FoodPro Preloader

Stari denar: fotografija


Pojav kovancev v Rusiji ima svoje korenine v obdobju, ko so razpršena slovanska plemena obstajala ločeno - pred združitvijo pod vodstvom enega kneza. S časom in spremembo političnega sistema sta se oblika in kakovost starega denarja spremenili, dokler niso dobili trenutnega videza. Kateri so bili "predniki" sodobnih sredstev vrednosti do razpada ruskega cesarstva, menimo članek. Malo

Pojav kovancev v Rusiji ima svoje korenine v obdobju, ko so razpršena slovanska plemena obstajala ločeno - pred združitvijo pod vodstvom enega kneza. S časom in spremembo političnega sistema sta se oblika in kakovost starega denarja spremenili, dokler niso dobili trenutnega videza. Kateri so bili "predniki" sodobnih sredstev vrednosti do razpada ruskega cesarstva, menimo članek.

Malo zgodovine

Pred tatarsko-mongolsko invazijo na ozemlje antične Rusije je prevladala naravna izmenjava, vendar so se na nekaterih območjih, kjer se je razvila trgovina, lahko videli tuji srebreni kovanci, ki so jih prodajali trgovci.

V 8. in 10. stoletju je bil arabski srebrni kovanec (dirham) trdno zasidran v Rusiji - velike velikosti in tehta skoraj 3, 5 g. Lastni starodavni denar - kovanci so bili kovani po ruskem krstu konec 10. stoletja. To so bili "kosi srebra" - z upodobitvijo risb v obliki zlate zlitine Bizanta - in "Zlatniki" - zlatih kovancev z majhnim obtokom. 11. stoletje zaznamuje pojav v nekaterih delih Rusije zahodnoevropskega denarja (s podobo križa in tehta malo več kot 1 gram).

Obdobje razdrobljenosti

Ko je potekala bitka Kulikov (1380), vpliv tatarsko-mongolskega jarma v Rusiji ni bil tako pomemben. To je pripeljalo do oživitve trgovine med kneževinami, katere epicenter je bila Moskva, kjer se je začelo prvo kovanje lastnih kovancev. Sledile so Suzdal-Nižni Novgorod, Novgorod, Ryazan in Pskov. Starodavni denar tega obdobja je bil srebrni kovanec z imeni trgovcev-kmetov, na račun katerih so bili kovani. Denar se je razlikoval po teži in vzorcu srebra, blagovne znamke in vzorcev, toda na splošno sta si bila v mejah ene kneževine vizualno podobna. Prav tako je bila zanimiva metoda kovancev: skoraj tri sto let se je proces izdelave kovancev zmanjšal na zdrobljene kose srebrne žice, ki so jim sledile kovanje slik in napisov. Kakovost kovancev je bila tako strašna: majhna in neenakomerna, pogosto ni mogla priti do popolne podobe na svojem območju, lahko sta bila delno nedokazana in z različno težo.

Prva imena

Nominalna vrednost starega ruskega denarja je bila sprva ena in se je imenovala tatarska beseda “denga”, kasneje sta se pojavila polpolna in četrtina (1/2 in i dengi). Novgorod, Tver in Ryazan so zaznamovali sprostitev lastnih menjav kovancev - bazeni, ki so bili zunaj podobni denga, vendar z veliko nižjo vrednostjo. V nekaterih kneževinah se je sčasoma kovanec lahko razlikoval glede na težo, še posebej v Moskvi v času vladavine Bazila mraka.

"Standardizacija" kovancev v združeni Rusiji

Združitev kneževin s centrom v Moskvi v času Vasilija III je povzročila zmedo v monetarnem sistemu. Različni monetarni sistemi v mestih so zelo zapletli delo trgovcev, ki so morali razlikovati vse kovance po masi in vrsti, v vsakem od njih lahko določili ceno in razlikovali ponaredke od resničnih.

V zvezi s tem obstaja reforma, ki bi centralizirala sistem denarnega obtoka. Leta 1534 jo je vodila Elena Glinskaya - mati (in regent) malega princa Ivana IV - in se je raztegnila 13 let. Za reformo so bili značilni:

  • s kovanjem kovancev iz "surovin" državne blagajne in samo v imenu predsednika države;
  • oblikovanje denarnih sodišč v velikih mestih in odpravo vseh drugih;
  • kovance treh vrst kovancev (denga, poluška in kopje denga);
  • izginotje iz obtoka bakrenih bazenov.

Videz starega denarja (slika spodaj) se praktično ni spremenil in še vedno spominja na ribje luske z slabo vidnimi napisi.

S prihodom prestola I. Grozny je bila osnova za monetarni sistem peni z jasno težo 0, 68 grama. 100 kopeckov je pomenilo rublje, ki je postalo enota za štetje. Obdobje vladanja cara Fedorja je bilo zaznamovano z vstavljanjem datumov na kovance.

Težave in reforme cesarja Alekseja Mihajloviča

Čas nemirov je močno prizadel denarni promet v Rusiji, kar je negativno vplivalo na težo starega denarja. Leta 1612 so milice izpustile praktično težke kopeke (0, 4 g) z žigi nekdanjega vladarja in celo ime bodočega vladarja, Mihaila Fedoroviča. Slednje je bilo opaziti pri spremembi monetarnega sistema, saj je zaprla vsa denarna ladjedelnica in pustila samo Moskvo. Penny do takrat in za dolgo časa tehtal 0, 48 gramov.

Z vstajanjem na prestol drugega cara iz "podružnice" Romanov je položaj Rusije močnejši, ozemlje se širi na račun dela dežel Ukrajine in Belorusije, veliko pozornosti pa se posveča zunanji politiki. Vse to je povzročilo precejšnje izdatke in primanjkljaj srebra v državi. Ponovno je treba odpreti gotovino (Novgorod in Pskov) in začasna dvorišča za kovanje bakrenih kovancev. Velikost in teža teh bakrenih "lusk" sta se popolnoma ponovila in je bila enaka srebrnim kopeckom. Prav tako starodavni denar tega obdobja sta bila tudi bakreni altni, ki so tehtali 1, 2 g in so se enačili s tremi kopeckami. Reforme Alekseja "Tishayshy" je bil uveden v obtok prvi rubelj kovanec, ki je enaka 100 kopecks.

Kovanci bakra so se prenehali leta 1662 po bakrenem uporu, ki je nastal zaradi nenehne depreciacije denarja na trgu in posledično devalvacije dela kmetov, ki so prejemali bakrene plače.

Reforme Petra I

Peter Veliki je igral veliko vlogo v usodi starega ruskega denarja s pomočjo reform, ki so trajale skoraj 27 let (1696-1723). Najprej so v obtok uvedli velike okrogle kovance: denga, pol pol in pol. Temu je sledil videz 8-gramskega bakrenega penija in srebrnih rubljev, pol pol velikosti in pol-poltinita, pa tudi srebrnih altinov (v neznatni količini). Zadnji pojavil grivna, enaka 10 kopecks, in srebrni penijev. Poleg tega je bila vladavina Petra I spominjana po izdelavi zlatnika - zlatnik, ki je enakovreden evropskemu dukatu, in dvojni zlatnik.

V prihodnosti spremembe v denarnem sistemu do oktobrske revolucije niso bile tako globalne, izboljšala se je le kakovost kovancev in tiskanje slik. Rubelj je bil daljši od 28 gramov, konec 19. stoletja pa je padel na 20 g.

V času, ko so vladali vladarji cesarice Elizabete in Katarine II, je bil izpuščen velik bakreni peni (50 g), ki so ga zbiralci toliko cenili. Na sprednji strani kovanca je upodobljen dvoglavi orel, na drugi strani pa monogram plemkinje. Tudi ta zgodovinski segment je zaznamovan s kovanjem prvega zlata 5 in 10 rubljev, ki se imenuje »pol-imperialno« in »imperialno«.

Platinasti kovanci

Izkazalo se je, da se »monetarna« zgodovina Rusije ponaša s kovanci iz tako dragocene kovine, kot je platina. Njihova vrednost kovancev 3, 6 in 12 rubljev je nastala v času Nikole I. Toda povpraševanje po takih kovancih je bilo zaradi velike teže in podobnosti s srebrom majhno, kar je pogosto povzročalo zmedo. Zato je bila njihova izpustitev prekinjena.

Vintage papirnati denar

Rusija je prvič videla papirni denar, imenovan bankovce, leta 1769. Njihov videz je pozitivno vplival na obnavljanje zalog zlata, srebra in bakra v državni blagajni. Toda njihova šibka „pokritost“ s kovanci je privedla do oslabitve tečaja, ki je razvrednotil papirni rubelj za 1813 na 20 kopeckov.

Leta 1839 so začeli uporabljati nov papirni denar, v celoti zavarovan s srebrom, ki je bil zamenjan za depozit in nato kreditne kartice. Te spremembe so bile dokončane leta 1843, ko so zamenjali vse depozitne vozovnice za kredit po enakovredni stopnji in bankovce v razmerju 3, 5 do 1.

"Končni" monetarnega sistema imperija

Do začetka 20. stoletja je papirni rubelj zaradi novega sistema zlatih standardov precej trdno »stal na nogah« in je bil bolj sprejemljivo plačan kot zlati in srebrni kovanci. To je posledica bolj primerne oblike izmenjave in shranjevanja. Plačila so bila opravljena s kreditnimi vozovnicami različnih apoenov (1-500 rubljev). Bankovci so bili znani po svoji visoki kupni moči in kompleksni zasnovi, fotografije starinskega papirnega denarja pa to zelo dobro ponazarjajo. En rubelj je zadostoval za hranjenje za en teden, vendar se je nominalna vrednost 500 rubljev lahko našla le med bogatimi sloji prebivalstva.

Razmere so se obrnile z izbruhom prve svetovne vojne, kar je povzročilo nenadzorovano tiskanje denarja za potrebe vojske. To ima številne negativne posledice:

  • preklic zamenjave kreditnih kartic s kovanci;
  • izginotje iz obtoka zlatnika;
  • ustavitev kovanja kovancev srebra in bakra.

Samo papirni denar ostaja v obtoku in prebivalstvo skriva kovance do boljših časov. Ko se je februarska revolucija zgodila, je bil ugled rublja pretresen, kar je privedlo do njegove devalvacije.

Mickey Mouse kostum: korak za korakom navodilaModna nagubana krila - atribut osnovne garderobe vsake ženskeKako izdelati lesen stroj za vašega otrokaFrosty vzorec na oknu to storite samiKako narediti kostume žabe to storite samiKako šivati ​​kostum gnoma z lastnimi rokamiOsupljiv božični kostum za dekleta "Asterisk"Kako narediti čebelni kostum za otroško matinejo