FoodPro Preloader

Povrni zgodovino. Zgodovina tehnologije "quilling"


Quilling je zelo priljubljena oblika ročnega dela. S pomočjo te tehnike lahko naredite veliko število razglednic, slik, škatel in drugih zanimivih gizmosov. Zgodovina nastajanja quillinga sega v daljno preteklost. In čeprav se je veliko spremenilo v tej tehniki, vendar še vedno obstaja prefinjenost in čar, ki ni slabša od tistih, ki so bile značilne za izdelke preteklih stoletij. Kaj je

Quilling je zelo priljubljena oblika ročnega dela. S pomočjo te tehnike lahko naredite veliko število razglednic, slik, škatel in drugih zanimivih gizmosov. Zgodovina nastajanja quillinga sega v daljno preteklost. In čeprav se je veliko spremenilo v tej tehniki, vendar še vedno obstaja prefinjenost in čar, ki ni slabša od tistih, ki so bile značilne za izdelke preteklih stoletij.

Kaj je quilling?

Zgodovina quillinga je zelo zanimiva in večplastna. Beseda sama ima angleške korenine in je prevedena kot "ptičje pero". In ni naključje. "Opeke", ki so s pomočjo te tehnike izdelane iz papirja, so oblikovane kot perja ptic. Znano je tudi, da so srednjeveški menihi, ki so med prvimi ustvarjali figurice iz quillinga, zvijali papirnate trakove s pomočjo ptičjega perja.

Ime te umetnosti ni eno. Quilling se imenuje tudi zvijanje papirja.

Zgodovina quillinga: pot v Evropo

O filigranski obdelavi papirja je bilo znano že v starem Egiptu, katerega prebivalci so uporabljali papirus za izdelavo figur. V XVI. Stoletju se je ta umetnost pojavila v Evropi. Še posebej so francoski in italijanski menihi s pomočjo tehnik quilling izdelovali majhne obrti, potem pa so okraševali in uokvirjali ikone. To je bila poceni alternativa za zlato in srebro filigran. Tudi ta tehnika je bila uporabljena pri izdelavi medaljonov in obeskov. Morda je močan vpliv cerkve vplival na dejstvo, da je bila zgodovina krovanja v teh državah bolj povezana s kulturnimi dogodki kot s hobijem.

V Angliji je quilling postal zelo priljubljen med predstavniki plemiških družin. Takrat so bili stroški papirja, še posebej barvni in visokokakovostni, zelo visoki, zato je bila ta vrsta ročnega dela predmet zanimanja za ženske samo iz najvišjih slojev družbe.

Kasneje so se v številnih evropskih državah začele izdajati revije, ki so podrobno opisale proces ustvarjanja različnih gizmosov s to tehniko, na primer okviri za slike, škatle za čaj, škatle, košare. Zgodovina quillinga je potem res razcvetela. Znana dejstva organizacije teh tečajev usposabljanja na papirju v najbolj elitnih izobraževalnih ustanovah. Tudi nekatere kronane glave so se ukvarjale s to umetnostjo. Še posebej, hči George II, Elizabeth, preživel ure ustvarjanju zapletene papirja mojstrovine. Nekoč je zdravniku predstavila nenavadno darilo v obliki zaslona, ​​izdelanega v tehniki quillinga. Malo kasneje so druge znane osebnosti cenile to papirno umetnost. Na primer, ljubil je kraljico Mary in kraljico Alexandro, Jane Austen in sestre Bronte.

Quilling v Severni Ameriki

Kolonialisti so "pripeljali" quilling v Severno Ameriko. Tam je v prvi polovici XIX. Stoletja ne le pridobil popularnost kot dekorativna in uporabna umetnost, temveč se je začel uporabljati tudi v mojstrih. Uporabljali so quilling pri izdelavi zabojev in skrinjic, v katerih so izdelovali lažne stene, okrašene z elementi za rezanje. To nenavadno zdravljenje se imenuje "mozaik".

Zavest

Konec XIX. Stoletja se je priljubljenost quillinga začela zmanjševati, skoraj do popolnega pozabljanja. Le nekaj takratnih žensk je bilo odvisnih od nje, s čimer so zapolnile svoj prosti čas. Že na začetku dvajsetega stoletja je bil ta slog skoraj pozabljen, da se ponovno rodi v modernosti.

Moderna zgodovina tehnologije "quilling"

Nekaj ​​let kasneje je princesa Anglije, Elizabeth, oživila quilling. Navdušila jo je ta hobi. In, tako rekoč, je dal isti primer drugim. Mnoge stvaritve Elizabete so postale eksponati londonskih muzejev.

Ljubitelji quillinga so po vsem svetu. Na primer, v Angliji leta 1983 so ljubitelji te umetnosti ustvarili pravo korporacijo, Angliško unijo Quilling, na katero lahko rezident katere koli države in celine napiše pismo, da bi dobil nasvet ali slišal strokovno mnenje o svoji novi mojstrovini. Na pobudo članov te zveze leta 1992 je bil organiziran prvi mednarodni festival Quilling. V okviru tega dogodka so bile urejene številne razstave, na katerih je bilo mogoče videti starodavne predmete in sodobne stvaritve, ki so nastale z zvijanjem papirja.

Dve veliki razstavi o quillingu. Prva je bila v Londonu leta 1927. In drugo pol stoletja pozneje, leta 1988 v New Yorku. V dvoranah Galerije Florian-Papp so bile za prodajo pripravljene resnične mojstrovine, narejene s to tehniko.

Prispevek Koreje k razvoju quillinga

Kot v primeru origamija je bila tehnika aziliranja izpopolnjena v azijskih državah, zlasti v Koreji. Ustvarjanja evropskih mojstrov tega sloga niso bila tako obsežna kot korejski. Bili so prvi, ki so ustvarjali figure visoke kompleksnosti in neverjetne lepote. Da, zgodovina quillinga se ni začela v Koreji, toda tam se je ta tehnika skromnega hobija spremenila v umetnostno obliko. V Južni Koreji je "Združenje ljubiteljev papirne plastike", ki združuje privržence različnih področij papirne ustvarjalnosti.

Treba je opozoriti, da v korejski šoli quilling obstaja še nekaj drugih kanonov in tradicij kot v evropskih. Dela evropskih mojstrov so v glavnem narejena iz majhnega števila delov; zelo so lakonični, podobni mozaikom, so okras za karte in okvirje. Evropa je vedno v naglici, zato raje hitre tehnologije. Mojstri vzhoda, nasprotno, so temeljni v vsem. Ustvarjajo stvari, ki spominjajo na mojstrovine nakita. V njihovih delih so občutili razkošje in veselje. V njih, kot da so volumen čipke, niti so tkane iz več sto najmanjših podrobnosti.

Zgodovina nastanka quillinga se pripoveduje le v kroniki in zgodovinskih esejih, saj je do danes ohranjena le malo srednjeveških mojstrovin. Razlog za to je krhkost in krhkost papirja. Seveda, zdaj kakovost papirja se je povečala večkrat, kar vam omogoča, da ustvarite s pomočjo quilling in filigransko prostornino Coasters, in vaze za sladkarije, in še veliko več. Želimo si upati, da se bo zgodovina quillinga nadaljevala in v prihodnosti se bodo mojstri naučili ustvarjati še bolj zanimive papirne mojstrovine.