FoodPro Preloader

ND filter: gostota, fotografija. Za kaj je ND filter?


Verjetno je vsak fotograf novinec pomislil na vprašanje: kako profesionalci na svojih fotografijah ujamejo mehke, zamegljene oblake, slapove, meglene, meglene, v vodi podobne tokove? V tem primeru začetniki ne morejo doseči podobnega učinka z dolgo izpostavljenostjo. To je zato, ker profesionalni fotografi uporabljajo ND filtre nevtralne gostote. Ne

Verjetno je vsak fotograf novinec pomislil na vprašanje: kako profesionalci na svojih fotografijah ujamejo mehke, zamegljene oblake, slapove, meglene, meglene, v vodi podobne tokove? V tem primeru začetniki ne morejo doseči podobnega učinka z dolgo izpostavljenostjo.

To je zato, ker profesionalni fotografi uporabljajo ND filtre nevtralne gostote. Ne zamenjujte z gradientnimi filtri - zakrijejo le določen del okvirja.

ND-filtri so zasnovani tako, da absorbirajo svetlobo, ki teče skozi njih, in hkrati ne vpliva na reprodukcijo barv. Ta lastnost fotografu omogoča, da poveča čas osvetlitve.

Gostota filtra ND (količina svetlobe, ki jo prenaša) se lahko spreminja.

GostotaKoličina svetlobe, ki gre skozi filterRazstava
ND - 2 // 0, 3501
ND - 4 // 0, 6252
ND - 8 // 0, 912.53
ND - 16 // 1, 26.254
ND - 32 // 1.53.1255
ND - 64 // 1.81.5636
ND - 128 // 2.10, 7817
2.40, 3918

V tem članku boste izvedeli, kako pravilno uporabljati ND-filtre.

Kaj je ND filter? Fotografija

Nevtralni filter ND je prosojen kos stekla, ki se pritrdi na sprednji del leče. Praviloma je filter brezbarven ali izdelan iz sivega stekla, ki blokira veliko količino svetlobe in s tem ščiti vaše slike pred čezmerno izpostavitvijo.

Nevtralni filter lahko spremeni ali zmanjša intenzivnost vseh barv svetlobe ali valov enako, ne da bi to vplivalo na barvno reprodukcijo. Zato je dobil svoje ime.

Kje se uporabljajo filtri ND?

Profesionalni fotografi uporabljajo te filtre, na primer v svetlih prizorih, osvetljenih s reflektorji. Filter ND zelo učinkovito preprečuje prodiranje presežne svetlobe na matrico fotoaparata, kar vam omogoča, da dobite uravnoteženo osvetlitev brez ogrožanja reprodukcije barv. On lahko zatemni celotno sceno in jo vrne na normalno raven svetlosti, tako da jo bo kamera lahko posnela. Če nameravate snemati refleksije ali fotografirati na sončen dan, obstaja tudi ND filter.

Glavni cilj tega pomočnika fotografa je omogočiti bolj fleksibilno delo z zaslonko, zamegljenost objekta in hitrost zaklopa, ne da bi upoštevali atmosferske razmere. Učinek zamegljenosti, ki ga ustvari filter ND, je zelo težko ponovno ustvariti tudi z računalniško obdelavo končne slike. In kjer to postane mogoče, postane obdelava zelo dolg in težaven proces.

Za kaj so koristni nevtralni filtri?

  • Da bi zmanjšali globinsko ostrino pri zelo močni svetlobi.
  • Za namensko ustvarjanje učinka zamegljenosti pri premikanju različnih predmetov.
  • Za povečanje dolžine izpostavljenosti brez poškodb slike.

Kako se lahko uporabljajo nevtralni filtri?

V vrečki fotografa krajine boste našli ND filter. Amateri pa jih veliko manj cenijo. Verjetno zato, ker na prvi pogled ND filter izgleda kot prosojen temačen kos stekla.

Ta fotografski pomočnik ne bo naredil nobenih vidnih sprememb v nastalem okvirju: preprosto bo naredil sliko „absorbirajo“ z malo občutljivim svetlobnim senzorjem.

Če pa ga uporabite, fotografirate predmete v gibanju, kot so reke, oblaki, živali in celo ljudje, bo filter ND odprl celotno vesolje z neomejenimi ustvarjalnimi možnostmi. Z "zamrznitvijo" slapa z običajno hitrostjo zaklopa dobite dolgočasno in statično sliko, medtem ko uporabljate dolgo hitrost zaklopa in filter, lahko dobite dinamični posnetek zaradi lepe zamegljenosti padajočih kapljic.

Prilagodljivost, ki jo zagotavljajo nevtralni filtri, se lahko uporablja na različne načine: izberite želeno hitrost zaklopa in zaslonko, ne da bi gledali zunanje pogoje, ki narekujejo pravila za snemanje.

Če se fotografska seja odvija na sončno jutro ali popoldne, potem lahko z uporabo filtra ND upočasnite gibanje, da prenesete njegov občutek. Vendar pa najbolj spektakularni posnetki tega pomočnika fotografa pomagajo, da ga dobite v mraku ali ob zori. Fotograf lahko pridobi nekaj časa za osvetlitev - dobesedno nekaj sekund in hkrati upodablja pljuske obalnih valov z rahlo meglo.

Vrste filtrov

Specialne trgovine so pripravljene fotografom ponuditi različne vrste filtrov. Najpogosteje se uporabljajo ploščni filtri, ki so nameščeni na pritrdilnih elementih (nosilec okvirja in adapter za obroč) in imajo okrogle navoje za vgradnjo neposredno pred lečo.

ND filter: zakaj je?

Torej smo prišli do najbolj zanimivega. Kaj lahko pomaga pri filtriranju ND pri snemanju? Ima tri glavne funkcije.

Prva funkcija je dolga hitrost zaklopa.

Profesionalni fotografi, ki so za njimi pridobili izkušnje, ponavadi radi dolgo fotografirajo krajine in naravo. Fotografije z "zmehčanjem" valov in oblakov, zamegljena voda so videti videti nestvarno zaradi zamegljenosti.

Če vas zanima učinek nadnaravnosti in skrivnosti pri fotografiranju, to pomeni, da morate kupiti ND filter. Dolgotrajna osvetlitev zahteva dolgotrajno osvetlitev, kar bo omogočilo pravilno premikanje oblakov, vode ali meglice. Vendar pa obstaja ena odtenka. V nekaterih primerih lahko pride do prekomerne izpostavljenosti zaradi dejstva, da zaradi majhne hitrosti zaklopa na matrico pade presežek svetlobe.

Filter ND, ki ga boste uporabili na sprednjem delu objektiva, bo blokiral odvečno svetlobo, kar vam bo omogočilo uporabo daljše hitrosti zaklopa.

Druga funkcija je namerno zameglitev gibanja v okvirju.

Nevtralen ND filter se lahko uporabi tudi pri fotografiranju, kadar je pomembno prikazati pomen gibanja. Torej, namesto da bi zajemal gibanje, kot da bi ustavil trenutek, lahko fotograf upočasni hitrost zaklopa in uporabi filter, da ustvari učinek zamegljenosti.

Tretja funkcija je zmanjšanje globinske ostrine.

Filter z nevtralno gostoto (ND) lahko uporabite za zmanjšanje globine polja fotografije. Namesto zmanjšanja zaslonke, ki omejuje svetlobo, ki vstopa v polje, lahko dodate filter, ki vam omogoča, da dobite selektivno globino polja in hkrati omejite količino svetlobe. Tako lahko dobite fotografijo dobro izbranega predmeta, ki se nahaja na lepem ozadju.

Kupimo ND filter: kaj je treba upoštevati?

Mnogi fotografi se vprašajo, kateri ND filter naj izbere. Katere značilnosti morajo biti pozorne? Zdaj pa povej!

Materiali in premazi

Obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na kakovost in s tem na stroške filtra. To so materiali, iz katerih je narejena dodatna oprema za fotoaparat in njen pokrov. ND filter je lahko izdelan iz smole, stekla ali poliestra. Najcenejši od teh materialov je zadnji. Vendar pa tudi izkrivlja svetlobo, ki se prenaša skozi sebe, v večji meri.

Obstaja veliko različnih vrst premazov, ki uspešno zmanjšajo učinek dvojne podobe in bleščanja, medtem ko črni aluminijasti nosilci skupaj z obrobljenim steklom pripomorejo k zmanjšanju vinjetiranja.

Plošča ali navojni filter: katera naj ima?

Okrogli filtri imajo majhno velikost, enostavnost namestitve, vendar nimajo pomembnega merila - fleksibilnost uporabe. Pogosto kombinacija več filtrov povzroča težave z vinjetiranjem, medtem ko je določen filter primeren le za določen premer pritrditve na leči.

Za uporabo kvadratnih ploščnih filtrov potrebujete držalo za okvir in adapter za obroč. Te dodatke vedno nosite s seboj.

Uvedba sistema za namestitev kvadratnih ploščnih filtrov ni tako priročna, vendar vam omogoča hitro in preprosto združevanje filtrov. Posledično znatno podaljšate čas osvetlitve.

Glavna in glavna prednost ploščnega filtra je, da ga je mogoče hitro zamenjati ali kombinirati z drugo, tako da namestimo več plošč skupaj. Poleg tega lahko taka kombinacija ne vključuje samo enega specifičnega, temveč več vrst filtrov. ND plošče se lahko kombinirajo z drugimi tipi filtrov, na primer s polarizacijskim ali nevtralnim gradientom.

Pritrdilni obročki in adapterji

Potrebno je kupiti poceni adapterje za vsak objektiv, ki ga uporabljate, tako da lahko enostavno namestite ND plošče na različne leče.

Če želite uporabiti samo filtre z navojem, je bolje v trgovini izbrati en filter za lečo z največjim premerom, skupaj z reducirnimi obročki, ki vam omogočajo, da priključite preostale filtre v sistem.

Odprta klobučasta beretka: shema in opis.  Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami?  Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami