FoodPro Preloader

Studio svetlobo naredite sami. Vrste studijske razsvetljave


Za večino fotografov je pomembno vprašanje, kako ustvariti kakovostno studijsko svetlobo. Ker je pogosto manjkajo iz okna, in stacionarne svetilke ne dajejo želenega rezultata. Studio svetlobo lahko naredite z lastnimi rokami. Pomemben dejavnik tukaj je preprostost in nizek proračun. Domači fotografski studio Najpogosteje je to velika količina drage opreme v veliki sobi. Vend

Za večino fotografov je pomembno vprašanje, kako ustvariti kakovostno studijsko svetlobo. Ker je pogosto manjkajo iz okna, in stacionarne svetilke ne dajejo želenega rezultata. Studio svetlobo lahko naredite z lastnimi rokami. Pomemben dejavnik tukaj je preprostost in nizek proračun.

Domači fotografski studio

Najpogosteje je to velika količina drage opreme v veliki sobi. Vendar, če želite, lahko sestavite vaš prenosni komplet studijske svetlobe tako, da porabite najmanj denarja za to.

Za to potrebujete naslednjo opremo: kamero (z lečo), sinhronizatorje, bliskavice in držala za njih, baterije, stojala, dežnike, mehke škatle, modifikatorje, ozadja in seveda vrečke za prenos in shranjevanje celotnega orodja.

Kaj je studijska svetloba?

Vloga razsvetljave v svetu fotografije je neprecenljiva. Z njim lahko prenesete razpoloženje, globino, čustva. Najmočnejši vir v studiu se šteje, da pripravi svetlobo. Samo uporabite ga ni vredno, ker se izkaže preveč kontrast, in polovica predmeta je v temi. Popravite lahko situacijo, ki lahko polni svetlobo. To bo naredilo senco bolj gladko, ne bo tako očitno.

Da bi dobili bolj popolno sliko, morate dodati zadnjo luč. Daje vidljivost, objekt bo vizualno ločen od ozadja. Postavite ga za model.

Obstajajo tudi takšne vrste studijske svetlobe kot pulzne in trajne. Razmislite o vsakem izmed njih.

Impulzna svetloba

Tak vir zagotavlja veliko več moči kot konstanten. Tudi če jih primerjate po vrednosti, velikosti in drugih parametrih. Zakaj se to dogaja? Ker je stalna osvetlitev, medtem ko je zaklop odprt, ves čas v objektivu odsevati fotone od predmetov. In impulzna studijska svetloba nabira dovolj energije v kratkem času in jo takoj sprosti v velikih količinah. Zaradi česar je laže preseči sonce. Za fotografijo potrebujete kratek trenutek.

Če potrebujete veliko energije za delo - to je najboljša možnost. Vir pulzirajoče svetlobe lahko osvetli prostor tako na sončen, jasen dan. Hkrati pa tehta le 100 gramov in se lahko prosto prilega v roko. Pri fotografiranju v naravi je bolj primerno uporabljati pulzirno svetlobo. Seveda, cevi s fluorescentnimi cevmi niso zelo kompaktne in jih je potrebno zaščititi pred udarci. Vir napajanja so navadne baterije.

Bliskavice in piloti oddajajo impulzno svetlobo. Sinhronizator jih poveže s fotoaparatom. Edina pomanjkljivost je sproščanje velike količine toplote. Posledica je velika poraba energije.

Stalna svetloba

Glavni viri so LED in halogenske žarnice. Ne komunicirajo s kamero, kar je zelo priročno pri delu. Kljub dejstvu, da impulzni, na prvi pogled, presega konstanto studijske svetlobe, ima slednja svoje prednosti. S takšno razsvetljavo bo fotograf videl, kaj je njegova kamera. Za uporabo modifikatorjev svetlobe ni omejitev. Ker se toplota sprosti malo. Tudi brez izdelave okvirja lahko vidite rezultat, samo premikanje svetlobe.

Delo z njim je užitek. Ni potrebe po uporabi merilnika bliskavice, snemanje v ročnem načinu. Nastavitve morate samo zamenjati, da dosežete želeni rezultat, nastavite ISO kamero in zaslonko. Stalna luč je idealna za učenje. Všeč mi je in modeli. Ona ne bo moten z ostrimi bliskavicami, potrebno se je navaditi le na zelo svetlo osvetlitev.

Studio svetlobo naredite sami

Najpogostejša šoba za naprave za osvetljevanje je softbox. To lahko storite sami. Za to boste potrebovali:

 • kartonska škatla;
 • Whatmanov papir;
 • folija;
 • halogenska svetilka;
 • podloga prosojna tkanina;
 • reiki;
 • igle za pletenje;
 • lepilo;
 • Škarje;
 • žica;
 • matice;
 • čepi;
 • pisarna za obleke.

Softbox je sestavljen iz okvirja, ki je lahko izdelan iz katere koli (kvadratne ali pravokotne) kartonske škatle. Po eni strani je potrebno odpreti pokrov, tako da je odprt. Nato naredimo odsevno plast. To naredite tako, da notranjost škatle z belim papirjem ali folijo lepite. Iz prosojne svetle tkanine bomo izdelali zaslonski difuzor, ki bo z njim lepljal odprto stran. V mehki škatli je dvojna plast: zunanja (črna) in notranja (metalizirana, odsevna).

Na nasprotni strani zaslona morate narediti luknjo za svetlobno napravo, ki je halogenska žaromet. Pritrjena je z žico.

Če potrebujete veliko mehko škatlo, potem je njen okvir lahko izdelan iz lesenih letvic in žičnih napere. Opozoriti je treba, da mora biti okvir, na katerega je pritrjen zaslon, veliko večji kot pri iskalnem žarometu. Končni okvir je pokrit s pokrovom. Lahko je narejen iz dveh plasti. Torej je lažje postaviti na okvir, vendar je potrebno veliko časa. Ločeno stene oblačimo z pisalnimi oblačilnimi pasovi različnih velikosti.

Mehka stran je pritrjena na stojalo za mikrofon ali na nogo svetilke. Zelo pomembno je, da ga vključite samo med snemanjem. Ker halogenske žarnice močno ogrevajo površino. Pripravljena domača studijska svetloba.

Moč in kakovost različnih vrst svetlobe

Za ljubitelje svetlih slik s plitko ostrino in odprto membrano je idealna konstantna osvetlitev. Čeprav ima malo moči. Za snemanje hrane, tihožitja, hrane in statičnih predmetov na splošno je bolje uporabiti pulzirajočo svetlobo.

Kar zadeva kakovost, so mnenja o tej zadevi zelo subjektivna. Vendar je konstantna svetloba bolj prijetna in mehka.

Načela dela

Fotograf v vašem domačem studiu mora imeti vse, kar potrebujete za snemanje. To je kamera, stojalo zanj, ozadje, luči, reflektorji, šobe. Toda to ni dovolj. Prav tako je zelo pomembno, da veš, kako delati s studijsko svetlobo, da bi bila prav.

Ključni atributi:

 • portretna plošča;
 • reflektor;
 • dežnik;
 • mehka škatla;
 • reflektorji za svetlobo;
 • Barvni filtri;
 • cev;
 • satja.

Uporaba ozadja bo pomagala pri enakomerni osvetlitvi ozadja. Daje ostre sence, usmerjene težke svetlobe. Portretna plošča je postavljena pred predmet, ki je odstranjen. Daje mehko smerno (koncentrirano) svetlobo, ki jo dopolnjuje razpršena. Za to se uporabljata softbox in dežnik. Svetilko lahko namestite za njo (na svetlobo) ali jo uporabite kot reflektor zaradi bele tkanine na notranji površini.

Danes je najbolj priljubljena šoba med fotografi softbox. Svetloba je razpršena in lepa. Masters uporablja oktoboxes (velike osmerokotne) in stripbox (dolgo pravokotno). Vse je odvisno od velikosti, oblike, razdalje do objekta. Oktoboksi se uporabljajo za skupinske posnetke, stripboxi so namenjeni za celotne dolžine.

Spreminjanje smeri in barvne temperature svetlobe potrebnih fotoreflektorjev. Prav tako so nepogrešljivi za studie z enim izvorom. Točkovni fotografi se redko uporabljajo, saj lahko osvetlijo le majhne podrobnosti.

S pomočjo barvnih filtrov spremenite barvo studijske razsvetljave. Namestijo se na vir, pošljejo v ozadje in tako se izkaže fotografija v halo. Barva kože se ne spremeni. Za posnemanje sončne svetlobe uporabite satje.

Monobloki, generatorji so fotografi kot vir stalne svetlobe. Izkušeni obrtniki izberejo generatorje. Čeprav so dražji, je z njimi lažje delati.

Sinhronizacija in metode njenega izvajanja

Danes lahko v trgovinah kupite vrsto pulzirajoče svetlobe. Te vključujejo:

 • stojalo;
 • svetilka;
 • dežniki;
 • barvni filtri.

Nevšečnosti povzroča potreba po sinhronizaciji in povezavi s fotoaparatom. V nasprotnem primeru bliskavica preprosto ne bo delovala.

Sinhronizacijo lahko izvedete na tri načine.

 1. Oddajnik (IR starter).
 2. Sinhronizator radia.
 3. Syncrocable.

Infrardeči zaganjalnik je majhna škatla. Pritrjena na fotoaparat, kjer je običajno bliskavica. Deluje po naslednjem načelu: v "monobloku" se nahaja "past", ki lovi impulze, zaradi česar je bliskavici jasno: "Čas je za delo." Pomanjkljivost je, da mora biti infrardeči žarek viden na napravi, kot je daljinski upravljalnik in televizor. Zaradi neprijetnosti se ta metoda redko uporablja.

Bolj praktična pri uporabi radijskega sinhronizatorja. Odstrani iz katerega koli mesta, kjer je signal dosegel. Načelo delovanja je enako načelu oddajnika, vendar temelji na radijskih valovih.

Za fotografa je zelo neprijeten način sinhronizacijski kabel. Ker je vir svetlobe in kamera povezuje žico, ki bo nenehno pod nogami čarovnika.

Po določitvi sinhronizacije morate konfigurirati bliskavico. Preklopi na ročni način. Moč se zmanjša. Enako naredite s fotoaparatom. Osvetlitev okvirja je določena s histogramom ali merilnikom bliskavice.

Ocene

Pogosto med fotografi obstaja polemika o tem, katero studijsko svetlobo uporabiti. Mnenja so drugačna. Potrebno je eksperimentirati. Za ustvarjanje visokokakovostnih slik pogosto manjka več virov. Koristno bo razumeti vsakega. Samo izkušnje in znanje vam bodo pomagali izbrati pravo studijsko svetlobo za določen primer.