FoodPro Preloader

Kako izbrati polprofesionalno kamero? Pomembne točke pri izbiri polprofesionalne kamere


Fotografija je zelo zanimiva dejavnost, ki nam pomaga ujeti najzanimivejše trenutke življenja, kakor tudi izraziti razpoloženje in razpoloženje skozi slike. Za mnoge je fotografija poklic, za druge pa je to hobi, v vsakem primeru pa je fotografija vedno umetnost. In če se odločite za digitalno fotografijo bolj ali manj resno, potem morate najprej nadaljevati z izbiro primernega fotoaparata. Ker

Fotografija je zelo zanimiva dejavnost, ki nam pomaga ujeti najzanimivejše trenutke življenja, kakor tudi izraziti razpoloženje in razpoloženje skozi slike. Za mnoge je fotografija poklic, za druge pa je to hobi, v vsakem primeru pa je fotografija vedno umetnost. In če se odločite za digitalno fotografijo bolj ali manj resno, potem morate najprej nadaljevati z izbiro primernega fotoaparata. Ker imajo profesionalni fotoaparati visoke stroške, in za tiste, ki se bodo ukvarjali z amatersko fotografijo, preprosto niso potrebni, za to pa je najbolj primerna polprofesionalna kamera. Vendar to ni specifičen, temveč bolj nejasen in širok pojem. In zdaj se boste naučili, kaj pomeni in kako izbrati polprofesionalno kamero.

Kako se polprofesionalna kamera razlikuje od enote za milo?

Ta skupina fotoaparatov je namenjena ljudem, ki že imajo malo priložnosti za standardno "milo", ki pa ne bodo uporabljali kamere v komercialne namene, to je za delo v foto studiu.

Prvič, takšno kamero odlikuje možnost ročne nastavitve vrednosti ISO, tj. Stopnje občutljivosti matrice, zmožnost nadzora hitrosti zaslonke in zaklopa ter ročnega ostrenja. Poleg tega lahko v takšnih fotoaparatih ročno nastavite belino. Tudi pri vseh polprofesionalnih kamerah, v nasprotju z običajnimi "milo", obstaja možnost zamenjave leče. Eden od odločilnih dejavnikov pri izbiri polprofesionalne kamere je izbira objektivov katere koli znamke, ki proizvaja kamere. Izbira kamere je lahko odvisna od tega, kako širok je optični park določenega podjetja in koliko je ta optika na voljo kupcu.

Kaj so ISO, hitrost zaklopa in zaslonka?

Če se želite ukvarjati s fotografsko umetnostjo in še vedno niste naleteli na te koncepte, potem morate zagotovo vedeti, kaj je to. ISO je raven občutljivosti matrice kamere. Višja kot je njegova vrednost, višja je fotosenzitivnost, vendar pri visokih vrednostih obstajajo šumovi (prisotnost na fotografiji številnih barvnih pik). Zato je bolje, da se pri slabi svetlobi izogibate čim višjim vrednostim ISO in tako izravnate šibko svetlobo s podaljšanjem izpostavljenosti. Preden izberete polprofesionalno kamero in se končno odločite, da boste kupili ta model, če je le mogoče, si oglejte slike, posnete s tem modelom fotoaparata z visoko vrednostjo ISO, pri tem pa ocenjujte raven hrupa na fotografiji.

Izpostavljenost je čas, v katerem bo zaklop odprt med objektivom in matrico kamere. To obdobje lahko traja od nekaj sekund do sekunde. Od izpostavljenosti je odvisno od količine svetlobe, ki bo imela čas, da pride do matrice. Toda predolga hitrost zaklopa lahko privede do zamegljene fotografije, zato se priporoča uporaba stojala.

Aperture - naprava v leči, sestavljena iz cvetnih listov. Ona se lahko odpre in skrije. Ko je odprtina odprta, več sunkov udari v matrico, tako da lahko nastavite krajšo čas osvetlitve. Prav tako je globina polja (DOF) odvisna od tega, kako odprtina je odprta. Če je diafragma odprta, bo globina polja manjša, če bo pokrita, bo več.

Ima zrcalno-refleksni fotoaparat

Tako imenovani "SLR" so kamere, v napravi katerih se uporablja ogledalo, kar je jasno iz imena. Nahaja se pred matriko pod kotom 45 stopinj in služi za preusmeritev slike iz objektiva naravnost v iskalo, ki ga gledate. Ta slika je obrnjena, zato je pentaprizma prisotna tudi pri oblikovanju SLR fotoaparatov, ki obrnejo sliko, ki se odbija od ogledala.

Tudi v SLR fotoaparatih je na voljo način "Liveview", ki omogoča prikaz slike na zaslonu kamere. Če optičnega iskala ne boste uporabljali, ker je za vas bolj priročno fotografiranje in ostrenje na zaslonu, potem zrcalo v fotoaparatu ne bo izvajalo nobenih funkcij.

Mnoga podjetja se ukvarjajo s proizvodnjo takšnih kamer, najbolj znani med njimi so "Canon" in "Nikon". Odgovor na vprašanje, katera polprofesionalna SLR kamera bo izbrana, je odvisna od vaših finančnih zmožnosti in okusov ter preferenc. Pri izbiri fotoaparata, se ravna po tem, kako udobno je v roki, kako priročno meni je tam in lokacijo gumbov, itd In, seveda, kakovost slike. V trgovini lahko naredite nekaj testnih posnetkov iz različnih kamer, nato pa si oglejte velik zaslon, ki je boljši. Na vgrajenem zaslonu fotoaparata, da oceni kakovost slik je precej težko.

Sistemske kamere

Sistemske (ali, kot pravijo tudi, brez zrcala) kamere so kamere, ki nimajo zrcala in pentaprizma, in ni optičnega iskala. Takšne kamere se razlikujejo od najenostavnejših „milo“ s prisotnostjo vseh ročnih nastavitev, možnostjo spreminjanja leče in večje fizične velikosti matrice. Kakovost fotografij je odvisna od te velikosti. Večja matrika, boljše slike lahko dobite pri šibki svetlobi, manj hrupa bo. Torej, tudi pri izbiri „mila“, najprej bodite pozorni na število megapikslov, ampak na fizično velikost matrike ali na faktor pridelka. Faktor obrezovanja je vrednost, ki kaže, koliko je velikost določene matrike manjša od velikosti celotnega okvirja (35x24 mm). Faktor obrezovanja 2 na primer pomeni, da je matrika, uporabljena v tem fotoaparatu, 2-krat manjša od velikosti celotnega okvira. Danes so kamere s polno-matrično matriko precej redke in profesionalne, poleg tega pa imajo seveda visoke stroške.

V sistemskih kamerah se večinoma uporablja matrika velikosti 17, 3 x 13 mm, tj. Faktor obrezovanja je dva. Manj pogosto uporabljene matrice s faktorjem pridelka 1, 5, ki je enake velikosti kot pri SLR fotoaparatih. Kamere s takšnimi matricami večinoma proizvaja Sony, ki je eden izmed najbolj priljubljenih proizvajalcev brez zrcalnih kamer.

Tudi najbolj znani proizvajalci brezzornih kamer so "Olympus" in "Panasonic".

Ohišje

Ker želite izbrati polprofesionalno kamero, ki je dobra in kakovostna, vsekakor bodite pozorni na kakovost plastike, iz katere je izdelan kovček. Tudi primer je lahko kovinski - to je še boljše. Seveda pri preverjanju kamere v trgovini morate klikniti na vse gumbe, da se prepričate, da dobro delujejo in da ne potonejo.

Ker je izbira polprofesionalne kamere odgovorna naloga, lahko najdete povratne informacije uporabnikov o specifičnem modelu kamere, ki vas zanima (preden ga kupite).

Pred nakupom preverite matrico kamere

Zdaj že veste, kako izbrati polprofesionalno kamero, in lahko greste v trgovino. Ko ste že pogledali model, ki vam je všeč, preverili kakovost njegovega sestavljanja, ostane še en majhen test - preverite matrico kamere za prisotnost zlomljenih in vročih pikslov. Broken - piksli, ki ne delujejo in se ne odzivajo na svetlobo, so bele točke. Vroče - tudi mrtve piksle, ki ves čas ostanejo določene barve.

Če želite preveriti, morate izklopiti bliskavico, zapreti objektiv fotoaparata in posneti nekaj posnetkov pri različnih izpostavljenostih. Pri izvajanju tega postopka morate nastaviti minimalno vrednost ISO, izklopiti je treba največjo ločljivost slike in funkcijo za zmanjšanje šuma. Zdaj morate te slike pogledati na velik monitor.

Če so na fotografiji pike različnih barv - matrika z napakami, saj so to najbolj vroče in najbolj zlomljene slikovne pike. Prisotni bodo na vseh slikah, posnetih s tem fotoaparatom, še posebej neprijetnim, če so v centru. Če je fotografija popolnoma črna, jo lahko varno posnamete.