FoodPro Preloader

Kovanec v apoen 15 kosov leta 1962 izpustitve: stroški, opis in zgodovina


15 kopek leta 1962 ni redka in daleč od najbolj dragocenega kovanca za zbiratelje kovancev. Njen promet ni bil omejen, saj so ga aktivno uporabljali državljani ZSSR, ostalo pa je še veliko kopij. Vendar je še vedno en kovanec drugačen, ker je vrednost celo tako pogostega vzorca odvisna od številnih okoliščin. Kaj do

15 kopek leta 1962 ni redka in daleč od najbolj dragocenega kovanca za zbiratelje kovancev. Njen promet ni bil omejen, saj so ga aktivno uporabljali državljani ZSSR, ostalo pa je še veliko kopij. Vendar je še vedno en kovanec drugačen, ker je vrednost celo tako pogostega vzorca odvisna od številnih okoliščin.

Kaj določa vrednost kovanca v 15 kopeckih leta 1962?

Kot vsak drugi kovanec ima 15 kopeckov dva glavna merila za ocenjevanje. Prvi je, iz česa je kovina izdelana. Naš kovanec je narejen iz zlitine bakra in niklja, tako imenovane nikelj-srebrne zlitine. Je poceni kovina.

Drugi kriterij je zbirna vrednost kovanca. Sestavljen je iz številnih dejavnikov, kot so kroženje, varnost kovanca, njegov videz, itd. Tukaj lahko vrednost kovanca istega apoena in leta izdaje znaša več deset in večkrat.

Cena dražbe 15 kopeck

Glede na dražbi stran raritetus.ru, stroški kovanec z nominalno vrednostjo 15 kopecks iz leta 1962 izdaja se giblje od 5 do 308 rubljev. In cena je izračunana na posebni mednarodni lestvici numizmatikov, ki jo sestavlja 7 stopenj: G, VG, F, VF, XF, aUNC, UNC, kjer je G najnižja stopnja ohranitve kovancev, UNC pa je najvišja. V skladu s tem se bo cena 15 kopeckov leta 1962 pokazala po stopnji, saj ima ta kovanec poleg visoke stopnje ohranjenosti tudi majhno vrednost za zbiratelje kovancev.

Povprečni stroški so tako razdeljeni tako:

  • VF - 24 rubljev;
  • XF - 42 rubljev;
  • AU - 91 rubljev;
  • UNC - 207 rubljev.

Poleg stopnjevanja obstaja še ena kategorija - Dokaz. To so kovanci v popolnem stanju, ki so shranjeni v posebnih plastičnih škatlah ali zabojih, ki so zapečateni tako, da nič ne prodre iz zunanjega okolja in je izdelek ohranjen v svoji prvotni obliki. Takšen bankovec na tej strani-dražbi je povprečni strošek 155 rubljev.

Kovanec je tekel, srečal se je v velikih količinah. 15 kopeckov ZSSR v obdobju od 1961 do 1991 ima enak standard kovancev.

Opis kovanca

Na sprednji strani kovanca je grb ZSSR (od 1956). Slika je uporabljena precej velika, vendar poenostavljena (na traku ni nobenega napisa, ki se ovija okoli ušes koruze). V sredini, v zgornji polovici diska na sprednji strani, se srp in kladivo prečkajo med seboj, ki se nahajajo na ozadju shematsko upodobljene krogle. Srp in kladivo ter globus na obeh straneh ovijata venček pšeničnih ušes, prepletenih s trakom petnajstih zavojev (točno toliko republik v Sovjetski zvezi). Kronala je vsa petokraka zvezda, ki se nahaja med konicami ušes. Poleg tega je na sprednji strani pol-disk žarečega sonca (ki se nahaja pod globusom med polovicami venca). V spodnjem delu - napis "ZSSR".

Na hrbtni strani je prikazano ime, pod njim - beseda "kopecks", kot tudi leto izdaje - 1962 minut. Na straneh - odprt venček koruznega in hrastovega listja (na dnu venca).

Obod kovanca na obeh straneh je uokvirjen s konveksnim robom, ki se začenja z robom.

Na robu kovanca je nominalna vrednost 15 kopek leta 1962 - veliko zarez. Glede na vrsto rebrastega reda.

Sam kovanec je zaradi lastnosti zlitine bela (siva) barva. Feromagnetnih lastnosti ni.

Zgodovina kovancev

Kovanec je kovan v Leningradski kovnici, vendar na njem ni znakov te kovnice. Mimogrede, leta 1962 so bili izdani le majhni (zamenljivi kovanci) do 50 kopeckov. Najbolj podobna vrsta vladarja 15 kopeckov ZSSR za vzorec leta 1962 je kovanec istega apoena iz leta 1961.