FoodPro Preloader

Kovanec 10 kopeksov 1980 leto. Opis, vrste, cena


Kovanec 10 kopeksov leta 1980 vedno zbudi dvojni občutek med zbiralci. Nekateri imajo radi te kovance, drugi - ne bodite pozorni nanje. Dejstvo je, da kljub velikemu kroženju med temi desetimi kopeki obstajajo posebni primerki. Kaj je pri njih nenavadno? Kako razlikovati poceni od bolj vrednih kovancev?

Kovanec 10 kopeksov leta 1980 vedno zbudi dvojni občutek med zbiralci. Nekateri imajo radi te kovance, drugi - ne bodite pozorni nanje. Dejstvo je, da kljub velikemu kroženju med temi desetimi kopeki obstajajo posebni primerki. Kaj je pri njih nenavadno? Kako razlikovati poceni od bolj vrednih kovancev?

Splošni opis

Kovanci 10 kopeckov leta 1980 so izšli v precej trdnem obtoku. Ni natančnih podatkov o številu proizvedenih kovancev. Masa deset kopeckov je 1600 miligramov. Kovanci nimajo magnetnih lastnosti. Na obeh straneh je kantik, značilen za tiste čase, ki je viden in viden. Izdelek spada v kovnico mesta Leningrad (samo brez monograma).

Avers

V zgornjem delu kovanca 10 kopeckov leta 1980 je številka, ki označuje njeno nominalno vrednost. Zaseda prostor, ki je nekoliko manjši od premera celotnega kovanca. Sledijo dve vrstici. Na enem je leto izdelave, na drugi pa je napis "kopecks". Nezapiral venček ušes mimo obeh napisov in poteka vzdolž roba. Na kovancu 10 kopeckov 1980 stebla sekajo, spodnji del vsakega je okrašen z hrastovimi listi.

Povratno

Osrednji del zavzema podoba grba Sovjetske zveze. Osnova in središče kovanca 10 kopeckov leta 1980 sta podoba sveta in obrisi srpa in kladiva, ki se nahajata nad Zemljo. Pšenični konici obkrožajo planet.

Spodaj, kjer se slika začne, sončni žarki pridejo ven in osvetlijo zemljo s srpom in kladivom. Spodnji del nebesnega telesa ni viden. Na kovancu 10 kopeckov 1980 je upodobljen le zgornji del sonca. Pšenična ušesa so razdeljena na dva svežnja, od katerih je vsak okrašen z elegantnim puhastim trakom. Vsak pooseblja republike ZSSR, njihovo število ustreza njihovemu številu. Obstaja tudi skupna ligacija za dve trakovi, ki združuje sestavo.

Na vrhu avers je petokraka zvezda. Nahaja se prav v središču stika med dvema ušesi, ki uokvirjata kovanec. Zgoraj opisane podrobnosti kovanca lahko imenujemo eno skupno besedo »emblem«. Pod njim je napis "ZSSR".

Sorte

Leta 1977 je kovnica začela uporabljati več različnih znamk za tiskanje kovancev. Zato se 10 kopeckov leta 1980 razlikujejo. Nekateri kovanci so bili natisnjeni z žigom starega vzorca, drugi pa z novim. Modernizacija, ideje, oblikovanje - vse je moralo biti predmet mode, najnovejših trendov in časa. Zato so bili na starih kovancih (izdelki iz leta 1977) na območju grebenov straže vidni polici. Izdelki istega leta, 1980, na tem mestu ni več police, tukaj konice ušesa izgledajo bolj enotne, linije so enakomerne in gladke.

Ker so se nove znamke začele uporabljati skoraj konec leta, je bilo število »novih« kovancev s spremenjeno sliko minimalno. Stroški 10 kopeckov leta 1980 na novih znamkah bodo višji.

Cena

Kovanec, ki ima na vrhu slike ušesce izboklino, je ocenjen na dve do petdeset sedem rubljev (v nekaterih virih je nekaj več - 68 ali 72 rubljev).

Kovanci, ki nimajo nobenih konic na svoji sliki, ker so bili skovanki malo kasneje z novimi žigi, bodo vrednoteni na 100-250 rubljev.

Obstaja tudi tretja možnost - kovance z izboljšano kovancev - njihova vrednost se začne pri tristo rubljih in se približuje številki 550 rubljev.

Upoštevajte, da je cena kovancev odvisna ne samo od leta, števila žigosanih kosov in prisotnosti zakonske zveze. Cena bo odvisna tudi od stopnje povpraševanja te vrste v določenem časovnem obdobju. Tudi kakovost kopije lahko vpliva na stroške.

Poroka za kovanec

Takšen nadzor s številnimi kovanci se zgodi, 10 kopeckov leta 1980 ne moremo imenovati izjema. Obstajajo primeri z zvitimi žigi. To je posledica dejstva, da med izdelavo kovancev vstopa v območje lova. Vtiskovanje, kot je znano, poteka zunaj obroča, skozi katerega je kovanca centrirana. Tudi za deformacijo je lahko odgovoren žig, ki lahko povzroči videz stopnic in izboklin.

Zdi se, da je poroka poroka, kar je dobro. Dejansko so takšne deformacije kovanca zelo, zelo cenjene v numizmatiki, saj se pojavijo premiki žigov ali pa je težava pri kovanju precej redka. Iz majhne količine "pokvarjenih" kovancev in cene narašča. Poleg tega, bolj ko je poroka na kovancu, večja bo njena vrednost.