FoodPro Preloader

Ornitologi so znanstveniki za ptice


Ljudje so se zanimali za ptice že od antičnih časov. Aristotel je bil eden prvih, ki je raziskoval in opisal, kam gredo ptice pozimi. Filozof se je odločil, da so čakali na hladno v jajcih in se vrnili, ko je postalo toplejše. Prav tako je domneval, da nekatere vrste spreminjajo svoje perje za zimo in postanejo popolnoma različne ptice. Mnogi

Ljudje so se zanimali za ptice že od antičnih časov. Aristotel je bil eden prvih, ki je raziskoval in opisal, kam gredo ptice pozimi. Filozof se je odločil, da so čakali na hladno v jajcih in se vrnili, ko je postalo toplejše. Prav tako je domneval, da nekatere vrste spreminjajo svoje perje za zimo in postanejo popolnoma različne ptice. Mnogi so mu verjeli, kot je bilo pred več kot dva tisoč leti.

Toda znanost ne stoji mirno, danes vsi vedo, da v zimskem času ptice gredo v tople države. Ampak ne vsi poznajo imena ptic znanstvenikov. Toda zahvaljujoč predstavnikom tega poklica vemo toliko o pticah.

Znanstveniki za ptice

Ljudje, ki se profesionalno ukvarjajo s študijem ptic, imenovanih ornitologi, in znanostjo o pticah - ornitologiji. Ta izraz je uvedel italijanski Ulisse Aldrovandi v XVI. Stoletju.

V ornitologiji je veliko smeri: oseba lahko sedi v laboratoriju, preučuje eksperimentalne vzorce ali potuje po svetu v iskanju redkih vrst. Glavne naloge pa so preučevanje fiziologije, etologije, fenologije in ekologije ptic, iskanje neznank in ohranjanje ogroženih vrst.

Kako študirati ptice

Najenostavnejša in najpogostejša metoda je konvencionalno opazovanje ali opazovanje ptic. To se dogaja v naravi, ko so ptice v svojem naravnem habitatu. Pogosto uporabljate daljnogled, da se ne počutite v nevarnosti.

Opazovanje ptic ni vključevalo le znanstvenikov, ki so raziskovali ptice. Obstaja tudi amaterska ornitologija, ki jo opazujemo samo za zabavo. To je še posebej pogosto v zahodnih državah. Toda tudi iz hobija je korist: pogosto samo ljubitelji slučajno odkrijejo nove vrste ptic.

Za preučevanje migracij, pričakovano življenjsko dobo, spremembo števila vrst uporabimo metodo povezovanja ptic. Če želite to narediti, ulovite divje ptice, obesite njen prstan s številko in spustite. Nato jo spet ujamejo ali najdejo telo z obročem, na podlagi katerega se sklepajo.

Prstan ni oblečen na eni ptici. V ta namen izberite določeno število ptic. Na primer, eden od tisoč. V nasprotnem primeru ne bo mogoče razumeti, kako se je število spremenilo.