FoodPro Preloader

Kako zbrati, shraniti in urediti herbarij listov?


Z začetkom jeseni šolarji in njihovi starši pogosto hodijo v gozd. In ne samo za uživanje v zadnjih toplih dneh. Zelo pogosto je cilj takšnih vikendov zbiranje naravnega materiala. Konec koncev, otroci bodo morali narediti herbarije listov. Oktober je še posebej primeren za to, ko vse listje postane svetlo rumeno in rdeče. Pravi

Z začetkom jeseni šolarji in njihovi starši pogosto hodijo v gozd. In ne samo za uživanje v zadnjih toplih dneh. Zelo pogosto je cilj takšnih vikendov zbiranje naravnega materiala. Konec koncev, otroci bodo morali narediti herbarije listov. Oktober je še posebej primeren za to, ko vse listje postane svetlo rumeno in rdeče. Pravilno ohranjanje takšne "žetve" lahko nato izvedete v dolgih zimskih večerih. Ali pa celo naredite slike ali obrti iz posušenih rastlin z lastnimi rokami.

Zbiranje materialov za herbarij

Toda najprej morate izbrati listje in cvetje za sušenje. Če imajo preveč vlage, lahko postanejo plesni ali celo gnilobe. Zato, da bi herbariumi iz listov dolgo ohranili svoj videz, morate poznati pravila za zbiranje materiala.

1. "Lov" za cvetje, liste je treba opraviti le v suhem in sončnem dnevu. Sušenje mokrih rastlin je veliko težje.

2. Za izbiro med padlimi listi potrebujete samo cele, nepokvarjene kopije. Morajo biti suhi.

3. Da bi prihodnje herbarije prenesli iz listov v hišo, je priporočljivo, da s seboj vzamete datoteke in pakete. Bolje je, da vsak vzorec postavite v ločeno mapo, lahko pa ga dodate z opombo o kraju in času zbiranja.

Priprava zbranega materiala

Zdaj, ko je zbrano vse, kar je zanimivo v gozdu, ga je treba posušiti in ohraniti. Obstaja več načinov, kako narediti herbarij listov. Uporabljajo se glede na to, katere rastline so bile zbrane in kako jih nameravate uporabiti. Najbolj priljubljena metoda je sušenje pod pritiskom. List je položen med dvema kosoma papirja ali papirja in nato vstavljen v knjigo ali pod majhno ploščo. Zgoraj so naštete nekatere zelo impresivne količine. V 2 tednih bo herbarij listov pripravljen z lastnimi rokami. Ta tehnika je najbolj primerna za sušenje jesenskih listov in majhnih cvetov.

Druga metoda vključuje sušenje z železom. Najprej morate list pokriti s papirjem in ga nato likati s toplim likalnikom, dokler ni popolnoma suh. V primerjavi s prvim primerom bistveno pospeši pripravo, vendar je popolnoma neprimerna za krhke rože in tanke liste. Poleg tega se lahko pod vplivom visoke temperature barva materiala spremeni.

Drug način, da ohranite vse lepote svežih rastlin. Da bi to naredili, se listi ali cvetovi zberejo v šopke in suspendirajo v temnem, hladnem prostoru "na glavo", dokler niso popolnoma suhi. Na ta način se lahko posušijo vrtnice, cvetovi kamilice in druge vejice s cvetjem in sadjem.

Oblikovanje herbarija

Ko se vsi listi in cvetovi posušijo, lahko nadaljujete z njihovim načrtovanjem. Ta stopnja bo trajala morda več kot en večer. Ampak potem lahko uživate svoje delo z veseljem. Če bodo herbariumi listov in cvetov uporabljeni kot priročnik za naravno zgodovino, lahko vsako kopijo pritrdite na poseben list in ga shranite v datoteko. Vsaka taka stran mora biti dopolnjena s spominskim napisom z imenom rastline, časom in krajem zbiranja. Ostaja samo, da zbere vse v mapi mapo.

Te rastline lahko uporabimo za izdelavo zanimivih obrti. Mimogrede, v osnovni šoli otroci to pogosto delajo v razredu. To so lahko lepo okrašene slike, ilustracije za pravljice, majhni modeli parkov in trgov, itd. Takšna razvedrilo bo popolnoma polepšalo vsak zimski večer.