavna protagonista bankovcev, ki so bili že v obtoku 9. oktobra 2014, in so bili namenjeni temu zgodovinskemu dogodku - ponovni združitvi Krim z Rusijo.

Za izdelavo niza kovancev je bila uporabljena rumena kovina, ki ni dragocena. Velikost kovancev (dva sta: eden je namenjen Krimu, drugi pa Sevastopol) ima premer 2, 2 cm. Nominalna vrednost in ena, in drugi kovanec - 10 rubljev. Krim in Sevastopol bodo predstavljeni v obliki podob lokalnih znamenitosti. Centralna banka je objavila, da bosta oba kovanca kovana v nakladi 10 milijonov kosov. V celoti bodo objavljeni v letu 2015.

Sprednja stran regalij

V zgornjem in spodnjem delu kovancev sta skovana Banka Rusije in 2014. Na levi in ​​desni strani sta kovanca za eno in drugo (Krim in Sevastopol) okrašena z vejami lovora in hrasta. V centru je nominalna vrednost, ki je označena z napisom "10 rubljev" (beseda se nahaja pod številko). V znak "0" apoen je postavljen zaščitni element, ki je napis "10" in "rub." Viden je ne glede na kot, pod katerim gledate sliko na kovancu. Poleg vsega zgoraj navedenega so v nadaljevanju navedene informacije o tem, kaj je mint sodeloval pri kovanju denarja.

Krimska regalija

Arhitekturna dediščina polotoka - grad lastovskega gnezda vsebuje spominski kovanec. Krim na njem predstavljajo obrisi, obrobljeni v zaobljenem in rahlo konveksnem robu, obrobljenem vzdolž oboda.

"Ruska federacija" je vgravirana na vrhu. Napis spodaj, ki vsebuje kovanec - "Republika Krim". Prav tako je bil na hrbtni strani prostor za nepozaben datum - “18.03.2014”.

Na straneh obeh kovancev je diskontinuiran utor: segmenti se izmenjujejo z različnim številom grebenov.

Kovanca Sevastopol

Na hrbtni strani spominskega kovanca se kuje slavni sevstopolski spomenik »poplavljenim ladjam« (nedaleč od Primorskega bulevara) v ozadju obrisov krimskega polotoka. Majhna zvezdica označuje lokacijo mesta Sevastopol. Napisi »Ruska federacija« in »18/14/2014« so na istem mestu kot krimski kovanec. Razlika je le v spodnjem delu: namesto "Republika Krim" je napisano "Sevastopol".

Obverses obeh kovancev so enake.

Po besedah ​​zgodovinarjev in zbirateljev kovancev so kovanci, ki so bili izdani v spomin na ponovno združitev Krima z Rusijo, morda najlepši med obstoječimi.

Drugi nepozabni kovanci na Krimu

Zgodovinski incident, vendar ostaja dejstvo - 17. marca, na dan, ko se je Krim po izidu referenduma odločil, da se izloči iz Ukrajine - republika je bila dejansko neodvisna država v enem dnevu. Vendar to dejstvo ni bilo pozabljeno. Dokaz za to je moskovska razstava numizmatikov „COIN-2014“, na kateri je na voljo komplet kovancev Republike Krim z dne 17. marca 2014. V kompletu so kovanci različnih apoenov. Penny kovancev imajo vrednost 10 in 50 kopecks, rubelj kovancev so kovane v apoenih 1, 2 in 5 rubljev. Obstaja kovanec in 10 rubljev. Krim na vse kopije niza je predstavljen z napisom "Republika Krim" in griffin. Ta ptica je simbol Krima. Napis je kovan v jezikih Rusov, Ukrajincev in Tatarjev. Poleg tega je na sprednji strani vtisnjen datum 17. marec 2014.

Na hrbtni strani vseh kovancev je njihova nominalna vrednost in predmeti zgodovinske dediščine, ki so jih avtohtoni prebivalci krimskega polotoka ponosni že od davnih časov: genovska trdnjava, ki se nahaja v Sudaku, vodnjak v Bakhchisaraiju, krimski jelen in krimski bor, delfin in starodavni grad "Lastovsko gnezdo" v Jalti. Celoten komplet je na voljo kupcem v paketu s spominki. Kot spremljava - referenčni list v angleškem in ruskem jeziku, ki vsebuje kratke informacije o vseh predmetih, ki so vgravirani na kovancih.

Po mnenju zbiralcev kovancev bodo ti kovanci skoraj nikoli postali pravi denarni način kroženja. Kraj tega kompleta je na razstavah, dražbah in v zasebnih zbirkah znanstvenikov in amaterjev.

"Art-Grani" - delavnica umetniškega orožja iz Zlatousta v regiji Čeljabinsk - je prav tako izdelala svoj spominek. Postali so spominski kovanec. Krim (obrisi polotoka) je prikazan na nasprotni strani. Čeprav bi bilo natančneje reči, da je na drugi strani označena podoba globusa s presledki meridianov in vzporednic. Na njihovem ozadju so vidni obrisi krimskega polotoka z zajetimi lokacijami 28 naselij. Po vseh kanonih in pravilih kovancev je na sprednji strani reljef ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Mojstri druge delavnice so oboževalcem ponudili in ponudili zbirko "Krim-2014", ki je sestavljena iz 25 kovancev (srebrne in pozlačene) visokega srebra. Vsak kovanec tehta 1 kg, velikosti pa je blizu velikosti odraslega dlani.

Za zgodovinarje in numizmatike celega sveta je najbolj zanimiva zgodovinska knjiga kovanec. Krim in Sevastopol, dejstvo njihovega vstopa v Rusko federacijo desetletja, stoletja in tisočletja se je odražalo v spominskih kovancih.

Kako narediti užitne šolske potrebščine: recepti in razkošnostiOsupljive slike, ki jih zlahka zamenjate s PhotoshopomShahl Engelna: shema in opis.  Pletenje s šalom iz škarjLjudje so se odločili, da bodo ustvarili najljubše otroške fotografije, rezultat pa je bil zelo smešen.Kako sušiti pomaranče za dekor.  Zanimive ideje o uporabi posušenih citrusovCrochet lekcije: jaknaSpregovorimo o tem, kako kvačkati krpico z raztegnjenimi zankamiKvačkane čevlje: shema in opis pletenja