FoodPro Preloader

Barvanje tkanin - batik


Tkanina slikarstvo je starodavna umetnost, ki vam omogoča, da ustvarite edinstvene kose. Ta vrsta umetniške obdelave tkanin sega v države jugovzhodne Azije - Japonsko, Kitajsko in Indonezijo. Stari mojstri so najpogosteje pobarvali svilo, na kateri so zaživele čudne ptice in rože. Ročno poslikane tkanine, ki so jih prinesli v Evropo, so bile zelo cenjene, si jih lahko privoščijo le pripadniki aristokracije. Tehnika

Tkanina slikarstvo je starodavna umetnost, ki vam omogoča, da ustvarite edinstvene kose. Ta vrsta umetniške obdelave tkanin sega v države jugovzhodne Azije - Japonsko, Kitajsko in Indonezijo. Stari mojstri so najpogosteje pobarvali svilo, na kateri so zaživele čudne ptice in rože. Ročno poslikane tkanine, ki so jih prinesli v Evropo, so bile zelo cenjene, si jih lahko privoščijo le pripadniki aristokracije. Tehnika slikanja na tkaninah se je v Evropi začela razvijati šele v 20. letih prejšnjega stoletja. Vse vrste ročno izdelanih tkanin za barvanje se imenujejo "batik". Ta beseda je prišla iz Indonezije, dobesedno pomeni "padec na tkanino". Obstajajo različne tehnike za ustvarjanje vzorcev na tkaninah.

Vroč batik

To je najtežji način slikanja in eden najstarejših. Če želite ustvariti večbarvni vzorec, se želena območja voskajo in namočijo v vročo barvilo. Pod voskastimi kapljicami tkanina ne spremeni barve, zato, ko je del vzorca naslikal v enem tonu, se voščene linije ponovno uporabijo in pobarvajo v naslednji barvi. In tolikokrat, dokler ne dobite kompleksnega vzorca. Tako naporno delo na enem platnu lahko traja več tednov. Končna tkanina je napeta do suhega in vosek je končno odstranjen.

Hladni batik

Pri tej tehniki je na konturo konstrukcije uporabljen poseben obris (rezerva), znotraj katerega je tkanina pobarvana v različnih barvah. Šele po uporabi vseh barv se fiksirni sestavek odstrani in nariše se kontura. Da bi dobili visokokakovostno barvanje na tkanini, je običajno prebarvana na obeh straneh.

Nodularni batik

Ta metoda je na voljo vsem. To je zelo preprosto - gomolji so vezani na tkanino pred barvanjem. To lahko naredite na kaotičen način ali pa si zamislite posebno risbo. Tako pripravljena tkanina je kuhana v raztopini za barvanje. Ta metoda je primerna samo za tkanine, ki lahko prenesejo visoke temperature.

Barvanje tkanin z zračno krtačo ali akrilno barvo

To je sodobna tehnika, za njeno izvedbo potrebujemo posebne akrilne barve za tkanine. Nanašajo se lahko z navadno krtačo ali z zračno krtačo. Pri risanju na ta način lahko uporabite različne šablone ali

namesto tega lahko postavite rastline in majhne predmete. Delo z zračno krtačo zahteva določene sposobnosti. To vam omogoča, da dobite zelo občutljivo, prosojno plast barve in jo zato pogosto uporabljajo strokovnjaki za ustvarjanje originalnih del. Po končanem barvanju tkanine z akrilnimi barvami nanesejo fiksativ in ustrezno posušijo platno. Te barve se najbolje uporabljajo za debele tkanine, kot tudi za usnje in semiš.

Barvanje na mokrem tkivu

Takšna dela so zelo nenavadna - barve gladko prehajajo iz enega tona v drugega, dobimo učinek lahkotnosti slike. Platno lahko najprej shranite v raztopini soli, da preprečite grde madeže.

Sodobni oblikovalci za ustvarjanje edinstvenih modelov oblačil se obračajo k novim tehnologijam, ki jim omogočajo ustvarjanje tiska na tkaninah. Fotografija, prenesena na svileno platno, je postala modna tehnika za vodilne modne oblikovalce.