FoodPro Preloader

Kaj je histogram? Bar graf v fotografiji: kako uporabljati?


Veliko fotografov začetnikov se sooča s težavami pri uporabi histograma v fotografiji, nekateri pa se mu ne zdijo potrebni. Kaj je histogram, kako deluje v praksi strokovnjakov in kaj daje fotografijo? Kako je bolje, da jo popravimo - preko same kamere ali kasneje, ko obdelamo fotografijo preko urejevalnika? K

Veliko fotografov začetnikov se sooča s težavami pri uporabi histograma v fotografiji, nekateri pa se mu ne zdijo potrebni. Kaj je histogram, kako deluje v praksi strokovnjakov in kaj daje fotografijo? Kako je bolje, da jo popravimo - preko same kamere ali kasneje, ko obdelamo fotografijo preko urejevalnika? Kaj mora fotograf vedeti o izpostavljenosti, kontrastu, chiaroscuro in drugih pomembnih vrednostih fotografije? Več o tem v članku.

Kaj je to?

Torej, histogram - kaj je to? Večkrat ste fotografirali katero koli panoramo ali portret, slike ste prenesli v računalnik in se spraševali, zakaj so bili preveč temni ali, nasprotno, osvetljeni s tako svetlo dnevno svetlobo? Svetlost slike na majhnem monitorju fotoaparata je "težko nadzorovati", vendar pa lahko nastavite optimalno raven. Histogram fotografije je orodje, ki prikazuje porazdelitev svetlih in temnih tonov v fotografiji in omogoča, da so enakomerno porazdeljeni.

Obstaja več vrst histogramov na kamerah - z gladkim prelivom, s črtami, barvno in črno-belo vodoravno. Najbolj priljubljena - v obliki zvonca. Načelo njegovega delovanja je enako za vse - to je graf, ki prikazuje svetlost slike od najtemnejših tonov (levo) do najlažjega (desno).

Pred razumevanjem, kako se histogram bere na fotografiji, kako uporabiti vrednosti od 0 do 255, ugotovimo mnenje profesionalnih fotografov in ugotovimo, ali je to potrebno za kakovostno sliko, ali pa brez njega.

Miti in zablode o histogramu

Obstaja veliko razprav o tem, ali je treba uporabiti to tabelo svetlosti ali ne. Da bi to razumeli, odkrivajmo nekaj mitov o tem, kako in kdaj se uporablja histogram kamere.

 • Profesionalni fotografi določajo ravnovesje svetlobe in sence "z očmi", ne da bi se zanašali na procesor kamere.
 • Odvisno od nivoja fotoaparata so prikazani podatki lahko napačni.
 • Za fotografijo ni nujno, da je popolnoma osenčena zaradi osvetlitve, včasih je prekomerna izpostavljenost ali zatemnitev del ustvarjalne ideje.
 • Foto histogram se praviloma uporablja samo za črno-belo fotografijo.
 • Strokovnjaki bolj verjetno zaupajo obdelavi slik v formatu RAW v Adobe Photoshop, Adobe Lightroom in nekaterih drugih korektorjih.

V zvezi s tem so mnenja o uporabi grafov razdeljena na „prednosti“ in „slabosti“.

Mnenje "proti" \ t

Strokovnjaki z ostrim očesom redko uporabljajo ta urnik, ker je zamuden in ne vodi vedno do želenega rezultata. Za začetnika je zelo težko takoj prebrati in razumeti, na kateri način spreminjati vrednosti merjenja, poleg tega pa bodo nekatere napačne vrednosti pri fotografiranju težko popraviti tudi s korekcijo v prihodnosti.

Vse kamere, samo profesionalne, ne morejo dati resničnih vrednosti svetlobe in sence, vendar so lahko napačne. Kakorkoli že, v prihodnosti bo treba sliko popraviti v urejevalnikih Photoshop in Lightroom, zato bo delo s histogramom trajalo le dragocen čas.

Mnenje "za"

Katere so prednosti za tiste, ki vedo, kaj je histogram?

 • Tudi če ste profesionalni fotograf, vam bo drugi pogled na grafikon pokazal, kako bogata je slika v smislu tonskih prehodov. Še več, v mnogih digitalnih fotoaparatih jo lahko prenesete neposredno na zaslon in si ga ogledate, ne da bi prekinili ustvarjalni proces.
 • Če fotografiranje ni v zaprtih prostorih (npr. V dobro osvetljenem studiu), ampak v sončnem vremenu v parku, bo fotografu težko objektivno oceniti sliko na zaslonu, saj lahko sija in prikaže barve, ki so zbledele, kot so. . V nočnem vremenu je nasprotno slika lahko varljivo svetla. Tudi na zaslonu je težko zaznati natančnost črne in bele barve in ni lahko prepoznati, katera področja so bila »nasprotno« ubita. Za to je bolj primerno orodje za natančno ocenjevanje - histogram na fotografiji.
 • Včasih z uporabo histograma lahko izberete kamero, prikaže širino dinamičnega razpona, to je, koliko barv lahko fotoaparat pokrije pri snemanju. Konec koncev, ne vedno pri nakupu kamere lahko posnamete sliko, ki prikazuje vse barve iz splošno sprejetega razpona 0-255.

Če povzamemo vse zgoraj navedeno, ni vedno potrebno razumeti, kaj je histogram na fotografiji, kako ga uporabljati (praktična uporaba), vendar ni odveč, ker obstajajo primeri, ko je to znanje nujno potrebno. Zato se naučimo brati in ga uporabljati v praksi.

Kako brati histogram

Razumljivo je torej, kaj je histogram v fotoaparatu in zakaj je potreben. Vizualno izgleda kot graf. Na vodoravni osi od leve proti desni so odtenki od črne (temne) do srednjih (srednje intenzivne odtenke) in bele (svetle). Navpična os prikazuje število slikovnih pik vsake odtenke na sliki. Zato dobimo več stolpcev različnih višin, višji kot stolpec, bolj ali bolj ta ali tista svetloba. V praksi analiziramo.

Neizpostavljen okvir

Premalo osvetlitve pomeni, da je okvir pretemen. Na grafu se histogram kamere premakne v levo. Kaj storiti v tem primeru? To pomeni, da je veliko temnih tonov, temnih predmetov, črnih točk, vendar skoraj brez svetlobnih. Če ne gre za fotografijo in ne snemate le temnega predmeta, pojdite na nastavitve osvetlitve in dodajte 1-2 točki navzgor (vrednost je 1, 3; 1, 7).

Previsok okvir

Prekomerna izpostavljenost kaže nasprotno, da se je okvir izkazal za osvetljenega (veliko svetlobe, bleščanja vode, snega v okvirju) ali pa fotografirate beli (svetli) predmet. Če to še ne zagotovi ploskev, pojdite na ekspozicijo in zmanjšajte njeno vrednost na 0, 7.

»Desni« okvir

Zdaj, ko vemo, kaj je histogram v fotoaparatu z nepravilnimi vrednostmi izpostavljenosti, si poglejmo pravilno izpostavljen okvir. Vizualno izgleda kot stiskar, ki je pojedel klobuk. To pomeni, da so sence in svetloba prisotni in pravilno prilagojeni, v sliki pa prevladujejo poltoni. Takšen okvir izgleda izrazito, kontrastno, jasno in svetlo. Plus bo lažje rokovati.

Okvir brez kontrasta

Odsotnost temnih in svetlih področij, z drugimi besedami, nasprotno, je naslednja. Graf ali črte so v sredini in na robovih niso. To ne pomeni, da je okvir prikazan napačno, morda je to avtorjeva ideja in na fotografiji ne sme biti nobenih kontrastnih elementov. V vsakem primeru se to razmerje enostavno popravi med nadaljnjo obdelavo.

Vrhovi na grafikonu

Dva ostra vrhova okoli robov imata histogram. Kaj je to? Ta možnost se pogosto doseže pri snemanju kontrastnih objektov - zemljišče s temnimi travami in jasno modro nebo, na primer. Takšne izpostavljenosti ni treba prilagajati, saj ne bodo prikazane druge vrednosti.

Okvir visokega ključa

Takšne slike dobimo pri fotografiranju v svetlih barvah - belem ozadju, svetlem nebu v sončnem vremenu, oblačilih v svetlih barvah. Histogrami na takih slikah se odplazijo v desno, vendar to ni napaka. Fotografija je lahka, zračna in vam omogoča, da se v celoti osredotočite na fotografijo - subjekt ali osebo, ne da bi vas motile nepotrebne podrobnosti.

Izpostavljenost v tem primeru je najbolje pustiti pri 1, ker bodo višje vrednosti povzročile prekomerno izpostavljenost. Svetlost iste slike se lahko poveča že med obdelavo.

Nizek ključni okvir

Obstaja tudi obratna situacija, ko je urnik popolnoma na levi strani - na primer, mirno življenje je fotografirano na črnem ozadju. Tukaj se ne smete bati te izmene, vse podrobnosti, svetlost in kontrast pa je treba med obdelavo prilagoditi. Mimogrede, o njej.

Urejanje formata RAW

Kako ugotoviti, kakšen je histogram v fotografiji, kako ga uporabiti pri obdelavi fotografije? Vsak fotograf mora vedeti, da je slika, posneta v formatu RAW, shranila nastavitve, za katere je bila posneta. Zato čarovnik s programom Photoshop lahko popravi napake.

Vendar pa obstajajo nekatere razlik. Premalo osvetljeni okvir je lažje popraviti v ekspoziciji s plusom, medtem ko je preveč osvetljen okvir skoraj nemogoče popraviti. Torej je stanje z lučjo bolje ne dopustiti. Če želite to narediti, preverite izpostavljenost posamezne fotografije po delu in uporabite svetlobni indikator v nastavitvah fotoaparata.

Kako delati s histogramom v Lightroom

Zakaj bi uporabljali histogram na računalniku, če ste že fotografirali sliko prek fotoaparata? Vse je preprosto, potrebno je oceniti, kako bo fotografija izgledala na povprečnem računalniku. Konec koncev, na vaši Mac-knjigi je lahko popoln, toda na laptopovem prijatelju je lahko popolnoma temno, in na tiskanem papirju je lahko sploh drugačno, ne na način, ki ga pričakujete.

S histogramom Lightroom lahko dobite vse popolne informacije o senci, kontrastu, svetlosti itd.

Torej, histogram na fotografiji. Kako uporabljati pri obdelavi fotografij? V programu je videti kot mavrična karta. Desna stran, pa tudi kamera, je odgovorna za svetlobo, levo za senco. Gostota določene barve je prikazana z vrhovi, saj je fotografija svetlejša, višje piksli na desni.

Najpomembnejša stvar, na katero je potrebno biti pozoren pri obdelavi, je izguba svetlobe ali senc. Če na robu ene od strani ni vrednosti, to pomeni, da je posnetek izgubil nekaj podrobnosti. Na primer, temni lasje, združeni v eno ali modro nebo, so postali beli.

Kako ga popraviti? V diagramu boste našli dva trikotnika na desni in levi. Če kliknete na levo, bo izguba v senci na fotografiji označena z modro barvo. Če kliknete na desno, izguba postane rdeča.

Če želite popraviti te izgube, ima Lightroom več orodij, ki so neposredno pod tabelo, to je:

 • polnilna luč;
 • izpostavljenost;
 • kontrast;
 • sence;
 • ostrina;
 • sprememba barve in nekatere druge.

Na primer, kontrast bo pomagal popraviti diagram, v katerem so vse piksle usmerjene visoko v eno smer, taka fotografija pa ima zelo nizek kontrast. Tako pravi grba v sredini. Toda ostri vrhovi na obeh straneh grafa pravijo, nasprotno, pretiran kontrast, kar bi bilo dobro zmanjšati.

Kako delati s histogramom v Photoshopu

Profesionalni fotografi pogosto uporabljajo Lightroom za popravljanje izpostavljenosti, svetlobe in sence, saj je ta program veliko bolj popolno in priročno orodje. Vendar pa je prilagoditev fotografij mogoče izvesti z uporabo Photoshopa. Tu histogram izgleda približno enako. Toda s pomočjo "Photoshop" je priročno, da prilagodite ločljivost in format slike, da se zagotovi optimalno barvno reprodukcijo pri tiskanju slik. Prav tako je zelo priročno uporabljati filtre, popravljati napake in spreminjati nivoje fotografij.

Če popravljate in obnavljate starega, vam bo Adobe Photoshop pomagal videti prave barve, ki bi morale biti v resnici, kjer prekomerne izpostavljenosti ali sence obilujejo.

Kako odpreti histogram v tem programu? Pojdite na zavihek »Slika«, »Popravek«, »Ravni«. Videli boste črno-beli graf v obliki gora z razponom od 0 (popolnoma črno) do 255 (bela svetloba). Če želite spremeniti osvetlitev, se morate pomakniti po drogu gradienta na dnu in označiti pod grafom.

Učenje z delom

Glavno pravilo, ki bo pomagalo razumeti, kaj pomeni histogram v fotoaparatu, je vaditi več, fotografirati z različnimi meritvami, z različno osvetlitvijo in nenehno analizirati nastale slike.

Vzemite več enakih fotografij - eno z izpostavljenostjo +1, drugo +0, 3, tretjino od -0, 7. Oglejte si, kako se razlikujejo njihove izpostavljenosti. Poskusite z drugačnim načinom fotografiranja. Kako se je časovni razpored spremenil?

Oglejte si te iste slike s pomočjo grafičnih urednikov in si oglejte, kako se razlikujejo od fotoaparata. Samo razumevanje in potreba po uporabi histograma lahko bolje rešujeta.

Namesto zaključka

Seveda, ne samo vedeti, kaj je histogram, temveč tudi zmožnost pravilne uporabe in prilagoditve, pomagali narediti resnično profesionalne in visokokakovostne slike. Vendar pa je profesionalnost sestavljena iz veliko majhnega znanja o zapletenosti fotografije.

Seveda mora vsak navdušen fotograf poznati pravila za izgradnjo uspešne kompozicije, da bi razumel, zakaj so potrebne določene ročne nastavitve, kot so hitrost zaklopa, zaslonka, fokus in samodejno ostrenje, dinamični obseg, izračun globine polja in še veliko več. Razumeti mora, kako mora izgledati pravilen histogram pri snemanju v normalnem, nizkem in visokem ključu in ko se izguba svetlobe in sence šteje za normalno. Kje je pravi način za uporabo prekomerne izpostavljenosti, da bi poudarili sestavo, in kje so pomanjkanje slike? Kje velik del črne barve v okvirju otežuje osredotočanje na ključno temo fotografije?

Ena stvar je zagotovo, ne da bi vedeli, kaj je histogram, vam bo težko popraviti nastavitve, da boste dobili popoln posnetek. In ali boste to znanje uporabljali nenehno ali samo v nekaterih primerih je vaša izbira. Vso srečo s fotografijami!

Odprta klobučasta beretka: shema in opis. Polkrožna oprt kolesaRočno izdelane lutke: podrobna delavnica za igleFreddy Kruger rokavice - kako to storiti samiCvetna kompozicija, ustvarjena ročno: osnovna pravila sestave in koristni nasvetiKako se oblikujejo gosto kvačkani vzorci: diagrami in opisKako plesti openwork tippet z iglami? Tehnologija trikotnega rtaPoslikane sanje ali kako narediti kolaž željaKostum za moškega z lastnimi rokami