FoodPro Preloader

Kako narediti strašilo iz glave ščuke? Spomini: strašilo iz glave ščuke


Videoposnetek ali fotografijo ulova, ujetega pri uspešnem ribolovu ščuke, lahko dopolnimo s polnjeno glavo trofejnega vzorca tega močnega plenilca. In čeprav je proces ustvarjanja takšne mojstrovine težaven in moteč, lahko vsak ribič naredi tako spomin za sebe ali svojega prijatelja. Kako narediti strašilo iz glave ščuke, da se bo ohranilo več let? Ali je vred

Videoposnetek ali fotografijo ulova, ujetega pri uspešnem ribolovu ščuke, lahko dopolnimo s polnjeno glavo trofejnega vzorca tega močnega plenilca. In čeprav je proces ustvarjanja takšne mojstrovine težaven in moteč, lahko vsak ribič naredi tako spomin za sebe ali svojega prijatelja.

Kako narediti strašilo iz glave ščuke, da se bo ohranilo več let? Ali je vredno poskusiti ustvariti realistično dovolj strašilo, ki bo čim bolj ustrezalo naravnemu videzu ulovljenih rib, ali pa je bolje, da takšno delo naročite izkušenemu taksidermistu? Smiselno je razumeti to ...

Taxidermy - umetnost izdelovanja strašil

Taksidermija (od latinščine - "predelava usnja"; od starogrške "pripravljanje kož") je obrt ali umetnost izdelave polnjenih živali, ptic, rib, plazilcev in drugih mrtvih bitij neke vrednosti kot eksponatov za muzeje. Ta obrt je tudi v povpraševanju med lovci in ribiči pri ustvarjanju polnjenih trofej, ki so jih pridelali.

Pravzaprav, taxidermists kot strokovnjaki za zdravljenje kože ali kože zagotavljajo eno od najpomembnejših korakov pri ustvarjanju polnjene živali. Poleg pravilne obdelave in priprave kože za dolgoročno shranjevanje v naravni obliki pa je potrebno ustvariti tudi okostje, na katerem je potrebno potegniti kožo, tako da bo na koncu slika čim bližje originalnemu vzorcu.

Kaj pa, če v bližini ni nobenega taksidermista? Kako iz lastne roke narediti polnjeno glavo iz ščuke doma, ne da bi se zavedali te obrti ali praktične izkušnje? Ni pomembno, nasvet izkušenih ribičev, ki so ohranili svoje trofeje v samopostrežnih polnjenih živalih, bo pomagal pri obvladovanju te naloge.

Kako rešiti ujete ribe?

Najprej morate ujeti veliko ščuko. Če se je zgodil ta čudež, in če obstaja želja, da si zapomnite glavo močnega plenilca, je priporočljivo, da takoj posnamete živo trofejo v obliki, v kateri jo želite zapomniti - v napadalni pozi, morda z privlačnim vabo ali vabljenjem v odprtih ustih.

Pri prevozu je treba ribo imobilizirati, oviti v vlažno krpo in hraniti na hladnem. Koža in plavuti se ne smejo izsušiti. Ko odstranite kavelj iz ust, morate biti previdni, saj lahko zlahka poškodujete zobe plenilca.

Najbolje je, da strašilo takoj odstranite iz glave ščuke, brez dolgotrajnega shranjevanja in zamrzovanja. Če to ni mogoče, je treba kožo in plavuti čim dlje držati mokro, ovijati glave v vlažno krpo in z njo snop položiti pred zamrzovanjem v plastični vrečki.

Rezanje in odstranjevanje drobovja

Pred raztrganjem trebuha in odstranjevanjem iztrebkov ribe, je treba glavo previdno odrezati. Bolje je pustiti njeno telo do 3 cm za škrgami in prednjimi rebri. Torej bo strašilo videti bolj naravno. Če nameravate izdelek obesiti na steno, morate rezati pod kotom.

Gill se ne sme odstraniti, če nameravate narediti polnjeno žival z odprtimi usti. V nasprotnem primeru se očistijo, pri tem pa pazite, da se ne poškodujejo.

Kako narediti strašilo iz glave ščuke, da bi ohranili plenilski blešček njenih oči? Oči, žal, ne bodo shranjene. Bolje je, da jih takoj odstranite s kvačkanjem. Nato skozi orbito odstranite pulpo lica, ne da bi poškodovali kožo.

Snov iz možganov odstranimo z bombažnimi paličicami s pinceto skozi luknje v vtičnicah. Na lobanji lahko s skalpelom ali nožem naredite rez v lobanji in tako očistite lobanjo, potem ko ste odstranili meso za škrgami in ga previdno ločite od kože.

Priprava

Po čiščenju se glava temeljito opere. V tem primeru je koža pazljivo obdelana, da ne bi zlomila robov in da se ne bi preveč raztegnila, saj po sušenju tehtnice ne bodo zdržale.

Kako narediti strašilo iz glave ščuke, da bi v trenutku meta izgledalo kot napadalec? Če želite to narediti, takoj odprite usta plenilca in ga razpakirajte z lesenim kleščem ali žico. Poudarek je treba postaviti v kostno tkivo. Ampak pretirano in nenaravno močno odprta usta ne bi smelo biti.

Nekateri zobje so lahko zrahljani v mesu in celo izpadajo. V tem primeru je zaželeno, da jih nekako popravimo. Po sušenju se bodo bolje držali. Ločene zobe se lahko posebej odlikujejo s stiskanjem gumija z izvijačem in razkrivanjem očesov v vsej plenilski slavi.

Odprite in zagozdeno je treba tudi pokrove zabodov. Če se odločimo, da zapustimo škrge, se prav tako izravnajo in enakomerno fiksirajo v tem položaju.

Če želite, da je poln šunka naraven, je treba paziti na plavuti. Skrbno jih položimo vzdolž telesa ali poravnamo in pritrdimo na katerokoli ravno površino s pisarniškimi zaponkami.

Stub primerne velikosti je narejen iz lesa ali pene, ki bo tesno vstavljen s strani telesa, da se prepreči sušenje in deformacija portreta med sušenjem.

Konzerviranje

Glava ščuke za konzerviranje se postavi v emajlirano skledo, obilno zalijemo z grobo soljo ali potopimo v strmo slanico (10-12 žlic na 1 liter vode). Soljenje v hladnem prostoru traja od 7 do 10 dni za glavico ščuke do 3 kg in do dva tedna za večje vzorce.

Konzerviranje je možno s potopitvijo glave v alkohol ali mešanico alkohola in bencina do 10 dni. Po prvih 3-5 dneh namakanja je priporočljivo spremeniti raztopino na svežo in ponoviti postopek.

Nekateri ribiči za ohranjanje ribjih glav uporabljajo insekticid za nadzor ščurkov. Prašek se raztopi v vodi in čez dan namoči v obdelovanec.

Prvotni način izdelave ribjih glav v poletnih mesecih je, da ga pustimo blizu gnezdice. Gozdne medicinske sestre hitro odstranijo vse meso, pri čemer ostanejo samo kosti in gosta koža.

Sušenje

Kako narediti ščuko (strašilo), da lahko ohrani videz plenilca, ki je ulovljen več let? Po konzerviranju mora biti ustrezno posušen. Soljenje soli - najlažji in najcenejši način ohranjanja. Po tem postopku bo sol še nekaj dni izstopala na površini.

Ves ta čas mora biti glava vsak dan oprana, očiščena sluzi in soljene soli. To je najbolje storiti s staro zobno ščetko. Pomembno je, da ne zamudite konca tega procesa. Po končani ekstrakciji soli pospešimo proces sušenja.

Na tej stopnji je treba votlino ličnic napolniti z glino, kitom ali poliuretansko peno. V del telesa se vstavi škrbina, čeljusti, škrge in plavuti se poravnajo in fiksirajo v želenem položaju. V tej obliki je glava nameščena navpično na ploščo ali ploščo in pustite, da se posuši v prezračevanem prostoru.

Zaključna dela

Po sušenju je treba morebitne napake izravnati s kitom, ki mu sledi barvanje z gvašnimi ali akrilnimi barvami. Kapo odstranimo, namažemo z lepilom in namestimo na mesto, kožo pa rahlo pritisnemo proti njej, da se dobro prilega.

Jezik se vedno skrči in skrči. Lahko je "povečana" kita, ki ji daje naravno obliko, ki ji sledi barvanje. Poškodovane plavuti lahko potegnete z lepljenjem steklenih vlaken na hrbtni strani.

Na rdečo, slepo in obrisano površino kože se lahko poskusi »osvežiti«, ki jo vodijo fotografije, posnete na mestu ulova. Izdelava polnjene iz glave ščuke je skoraj končana. Ostaja le vstaviti oči in pokriti glavo z dvema plastema nitrolaka.

Oči

V idealnem primeru je najbolje, da v oči vstavite oči, ki ste jih kupili v specializirani prodajalni ali lovski trgovini. Če pa to ni mogoče, jih lahko naredite sami.

Oči iz stare lutke za otroke se lahko pojavijo po tem, ko jim je bila prej odvzeta barva. Steklo za očala je mogoče obrniti na želeni premer in nato pobarvati z notranje strani.

Najlažji način je, da se orbite napolnijo z rumenim plastelinom in nalepijo gumb črne zenice, ki mu sledi lakiranje. Nekateri obrtniki brusijo oci iz pleksi stekla, drugi pa iz epoksi ali poliestrske smole. V trgovini s strojno opremo lahko izberete ustrezen gumb in ga pobarvate v želeni barvi.

Vgrajene umetne oči na glino ali mastiko, ki jih pravilno usmerjajo in se izogibajo poševnosti.

Pritrjevanje na medaljon

Pomembno je, da vnaprej določite, kje bo postavljena slika: stojite na vodoravni površini ali obesite na steno - odvisno od oblike stojala, ki ga lahko izberete za montažo glave.

Iz glave ščuke lahko naredite sliko z montažo na figurativno obdelano ploščo, izrezano po vnaprej oblikovanem vzorcu. Za ta namen je dober vogalni medaljon suhega drevesnega debla z teksturirano lubjem.

Glava je z vijakom pritrjena na dno hrbtenice skozi predhodno označeno in izvrtano luknjo v plošči. Stojalo je dobro polirano s finim brusnim papirjem pred lakiranjem in po prvem sloju.

Ta ribič bo izdelal etiketo, na kateri bo naveden datum, kraj ulova trofeje, globina, s katero je napadalec napadel, in vabo, ki jo je pripravila.