FoodPro Preloader

Kaj so izdelki? Opredelitev in razvrstitev


Vsak, ki nekaj proizvaja z lastnimi rokami ali v podjetju, ve, kaj je izdelek. Vendar pa za ljudi, ki so daleč od industrije, ta opredelitev ni vedno jasna. Iz te publikacije bralci ne bodo le spoznali razlage tega pojma, temveč bodo razumeli tudi vrste in klasifikacijo izdelkov, ki temeljijo na različnih parametrih. P

Vsak, ki nekaj proizvaja z lastnimi rokami ali v podjetju, ve, kaj je izdelek. Vendar pa za ljudi, ki so daleč od industrije, ta opredelitev ni vedno jasna. Iz te publikacije bralci ne bodo le spoznali razlage tega pojma, temveč bodo razumeli tudi vrste in klasifikacijo izdelkov, ki temeljijo na različnih parametrih.

Pojasnila

Po regulativnem okviru in državnih standardih, ki so jih državne službe odobrile pod številko 2.101-68, lahko ugotovite, kaj je izdelek. To je najprej kosov predmet (del ali končni izdelek) ali sklop različnih predmetov, proizvedenih v proizvodnji, ki so primerni za naknadno montažo.

Proizvodi se običajno izračunajo v proizvodnih enotah, včasih v kopijah. Glavni razlog za tako jasno terminologijo je potreba po vzdrževanju dokumentacije v podjetjih (proizvodnja, skladiščenje, zagotavljanje vmesnega skladiščenja izdelkov) in v podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo izdelkov.

Da bi se izognili zmedi in zamenjavi konceptov, obstaja jasen sistem, po katerem so vsi proizvodi razdeljeni na določene vrste, odvisno od njihovega namena, konfiguracije in stopnje proizvodnje (razvoj, testiranje ali racionalizirana proizvodnja).

Del izdelka

Da bi lažje razumeli, kaj je izdelek, morate razumeti, iz česa je sestavljen, kakšna je njegova struktura:

 • Detajl - to je izdelek, ki se proizvaja samo iz ene vrste materiala in enega samega predmeta. Dovoljena je dodatna ali naknadna obdelava, vendar bi to morala biti le izboljšanje proizvoda (kromiranje, barva, lak itd.), Ne pa njegova predelava ali posodobitev. V tem primeru bo nov videz.
 • Montažna enota je element enega samega izdelka, ki zahteva uporabo ukrepov za sestavljanje in sestavljanje celote. Kompleks pa je sestavljen iz dveh (morda več) ločeno izdelanih delov istega izdelka, ki morata medsebojno delovati, vendar za njihovo montažo ni potrebna nobena povezava s pomočjo posebne opreme. Proizvodnja izdelkov kompleksnega tipa pomeni tudi dodaten sklop posebnih predmetov glavnega predmeta proizvodnje. Lahko so npr. Pritrdilni elementi, orodja, posode ali materiali za pakiranje.
 • Pod kompletom je določeno število izdelkov, ki so proizvedeni ali dobavljeni z enim kompletom, lahko jih upravljate posamično in skupaj, dopolnjujeta se (komplet posod, komplet ključev).

Razvrstitev

Obstaja precej obsežna klasifikacija postavk proizvodnje po vrstah, od katerih vsaka pojasnjuje namen, način izdelave in značilnosti izdelkov:

 1. Proizvodi primarne proizvodnje so izdelki, ki se proizvajajo v podjetjih za končnega potrošnika z namenom njihove nadaljnje prodaje.
 2. Proizvodnja izdelkov za pomožne potrebe. Potrebne so za delo same organizacije ali njene povezane industrijske skupine, sodelovanje.

Poleg tega obstajajo tudi skupine potrošnikov, ki so namenjene določenemu izdelku. To je dokaj široka in konvencionalna klasifikacija proizvodnih postavk, vendar dobro prikazuje strukturo potrošnje blaga:

 • Izdelki, primerni za zadovoljevanje nacionalnih gospodarskih potreb - izvoz, široke mase prebivalstva, ki opravljajo poslovne dejavnosti v državi.
 • Proizvodi za proizvodne in tehnične namene - kadar je ustanovljena tovarna izdelkov te kategorije, deluje predvsem za nekatera podjetja po strogo omejeni nomenklaturi in strogih standardih.
 • Izdelki za zadovoljevanje povpraševanja po nacionalni porabi.
 • Predmeti, deli ali kompleksi, ki se izdelujejo in dobavljajo v skladu z odobrenim načrtom za posameznega kupca.
 • Izdelki za lastne potrebe podjetja.

Obstaja tudi razčlenitev po številu proizvedenih izvodov - enkratni (ponavljajoči se in enkratni), množični, množični.

Kaj so izdelki?

Ko pride do razhroščevanja proizvodnje, kot tudi kasnejše delovanje linije, morajo tehnologi in nadzorniki jasno spremljati kakovost izdelkov. Da bi to naredili, morajo pravilno določiti, kaj je izdelek, kakšen je njegov običajen videz in kdaj je treba prilagoditi delovanje podjetja. Proizvodni predmeti so hkrati razdeljeni na primerne in pomanjkljive. Prvi so izdelani v skladu z vsemi zahtevami, navedenimi v tehnični dokumentaciji. Pomanjkljivo vključuje kateri koli del ali komponento z jasno neskladnostjo z določenimi standardi.

Drugi znaki kakovosti izdelka so:

 • popolnost, ki je nameščena v skladu z navodili in spremno dokumentacijo;
 • novost (zastarela ali moderna);
 • raven proizvodnosti.

Kdo izdeluje izdelke?

Glavni predmeti proizvodnje različnih vrst izdelkov so posebej opremljena podjetja - tovarne, tovarne, delavnice. Njihovo delo je odpravljeno in normalizirano - podjetja te ravni najpogosteje delujejo na načrtovan način. Prilagoditev novih linij, nadgradnje obstoječih se pogosto pojavljajo tudi po urniku, saj velika podjetja svojega dela ne sprejemajo več.

Vendar pa obstajajo mojstri, ki proizvajajo posamezne izdelke z lastnimi rokami. To so predmeti, ki niso blago množične potrošnje in povpraševanja, temveč so izdelani po naročilu glede na vnaprej določene parametre.

Razvoj izdelkov

Vsi izdelki, ne glede na njihov namen, opravijo določene proizvodne faze. Prvi je razvoj. Ukvarja se s posebnimi inženirskimi oddelki.

Toda zasnova in nadaljnja proizvodnja izdelkov na progi je nemogoča brez usklajevanja vmesnih stopenj in možnosti. Med najpomembnejšimi so:

 • simulacija z naknadnim testiranjem;
 • oblikovanje modela in njegovo odobritev, izboljšanje;
 • izvedba izdelka z naknadnim zbiranjem in analizo rezultatov;
 • oblikovanje standardov, imen in značilnosti končnega izdelka.

Končni izdelki imajo lahko različne možnosti za nadaljnje obratovanje, na primer, nekateri so predmet popravil, drugi pa niso. Ta dejavnik najpogosteje določa, ali je predmet zložljiv ali trden, kar tudi določa možnost poprodajnih storitev.