FoodPro Preloader

Zakaj golobi ne sedijo na drevesih: vzroki in zanimivosti


Zakaj na drevesih ne sedijo golobi? Na stebrih, oblogah in strehah stavb, na tleh, robnikih in celo na ljudeh - prosim, kolikor želite. Torej, zakaj te mestne ptice ignorirajo drevesne veje, kakšni so razlogi za to vedenje? Zakaj na drevesih ne sedijo golobi? Vse je odvisno od kraja bivanja in vrste.

Zakaj na drevesih ne sedijo golobi? Na stebrih, oblogah in strehah stavb, na tleh, robnikih in celo na ljudeh - prosim, kolikor želite. Torej, zakaj te mestne ptice ignorirajo drevesne veje, kakšni so razlogi za to vedenje?

Zakaj na drevesih ne sedijo golobi?

Vse je odvisno od kraja bivanja in vrste. Naravni življenjski prostor skalnih golobov, divjih prednikov naših mestnih golobov, je skalnata gora. Gre za hiše na skalah, betonske stavbe in mostovi pa so za njih primerna alternativa. Obstajajo tudi druge vrste golobov, ki imajo hišo na drevesih: leseni golobi v Evropi, zeleni golobi v Afriki, veliko vrst golobov v tropih in tako naprej.

Zanimiva vprašanja

Vredno je razmišljati:

 • Zakaj golobi raje gnezdijo v stavbah namesto v drevesih?
 • Zakaj golobi nikoli ne sedijo na drevesih in vedno na umetnih strukturah?
 • Če so golobi tako pogosti v mestih, zakaj nikoli ne vidimo mrtvih golobov?
 • Zakaj na drevesih ne sedijo golobi?

Dejstvo je, da lahko golobi sedijo na drevesih, vendar je problem v tem, da ima mesto več zgradb kot dreves. Poleg tega stavbe zagotavljajo varnejše gnezdo, medtem ko so drevesa pogosto žrtve dežja in vetra. Zakaj golobi ne sedijo na drevesih, lahko imenujemo običajno prilagajanje spremembam, čeprav je to lahko vzrok evolucije.

V divjini golobi gnezdijo na visokih skalnatih stenah. Visoke stavbe spominjajo na golobe naravnih gnezdišč. Zanimivo je videti, da golobi nikoli ne gnezdijo na drevesih, saj vemo, da ptice gradijo svoje hiše ali gnezdijo na drevesih. Vendar se zdi, da obstaja kar nekaj možnih razlogov za to.

Razlogi

Možni razlogi, zakaj golobi ne sedijo na drevesu, so naslednji:

 • V starih časih so ljudje uporabljali golobe za pošiljanje sporočil prek pisem. Sporočilo je bilo vezano na njihove tace ali na njihova hrbta in so preprosto odleteli nazaj domov. Glede na to, da imajo veliko naravnih sovražnikov, golobi na mestnih območjih raje dajejo svoja gnezda ali hiše v zgradbah namesto v drevesa, da se zaščitijo.
 • Golobi, ki jih vidimo v mestih, so pravzaprav skalni golobi. Zato so kot dom bližje stavbi, oblogam, mostovom. Mesta s svojimi zmogljivostmi za hitro prehrano zagotavljajo hrano za golobe, za razliko od večine skalnatih krajev. Sodobni golobi v mestih niso tako prestrašeni kot pravi divji ljudje in so se prilagodili mestnemu življenju.
 • Obstaja majhna možnost, da so med evolucijo izgubili svojo mišično moč in zato ne morejo ujeti vej.

Zanimivosti o golobih

Obstaja veliko zanimivih dejstev o skromnih golobih, teh pernatejših prebivalcih, s katerimi delimo naša mesta, predmestja, in če imajo srečo, potem krušne drobtine.

 1. To so prve ptice, ki so jih udomačili ljudje. Človeški odnosi s golobi segajo v zore civilizacije in verjetno še prej. Udomačeni golobi, znani tudi kot kamniti golobi, so bili prvič upodobljeni v piktografski obliki na glinenih ploščah v mezopotamskem obdobju, ki sega več kot 5000 let.
 2. V zraku se obrnejo, vendar nihče ne ve, zakaj. Znano je, da številne ptice opravljajo impresivne zračne akrobacije v iskanju plena ali se izogibajo možnosti, da bi se pojedle, vendar je malo teh gibanj bolj impresivno kot golobi, ki delajo somers. Nihče ne ve zagotovo, zakaj se nekatere vrste golobov v letenju vračajo nazaj, čeprav nekateri sumijo, da je to storjeno samo za zabavo.
 3. Naučili so se voziti podzemno železnico in so vzorni potniki. Strojevodje pravijo, da so videli golobe, ki redno vozijo podzemno železnico od začetka devetdesetih let, in da so dejansko vzorni potniki.

 4. Prepoznajo ljudi, ki jih dobro obravnavajo. Golobi se spomnijo obrazov, s katerimi se srečujejo. V eni študiji o pticah v središču Pariza sta dva raziskovalca pticam ponudila hrano oziroma ju je odpeljala stran. Ko se je to ponovilo večkrat, so se golobi izognili zasledovalcu, ko so jih vlekli do podajalnika, tudi če so bili oblečeni v različna oblačila.
 5. Svet vidijo v kaleidoskopu barv. Znano je, da imajo golobi izjemen vid in so sposobni razlikovati skoraj enake barvne odtenke. Ljudje, na primer, imajo trojni sistem barvnega zaznavanja, medtem ko lahko fotografski senzorji za golobe in svetlobni filtri ločijo do pet spektralnih pasov, zaradi česar je svet za njih virtualni kaleidoskop barv.
 6. To so edine ptice, ki lahko absorbirajo vodo.

 7. Eden od njih je rešil skoraj 200 ameriških vojakov. Leta 1918, v zadnjih tednih prve svetovne vojne, je bila za sovražniškimi linijami zajeta skupina 194 ameriških vojakov, na katere so streljale nemške sile in njihovi zavezniki, ki so jih vzeli za sovražne sile. Njihovo edino upanje, da so prejeli novice o svojih težavah, so bili le nekaj golobov, ki so jih prinesli s seboj. Ko sta bili prvi dve ptici zrušeni, je bil en golob z imenom Sher Ami zadnje upanje za odrešenje. Čeprav je bila pogumna ptica po izstopu iz bunkerja večkrat oluščena, je preživela in dobila reševalno opombo. Za njegovo hrabrost je bil golob dodeljen naziv Croix de Guerra, čast, ki jo je tuja vojska podarila francoski vojski.
 8. Letijo lahko s hitrostjo do 160 km na uro. Nekateri golobi lahko letijo neverjetno hitro in na dolge razdalje.
 9. Bili so prvi pionirji v aerofotografiji. Kmalu po tem, ko so golobi zapustili novice, so vstopili v svet fotografije. Leta 1907 je nemški farmacevt Julius Neubronner razvil posebne komore, nameščene na ptice. Pred tem bi lahko take slike posneli le s pomočjo balonov ali zmajev.

 10. So monogamne in se zdi, da se resnično ljubijo.
 11. So tudi dobri starši. Tako moški kot ženski golobi so enako vključeni v gnezdenje, ki si delijo odgovornost za inkubacijo svojih jajc, da dajejo drugim možnost, da jedo in počivajo. Ali golobi sedijo na drevesih? Namesto gnezdenja v drevesih, golobi raje gradijo svoje družine v varnosti skalnatih pečin. V urbanih okoljih se raje skrivajo v stavbah.
 12. Mali piščanci so neverjetno srčkani, vendar jih le redko vidimo, saj jim skrbni starši dovoljujejo, da odidejo, ko so skoraj povsem odrasli.

 13. Nikola Tesla je ljubil golobe in bil je genij. Poleg raziskav na področju električne energije je imel slavni ekscentrični izumitelj močno obsedenost z golobi. Znano je, da je vsak dan šel v park, da bi jih nahranil, in jih je celo odpeljal domov, ko je našel ranjene. Še posebej bela ptica je dobila Teslovo ljubezen bolj kot drugi in ostala z njim kot prijateljica in hišna ljubiteljica do svoje smrti.
 14. Picasso je občudoval tudi golobe in v čast celo imenoval svojo hčerko Paloma, ki v španščini pomeni "golob". Umetnik Pablo Picasso je kot redni udeleženec ulične scene očitno privlačil velike navdihe od pernatih bitij ob njegovih nogah. Golobi so pogoste teme v njegovih delih.

 15. Privlačna, vendar izumrla, Dodo je izgledal kot velik, debel golob. Raziskovalci DNK pravijo, da je golob najbližji živi sorodnik zdaj izumrle ptice brez letenja Dodo.
 16. So skoraj povsod, kjer so ljudje. Danes približno 260 milijonov golobov živi v skoraj vsakem mestu na svetu, živi in ​​komunicira z ljudmi, morda bolj kot katera koli druga žival na planetu.

Mickey Mouse kostum: korak za korakom navodilaModna nagubana krila - atribut osnovne garderobe vsake ženskeKako izdelati lesen stroj za vašega otrokaFrosty vzorec na oknu to storite samiKako narediti kostume žabe to storite samiKako šivati ​​kostum gnoma z lastnimi rokamiOsupljiv božični kostum za dekleta "Asterisk"Kako narediti čebelni kostum za otroško matinejo