FoodPro Preloader

Mezen izdelki: opis, vrste, simboli. Izdelki Mezenovih mojstrov


Od kod prihaja ta obrt? Vas Palaischelle, ki se nahaja na slikovitem bregu reke Mezen, je opredelila ime celotne smeri v dekorativna ruska umetnost. V nekaterih tiskanih publikacijah lahko vidite drugo ime za to sliko - Palashchelskaya. Umetniško slikarstvo na lesu - Mezenovo slikarstvo navdušuje z originalnimi ornamenti in neposrednimi risbami.

Od kod prihaja ta obrt? Vas Palaischelle, ki se nahaja na slikovitem bregu reke Mezen, je opredelila ime celotne smeri v

dekorativna ruska umetnost. V nekaterih tiskanih publikacijah lahko vidite drugo ime za to sliko - Palashchelskaya. Umetniško slikarstvo na lesu - Mezenovo slikarstvo navdušuje z originalnimi ornamenti in neposrednimi risbami.

Obrat je v 19. stoletju pridobil veliko popularnost. Škatle in kolesa iz reke Mezen so se razširila po Pinegi in Onemi. Mezenovo slikarstvo je dekorativna in uporabna umetnost. Začne se v času slovanskih plemen.

Mezenovo slikarstvo. Razprava o primarnih virih

Kar je povzročilo takšno sliko, ni znano. Nekateri zgodovinarji pravijo, da je Mezenovo slikarstvo izviralo iz Komijevcev, drugi pa menijo, da so bili stari Grki s svojimi risbami izvirni vir. Trenutno je težko ugotoviti, saj je minilo več sto let od njegove ustanovitve. Umetnost je od začetka leta 1904 dobila široko priznanje. Akademik Rybakov je našel v slikarskih elementih skitske kulture. Rock rezbarije Zaonezhye videl Zhegalova SK v njem.

Vključevanje otrok v obrt

Spoznavanje otrok predšolske starosti z mezenskim plovilom je uvod v kulturo in življenje severnih narodov. Pri risanju vzorcev in fresk se otroški umetniški okus razvija, besedišče je obogateno z imeni ornamenta: romb, curl, cikcak, spirala, kontura itd. Otroci se naučijo risati preproste geometrijske figure, živali.

Na eni strani so slike ornamenta, še posebej živali, izdelane na razkošen in abstrakten način. Predšolski otroci radi kopirajo risbe jelena ali konja, ki jih predlaga učitelj. Vsaka slika se razlikuje od druge s pojavom dodatnih elementov. So tako privlačni in razumljivi, da jih otroci z veseljem ponovijo. To še enkrat potrjuje dejstvo, da je ta slika nastala kot skala.

Mezenskaya predenje kolo

Spinning Disks - izdelki mezenskih mojstrov, ki so bili prvi v antiki nagrajeni s freskami. Njihova edinstvenost ni bila le v prefinjenosti slike, ampak tudi v obliki. Narejeni so bili iz enega kosa lesa, koren pa je služil kot njihovo dno.

Obraz vsakega kolovja je bil naslikan na enak način: zgornji del je prikazoval nebo, srednji - zemljo, spodnji del - podzemno kraljestvo. Na nebu bi morale biti ptice in okno za komunikacijo z višjimi silami. Obvezni elementi so bili jeleni, konji in drevo s ptico. V zadnji vrsti so bili upodobljeni tudi konji in jeleni, vendar so bili črni. Na hrbtni strani vrtljivega kolesa je lahko na primer napis, ki je bil namenjen ljubljeni osebi, če je bilo predenje kolesa dar od moža ženi. Predenje je bilo prav tako nujen atribut vsakega severnega dekleta. Ko so se zbrale dekleta, je vsaka postavila kolovrat, da je videl njen obraz, ki je bil posamično poslikan. Ko se je deklica poročila in se preselila živeti z možem, ji je sledilo kolo, ki se je imenovalo. Vrtišče v hiši je bilo v posebnem položaju in ga je bilo častno in spoštljivo obravnavano.

Naprave za barvanje

Takrat se je tako moško prebivalstvo ukvarjalo s tako prestižno obrtjo, kot je mezensko slikarstvo. Tradicija je bila, da jo prenašamo z dedovanjem. V mezenski sliki sta bili vedno dve barvi: rdeča in črna. Prve Mezenove risbe so bile naslikane z rdečo ilovico in črno sajo, ki se je raztopila v smoli macesna. Slike so bile napisane z leseno palico, perjem ptic ali krtačo iz človeških las. Vzorec je bil nanesen na neobdelan les, nato pa je bil proizvod prekrit s lanenim semenom in od tega je drevo postalo zlato.

Od takrat se tehnika nanašanja Mezenovega slikarstva ni spremenila, razen risarskega orodja. Trenutno je prednost dana čopiču.

Okras ni bil samovoljen, temveč simboličen. Razlaga nekaterih znakov je bila že izgubljena, vendar je tehnika ostala enaka. Vsi elementi ornamenta so statični in samo zaradi dejstva, da se ponavljajo večkrat, se na sliki pojavita dinamika in gibanje.

Mezenovo slikarstvo, simbolika, elementi ornamenta

Simboli njihovih korenin gredo v mitologijo in odražajo kulturo in življenjske vrednote narodov na severu. Za vzorce je značilen večstopenjski vzorec, ki kaže šamansko poreklo.

Tri ravni simbolizirajo tri svetove: nebo, zemljo in ječo. Na nižjih in srednjih ravneh so živali: konji, jeleni. Zgornji nivo, nebeški, je poln ptic. Živali so narisane v rdeče in črne barve, kar lahko razumemo tudi kot kombinacijo živih in mrtvih svetov. Konj narodov na severu je v posebnem položaju in ima pomen zaščite. Simbolizira začetek življenja in je tudi vir dobrega počutja. Vsaka raven je ločena s trakom, ki je sestavljen iz ponavljajočih se vzorcev.

Zemljišče na slikah je označeno z ravno črto. Če se nahaja spodaj, potem je to zemeljski svod, če je zgoraj, potem je nebeški. Zemljišče v mezenskem slikarstvu je zelo pomembno, ker je plodnost, zaščita, materinski amulet. Grafična podoba zemlje v slikah je kvadrat.

Voda na sliki je lahko označena s poševnimi črtami. Ima več pomenov. Nebeška voda, ki namali zemljo kot dež. Ta živahna vlaga je lahko toča. Lahko je predstavljena z valovito črto, blizu ravne črte ali blizu vodne ptice.

Veter Majhne kratke črte, ki spremljajo ornament, označujejo veter ali svež zrak. Ta element je povezan z misticizmom in ima božanski izvor. To je tisto, kar obstaja, vendar je nevidno in neoprijemljivo. Poleg božanskega pomena lahko ta simbol pomeni tudi demonske podobe in predstavlja destruktivno moč. Kot vsak veter je lahko lahka in prijetna, lahko prinese bes in uničenje, vendar brez nje zemeljski obstoj ni mogoč. To je ustvarjalni začetek. Mezenova slika upodablja veter kot umirjeni element v obliki črk na prečkanih črtah. Ta kompozicija je kot mlin na veter.

Pomen simbola "spirala"

Po akademiku B. Rabakovu se spirala v mezenski sliki nanaša na mitologijo. To je sonce, ki se premika po orbiti. Mezenovo slikarstvo je polno številnih spiral, ki so prisotne skozi celoten vzorec. Povsod so: vrtijo se blizu živali in so prisotni v ornamentu. Spirala lahko predstavlja ne le sonce, temveč tudi tornade, whirlpoole in je najpogostejši element dekorja. Spirale so drugačne. Če je vijačnica stisnjena,

pomeni energetsko žogo. Približevanje krogu simbolizira ciklično spremembo letnih časov. Kombinacija ženske in moške energije pomeni dvojno vijačnico. Spirala, ki stremi navzgor, ustreza moški energiji, ki teži navzdol - do ženske. Dvojnost spirale lahko pomeni tudi rojstvo otroka.

Elementi, ki simbolizirajo blaginjo slikarjev Mezen

Simboli in elementi mezenskega slikarstva, ki je simboliziralo blaginjo, so bili upodobljeni povsod in si želeli dobro zase. Na poročne obleke so bile postavljene na namizno posodo, ki je nikoli ni napovedala stradanja, kar je pomenilo, da je plodna in ima polno družino. Na splošno je celotno mezensko slikarstvo posvečeno izobilju. To je izraženo v podobi cvetja, sadja, semena. Včasih je bila uporabljena dvoredna vrstica, kjer so bili znaki urejeni po vrstnem redu celic šahovnice. Romb kot simbol izobilja je bil pogosto v obliki zvezne verige, ki je označevala drevo življenja.

Pomen simbola "ptice"

Ptica je priljubljen znak, ki označuje darila in znanilec dobrih novic, zlasti če sedi na krošnji. Ptica je morda najpogostejši simbol, ki se uporablja v risbah obrtnikov. Severni narodi imajo tradicijo, da ptic postavijo z drevesa v kotu svoje koče, ki mora biti rdeča z vsemi sredstvi (pomeni imaginarno drevo). Labodi, gosi, patke so označeni kot mrtvi predniki, ki ščitijo in pomagajo živim sorodnikom v težkem trenutku.

Živali v simbolizmu

Med najpogostejšimi simboli v mezenski sliki so slike živali, kot so jeleni in konji. Poleg tega imajo konji v mezenski barvi nenavadno barvo, ki ni značilna za te živali. Njihovi mojstri so slikali v rdečih in oranžnih barvah. Včasih so zasenčene s palicami. Namesto kopit, so pogosto pobarvali domišljija perja. Konji so bili nenaravno tanki in dolgi.

Na risbah konj je običajno, da se pogosto postavljajo nasproti drug drugemu z vojskovalci. Solarni simboli so bili pogosto prikazani okoli živali.

Umetnost okrasitve barv

Mezenovo slikarstvo - dekorativna in uporabna umetnost. Mezenovo slikarstvo je bilo poleg predilnih koles uporabljeno tudi za dekoracijo gospodinjskih pripomočkov (škatle, kolesa, predalniki, ribniki, skrinje, lonci, skodelice, žlice, sita). Mezen izdelki, podpisani spomladi. Izdelava za prodajo je bila v vsakem gospodinjstvu velika pomoč. Škatla s konca 19. in začetka 20. stoletja je bila naslikana, v nasprotju s predilnimi kolesi, z velikimi rozetami iz oval in krogov. Obrique stripes okrašena obroče.

Mezen izdelki in danes so zelo cenjeni ljubitelji ljudske umetnosti. Umetnost slikarstva vasi mojstra Selishcheja, Ivan Fatyanov, je podedoval njegov oče. Spretno je naslikal jame in jih uspešno prodal. Najstarejša ruska dinastija slikarskih mojstrov je bila Aksenov. Fedotovi, Novikov, Shishkins in Kuzmini so znani tudi po svojem obrtu. Najizrazitejši mojster, čigar slika ni pustila nikogar ravnodušnega, ker je v svoje delo vložil celo dušo, je bil Vasilij Klimentyevich Fedotov, ki so ga vaščani imenovali Vasya Klimovich.

Sodobni znanstveniki, ki preučujejo Mezenove izdelke, jih obravnavajo kot agrarno. Na to kažejo številni pravokotniki, ki simbolizirajo orno obdelano zemljo. Pri živalih, kot so "raca" in konj, se prepoznajo simboli sončnega zahoda in sončnega vzhoda. Med severnimi ljudstvi so bile te živali vedno povezane s soncem: solni stenji, konjski ogenj.

Mezenovi izdelki vsebujejo na risbah podobo kokoši, ki je skupaj s konji okrasila tudi strehe hiš. »Kokoši in konj na strehi so tišji v hiši, « je znana slovanska beseda.

Palachselsky slikarstvo v naših dneh

Zdaj na severu v mestih, kot so Arkhangelsk in Severodvinsk, veliko spominkov so narejeni v stilu Mezen slikarstva.

Sodobno mezensko slikarstvo se nekoliko razlikuje od starodavnega. Ni bila tako grafična. Ona je mehkejša. To je zato, ker se je orodje, ki naredi risbo spremenilo - perje spremenilo ščetke. Mezenovo slikarstvo danes pridobi drugačen pomen. Zdaj se uporabljajo samo simboli in podobe, ki ne govorijo tako zgovorno o življenju severnih narodov.