FoodPro Preloader

Kvačkani šesterokotni vzorec za pletilne škornje ali copate


Pletenje domače čevlje je dobra stara tradicija vseh pletilja. Mnogi ga še naprej podpirajo, vsako leto ustvarijo udobne in tople copate, škornje, skrilavce in celo visoke krznene čevlje zase in za svoje ljubljene. Obstaja več priljubljenih načinov izdelave takih čevljev, ki so praktično postali klasika žanra, vendar nemirni oblikovalci in obrtniki še naprej razveseljujejo pletilja z novimi dosežki. Eden od nj

Pletenje domače čevlje je dobra stara tradicija vseh pletilja. Mnogi ga še naprej podpirajo, vsako leto ustvarijo udobne in tople copate, škornje, skrilavce in celo visoke krznene čevlje zase in za svoje ljubljene.

Obstaja več priljubljenih načinov izdelave takih čevljev, ki so praktično postali klasika žanra, vendar nemirni oblikovalci in obrtniki še naprej razveseljujejo pletilja z novimi dosežki. Eden od njih je kvačkanih šesterokotnih copat. V tem članku je predlagana shema za ustvarjanje motivov in njihovo sestavljanje. Podani so tudi primeri barvne porazdelitve preje in modifikacije modela.

Materiali za pletenje copat

Poleg očitnih prednosti (izvirnost končnih izdelkov, prihranki pri stroških, uresničevanje ustvarjalnega potenciala) je koristno tudi izdelovanje čevljev za dom, saj omogoča uporabo ostankov večbarvne in izbrane preje. Praviloma je večina obrtnic prej ali slej ugotovila, da se je nabralo ogromno število klistir, kroglic in tuljav. Običajno ima takšna preja drugačno barvo, pa tudi sestavo in celo debelino. Kvačkani šesterokotni vzorec je odličen za povezovanje vseh teh nizov.

Barvo lahko spremenite v skoraj vsaki vrstici ali pa ustvarite drug sistem. Če je veliko majhnih barvnih glomerulov in en nepotreben skej, potem sredi šesterokotnikov naredimo pestro, zadnji dve vrsti vsakega motiva in jermenice pa z glavno barvo. Mimogrede, v primeru, ko ni možnosti za jasno porazdelitev ostankov preje za pletenje zahtevanega števila enakih fragmentov, je možno izdelati popolnoma različne šesterokotnike. Glavna stvar je, da so barve kombinirane med seboj, vezava pa je bila narejena z nitko najtemnejše barve.

Pripadniki klasičnega stila in pomirjujočih odtenkov bodo imeli radi enobarvne čevlje kvačkane iz šesterokotnikov (motivna shema je lahko skoraj vsaka).

Kaj uporabiti za izdelavo podplatov

Kot podlaga za copate so odlične različne vrste gostih tkanin. Vendar pa je najbolj trpežna ostaja naravna in umetna usnja. Ti materiali imajo elastičnost, zato bo podplat udoben in ne "lesen". Izdelki iz usnja se praviloma ne obrabijo več let, vendar morate paziti, da zgornji del izdelka čvrsto šivate na dno. Na notranji strani copat morate pritrditi ali zalepiti plast neke naravne in tople tkanine: flis, flanele ali obloge z udarcem.

Zakaj čutil

Kot alternativa se pogosto uporabljajo filtrski vložki, ki služijo tudi dolgo in so bistveno cenejši od usnjenih. Med njimi so naslednje prednosti:

  • Lahko jih najdete in kupite.
  • Felt je lahko luknjan z vsako iglo, zato je z njim lažje delati.
  • Ne zahteva postavitve obloge iz notranjosti izdelka, saj je sama po sebi dovolj topla.

Če je obrtnik zaloge ponjave ali pohištvene tkanine, jih lahko dobro uporabi. Nekatere publikacije ponujajo sheme za pletenje podplatov preje. Vendar pa se je treba zavedati, da življenje takšnih copat ne bo dolgo: v nekaj tednih se bodo zrušile.

Enostavne kvačkane šesterokotnike: diagrami in opis

Upoštevajte načelo izdelave gostega šesterokotnega motiva. Morate začeti z verigo 3-4 zraka zanke (VP), kot vse krožne pletenje. Nekateri kvalificirani delavci so bolj primerni, da naredijo zanko niti kot začetno fazo. Dejstvo je, da ni veliko razlike v tem, kako bo izgledal srednji, dokler bo urejen.

1. vrsta: 3VP (to je začetek vsake vrstice), 1 dvojni kvačkani (CCH), * 1 EP, 2 CCH * (ponovite 5-krat), 1 EP.

2. vrsta: 3 VP, 1 SSN, 1 SSN pod lokom od VP prejšnje vrstice, * 1 VP, 1 SSN v loku, 2 SSN, 1 SSN v loku (ponovite 4-krat), 1 VP, 1 SSN v loku .

To je vse opis pletenja šesterokotnika, od takrat naprej morate le nadaljevati širitev motiva. Pozoren pletilec bo opazil, da nastane nova CCH, ko se 1 CCH, 1 CAP in še 1 CCH pletu v enem loku (od 1 VP).

Na istih mestih se oblikujejo tudi motivni koti. Pri spreminjanju barv bodo proge sledile obrisu oblike. Kvačkasti šesterokotni vzorec je lahko odprt.

Pri tem se uporablja nekoliko drugačen princip razširitve mreže: najprej je pleten okrogel element, v zadnji vrsti pa je oblikovanih šest vogalov.

Kvačkani šesterokotni vzorec: pletenje in vezni motivi

Naslednja slika prikazuje šesterokotnike, ki se oblikujejo iz druge vrste.

To je posledica dejstva, da na šestih točkah med "grmičevjem" (glavnim elementom motiva, pripadajočim CLS) ni izvedena niti ena, ampak tri zračne zanke. V naslednji vrsti sta na ta lok vezana ne ena, ampak dve grmovnici. Opisani algoritem se ponavlja, dokler fragment ne doseže želene velikosti. Ta kvačkani šesterokotni vzorec je najbolj primeren za delo z barvnimi nitmi.

Če želite povezati posamezne elemente v trdnem platnu, lahko uporabite več načinov:

  • Šivaj z iglo.
  • Za pletenje eno vrstico sc, zajemanje robov dveh delov (šiv bo obsežen in trdo).
  • Vezite dodatno vrstico VP in RLS, pri čemer dvignete zanke dveh šestkotnikov.

Prvi dve metodi sta dokaj preprosti, toda po preučevanju navodil bo tretja jasnejša. Začnite z 1 sc, ki je pletena v zadnji vrsti enega od elementov (v kotu), nato pa brez trganja niti, pojdite na vogal drugega dela in izvedite tudi sc. Po 3 VP se kavelj vklopi pod VP enega in drugega dela in pletene 1 sc. Nato sledite 3 VP, algoritem se ponovi.

Nastali šiv je gladka, popolnoma ohlapna in ploska. Pogosto se izvaja z barvno nitjo ozadja, zato se med motivi oblikuje poseben okvir.

Koliko šesterokotnikov bo potrebno za copate in škornje

Na fotografiji je razvidno, da so navadni copati sestavljeni iz treh motivov: eden služi kot prst, drugi dve pa peta.

Za sestavljanje kratkih čevljev boste potrebovali več delov. Poleg glavnih treh šesterokotnikov boste morali še dva vezati za vrhove. Če želite, lahko dvignete škornje na katerokoli višino: vsaka raven bo sestavljena iz dveh novih delov.

Preden začnete pletenje kvačkanje šesterokotnika (sheme so lahko različne), je vredno preučiti debelino preje. Če je majhna, se bo število motivov povečalo.