FoodPro Preloader

Kako zgraditi Rubikovo kocko: Vodnik za začetnike


Redko si lahko privoščimo veselje absolutne brezposelnosti, ko damo počitek našim rokam, nogam, glavi in ​​celotnemu organizmu. Najpogosteje mislimo samo, da smo nedejavni. Vse zato, ker je oseba po naravi zelo aktivna. On je dolgčas in nerazumljivo amorfno gibanje v življenju. Če smo že imeli prosto minuto, lahko postavi prvotni cilj. Na primer,

Redko si lahko privoščimo veselje absolutne brezposelnosti, ko damo počitek našim rokam, nogam, glavi in ​​celotnemu organizmu. Najpogosteje mislimo samo, da smo nedejavni. Vse zato, ker je oseba po naravi zelo aktivna. On je dolgčas in nerazumljivo amorfno gibanje v življenju. Če smo že imeli prosto minuto, lahko postavi prvotni cilj. Na primer, zberite Rubikovo kocko. Navodila za zbiranje te uganke so zelo specifična, toda razumeti jo je precej resnično.

Nekatera zgodovinska dejstva

Pred več kot 40 leti je madžarski kipar Erno Rubik svetu razkril svojo slavno sestavljanko, ki jo je poimenoval avtor. Nato se je izumitelj ukvarjal s poučevanjem industrijskega oblikovanja in arhitekture. Obstaja različica, da je izumil kocko za učbenik, s katerim lahko vizualno razložimo osnove matematične teorije skupin. Študentski izumitelj je postavil težko nalogo - prisiliti posamezne kocke, da se prosto vrtijo na tleh, ne da bi poškodovali konstruktivno enotnost sestavljanke. Prvi testerji so bili torej prijatelji in študenti Rubika.

Leta 1975 je bila patentirana Rubikova kocka, le dve leti kasneje je bila izdelana industrijska serija kock. Prvi je začel izdelovati majhno zadrugo iz Budimpešte, ki je postavila Rubikovo kocko kot novoletno igračo. Navodila za montažo niso bila pritrjena, temveč je bil predmet zapeljan z obilo cvetja in njegovo skrivnostnostjo. Igrača je postala resnično univerzalna in je bila ponujena vsem kategorijam prebivalstva. Drugi porast popularnosti se je zgodil, ko je nemški poslovnež Tibor Laxzi, ki je bil ljubitelj matematike, videl kocko v rokah natakarja. Začel je promovirati izdelek v paru s Tomom Kremerjem - uspešnim izumiteljem iger. Skupaj so lahko začeli "kubično" invazijo in sprostili več kot 100 milijonov igrač.

Časovni okvir

Kako dolgo lahko zgradiš Rubikovo kocko? Navodila niso posebej privlačna za začetnike. Zato je potrebno zbrati dolgo in boleče. Mnogi ne stojijo in se ustavijo na pol poti. Toda sestavljanje te sestavljanke odlično razvija motorične sposobnosti, spodbuja miselno delo, pomirja in pomaga razumeti sebe. Sčasoma se ljudje zavedajo, da je zelo težko naključno sestaviti sestavljanko. Uporabiti moramo dokazane algoritme. Mnogi se "usedejo" in gredo v hitri sklop. Takšni ljudje se imenujejo »speedcubers« in sam proces se imenuje »speedcubing«. Obstajajo celo uradna tekmovanja pod okriljem Svetovne zveze kocke. Do danes je svetovni rekord dosegel 5, 55 sekund. Ustanovil jo je Mats Wolf. Pred njim je svetovni rekord pripadal Felixu Zemdegsu in je bil 5, 66 sekund. Po neuradnih podatkih je dosegel rezultat 4, 79 sekunde.

Za začetnike

Torej imaš Rubikovo kocko v rokah. Navodil za montažo še niste preučili in želite sami ugotoviti, kako deluje sestavljanka. Igrača ima 6 strani različnih barv. Ob nakupu so vse strani sestavljene in imajo kocke iste barve. Dajte fantazijo, da se sprehajate in zavrtite kocko za minuto po vseh oseh. Kot rezultat, pred vami je zapletena sestavljanka, ki se vam zdi, da se ne boste razkrili. Mnogi priporočajo, da pred takojšnjo montažo popolnoma razstavite kocko v dele, da zagotovite pravilnost mehanizma. Če je vse pravilno, lahko začnete postopek. Zgradba za začetnike je sestavljena iz sedmih stopenj, od katerih je vsaka dosežena celo za otroka.

Vodnik po korakih: Kako zgraditi Rubikovo kocko

Osredotočiti se morate na belo stran. Predstavljajte si, da je to osnova, ki drži celotno strukturo. Po vsaki "goljufiji" preverite belo stran, tako da njena celovitost ni poškodovana. Na prvi stopnji zberite bel križ in tam, kjer se nahaja bel kvadrat v sredini. Upoštevajte, da sredinski zatiči na vsaki strani povejo, katera barva naj se zbira. Na drugi stopnji je potrebno zbrati vogale bele strani. Sledijo robovi bele plasti, križ v zadnji vrsti. Ko morate iti na razporeditev robov in vogalov zadnje plasti in obrniti vogale.

Med najpogostejšimi

Zelo priljubljena navodila za sestavljanje Rubikove kocke Jessice Friedrich. To je metoda hitre montaže, ki ne zahteva pomnjenja velikega števila formul. Glavna stvar je razumeti načelo. Pri tem se bo na eni strani prečkalo. Prvi sloj se zbira istočasno z drugim. Temu sledi orientacija in preureditev elementov zgornje plasti.

O intuiciji

Če sploh ne želite zapomniti formul, si boste želeli navodila po korakih za Rubikovo kocko po metodi Valeryja Morozova. Tu se morate naučiti osnovnih načel montaže. Najprej je sestavljenih osem kotnih elementov. Nato se na srednji plasti vrnejo štiri rebra v sredini. Preostalih osem robov mora tvoriti pravilen par. Skratka, šest osrednjih sektorjev je postavljenih na njihove obraze.

Gremo na trakove

Če ste že poskusili in celo uspeli sestaviti sestavljanko, lahko preizkusite tako imenovano tračno metodo. Primerna je za kocko 5 * 5, vendar se bolje trenira na manjši verziji - 3 * 3.

Če želite obvladati metodo, morate biti sposobni razlikovati strani in imeti lastno rotacijo kocke v smeri urinega kazalca in proti njej. Zbor se začne z zloglasnim belim križem. Nato jo morate razširiti na vogalne elemente. Vaša naloga je, da dosežete naključje osrednjih elementov stranic z zgornjimi, ki se oddaljujejo od belega križa. Elemente belega kota je treba premakniti na isto stran. Neizkušena oseba lahko tako obvladuje Rubikovo kocko. Navodila za montažo za začetnike tega tipa niso tako enostavna, vendar dajejo dosledna navodila. Pripravite se na dejstvo, da to ni lahka naloga.

Osnovno znanje

Izkazalo se je, da mnogi ljudje sami ustvarijo algoritem za izdelavo Rubikove kocke. Navodila po korakih zanje niso posebej pomembna. Mogoče lahko tudi izumiš svojo metodo? Vse je mogoče, vendar je osnovno znanje koristno za vse. Torej ima kocka okvir - prečko, na katero so pritrjeni osrednji deli. Vsi elementi so mobilni in kocka se vrti v vseh smereh. Za bazo ponavadi prevzame belo stran, nasprotno - običajno rumeno. Vrtenje delov je možno v smeri urinega kazalca, proti njej in 180 stopinj. Nadalje je znano, da najpreprostejša montažna shema vključuje sedem zaporednih stopenj. Prvi je vedno na belem križu

Glavna etapa

Torej, pred vami je Rubikova kocka, navodila za začetnike in na zalogi - približno pol ure. To je dovolj, da obvladamo osnove montaže. Sprva ne smete preganjati časa. Praksa in samo praksa vam bosta pomagala, da postanete hitrejši hladilnik. V tem času, poskusite obvladati glavno fazo - sestavljanje križa. Mimogrede, uspešni speedcubers ga izvajajo intuitivno, saj ni formul. Glavna stvar je najti stran, na kateri je bela kocka v sredini. Ne pozabite, da ima vsaka rebrasta kocka dve barvi, zato mora sovpadati z dvema središčema - z belo in barvno. Zdaj preglejte stran z belo sredino za bele robove. Če so, potem preprosto zavrtite dno kocke, da se ujema z robom z drugim središčem. Oglejte si nasprotno stran: če so tam obrobljeni beli robovi, je povsem enostavno vrniti jih na belo stran. Preostale elemente lahko prilagodimo na vrh, dvignemo kocko z belo stranjo proti vrhu in jo obrnemo proti središču.

Začnite postopek izdelave

Prva dva sloja lahko preprosto določimo. To je zelo problematičen trenutek za tiste, ki razmišljajo o tem, kako zgraditi Rubikovo kocko. Navodila za začetnike bodo vizualna pomoč, toda na splošno se ta stopnja lahko izvaja intuitivno. Glavni problem pri tem je vgradnja vogalnih kock v prvi sloj. Speedcubers imajo za to posebno tehniko, ki jo imenujejo "bang bang". Mimogrede, ima svojo formulo. Poskusite obdržati kocko vedno z belo sredino (in stransko) navzdol. Poiščite stransko kocko, ki se ujema z barvami obrobnih strani. Dvignite stransko stran navzgor, nato pa jo premaknite na stran, nasproti tisti strani križa, ki je "levo" na drugo stran. Mehanizem poravnavanja vogalnih kock ostane enak - poiščite kocko v barvnih okvirjih, jo pripeljite na želeno polje in nato - premaknite obraz stran od "nove" kocke. Ko namestite kotne kocke v spodnji sloj, se lahko pomaknete na drugo od spodaj. Algoritem je podoben, vendar iskanje kock postane težje in daljše. Te zelo kocke so nameščene z eno samo formulo in zrcalno sliko. Pred poravnavo morate zavrteti zgornjo plast in postaviti kocko rebra na pravo mesto. Vedno se prepričajte, da barva stranske površine sovpada z barvo osrednjega sektorja srednje plasti. Da, in ne uniči zgornjega belega križa. Če se ukvarjate z izgradnjo bele strani, potem ne boste vnaprej kršili njene celovitosti, toda v primeru, da bo obarvana stran, bo uničenje belega križa polno kaosa v sestavljanki. S podobnimi ponovitvami ogledala lahko belo stran in dve spodnji plasti na vsaki strani popolnoma sestavite. Poleg tega bi morali zaradi vašega dela osrednji sektorji strank sovpadati s centri. Zdaj imate še zadnjo stopnjo - zbiranje kotnih kock na zgornji strani.

Veliko ljudi v prostem času zbira Rubikovo kocko in jo poskuša narediti hitrejše in lažje od drugih. Od leta 1980 se je začelo iskanje tako imenovanega Božjega algoritma za hitro montažo. Matematiki, programerji in samo ljubitelji znanstvenih ugank iščejo metodo, ki omogoča reševanje sestavljanke v najmanjšem številu potez. Leta 2010 je programer Thomas Rokicki, matematiki Herbert Kotzemba in Morley Davidson, kot tudi inženir John Detridge uspeli dokazati, da je možno rešiti vsako konfiguracijo puzzle v 20 potezah. Zavoj se šteje za vsak obrat obraza.